Zanimivo

Na Krekovem trgu v Celju razstava o Jožetu Plečniku in Pragi

grad-celje-celjski-grad-castle-61.jpg
petek, 29. januar 2021

Na Krekovem trgu v Celju je na ogled panojska razstava o priznanem slovenskem arhitektu Jožetu Plečniku in njegovem delovanju v češki prestolnici Pragi. Razstava, ki so soorganizirajo Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani, Uprava Praškega gradu, Kabinet predsednika Češke republike ter Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje, bo na ogled do 22. februarja 2021.

Sprejeta Vizija in strategija Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč 2021-2024

zun_bazen_laško.jpg
četrtek, 28. januar 2021

Skupščina Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč je včeraj na svoji 92. redni seji potrdila Vizijo in strategijo delovanja Skupnosti in istočasno potrdila dosedanjega direktorja, Iztoka Altbauerja, za naslednji mandat za obdobje 4 let. 

Znani so nagrajenci po izboru gastronomskega vodnika Gault&Millau za 2021

dobrna_kulinarika.jpg
sreda, 27. januar 2021

V tem tednu je Gault&Millau Slovenija razglasil nagrajence po izboru najnovejše izdaje mednarodnega gastronomskega vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021.

Terme Snovik energično v 19. leto delovanja

kolesarji_snovik.jpg
torek, 26. januar 2021

Tudi za Terme Snovik je bilo v letu 2020 značilno posebno poslovanje v razmerah pandemije Covid-19, z ogromnimi izzivi se soočajo tudi na začetku leta 2021, ko je turistična panoga še vedno med najbolj prizadetimi. Sezona v letu 2020 je bila izredno zahtevna, omejena le na nekaj mesecev polnega delovanja, ko se je ves trud, prijaznost in domačnost ekipe povrnil z zaupanjem rednih gostov in večjim številom novih, ki so bili v Tuhinjski dolini prvič.

Expo Dubaj bo priložnost za poglobitev gospodarskega sodelovanja z Združenimi arabskimi emirati

pocivalsek.jpg
ponedeljek, 25. januar 2021

Države bližnjega vzhoda predstavljajo velik izziv za slovensko gospodarstvo, je na novinarski konferenci v torek, 19. januarja, izpostavil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Njegov skorajšnji uradni obisk v Združenih arabskih emiratih predstavlja korak k bolj poglobljenemu sodelovanju Slovenije s pomembnimi trgi držav Bližnjega vzhoda, Afrike in južne Azije (MEASA), vrh letošnjih aktivnosti v to smer pa predstavlja slovenska udeležba na svetovni razstavi EXPO 2020, ki se bo odvijala med 1. oktobrom letos in 31. marcem 2022 v Dubaju.

V Zeleni shemi slovenskega turizma tudi Camping Šobec

šobec
sreda, 20. januar 2021

Camping Šobec se je po pridobitvi okoljskega znaka Zeleni ključ z znakom Slovenia Green Accommodation pridružil še Zeleni shemi slovenskega turizma, ki zdaj združuje že 57 ponudnikov nastanitev.

Dolina Soče med kandidatkami za naziv najboljše evropske destinacije 2021

Soča
torek, 19. januar 2021

Dolina Soče je po izboru European Best Destinations na seznamu 20 izbranih evropskih destinacij, ki se potegujejo za naziv najboljše evropske destinacije leta 2021. Vabljeni h glasovanju od 20. januarja dalje. 

Aktualne informacije o ukrepih za blažitev vpliva in širitve koronavirusa na slovenski turizem

Potovanje Corona
ponedeljek, 18. januar 2021

MGRT je pripravil program pomoči gospodarstvu v letu 2021. Vlada je podaljšala epidemijo za 60 dni. Od jutri nova izjema za prehod meje za dvolastnike zemljišč, karantena na domu se lahko prekine tudi s hitrim testom. Na rdeči seznam držav članic EU oziroma schengenskega območja je dodana Irska. STO nadaljuje z izvedbo dogodkov in predstavitev na spletu za poslovno turistično javnost.

Financial Times in The Guardian Slovenijo umestila med top potovalne destinacije za leto 2021

Kranjska Gora
sreda, 13. januar 2021

Slovenija kot turistična destinacija vedno bolj pridobiva na prepoznavnosti in ugledu. V tem tednu sta jo dva vplivna medija uvrstila med države, ki jih priporočajo za obisk v letu 2021.

Ksenija Flegar nova v. d. generalne direktorice Direktorata za turizem na MGRT

ksenja flegar
ponedeljek, 11. januar 2021

Tik pred koncem prejšnjega leta je vlada na položaj vršilke dolžnosti generalne direktorice Direktorata za turizem pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo imenovala Ksenijo Flegar.

Odprtje razstave Muzej skozi zgodovino: najstarejše pridobitve Deželnega muzeja za Kranjsko

Narodni muzej
četrtek, 7. januar 2021

Z odprtjem prvega dela razstave Muzej skozi zgodovino slavnostno v Narodnem muzeju vstopajo v jubilejno leto 200-letnice delovanja muzeja.

Novi umetniški vodja baleta v SNG Opera in balet Ljubljana je Renato Zanella

note
sreda, 6. januar 2021

S 1. januarjem letošnjega leta je umetniško vodenje baleta prevzel priznani in izkušeni koreograf Renato Zanella, ki je med ostalim vodil tudi baletni ansambel Dunajske državne opere. Sebe in svoje delo opisuje kot rezultat radovednosti in odvisnosti od preizkušanja novih stvari, srečevanja novih ljudi in talentov, od katerih dobiva prepotreben ustvarjalni navdih za svoje delo.

Povabilo na ples s Slovensko filharmonijo

novletna jelka2
četrtek, 31. december 2020

Tradicionalni novoletni koncert Slovenske filharmonije se tokrat seli na splet. Koncert lepe in žlahtne glasbe za ljubitelje in poznavalce.

Kratkoročne potovalne namere prebivalcev Evrope

Potovanje Corona
sreda, 30. december 2020

Evropska potovalna komisija (ETC) je objavila tretje od šestih poročil, namenjenih spremljanju kratkoročnih potovalnih namer znotraj Evrope. Raziskavo izvaja na desetih največjih evropskih trgih, nanaša pa se na odnos do potovanj v naslednjih šestih mesecih.

V enajstih mesecih leta zabeleženih nekaj več kot 9 milijonov turističnih prenočitev

odgovorni_turizem-1.jpg
ponedeljek, 28. december 2020

V obdobju od januarja do novembra je bilo evidentiranih 48,4 % manj turističnih prihodov in 39,5 % manj turističnih prenočitev kot v istem obdobju lani. V prvih enajstih mesecih v primerjavi z letom 2019 beležimo 69,6 % upad prenočitev tujih gostov in 39,9 % rast turističnih prenočitev domačih gostov.

Prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja, prodaja in okuša v temi

Šampanjec
četrtek, 24. december 2020

Radgonske gorice so uradno lansirale novo penino, imenovano »Untouched by Light« kot prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja, prodaja in okuša v temi.

UNWTO: turizem z več kot 70 % upadom prihodov na raven v letu 1990

UNWTO
torek, 22. december 2020

Mednarodni prihodi so se zaradi omejitev potovanj, nizkega zaupanja potrošnikov in svetovnega boja za obvladovanje virusa COVID-19, v prvih desetih mesecih leta 2020 zmanjšali za 72 %, kar je prispevalo k najslabšemu letu v zgodovini turizma.

Letni zbor Združenja hotelirjev Slovenije z volitvami

bohinj_park_eko_hotel_accommodation.jpg
ponedeljek, 21. december 2020

Združenje hotelirjev Slovenije bo še naprej vodil Gregor Jamnik, sicer direktor ljubljanskega Best Western Premier Hotela Slon, za podpredsednico so člani izvolili Sašo Zor, direktorico prodaje in marketinga v hotelu InterContinental Ljubljana.

Rajske strune - spletni božični koncert Slovenske filharmonije

novletna jelka2
sreda, 16. december 2020

Tradicionalni glasbeni božič v Slovenski filharmoniji se tokrat seli na splet.

Umetnost v parkirni hiši

Razstava slik
torek, 15. december 2020

Stene parkirne hiše krasijo umetniška dela. Foto: Pionirski dom | V parkirni hiši Kongresni trg je na ogled razstava Svobodni, ki so jo pripravili v Pionirskem domu.

Najnovejše v tej rubriki

Šenkova domačija in Turistična kmetija Urška novi nosilki znaka Slovenia Green Cuisine

tk_urska.JPG
ponedeljek, 22. marec 2021

V tem tednu sta znak Slovenia Green Cuisine prejeli še dve vrhunski turistični kmetiji: Šenkova domačija z Jezerskega in Turistična kmetija Urška na Pohorju. Obe kmetiji sta odličen primer delovanja v luči vrednot, ki jih zastopa znamka Slovenia Green Cuisine in opredeljuje tudi Zaveza za trajnostno gastronomijo Slovenije.

Največ prenočitev v letu 2020 v gorskih občinah

Kranjska Gora
četrtek, 18. marec 2021

V turističnih nastanitvenih obratih je bilo v letu 2020 zabeleženih nekaj več kot 3 milijone prihodov turistov (51 % manj kot v letu 2019) in 9,2 milijona prenočitev (42 % manj kot v letu 2019). Prihodov domačih turistov je bilo v omenjenih obratih zabeleženih malo manj kot 1,9 milijona (21 % več kot v letu 2019), njihovih prenočitev pa malo manj kot 5,9 milijona (33 % več kot v letu 2019). Tuji turisti so ustvarili 1,2 milijona turističnih prihodov (74 % manj kot v letu 2019) in malo manj kot 3,4 milijona prenočitev (71 % manj kot v letu 2019).

Naomi Watts: »Z veseljem se bom vrnila s svojimi najbližjimi«

krvavec_naomi wats
sreda, 17. marec 2021

Naomi Watts je z ekipo uspešno zaključila 14-dnevno snemanje filma Neskončno neurje, ki se je odvijalo v na Krvavcu. Ob odhodu je izrazila navdušenje nad Slovenijo, vtise je delila tudi na družbenih omrežjih.

Altroke Istra odpira sezono bogatega gastronomskega dogajanja v destinaciji Koper

vino
ponedeljek, 15. marec 2021

Inovativen izdelek Altroke Istra by Vinakoper kot uvertura v številne aktivnosti destinacije Koper na področju gastronomije, združene pod blagovno znamko Altroke Istra. Aktivnosti so bile predstavljene na novinarski konferenci, na kateri je sodelovala tudi STO.  

Refošk Vinakoper in belica Danijela Sabadina razglašena za Županova vino in oljčno olje 2021

Oljčno olje
sreda, 10. marec 2021

Capo D'Istria Refošk 2013 Vinakoper in oljčno olje Sabadin belica sta letošnja nosilca naslova Županovo vino in Županovo oljčno olje Mestne občine Koper 2021.

10 let uspešnega sodelovanja, razvoja in promocije skupnih turističnih produktov treh dežel

kulinarika-2.jpg
torek, 9. marec 2021

Slovenija, Furlanija–Julijska krajina in Avstrijska Koroška že 10 let uspešno sodelujejo na področju promocije turizma treh dežel in jih povezujejo v celoto. V sklopu novinarske konference so bili predstavljeni tako pretekli kot trenutni projekti in tudi usmerjenost za sodelovanje v prihodnje. Uveljavljena partnerstva ter uspešne povezave predstavljajo pomembno vlogo za obdobje okrevanja turistične panoge. 

Izbran je nov direktor Turističnega združenja Portorož

portoroz.jpg
ponedeljek, 8. marec 2021

Nadzorni svet Turističnega združenja Portorož je med 17 kandidati najbolj prepričal mag. Aleksander Valentin. V njegovi predstavitvi so izstopale bogate delovne izkušnje tako doma kot v tujini, velik poudarek pa namenja dialogu z lokalno skupnostjo in vsemi turističnimi deležniki na destinaciji. Petletni mandat bo nastopil 10. maja.

Nov promocijski katalog Ptuja

kurent_ptuj.JPG
četrtek, 4. marec 2021

Z namenom celovite predstavitve turistične destinacije je Zavod za turizem Ptuj izdal nov turistično promocijski katalog Ptuja.

V januarju zabeleženih nekaj več kot 60.000 prenočitev

Grand Hotel Toplice
torek, 2. marec 2021

V januarju leta 2021 je bilo evidentiranih 95,7 % manj turističnih prihodov in 91,8 % manj turističnih prenočitev kot januarja lani. Turistične prenočitve v Sloveniji v januarju 2021 so bile ustvarjene le kot izjeme, opredeljene v podrobnejših pojasnilih k vladnemu Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

Novi virtualni poslovni dogodki Feel Sloveni@ Business Date v aprilu in maju Novinarsko središče

feel_309835.jpg
petek, 26. februar 2021

Slovenska turistična organizacija bo aprila in maja izvedla nove virtualne dogodke sejemskega formata za komunikacijo s poslovno turistično javnostjo, s katerimi je pričela septembra lani. Dogodki predstavjlajo pomembno komunikacijsko orodje, s katerimi v slovenskem turizmu s poslovnimi javnostmi ostajamo v stiku tudi v časih, ko dogodki v živo niso možni. 

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije