Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Letalo

IATA napoveduje velik upad prihodkov potniškega letalskega prometa

Datum: torek, 21. april, 2020

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) je objavilo posodobljeno napoved upada prihodkov potniškega letalskega prometa. Zaradi epidemije novega koronavirusa napoveduje 55 % zmanjšanje prihodkov potniškega prometa in 48 % upad letalskega potniškega prometa v primerjavi z letom 2019.

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) je 14. aprila objavilo posodobljeno analizo, iz katere je razvidno, da se bodo zaradi krize Covid-19 v letu 2020 zmanjšali prihodki potniškega prometa za 314 milijard dolarjev, kar je za 55 % manj v primerjavi z letom 2019. Še 24. marca so v scenariju s strogimi omejitvami potovanj, ki bi trajale tri mesece, ocenjevali, da bo izgubljenih prihodkov potniškega prometa 252 milijard dolarjev (44 % manj v primerjavi z 2019). Celoletno povpraševanje potnikov (domače in mednarodno) naj bi se zaradi splošnega gospodarskega razvoja in omejitev potovanj zmanjšalo za 48 % v primerjavi z letom 2019 (v Evropi celo za 55 %).

Generalni in izvršni direktor IATA Alexandre de Juniac pravi, da so napovedi v panogi iz dneva v dan temnejše in dodaja: “Zaradi obsežnosti krize je takojšnje okrevanje v obliki črke V malo verjetno. Realno je pričakovano okrevanje v obliki črke U, domača potovanja pa se bodo vrnila hitreje kot mednarodni trg. Verjeten je upad potniških prihodkov za več kot polovico. Več vlad je začelo z novimi ali razširjenimi ukrepi za finančno pomoč, vendar položaj ostaja kritičen. Letalske družbe bi lahko samo v drugem četrtletju porabile 61 milijard $ denarnih rezerv. To ogroža 25 milijonov delovnih mest, ki so odvisna od letalstva. Brez nujnih olajšav številne letalske družbe na trgu ne bodo preživele. Finančne olajšave bodo letalskim prevoznikom omogočile, da bodo sposobne preživeti ter pripravljene voditi okrevanje s povezovanjem gospodarstev, ko bo pandemija zajeta

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Bled Rose hotel se je z znakom Zeleni ključ pridružil Zeleni shemi slovenskega turizma

bled_otok.jpg
sreda, 5. maj 2021

Dizajnerski Bled Rose hotel, ki se nahaja ob Blejskem jezeru, je pridobil okoljski znak Zeleni ključ oz. Green key in se z znakom Green Accomodation pridružil Zeleni shemi slovenskega turizma.

Slovenija se je udeležila virtualne spletne delavnice Travel Open Day Virtual

feel_309835.jpg
ponedeljek, 3. maj 2021

Predstavništvo STO v Italiji se je udeležilo virtualnega dogodka za poslovno javnost v organizaciji italijanskega medija Travel Quotidiano. Ob srečanjih s predstavniki turističnih agencij in organizatorjev potovanj je bilo moč zaznati veliko zanimanje za Slovenijo.

Postopno odpiranje term Snovik

snovik_kolaz.jpg
petek, 30. april 2021

Iz Term Snovik prihajajo vesele novice. Po zelo dolgem obdobju zaprtja ta petek, 30. 4. 2021 glede na trenutno sproščanje vladnih omejitev za preprečevanje širjenje virusa Covid-19 postopoma odpirajo nastanitveni in termalni kompleks za apartmajske goste, prav tako pa tudi zunanjo teraso restavracije Potočka za vse obiskovalce. Prihajajoči prvi otvoritveni vikend v termah bo praznično obarvan s prvomajsko budnico godbenikov Turističnega društva Tuhinjska dolina, pa niti prvomajski golaž ne bo manjkal.

V Zeleni shemi slovenskega turizma tudi hotel Pok

Hotel POK
četrtek, 29. april 2021

Hotel Pok, ki se nahaja na Brezovici v bližini Ljubljane, je postal nosilec znaka Slovenia Green Accommodation, njihova restavracija Kevder pa je pridobila znak Slovenia Green Cuisine.

Zeleni dan slovenskega turizma letos 20. maja

gozdni_selfness.jpg
sreda, 28. april 2021

Pod okriljem Slovenske turistične organizacije in Konzorcija Slovenia Green bo letos ob svetovnem dnevu čebel, 20. maja, že petič zapored potekal osrednji dogodek trajnostnega turizma v Sloveniji, Zeleni dan, tokrat prek spleta.

Nova čezmejna turistična destinacija Mitski park

mitski park
petek, 23. april 2021

Odpira se čezmejni park, ki bo obiskovalce vabil tako v Hrpelje – Kozino v Sloveniji kot tudi v Mošćeničko Drago na Hrvaškem.

Travel & Leisure Slovenijo uvrstil na lestvico najbolj priljubljenih destinacij za tretje življenjsko obdobje

ljubljana_grudnovo_nabrezje.jpeg
četrtek, 22. april 2021

Spletni članek medija Travel & Leisure je Slovenijo in mesto Ljubljana uvrstili na lestvico destinacij, ki jih priporočajo za bivanje po upokojitvi.

Tuji potniki jeseni 2020 večinoma iz evropskih držav

srce-slovenije-postajalisce-za-avtodome-pri-rozi-liberga-smartno-pri-litiji-1.jpg
sreda, 21. april 2021

  Med tujimi potniki, ki so jeseni 2020 pripotovali v Slovenijo, je bilo več kot 80 % tranzi…

Projekt KUHAM DOMAče za razvoj gastronomije Zgornje Gorenjske

cerkno_kulinarika.jpg
torek, 20. april 2021

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR) v zadnjih letih veliko pozornosti posveča domači kulinariki.

Novi člani Zelene sheme: destinacija Renče-Vogrsko in Hotel Park s Kavarno Park

Grad_bled
ponedeljek, 19. april 2021

Destinacija Renče-Vogrsko se je kot 58. destinacija pridružila Zeleni shemi in osvojila bronasti znak Slovenia Green. Med novimi člani Zelene sheme tudi blejski Hotel Park s Kavarno Park.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije