Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
princese Pirana 2014

Izbor piranske Princeske 2014

Datum: torek, 1. julij, 2014

Julija 2013 se je z zvonika piranske cerkve na Tartinijev trg spustila prva piranska Princeska Dora Kovač. Z dogodkom se je obeležila 670 obletnica, ko je sv. Jurij rešil Piran pred strašno nevihto. Letos se je za Princesko prijavilo 28 deklet, 7 med njimi se je to soboto potegovalo za laskav naziv Princeske 2014. Laskav naziv si je prisvojila Suzana Klemenčič iz Slapa na Idrijci, ki se bo 26.7.2014 spustila s piranskega zvonika.

Lanski Princeskin spust z zvonika je bil zelo uspešen, zato se je organizator (ŠKID jaz sem najboljši) odločil dogodek ponoviti tudi letos. Na natečaj za Princesko se je prijavilo rekordnih 28 deklet. 7 (pravljično število) izmed njih, ki je zbralo največ glasov, se je to soboto udeležilo finalnega izbora v Piranu. Opraviti so morale 6 nalog, ki so simbolizirale Piran. Naloge so se izvajale na najlepših delih Pirana.

Na piranskih biserih arhitekture so med seboj tekmovale in zbirale točke: Breda Krajnc, Klavdija Simler, Nika Matičič, Petra Matičič, Silvana Piano, Suzana Klemenčič in Špela Grivec.

Prva naloga se je izvajala v Tartinijevi hiši, med tremi skladbami je bilo potrebno prepoznati Tartinijevega Trilčka. Druga naloga se je odvijala na južnem obrambnem stolpu. V najkrajšem času se je bilo potrebno spustiti z njega, po poti se je bilo treba dotakniti štirih vrtnic, ki so bile v zidu, naloga se je končala, ko je dekle pomahalo s piransko zastavo. Tretja naloga se je dogajala v Pastoralno kulturnem centeru Georgios, dekleta so si med spustom morala obleči solinarsko obleko. Od tam so se preselile na Tartinijev trg, kjer so zbirale poljube, saj poljub pod Tartinijevim kipom prinaša srečo. Zadnja adrenalinska naloga pa je bil prenos soli iz pomola na pomol v piranskem mandraču. Dekleta so morje prečkale po vrvi.

Piransko Princesko 2014 pa je odločilo »lepotno tekmovanje«. Pred Tartinijevim gledališčem so se med seboj pomerile katera je najbolj podobna princeski, kar v srednjeveških oblekah. Pet člansko žirijo, ki se sestavljali: piranski ribič Dušan, šivilja Elena, fotograf Jadran, novinar Janez in Princeska 2013 Dora, so dekleta očarala v treh mimohodih.

Skupni seštevek vseh šestih nalog je dal zmagovalko, ki si je priborila laskav naslov Princeske 2014, ki se bo 26.7. spustila s piranskega zvonika na Tartinijev trg. Princeska 2014 je postala 35 letna severna Primorka iz Slapa ob Idrijci Suzana Klemenčič, ki ni skrivala presenečenja nad prvo tovrstno zmago, ki se jo je veselila skupaj z otrokoma, 12 letno hčerko in 6 letnim sinom.

Suzana je še v solzah radostnicah hitela pripovedovati, da zmage ni pričakovala, da se je v Piran prišla le zabavati in uživati v adrenalinskih nalogah. V življenju se najraje vozi s kajakom na Soči in je tokrat prvič visela na vrvi. Kljub temu pa se je počutila zelo varno, ker je vedela, da za njeno varnost skrbijo jamarji reševalci, ki so za vsako nalogo skrbno preučili varnost. Suzana je povedala tudi, da se bo za spust z zvonika poskušala pripraviti tako, da se bo v okoliških hribih Bovca spustila po jeklenici (zip).

Najboljša Pirančanka je bila Breda Krajnc, ki je zasedla odlično drugo mesto.
Potrebno je poudariti, da so dekleta vse naloge izvajala »na prvo«, brez predhodnega poskusa in je veliko pomenila tudi štartna pozicija, saj so se zadnje učile na napakah prvih. Kljub temu, da je Breda imela 4 odlične rezultate jo je pokopala prav naloga na kateri je nastopila kot prva.

Piranska Princeska 2014 Suzana Klemenčič vas vse lepo vabi na spust Princeske z zvonika, ki bo 26. julija na Tartinijevem trgu v Piranu.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

9 polfinalistov za nagrado Snovalec 2020

Snovalec
torek, 7. april 2020

Za naziv Snovalec 2020 Slovenske turistične organizacije se je letos potegovalo 44 prijavljenih idej. Strokovna komisija je izbrala 9 polfinalistov, ki so svoje ideje 1. in 3. aprila podrobneje predstavili na spletnih zagovorih.

Z enim klikom si prisluži paket funkcionalnih čajev 1001 CVET

3838700292596 1001CVET_funkcionalni_cajevi_Odpornost_40g front.png
ponedeljek, 6. april 2020

Odgovori na preprosto nagradno vprašanje in se poteguj za praktične nagrade. Konec aprila bomo 10 srečnim izžrebancem podelili paket vseh štirih okusov funkcionalnih čajev 1001 CVET.

Nov promocijski film Za zeleno Velenje

velenje
četrtek, 2. april 2020

Velenje kot ponosni član družine Slovenia Green izpolnjuje obljubo in deluje po trajnostnih načelih. Z novim promocijskim filmom Za zeleno Velenje želijo občanke in občane ter obiskovalce mesta spodbuditi k okolju in naravi prijaznemu obnašanju.

V ZOO Ljubljana so na svet pokukali prvi letošnji mladiči

črna čopičarka
sreda, 1. april 2020

Ob koncu precej tople zime se je v živalskem vrtu povečalo število družinskih članov pri črnih čopičarkah, divjih svinjah in dvogrbih kamelah.

UNWTO poziva inovatorje in podjetnike naj pospešijo obnovo turizma

zemlja.jpg
torek, 31. marec 2020

Svetovna turistična organizacija (UNWTO) ob podpori Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) poziva inovatorje in podjetnike, naj predlagajo nove rešitve za pomoč turističnemu sektorju, da si opomore od izbruha novega koronavirusa. Rok za prijavo je 10. april.

V Triglavskem narodnem parku napovedali vojno plastiki

triglav1.jpg
petek, 27. marec 2020

V javnem zavodu Triglavski narodni park letos začenjajo organiziran boj proti plastiki tako v samem parku kot na širšem biosfernem območju Julijskih Alp. Pri tem bo potrebno sodelovanje vseh deležnikov, od lokalnih skupnosti in šol do turizma in občanov. Najprej pa se bodo osredotočili na izkoreninjanje plastike za enkratno uporabo.

V januarju 165 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
sreda, 25. marec 2020

Banka Slovenije je v preteklih dneh objavila vrednost izvoza potovanj za januar 2020, ki znaša 165 milijonov evrov, kar je za 0,6 odstotka več kot v januarju 2019.

Kamniška kulturna karantena

Sutna_street_Photo_associaton_Kamnik__Fotoklub_Kamnik_.JPG
sreda, 25. marec 2020

Kamnik je kulturno mesto. Lokalna ponudba, sestavljena iz lokalnih in gostujočih ustvarjalcev, dostikrat presega število obiskovalcev. Nenadna situacija preprečuje kakršnokoli zbiranje na javnih dogodkih, prav tako večji umetniški kolektivi, društva, kulturni zavodi in festivali ne morejo producirati nove ponudbe.

Naj pralina in Naj čokoladna tablica 2020 ter odpoved Festivala čokolade

festival_cokolade_6.jpg
torek, 24. marec 2020

Zaradi nastale situacije je letošnji Festival čokolade, ki bi v Radovljici potekal med 17. in 19. aprilom, odpovedan. Že v začetku meseca marca pa je bil narejen izbor za Naj pralino in Naj čokoladno tablico Festivala čokolade 2020. Preverite zmagovalce.

Poziv državljanom k odgovornemu izbiranju ciljev gibanja na svežem zraku

na_lepse_gore.jpg
torek, 24. marec 2020

Gorska reševalna zveza Slovenija v času epidemije odsvetuje aktivnosti v hribih, posebej v visokogorju, kjer je večja možnost poškodb, saj so razmere v gorah še vedno zelo zahtevne in nevarne.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije