Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
sebastjan_kovacic_fritaja.jpg

Izola s ponudbo »Kilometer 0« vabi na okusno srečanje s sezonsko ponudbo tradicionalnih jedi

Datum: četrtek, 13. marec, 2014

Predstavniki Turističnega združenja Izola ter izolskih gostincev in podeželskih društev so na včerajšnji novinarski konferenci v ljubljanskem gostišču Šestica predstavili uspešen projekt Kilometer nič, s katerim gostom približujejo avtohtono in avtentično gastronomsko ponudbo Izole in izolskega podeželja.

Cilj projekta je predstaviti sezonsko ponudbo pristnih jedi iz lokalnih, svežih in zdravih sestavin, ki jih pridobivajo s pomočjo lokalnih skupnosti in ki so pripravljene po tradicionalnih lokalnih receptih. Najprej bo v okviru projekta izpeljana akcija »Erbe per ovi«, ki bo potekala od 15. marca do 17. maja in v okviru katere bodo gostišča in turistične kmetije z izolskega podeželja gostom ponujale jedi s sezonskim zelišči.

Mag. Danilo Markočič, direktor Turističnega združenja Izola in organizator akcije Kilometer nič,  je od predstavitvi projekta povedal: »Naš cilj je bil, da bi s projekti, ki spodbujajo lokalno prehrano, Izola postala prepoznavna in vesel sem, da nam uspeva, saj Izola postaja priljubljena lokacija za gurmane. Pestrost in bogastvo mediteransko-Istrske kuhinje smo v Izoli obogatili z idejo in ponudbo "Kilometer nič". S tem zagotavljamo v izbranih lokalih avtohtono in avtentično ponudbo okolja. Posebnost akcije "Erbe per ovi" (Zelišča za jajca) pa izhaja iz tradicije Šavrink, ki so v bližnji Trst nosile nabrana zelišča, domača jajca, mestne dame pa so iz tega pripravljale prav posebne "frtaje".«

Turistična kmetija Medljan, Gostilna Korte in Hiša Torkla bodo tako v okviru akcije »Erbe per ovi« dobra dva meseca gostom ponujale »fritajo« iz mešanih zelišč po enotni ceni 6 evrov, poleg tega pa bo vsaka gostilna ponujala še različne jedi pripravljene z divjimi šparglji, regratom, čemažem, koromačem, oljčnim oljem in ostalimi sezonskimi zelišči. Pri pobiranju zelišč bodo gostincem pomagali člani treh podeželskih društev iz Kort, Cetor in Malije, medtem ko so recepte za jedi pripravili v Turističnem društvu Šparžin.

Projekt Kilometer nič vključuje poleg že omenjene »Erbe per ovi« še tri akcije, in sicer vodene gastronomske večere »Pozabljeni okusi Istre«, ponudbo morskih dobrot »Zjutraj v morju, opoldne na krožniku« ter tržnico »Ruba siz moje njive«, na kateri lokalni pridelovalci od maja do septembra ponujajo pridelke iz svojih vrtov.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Čiliada v Izoli

čili festival
četrtek, 19. september 2019

V soboto, 21. septembra, Izola postane mesto ljubiteljev pikantnih okusov. Takrat nas čaka festival čilija in pekoče kuhinje – Čiliada.

22. Festival slovenskega filma

film
ponedeljek, 16. september 2019

22. Festival slovenskega filma bo potekal od 17. do 22. septembra v Portorožu, v dvoranah Avditorij Portorož in Monforta, slikovitga prizorišča nekdanjega skladišča soli.

Dnevi bakalaja v Izoli

izola_panorama.jpg
četrtek, 12. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Turističnem združenju Izola nadaljujejo z razvojem Izole kot kulinarične destinacije. V ta namen bodo pripravili več različnih promocijskih akcij, prav tako pa bodo nadaljevali s programom Kilometer nič, ki vključuje sezonsko domačo tržnico Ruba sz moje njive in pa kulinarične akcije oz. dogodke.

Festival Stare trte

Festival Stare trte, najstarejše na svetu
sreda, 11. september 2019

Poklon Stari trti, najstarejši trti na svetu Festival Stare trte je vinski, kulinarični in kulturni…

52. mednarodni sejem MOS

MOS
sreda, 11. september 2019

V tem tednu se pričenja MOS v Celju.

Slovenija v prihodnjih tednih gosti EuroVolley 2019

odbojka ljubljana
ponedeljek, 9. september 2019

V četrtek, 12. septembra se bo pričelo evropsko prvenstvo v odbojki za moške, ki ga letos poleg Slovenije gostijo Belgija, Nizozemska in Francija. To je odlična priložnost za promocijo Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave destinacije.

Izboljšana konkurenčnost slovenskega turizma

feel_309835.jpg
petek, 6. september 2019

Slovenija se je po skupni oceni konkurenčnosti za razvoj turističnega sektorja, ki so jo med 140-imi državami izvedli za Svetovni gospodarski forum (WEF), uvrstila na 36. mesto, kar pomeni izboljšanje za 5 mest. Na najboljšem mestu se Slovenija nahaja po okoljski trajnosti in sicer na visokem 8. mestu.

Terme Snovik - 25 let od prvega bazena

snovik_poletje1.jpg
petek, 30. avgust 2019

Letos mineva petindvajset let od postavitve prvega bazena v Snoviku. Pomemben dogodek so danes dopoldan v Termah Snovik počastili s svečano slovesnostjo, ki sta se jo udeležila tudi minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek in župan občine Kamnik, Matej Slapar. V okviru slovesnosti je potekala okrogla miza z naslovom Termalna voda – darilo narave za danes in jutri, z željo, da bi šel razvoj z izgradnjo pokritega olimpijskega bazena tudi v razvoj športnega turizma.

V Žalcu odprt nov štirizvezdnični hotel A

HotelA
sreda, 28. avgust 2019

Konec prejšnjega tedna je prve goste sprejel nov štirizvezdični hotel A v Arji vasi. Hotel ima 50 sob ter štiri dodatne za najbolj zahtevne goste in gostom nudi udobje, sprostitev in odlično storitev. Uradno ga bodo uradno odprli v začetku septembra.

V prvem polletju 1,16 milijard evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 23. avgust 2019

Po podatkih Banke Slovenije vrednost izvoza potovanj v šestih mesecih leta 2019 znaša 1,16 milijard evrov, kar je za 4,8 % več kot v enakem obdobju 2018.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije