Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
velika_noc.jpg

Iskanje velikonočnih košaric za male in velike v Kamniku

Datum: četrtek, 10. april, 2014

Na kamniškem Glavnem trgu in njegovi okolici bo na velikonočno soboto, 19. aprila, od 9. do 14. ure potekalo iskanje velikonočnih košaric s pirhi. Dogajanje na zabavni prireditvi za vso družino, bodo popestrile tudi kreativne delavnice za najmlajše, domača glasba ter pokušina jajčnih dobrot.

Recepti za slednje ter namigi o lokacijah skritih košaric so na voljo na spletni strani  http://www.izpod-kamniskih-planin.si/, na dogodku pa bodo k skritim košaricam vodile tudi stopinje velikonočnega zajčka. Združenje pridelovalcev jedilnih jajc Izpod Kamniških Planin – GIZ bo z nagradami razveselilo vse najditelje velikonočnih košaric, ki jih bodo ti prinesli v prostore TIC Kamnik, kjer bodo obiskovalcem na voljo tudi vse dodatne informacije.  

Kot je povedal dr. Blaž Udovič, zakoniti zastopnik GIZ, so želeli s prireditvijo poudariti sodelovanje z lokalno skupnostjo in bogato tradicijo tako velikonočnih običajev kot prireje jajc pod kamniškimi planinami. Tako so pirhe za košarice izdelale spretne ročice malčkov iz kamniških vrtcev, ki so od Združenja proizvajalcev jedilnih jajc Izpod Kamniških Planin – GIZ prejeli velikonočno donacijo kar tisoč jedilnih jajc. Otroci so jih spremenili v pirhe in z njimi razveselili tudi svoje družine, najlepše izmed pirhov po izboru samih vrtcev pa bodo domov odnesli srečni najditelji košaric. Slednje so ustvarili varovanci kranjskega Centra Korak za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo.

"Za Združenje pridelovalcev jedilnih jajc Izpod Kamniških Planin - GIZ, ki združuje pet kmetijskih gospodarstev in Jato Emona, sta sodelovanje in tradicija pomembni vrednoti. Brez odličnega sodelovanja med člani združenja ne bi mogli dosegati tako visoke kakovosti naših jajc, ki jo potrjuje tudi zaščitena geografska označba. Iz dolge tradicije prireje kakovostnih jedilnih jajc, s katerimi so kamniške jajčarice že pred dvesto leti oskrbovale tudi Ljubljano, pa črpamo znanje in izkušnje, na podlagi katerih s skupimi močmi gradimo nove, uspešne zgodbe, " je ob tej priložnosti povedal dr. Blaž Udovič.

Da je lov za velikonočnimi košaricami dogodek, ki v Kamniku obuja staro tradicijo, so s podporo prireditvi izkazali tudi v Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik. "Tradicija velikonočnih običajev na Slovenskem je izredno bogata, lov na pirhe pa je tako za otroke kot za odrasle zagotovo eden najzabavnejših," je dejala Urška Kolar, direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik ter pozdravila povezovanje lokalnih podjetij z drugimi lokalnimi organizacijami na takšen način, ki hkrati zabava in ozavešča.

Nedvomno so se z izdelavo pirhov nadvse zabavali otroci iz kamniških vrtcev, ki pa so s to izkušnjo dobili tudi nekaj več: "Za sodelovanje v projektu smo se odločili, ker bi radi starše, zaposlene in otroke spodbujali k ohranjanju tradicije in vključevanju v lokalno okolje. Pozdravljamo pobudo Združenja proizvajalcev jedilnih jajc Izpod Kamniških Planin-GIZ, saj si želimo, da bi ohranjanje tradicije otrokom postalo vrednota, da bi vedeli od kod so, kdo so njihovi predniki, kje živijo, da bi spoznali domači kraj in običaje v njem," je pomen takšnih pobud poudarila Brigita Urbanija, pomočnica ravnateljice Vrtca Antona Medveda Kamnik.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

V The Daily Beast Slovenijo označili za eno najbolj obetajočih vinskih destinacij v Evropi

Vino
sreda, 15. januar 2020

V ameriškem časniku The Daily Beast, ki ga na mesečni ravni bere več kot 20 milijonov obiskovalcev, so konec decembra 2019 za vse večje in manjše svetovne vinske privržence objavili »Vodnik po Sloveniji za ljubitelje vina«. Avtor članka je Benjamin Kemper, ki ga je STO gostila na študijskem potovanju v novembru 2019, organizacijo in izvedbo slednjega pa lahko označimo za eno najboljših v preteklem letu.

Nagrajenci akcije Naj wellness

Logo_naj_wellness
sreda, 15. januar 2020

Za tiste, ki glasujejo v akciji Naj wellness smo pripravili lepe nagrade. Žrebamo vsak teden!

V Europark Maribor prihaja največji Lego festival

Lego
torek, 14. januar 2020

V Europark Maribor v četrtek, 16. januarja, prihaja doslej največji Lego festival v Sloveniji. Vse do nedelje, 26. januarja, bodo na nakupovalnih ulicah mariborskega nakupovalnega središča razstavljene velike skulpture, ki so jih ustvarili Lego strokovnjaki. Ljubitelji legendarnih kock si bodo lahko ogledali kar 15 različnih 3D-skulptur v naravni velikosti.

Brda bodo bogatejša za »Spa Resort Terme Brda«

Spa Brda
ponedeljek, 13. januar 2020

Pretekli petek je v Vili Vipolže v Brdih potekal slavnostni dogodek predstavitve projekta in podpisa pisma o nameri investicije v projekt »Spa Resort Terme Brda«. Dogodka se udeležujeta tudi državna sekretarka na MGRT Eva Štravs Podlogar in mag. Maja Pak, direktorica STO. Projekt je tako na regionalnem kot nacionalnem in čezmejnem nivoju izrednega gospodarskega, turističnega in promocijskega pomena.

Slovenska naravna zdravilišča leto 2019 zaključila uspešno

stb_373_catez_thermal_spa_spas_and_health_resorts_photo_dean_dubokovic_1920px_2.jpg
ponedeljek, 13. januar 2020

Slovenska naravna zdravilišča so leto 2019 zaključila uspešno, saj so gostila več gostov in ustvarila več prenočitev kot leto poprej. Obisk v zadnjih treh mesecih nakazuje pozitiven trend tudi za leto 2020.

V nedeljo tradicionalni dobrodelni koncert Ustanove Mali vitez in Dinamitk

Dinamitke
petek, 10. januar 2020

Prazniki, ko smo se vsi veselili daril, so za nami. Toda ne za vse. Male viteze prav posebno darilo še čaka. V nedeljo, 12. januarja 2020 ob 18. uri jim ga bodo v SiTi Teatru BTC, ki je pomemben podpornik projekta, v obliki tradicionalnega dobrodelnega koncerta Ustanove Mali vitez izročile vsem dobro znane srčne dame in sijajne pevke Simona Vodopivec, Alenka Godec in Damjana Golavšek, znane tudi pod imenom Dinamitke. Za osebe, ki so se že v ranem otroštvu spopadle s težko diagnozo raka, ob tej priložnosti pripravljajo prav poseben spektakel, premierno predstavitev čisto novega projekta, ki ga bo na samosvoj način povezoval Marjan Bunič.

Slovenija na 13. mestu lestvice trajnostne konkurenčnosti

zemlja.jpg
sreda, 8. januar 2020

Slovenija se je uvrstila na 13. mesto letošnje lestvice globalne trajnostne konkurenčnosti, ki jo sestavlja švicarsko-korejski think-tank Solability. Vseh držav na lestvici je 180; na vrhu so severnoevropske države, na dnu pa Jemen, Haiti in Bahami, so sporočili iz Solability.

31. Sejem turizma Alpe-Adria

aktivnosti-pohodnistvo.jpg
ponedeljek, 6. januar 2020

Od 29. januarja do 1. februarja se bo na GR odvila osrednja turistična sejemska prireditev v Sloveniji Natour Alpe-Adria, v ospredju katere je zeleni, aktivni turizem.

Projekt Gradovi Posavja prejemnik nagrade Jakob 2020

mokrice.jpg
sreda, 18. december 2019

Nagrada Jakob 2020 in naziv ambasador inovativnosti v turizmu za področje inovativne turistične vsebine ter programi v gradovih in dvorcih 2020, ki jo podeljuje Gospodarsko razstavišče za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu, je letos pripadla projektu Gradovi Posavja.

Na Golteh odpirajo novo apartmajsko naselje

Golte
torek, 17. december 2019

Golte letos praznujejo 50 let odkar je prva nihalka pripeljala smučarje na edino veliko savinjsko smučišče. Ta pomembni jubilej so obeležili z zaključeno investicijo v apartmajske hiše. 4 milijone evrov vredna investicija v 32 apartmajev na smučišču je hkrati tudi največja investicija v zimski turizem v Sloveniji v tej sezoni. Svojo kulinarično ponudbo so obogatili še z Ajdnikom, čajem iz zelišč iz Golt in craft pivom Goutar.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije