Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
velika_noc.jpg

Iskanje velikonočnih košaric za male in velike v Kamniku

Datum: četrtek, 10. april, 2014

Na kamniškem Glavnem trgu in njegovi okolici bo na velikonočno soboto, 19. aprila, od 9. do 14. ure potekalo iskanje velikonočnih košaric s pirhi. Dogajanje na zabavni prireditvi za vso družino, bodo popestrile tudi kreativne delavnice za najmlajše, domača glasba ter pokušina jajčnih dobrot.

Recepti za slednje ter namigi o lokacijah skritih košaric so na voljo na spletni strani  http://www.izpod-kamniskih-planin.si/, na dogodku pa bodo k skritim košaricam vodile tudi stopinje velikonočnega zajčka. Združenje pridelovalcev jedilnih jajc Izpod Kamniških Planin – GIZ bo z nagradami razveselilo vse najditelje velikonočnih košaric, ki jih bodo ti prinesli v prostore TIC Kamnik, kjer bodo obiskovalcem na voljo tudi vse dodatne informacije.  

Kot je povedal dr. Blaž Udovič, zakoniti zastopnik GIZ, so želeli s prireditvijo poudariti sodelovanje z lokalno skupnostjo in bogato tradicijo tako velikonočnih običajev kot prireje jajc pod kamniškimi planinami. Tako so pirhe za košarice izdelale spretne ročice malčkov iz kamniških vrtcev, ki so od Združenja proizvajalcev jedilnih jajc Izpod Kamniških Planin – GIZ prejeli velikonočno donacijo kar tisoč jedilnih jajc. Otroci so jih spremenili v pirhe in z njimi razveselili tudi svoje družine, najlepše izmed pirhov po izboru samih vrtcev pa bodo domov odnesli srečni najditelji košaric. Slednje so ustvarili varovanci kranjskega Centra Korak za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo.

"Za Združenje pridelovalcev jedilnih jajc Izpod Kamniških Planin - GIZ, ki združuje pet kmetijskih gospodarstev in Jato Emona, sta sodelovanje in tradicija pomembni vrednoti. Brez odličnega sodelovanja med člani združenja ne bi mogli dosegati tako visoke kakovosti naših jajc, ki jo potrjuje tudi zaščitena geografska označba. Iz dolge tradicije prireje kakovostnih jedilnih jajc, s katerimi so kamniške jajčarice že pred dvesto leti oskrbovale tudi Ljubljano, pa črpamo znanje in izkušnje, na podlagi katerih s skupimi močmi gradimo nove, uspešne zgodbe, " je ob tej priložnosti povedal dr. Blaž Udovič.

Da je lov za velikonočnimi košaricami dogodek, ki v Kamniku obuja staro tradicijo, so s podporo prireditvi izkazali tudi v Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik. "Tradicija velikonočnih običajev na Slovenskem je izredno bogata, lov na pirhe pa je tako za otroke kot za odrasle zagotovo eden najzabavnejših," je dejala Urška Kolar, direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik ter pozdravila povezovanje lokalnih podjetij z drugimi lokalnimi organizacijami na takšen način, ki hkrati zabava in ozavešča.

Nedvomno so se z izdelavo pirhov nadvse zabavali otroci iz kamniških vrtcev, ki pa so s to izkušnjo dobili tudi nekaj več: "Za sodelovanje v projektu smo se odločili, ker bi radi starše, zaposlene in otroke spodbujali k ohranjanju tradicije in vključevanju v lokalno okolje. Pozdravljamo pobudo Združenja proizvajalcev jedilnih jajc Izpod Kamniških Planin-GIZ, saj si želimo, da bi ohranjanje tradicije otrokom postalo vrednota, da bi vedeli od kod so, kdo so njihovi predniki, kje živijo, da bi spoznali domači kraj in običaje v njem," je pomen takšnih pobud poudarila Brigita Urbanija, pomočnica ravnateljice Vrtca Antona Medveda Kamnik.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

V prvem polletju 1,16 milijard evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 23. avgust 2019

Po podatkih Banke Slovenije vrednost izvoza potovanj v šestih mesecih leta 2019 znaša 1,16 milijard evrov, kar je za 4,8 % več kot v enakem obdobju 2018.

Pisana Loka

sk_loka.jpg
četrtek, 22. avgust 2019

Tudi to poletje se bo zgodil največji škofjeloški festival »Pisana Loka«, kar pomeni 10 pisanih dni v starem mestnem jedru. Letos bo potekal od 23. avgusta do 1. septembra.

Blagovna znamka Okusi Rogle

rogla
torek, 20. avgust 2019

Na območju turistične destinacije Rogla Pohorje, ki zajema občine Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče v sklopu evropsko sofinanciranega projekta Užij okuse Rogle, nadaljujejo z razvojem blagovne znamke Okusi Rogle.

Prvič na svetu: na Ljubljanici odbojka na plavajočem igrišču

odbojka_ljubljanica
ponedeljek, 19. avgust 2019

Prihodnji teden se v središču Ljubljane obeta odbojkarski spektakel. Tekmo v okviru promocije prihajajočega EuroVolleyja 2019, ki bo od 12. do 26. septembra potekal tudi v Ljubljani, organizira Odbojkarska zveza Slovenije v sodelovanju z agencijo Extrem in partnerji.

Kamfest

kamfest
ponedeljek, 12. avgust 2019

Kamfest je festival za vse generacije, ki se na različnih slikovitih prizoriščih po vsem Kamniku lahko brezplačno udeležijo zelo raznovrstnega programa dogodkov.

Rimske igre

rimske igre ptuj
ponedeljek, 12. avgust 2019

Pred 2000 leti je bil Ptuj mogočno mesto: najprej vojaška postojanka, pozneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. Med Rimskimi igrami se Ptuj spremeni v rimski Poetovio. Mesto zasedejo gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in ostali Rimljani, ki že deseto leto pripravljajo eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope.

Izbran direktor Holdinga Kobilarna Lipica

lipica.jpg
petek, 9. avgust 2019

Nadzorni svet družbe HOLDING KOBILARNA LIPICA d.o.o. je v sredo, 31. julija, na izredni seji imenoval Mateja Oseta za direktorja družbe Holdinga Kobilarne Lipica. Novi direktor bo nastopil z delom 3. septembra letos.

Nov Slovenia Green Accommodation z zelenim vrtom sredi Maribora

hotelMB
torek, 6. avgust 2019

Hotel Maribor združuje butične nastanitve v centru mesta Maribor, umeščene v stavbe z dolgoletno zgodovino. Tako so revitalizirali propadajočo kulturno dediščino, hkrati pa se zavezali vsemu, kar je lepo in trajnostno. Pridružili so se Zeleni shemi slovenskega turizma in pridobili znak Slovenia Green Accommodation.

Izdelovanje pleten in prevoz z njimi vpisana v register nesnovne dediščine

lake_bled-1.JPG
ponedeljek, 29. julij 2019

Ministrstvo za kulturo je ta mesec v register nesnovne kulturne dediščine vpisalo izdelavo pleten in prevoz z njimi po Blejskem jezeru. Gre za znanje, ki se prenaša iz roda v rod, in tradicijo, ki je prepoznavna turistična znamenitost. Na novo sta v register nesnovne dediščine vpisana tudi prevozno čebelarstvo in prekmurščina.

V prvih petih mesecih 925 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 26. julij 2019

Po podatkih Banke Slovenije vrednost izvoza potovanj v petih mesecih leta 2019 znaša 925 milijonov evrov, kar je za 4 % več kot v enakem obdobju 2018.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije