Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
13.png

Krajinski park Debeli rtič je v enem mesecu dobil več kot 1.000 zaveznikov

Datum: ponedeljek, 29. oktober, 2018

V morju Krajinskega parka Debeli rtič živi kar 41 redkih in ogroženih rastlinskih ter živalskih vrst, nedavno pa se je pridružil tudi Skupnosti zavarovanih območij narave Slovenije. Zaveznik krajinskega parka lahko postanete tudi vi.

Krajinski park Debeli rtič je najmlajši slovenski krajinski park, nastal je na željo občanov Ankarana in na priporočilo strokovnjakov za varovanje narave. Čeprav je bilo območje Debelega rtiča razglašeno za krajinski park pred komaj nekaj meseci, se lahko pohvali s prvimi dosežki. Več kot 1.000 posameznikov je izpolnilo zavezo za varovanje naravnih vrednot tega območja. Občina Ankaran je 14. septembra podpisala dogovor, s katerim je Krajinski park Debeli rtič postal član Skupnosti zavarovanih območij narave Slovenije. Občina bo do konca leta uredila 350 metrov sprehajalne poti, ki vodi neposredno ob morskem obrežju pod pravkar saniranim plazom in sklanim podorom na kopališču Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič.

Kot novi član Skupnosti zavarovanih območij narave Slovenije se je Krajinski park Debeli rtič pridružil največjim parkom v Sloveniji, kot so Triglavski narodni park, Regijski park Škocjanske jame ter Krajinski park Sečoveljske soline in Krajinski park Strunjan.

Med več kot 1.000 zavezniki krajinskega parka in njegovih naravnih vrednot je največ Ankarančanov. Posebej spodbudno je, da so med zavezniki Debelega rtiča podpisniki iz vse Slovenije in tudi iz Italije.

Flišni klif, Ankaranska Bonifika, Zaliv svetega Jerneja in abrazijski spodmol so samo nekatere izmed naravnih dragocenosti Krajinskega parka Debeli rtič, kjer samo v morju živi 41 redkih in ogroženih rastlinskih ter živalskih vrst. Krajinski park Debeli rtič še naprej zbira zaveznike in tudi vi se lahko pridružite ohranjanju njegove biotske raznovrstnosti. Vabiljeni, da podpišete zavezo tukaj.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Znani so finalisti akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna

avtor_Turizem_Bohinj.jpg
torek, 22. september 2020

Izbor akcije Moja dežela - lepa in gostoljubna se približuje zaključku. Državna ocenjevalna komisija je po dolgem in počez prečesala Slovenijo in izbrala finaliste natečaja.

Med najboljšimi evropskimi kulinaričnimi spominki kar trije slovenski izdelki

čebela
torek, 22. september 2020

V Kuopiu na Finskem so bili v sredini septembra pod okriljem Evropske gastronomske regije razglašeni zmagovalci 1. evropskega izziva za kulinarična darila oz. darila povezana s hrano. Vsi so prejeli uradni IGCAT certifikat in bodo posebej predstavljeni na IGCAT spletni strani.

Ptuj je najvarnejše slovensko mesto

ptuj.jpg
ponedeljek, 21. september 2020

Najstarejše slovensko mesto je letošnji dobitnik nagrade Slovenian Grand Security Award 2020 za najbolj varno mesto v kategoriji mestnih občin v Sloveniji.

Nov hotel Soča v Bovcu

bovec_maraton.jpg
četrtek, 17. september 2020

Te dni najstarejša bovška športna agencija Soča rafting v centru Bovca odpira nov hotel Soča.

Evropski turistični sektor poziva vlade EU naj uskladijo potovalna pravila

letalski_potniki.jpg
četrtek, 17. september 2020

Zavezništvo Evropski turistični manifest, ki predstavlja glas evropskega potovalnega in turističnega sektorja, poziva države članice, naj se nujno dogovorijo o usklajenih omejitvah potovanj in zagotovijo hitro izvajanje, ki bo sektorju pomagalo preživeti krizo brez primere.

Conde Nast Traveller Slovenijo postavil na prvo mesto med najbolj zaželenimi destinacijami prihodnjega leta

Kranjska Gora
sreda, 16. september 2020

Eden najprestižnejših in vplivnih medijev na področju turizma, Conde Nast Traveller, je objavil lestvico najbolj zaželenih destinacij za leto 2021 in na prvo mesto seznama postavil Slovenijo.

Znani sta zmagovalki akcije Naj planinska koča

Naj koča
torek, 15. september 2020

Naj planinska koča 2020 je Mihov dom na Vršiču, naj visokogorska planinska koča pa Koča na Kriški gori.

Evropski teden mobilnosti: Izberi čistejši način prevoza!

ekolo
ponedeljek, 14. september 2020

V Ljubljani se že 19. leto zapored pridružujejo Evropskemu tednu mobilnosti, najbolj razširjeni kampanji na področju trajnostne mobilnosti na svetu, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom.

Finalistke za Miss Earth Slovenija 2020 v Snoviku

Kneipa_Snovik
petek, 11. september 2020

V najvišje slovenskih termah, v Termah Snovik, katere vodi trajnostna naravnanost in odgovorno obnašanje do naravnih virov, so gostili pred finalno srečanje finalistk za Miss Earth Slovenija 2020. Lepotno tekmovanje za Miss zemlje s sloganom »lepota z določenim namenom«, velja za enega izmed najbolj priznanih tekmovanj na svetu.

Novost v River Campingu Bled - spanje v drevesni krogli

river bled
sreda, 9. september 2020

V River Campingu Bled se lahko pohvalijo z novo pridobitvijo. Mobilnim hišicam, ki so bile v letošnjem poletju dobro obiskane, so dodali še posebno drevesno hišico – Forest Globe. Hišica je primerna za romantičen oddih za pare in predstavlja nepozabno doživetje na pragu Bleda.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije