Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
sebastjan_kovacic_fritaja.jpg

Izola s ponudbo »Kilometer 0« vabi na okusno srečanje s sezonsko ponudbo tradicionalnih jedi

Datum: četrtek, 13. marec, 2014

Predstavniki Turističnega združenja Izola ter izolskih gostincev in podeželskih društev so na včerajšnji novinarski konferenci v ljubljanskem gostišču Šestica predstavili uspešen projekt Kilometer nič, s katerim gostom približujejo avtohtono in avtentično gastronomsko ponudbo Izole in izolskega podeželja.

Cilj projekta je predstaviti sezonsko ponudbo pristnih jedi iz lokalnih, svežih in zdravih sestavin, ki jih pridobivajo s pomočjo lokalnih skupnosti in ki so pripravljene po tradicionalnih lokalnih receptih. Najprej bo v okviru projekta izpeljana akcija »Erbe per ovi«, ki bo potekala od 15. marca do 17. maja in v okviru katere bodo gostišča in turistične kmetije z izolskega podeželja gostom ponujale jedi s sezonskim zelišči.

Mag. Danilo Markočič, direktor Turističnega združenja Izola in organizator akcije Kilometer nič,  je od predstavitvi projekta povedal: »Naš cilj je bil, da bi s projekti, ki spodbujajo lokalno prehrano, Izola postala prepoznavna in vesel sem, da nam uspeva, saj Izola postaja priljubljena lokacija za gurmane. Pestrost in bogastvo mediteransko-Istrske kuhinje smo v Izoli obogatili z idejo in ponudbo "Kilometer nič". S tem zagotavljamo v izbranih lokalih avtohtono in avtentično ponudbo okolja. Posebnost akcije "Erbe per ovi" (Zelišča za jajca) pa izhaja iz tradicije Šavrink, ki so v bližnji Trst nosile nabrana zelišča, domača jajca, mestne dame pa so iz tega pripravljale prav posebne "frtaje".«

Turistična kmetija Medljan, Gostilna Korte in Hiša Torkla bodo tako v okviru akcije »Erbe per ovi« dobra dva meseca gostom ponujale »fritajo« iz mešanih zelišč po enotni ceni 6 evrov, poleg tega pa bo vsaka gostilna ponujala še različne jedi pripravljene z divjimi šparglji, regratom, čemažem, koromačem, oljčnim oljem in ostalimi sezonskimi zelišči. Pri pobiranju zelišč bodo gostincem pomagali člani treh podeželskih društev iz Kort, Cetor in Malije, medtem ko so recepte za jedi pripravili v Turističnem društvu Šparžin.

Projekt Kilometer nič vključuje poleg že omenjene »Erbe per ovi« še tri akcije, in sicer vodene gastronomske večere »Pozabljeni okusi Istre«, ponudbo morskih dobrot »Zjutraj v morju, opoldne na krožniku« ter tržnico »Ruba siz moje njive«, na kateri lokalni pridelovalci od maja do septembra ponujajo pridelke iz svojih vrtov.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Prižig prazničnih luči in obisk Miklavža v Portorožu

Novoletna jelka
četrtek, 5. december 2019

Ta konec tedna bosta tudi Portorož in Piran zasijala v praznični preobleki. Otroke bo obiskal Miklavž, ob spektakularnem laser showu pa bodo nastopili violinistka Alenka Mežan in Uroš Perić Trio.

Napovedujemo Aufguss Trieste v Atlantisu

Wellness Atlantis
ponedeljek, 2. december 2019

V nedeljo, 8. decembra 2019 prihaja v Deželo savn Stefano Gec z ekipo mojstrov Aufguss Trieste.

Nova vizualna podoba destinacije Koper

koper
sreda, 27. november 2019

Turistična destinacija Koper-Capodistria ima po 15 letih prenovljeno celostno grafično podobo. Petčlanska komisija je med 24 predlogi izbrala rešitev, ki na svež in igriv način izraža vrednote, lastnosti in povezanost mesta in podeželja.

Prihod Parkeljnov treh dežel

parkelj.jpg
ponedeljek, 25. november 2019

Toliko parkljnov z vseh vetrov še niste videli. Vse bolj popularna prireditev, ki so jo organizatorji poimenovali Prihod parkeljnov treh dežel/Ognjeni spektakel v Podkorenu, je na tem, da preraste v pravi festival.

Štiri kraške občine ustanavljajo skupen zavod za turizem

kobilarna-lipica-sla-_3.png
ponedeljek, 25. november 2019

V okviru Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov bo prihodnje leto zaživela skupna turistična organizacija štirih občin. Krovna Območna razvojna agencija (ORA) Krasa in Brkinov se bo preoblikovala, občine Sežana, Komen, Divača in Hrpelje-Kozino pa bodo nanjo prenesle svoje turistične javne službe, da bi tako bolje izkoristile dane potenciale

V devetih mesecih 2,17 milijard evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
četrtek, 21. november 2019

Banka Slovenije je objavila vrednost izvoza potovanj za obdobje od januarja do septembra letos, ta znaša 2,17 milijard evrov, kar je za 2,4 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2018.

Nordijski center Planica prejemnik mednarodne nagrade za arhitekturni dosežek

Planica
ponedeljek, 18. november 2019

Mednarodni olimpijski komite in Mednarodno združenje za infrastrukturo za šport in prosti čas je ustvarjalce Nordijskega centra Planica 5. novembra nagradilo z zlatim priznanjem za arhitekturni dosežek. Gre za izjemen uspeh. V letu 2019 so med 98 prispelih projektov podelili sedem zlatih priznanj.

LIFFe - ljubljanski mednarodni filmski festival

film
torek, 12. november 2019

Največji slovenski mednarodni filmski festival, primerljiv z večjimi tovrstnimi v Evropi, ki v Ljubljano pripelje izbrane dosežke svetovne kinematografije in nagrajence najvidnejših festivalov (Cannes, Rotterdam, Berlin, Amsterdam, Dunaj idr.). V Cankarjevem domu v Ljubljani si ga lahko ogledate od 13. 11. do 24. 11. 2019.

Okusi Radol'ce

okusi_radolce.png
ponedeljek, 11. november 2019

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija.Okusi Radol'ce v svojih lokalih ponujajo lokalno pridelane surovine in iz njih ustvarjajo jedi, značilne za radolško okolje.

Martinovanje v Izoli

izola_utrinek_s_prireditve.jpg
petek, 8. november 2019

November je slovensko Istro odel v jesenske barve, ki napovedujejo pestro dogajanje pred letošnjim zadnjim prazničnim mesecem. Prihaja Martinovo, praznik vina, ki s seboj prinese obilico zabave.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije