Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
sebastjan_kovacic_fritaja.jpg

Izola s ponudbo »Kilometer 0« vabi na okusno srečanje s sezonsko ponudbo tradicionalnih jedi

Datum: četrtek, 13. marec, 2014

Predstavniki Turističnega združenja Izola ter izolskih gostincev in podeželskih društev so na včerajšnji novinarski konferenci v ljubljanskem gostišču Šestica predstavili uspešen projekt Kilometer nič, s katerim gostom približujejo avtohtono in avtentično gastronomsko ponudbo Izole in izolskega podeželja.

Cilj projekta je predstaviti sezonsko ponudbo pristnih jedi iz lokalnih, svežih in zdravih sestavin, ki jih pridobivajo s pomočjo lokalnih skupnosti in ki so pripravljene po tradicionalnih lokalnih receptih. Najprej bo v okviru projekta izpeljana akcija »Erbe per ovi«, ki bo potekala od 15. marca do 17. maja in v okviru katere bodo gostišča in turistične kmetije z izolskega podeželja gostom ponujale jedi s sezonskim zelišči.

Mag. Danilo Markočič, direktor Turističnega združenja Izola in organizator akcije Kilometer nič,  je od predstavitvi projekta povedal: »Naš cilj je bil, da bi s projekti, ki spodbujajo lokalno prehrano, Izola postala prepoznavna in vesel sem, da nam uspeva, saj Izola postaja priljubljena lokacija za gurmane. Pestrost in bogastvo mediteransko-Istrske kuhinje smo v Izoli obogatili z idejo in ponudbo "Kilometer nič". S tem zagotavljamo v izbranih lokalih avtohtono in avtentično ponudbo okolja. Posebnost akcije "Erbe per ovi" (Zelišča za jajca) pa izhaja iz tradicije Šavrink, ki so v bližnji Trst nosile nabrana zelišča, domača jajca, mestne dame pa so iz tega pripravljale prav posebne "frtaje".«

Turistična kmetija Medljan, Gostilna Korte in Hiša Torkla bodo tako v okviru akcije »Erbe per ovi« dobra dva meseca gostom ponujale »fritajo« iz mešanih zelišč po enotni ceni 6 evrov, poleg tega pa bo vsaka gostilna ponujala še različne jedi pripravljene z divjimi šparglji, regratom, čemažem, koromačem, oljčnim oljem in ostalimi sezonskimi zelišči. Pri pobiranju zelišč bodo gostincem pomagali člani treh podeželskih društev iz Kort, Cetor in Malije, medtem ko so recepte za jedi pripravili v Turističnem društvu Šparžin.

Projekt Kilometer nič vključuje poleg že omenjene »Erbe per ovi« še tri akcije, in sicer vodene gastronomske večere »Pozabljeni okusi Istre«, ponudbo morskih dobrot »Zjutraj v morju, opoldne na krožniku« ter tržnico »Ruba siz moje njive«, na kateri lokalni pridelovalci od maja do septembra ponujajo pridelke iz svojih vrtov.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Virtualni sprehod po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Žirovnica
petek, 27. november 2020

V Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica so v času, ko so muzejske hiše vzdolž Poti kulturne dediščine Žirovnica za obiskovalce zaprle svoja vrata, pripravili virtualne oglede znamenitosti kraja.

Na Krvavcu optimistično v zimsko sezono

Smučišče Krvavec
sreda, 25. november 2020

Družba RTC Krvavec je pred začetkom sicer še negotove smučarske sezone organizirala spletno novinarsko konferenco, na kateri je direktor družbe Janez Janša v družbi ambasadorja Krvavca Jureta Koširja predstavil letošnje novosti, ki se obetajo ljubiteljem domačih smučarskih strmin. V primeru ugodnih vremenskih razmer in sproščenih ukrepov se boste na smučanje na Krvavec lahko podali že v začetku decembra.

Ljubljana na seznamu top 25 manjših mest na svetu

LJUBLJANA_POLETI.jpeg
torek, 24. november 2020

Priznana britanska revija Monocle je objavila letni pregled majhnih mest »Small Cities Index« in Ljubljano uvrstila med 25 najboljših.

Dva slovenska prejemnika priznanja Turistična prizma za kakovost v turizmu

thermana_nocna.jpg
ponedeljek, 23. november 2020

V okviru spletne izvedbe mednarodnega turističnega sejma in konference WESTM 2020 so bili razglašeni dobitniki priznanj »Turistična prizma za novo kakovost v turizmi v jugovzhodni Evropi«. Med prejemniki sta tudi Hotel Thermana Park in Zaloščan vina De Adami.

ETC četrtletno poročilo o turizmu v Evropi

Potovanje Corona
četrtek, 19. november 2020

Evropska potovalna komisija (ETC) je objavila tretje četrtletno poročilo (Q3) o trendih in napovedih letošnjih potovanj. Evropski turizem se sooča z negativnimi vplivi epidemije, mednarodna potovanja v evropske države so močno upadla, številke kažejo, da se je število prihodov obiskovalcev več kot prepolovilo.

Urejanje poti v soteski Vintgar na relaciji Slap Šum – sv. Katarina

soteska Vintgar
sreda, 18. november 2020

Občina Bled je v oktobru in novembru urejala in sanirala pešpot v sotesko Vintgar, in sicer na odseku Slap Šum – sv. Katarina na Homu.

Nagradni natečaj: ustvari novo podobo Luke Dončića in Slovenije

feel_309835.jpg
ponedeljek, 16. november 2020

Slovenija je ponosna na izjemne košarkarske uspehe ambasadorja slovenskega turizma Luke Dončića, ki s svojo borbenostjo in srčnostjo navdušuje ves svet. Sodelujte v nagradnem natečaju Luke Dončića in STO ter se udeležite ekskluzivne tekme zvezd pod okriljem tega vrhunskega košarkaša.

Ne pozabimo na lokalne kmetijske pridelke in živila

zelenjava
petek, 13. november 2020

V času epidemije lokalno in sezonsko pridelana hrana še posebej pridobiva na pomenu, med drugim tudi v luči varovanja okolja in samega načina pridelave. Hrana, pridelana v bližini, ima vrsto prednosti, zato je nakup lokalnih kmetijskih prildelkov in živil dobra odločitev.

Nov promocijski film Medvod

Medvode
četrtek, 12. november 2020

Javni zavod Sotočje Medvode je pripravil nov promocijski video, ki na atraktiven in dinamičen način prikazuje turistične produkte in znamenitosti ter vizualno vabi v Medvode vse starostne kategorije v vseh letnih časih.

Nov produkt Martinovanje na Krasu v času pandemije povezuje lokalne ponudnike

VINO_www.slovenia.info, Ubald Trnkoczy.jpg
četrtek, 12. november 2020

Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov, enota Komen in Občina Sežana s skupno promocijsko akcijo Martinovanje na Krasu podpirata vinarje in ponudnike na Krasu v času, ko tradicionalne prireditve in degustacije zaradi epidemije niso možne.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije