Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Letalo

IATA napoveduje velik upad prihodkov potniškega letalskega prometa

Datum: torek, 21. april, 2020

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) je objavilo posodobljeno napoved upada prihodkov potniškega letalskega prometa. Zaradi epidemije novega koronavirusa napoveduje 55 % zmanjšanje prihodkov potniškega prometa in 48 % upad letalskega potniškega prometa v primerjavi z letom 2019.

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) je 14. aprila objavilo posodobljeno analizo, iz katere je razvidno, da se bodo zaradi krize Covid-19 v letu 2020 zmanjšali prihodki potniškega prometa za 314 milijard dolarjev, kar je za 55 % manj v primerjavi z letom 2019. Še 24. marca so v scenariju s strogimi omejitvami potovanj, ki bi trajale tri mesece, ocenjevali, da bo izgubljenih prihodkov potniškega prometa 252 milijard dolarjev (44 % manj v primerjavi z 2019). Celoletno povpraševanje potnikov (domače in mednarodno) naj bi se zaradi splošnega gospodarskega razvoja in omejitev potovanj zmanjšalo za 48 % v primerjavi z letom 2019 (v Evropi celo za 55 %).

Generalni in izvršni direktor IATA Alexandre de Juniac pravi, da so napovedi v panogi iz dneva v dan temnejše in dodaja: “Zaradi obsežnosti krize je takojšnje okrevanje v obliki črke V malo verjetno. Realno je pričakovano okrevanje v obliki črke U, domača potovanja pa se bodo vrnila hitreje kot mednarodni trg. Verjeten je upad potniških prihodkov za več kot polovico. Več vlad je začelo z novimi ali razširjenimi ukrepi za finančno pomoč, vendar položaj ostaja kritičen. Letalske družbe bi lahko samo v drugem četrtletju porabile 61 milijard $ denarnih rezerv. To ogroža 25 milijonov delovnih mest, ki so odvisna od letalstva. Brez nujnih olajšav številne letalske družbe na trgu ne bodo preživele. Finančne olajšave bodo letalskim prevoznikom omogočile, da bodo sposobne preživeti ter pripravljene voditi okrevanje s povezovanjem gospodarstev, ko bo pandemija zajeta

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Hotel Grad Otočec postal član mreže za butični in luksuzni turizem Virtuoso

Grad Otočec
ponedeljek, 10. avgust 2020

Petzvezdični hotel Grad Otočec je bil julija sprejet v ugledno združenje Virtuoso Travel, vodilno mednarodno mrežo, specializirano za področje butične in luksuzne potovalne in turistične ponudbe.

WTTC – kako bo izgledala nova realnost potovanj?

letalski_potniki.jpg
sreda, 5. avgust 2020

Po napovedih WTTC bodo med prvimi, ki bodo začeli potovati, mlajši popotniki med 18 in 35 let. Novi standardi in protokoli pa bodo del nove realnosti potovanj vse dokler ne bo dostopno cepivo.

Znane so finalistke izbora Naj planinska koča 2020

koča
torek, 4. avgust 2020

Zaključil se je prvi krog letošnjega, že šestega glasovanja za naj planinsko kočo. Izmed 156 sodelujočih koč, od tega 28 visokogorskih planinskih postojank in 128 planinskih koč, so bralci Siol.net izglasovali 10 finalistk.

Popotniki zmedeni zaradi nekonsistentnih pravil potovanj

Potovanje Corona
četrtek, 30. julij 2020

Svetovni potovalni in turistični svet (WTTC) poziva k doslednosti pravil in navodil vezano na COVID-19. Med potovanjem po evropskih državah se turisti soočajo z vrsto različnih pravil in nasvetov za potovanje, saj države iz pandemije COVID-19 izhajajo v različnih fazah.

Odbojka na mivki sredi Ljubljane

odbojka ljubljana
četrtek, 30. julij 2020

V Ljubljani bodo tudi letos gostili turnir svetovne serije v odbojki na mivki, ki bo potekal od četrtka do nedelje, od 30. julija do 2. avgusta.

7. Poletni festival Portorož

note2
ponedeljek, 27. julij 2020

Vabljeni na vrhunske baletne predstave v okviru 7. Poletnega festivala Portorož.

Rogličeva ekipa Jumbo Visma odkriva Slovenijo kot odlično destinacijo za športne priprave

jumbo visma
četrtek, 23. julij 2020

"Slovenija je popolna za kolesarstvo in kakovosten trening," poudarja vodja razvojne ekipe Jumbo Visma Robbert de Groot, ki te dni svojo ekipo pripravlja na ponovni zagon kolesarske sezone v Sloveniji. Slovenska turistična organizacija nadaljuje partnerstvo pri promociji Slovenije kot turistične destinacije s Primožem Rogličem in ekipo Jumbo Visna, pričetek skupnih promocijskih aktivnosti pa označuje prav pripravljalni tabor razvojne ekipe Jumbo Visma.

ARTish

ARTish
sreda, 22. julij 2020

Festival ARTish, na katerem slovenski ustvarjalci na stojnicah razstavljajo in prodajajo svoja dela, poteka ob sobotah na Gornjem trgu, pri Herkulovem vodnjaku.

Hop-On Hop-Off Kobarid

kobarid hop on
torek, 21. julij 2020

Od 18. julija ponovno na voljo javni prevoz Hop-On Hop-Off Kobarid, ki bo povezoval podeželje, oddaljene turistične točke, kopališča na Nadiži in izhodišča za pohodniške izlete s centrom Kobarida.

V petih mesecih 405 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

denar
torek, 21. julij 2020

Banka Slovenije je objavila vrednost izvoza potovanj za obdobje od januarja do maja letos, ki znaša 405 milijonov evrov, kar je za 56 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2019.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije