Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
potica.jpg

Festival velikonočne slovenske potice

Datum: petek, 31. marec, 2017

Na velikonočni četrtek, 13. aprila, bo na Gradu Otočec potekal prvi veliki Festival velikonočne slovenske potice.

Pravijo, da kolikor je gospodinj, toliko je različnih receptov in nadevov za potice. Pa znamo speči tudi pravo, kleno slovensko potico, po vseh tradicionalnih zakonitostih? Lepo okroglo, v pekaču s pokončnimi rebri, s primerno debelim nadevom in ravno pravšnjo luknjo na sredini?


Prav k temu Terme Krka izzivajo Slovenijo. Tik pred letošnjo veliko nočjo, v četrtek, 13. aprila, bodo na Gradu Otočec, v prelepem okolju tega dolenjskega bisera, organizirali prvi veliki Festival velikonočne slovenske potice. Z veseljem sporočajo, da je častno
pokroviteljstvo nad enodnevno prireditvijo navdušeno prevzel minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan osebno. Pristojni v njegovem resorju so namreč prav v tem času sprožili postopke za zaščito slovenske potice kot zajamčene
tradicionalne posebnosti, vloga pa bo kmalu romala pred Evropsko komisijo.


Na velikonočni četrtek, do 9. ure zjutraj, lahko pa tudi že dan prej, svojo potico prinesite na Grad Otočec, prihranili vam bodo prostor zanjo. Pod drobnogled jo bo vzela strokovna komisija, ki jo bodo sestavljali prof. dr. Janez Bogataj, sloviti etnolog
in avtor knjige Potice iz Slovenije, mag. Marlena Skvarča, mednarodno priznana senzorična ocenjevalka živil in nekdanja profesorica na ljubljanski Biotehniški fakulteti, ter Dejan Pavlič, chef de cuisine na Gradu Otočec. Zveneča imena strokovnjakov za
slovensko tradicionalno kulinariko so prav gotovo dovolj velika referenca, da bodo na prvem Festivalu velikonočne slovenske potice izbrane prave tri, ki bodo razglašene za najboljše, avtorji pa bodo prejeli posebna priznanja. Zlato, srebrno in bronasto.

Ker je velika noč tradicionalno sinonim za mir, povezanost in solidarnost med ljudmi, so tudi v Termah Krka Festivalu vdahnili dobrodelno noto. Nagrajene tri potice bodo v okviru prireditve, ta se bo začela ob 12. uri, povezovala pa jo bo priljubljena televizijska voditeljica Bernarda Žarn, prodali na dobrodelni dražbi, ki jo bo vodil ugleden in izkušen dražitelj Mitja Meršol. Tudi vse druge prispele potice bodo ta dan na Gradu Otočec naprodaj po simbolični ceni, celoten izkupiček prodaje in dražbe pa bo šel v
dobrodelne namene, za pomoč ljudem v stiski.


Ker organizator pričakuje velik odziv - po zagotovilih prof. dr. Bogataja namreč potice sploh ni težko speči - vas prosijo, da svojo v naprej prijavite preko obrazca, ki vas že čaka na spletni strani www.terme-krka.si. Izpolnjenega jim pošljite na elektronski
naslov marketing@terme-krka.si, ali pa ga natisnite, nalepite na dopisnico in jo čim prej pošljite na naslov Terme Krka, Marketing, Novi trg 1, Novo mesto. Svoji sladki lepotici boste tako zagotovili mesto na prireditvi, ki bo sloves slovenske potice
ponesla v svet.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Nagradni kviz STO: Zdaj je čas, da preverite svoje poznavanje Slovenije

bled.jpg
torek, 7. julij 2020

Kampanja Zdaj je čas. Moja Slovenija od začetka beleži odlične rezultate: 125.002 objav s ključnikoma #ifeelsLOVEnia in #mojaslovenija, na pristajalnih straneh kampanje na portalu Slovenia.info je za rezervacijo na voljo preko 290 paketov, v kampanjo se dnevno vključujejo ambasadorji in slovenski mediji. STO vabi k sodelovanju v kvizu Moja Slovenija, kjer odkrivate skrite kotičke Slovenije in se potegujete za privlačne nagrade.

Drugi Evropski simpozij hrane se vrača novembra

pečena jagnjetina z domačimi njoki
ponedeljek, 6. julij 2020

Evropski simpozij hrane, eden najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov, se novembra vrača v Ljubljano. Prihajajo največja svetovna kuharska imena in izjemni posamezniki s področja kulinarike, umetnosti in medijskega sveta. Dogodek, ki ga podpira tudi STO, bo potekal med 7. in 9. novembrom.

ARTish

ARTish
petek, 3. julij 2020

Festival ARTish, na katerem slovenski ustvarjalci na stojnicah razstavljajo in prodajajo svoja dela, poteka ob sobotah na Gornjem trgu, pri Herkulovem vodnjaku.

STO se je pridružila pobudi za drugačno prihodnost turizma

feel_309835.jpg
petek, 3. julij 2020

The Future of Tourism Coalition (Koalicija za prihodnost turizma) je skupna pobuda več mednarodnih organizacij, ki delujejo na področju trajnostnega turizma, za premik k novemu, bolj odgovornemu turizmu. Zasleduje globalni cilj, da bi turistična dejavnost v prihodnosti v središče postavila skrb za potrebe destinacij in njihovih prebivalcev.

Tri destinacije uspešno opravile ponovno presojo v okviru Zelene sheme slovenskega turizma

slovenia_green.jpg
četrtek, 2. julij 2020

V zadnjih tednih je potekalo ocenjevanje več destinacij v Zeleni shemi slovenskega turizma, ki so morale po treh letih ponovno opraviti presojo. Vse tri destinacije, ki so postopek zaključile v teh dneh, so znak ohranile ali izboljšale: Podčetrtek je ostal zlat, Kočevsko in Blagajeva dežela pa sta znak izboljšala - Blagajeva dežela iz bronastega v srebrnega, Kočevsko pa celo iz bronastega v zlatega. S tem se je Kočevsko pridružilo drugim slovenskim vodilnim destinacijam, ki so že nosilke tega znaka.

V soboto zbirajo papir za živali

star papir
sreda, 1. julij 2020

Društvo za zaščito živali Ljubljana vabi na 25. akcijo zbiranja starega papirja To soboto, 4. julija, Društvo za zaščito živali Ljubljana prireja že 25. akcijo zbiranja starega papirja v pomoč živalim.

Vabljeni na nepozabno doživetje v svetu 3D iluzij

Gregor Wosik
petek, 26. junij 2020

Si predstavljate, da vstopite v nakupovalni center in se kar naenkrat znajdete na plaži, na visečem mostu sredi kanjona ali pa na surfu, kjer ste ravno ujeli najboljši val? Letošnje poletje bo kaj takega mogoče. V velenjski nakupovalni center Velenjka namreč prihaja Gregor Wosik, svetovno znani umetnik, ki ustvarja neverjetne 3D poslikave tal in sten, s katerimi vas lahko v trenutku popelje v popolnoma drug svet.

Poziv za posredovanje filmov za ART&TUR 2020 filmski festival

film
torek, 23. junij 2020

Mednarodni filmski festival ART&TUR 2020 vabi turistične destinacije in ponudnike turističnih storitev k oddaji promocijskih filmov. Nagrajenci bodo razglašeni na 13. festivalu ART & TUR oktobra na Portugalskem.

Turistični novinarji prekolesarili Barjanko

ekipa barjanka
sreda, 17. junij 2020

Namesto 39. maratona Franja BTC City in tretje izvedbe rekreativnega kolesarjenja po trasi Barjanke, ki bi morala biti prejšnji konec tedna, a je zaradi zdravstvenih razmer odpadla, je kolesarski klub Rog skupaj s partnerji Maratona Franja BTC City organiziral čistilno akcijo na vseh kolesarskih trasah siceršnjega tridnevnega dogodka. Kolesarsko etapo Barjanka, ki je dolga 83 kilometrov je prevozila tudi ekipa turističnih novinarjev.

68. Ljubljana Festival

ljubljana festival
petek, 12. junij 2020

Končno je prišel čas, da se umetnost vrne tudi na odrske deske. Kulturno poletje v Ljubljani bo tudi letos zaznamoval Ljubljana Festival, ki ga bodo odprli z veličastno himno združene Evrope, Beethovnovo 9. simfonijo.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije