Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Potovanje Corona

Kratkoročne potovalne namere prebivalcev Evrope

Datum: sreda, 30. december, 2020

Evropska potovalna komisija (ETC) je objavila tretje od šestih poročil, namenjenih spremljanju kratkoročnih potovalnih namer znotraj Evrope. Raziskavo izvaja na desetih največjih evropskih trgih, nanaša pa se na odnos do potovanj v naslednjih šestih mesecih.

Delež Evropejcev, ki nameravajo potovati v naslednjih šestih mesecih, se je s 54 % v prejšnjem valu raziskave zmanjšal na 49 % v tokratni raziskavi, negotovost glede natančnega časa naslednjega potovanja pa se je povečala za 13 %. Zadnja raziskava kaže tudi na rast deleža Evropejcev, ki ne načrtujejo potovanj (18 %). Manj kot petina anketiranih Evropejcev je izrazila namen potovati do konca januarja 2021. To predstavlja 21-odstotni padec v primerjavi s prejšnjim raziskovanjem, kar kaže, da sta nedavni porast števila primerov COVID-19 in negotovost glede potovalnih ukrepov Evropejce prisilila, da začasno odložijo svoje potovalne načrte.

Vprašanim najboljšo izbiro predstavljajo potovanja po Evropi, saj je enak delež anketirancev (38 %) naklonjen domačim potovanjem in potovanjem znotraj Evrope. Kljub učinku pandemije na mestna središča pa mestni oddih še vedno predstavlja najbolj priljubljeno vrsto potovanja za petino Evropejcev. Mestnemu oddihu sledijo počitnice v naravi in ​​na prostem (15 %) ter kulturna in zgodovinska mesta (14 %).

Ključne ugotovitve

1. Delež Evropejcev, ki načrtujejo potovanje v naslednjih 6-ih mesecih se zmanjšuje

Delež Evropejcev, ki nameravajo potovati v naslednjih 6-ih mesecih, se je od drugega merjenja v oktobru do tretjega merjenja v novembru zmanjšal s 54 % na 49 %. Med temi, ki kažejo najvišjo pripravljenost potovati so Poljaki, Italijani, Francozi, Španci, Avstrijci in Švicarji. Kar 39 % še ne ve, kdaj bodo ponovno potovali. V primerjavi s 1. valom in 2. valom anketiranja je zaznan upad pri tistih, ki bi si želeli potovati takoj oziroma v roku enega do dveh mesecev. V 1. in 2. valu anketiranja so jim najbojšo izbiro predstavjala potovanja znotraj Evrope, v 3. valu pa je največ anketiranih za potovanja v nasednjih 6-ih mesecih navedlo potovanja znotraj domače države, sledijo ostale evropske države. Med evropskimi državami, v katere nameravajo potovati najpogosteje, navajajo Španijo, Italijo, Francijo, Nemčijo, Grčijo in Portugalsko. Tudi v 3. valu anketiranja je 11 % odgovorilo, da v naslednjih mesecih razmišljajo o potovanjih izven Evrope.

Turisti, ki bodo zaradi situacije povezane s koronavirusom verjetneje potovali znotraj domače države so Avstrijci, Pojaki, Italijani, Nizozemci in Nemci. V 3. valu anketiranja kar četrtina vprašanih navaja, da so zaradi trenutne situacije odpovedali potovanje.

Velika večina anketirancev (63 %), ki si v naslednjih šestih mesecih želi potovati doma ali znotraj Evrope, bo načrtovala prostočasno potovanje. Dobra petina (22 %) bo obiskala prijatelje in sorodnike, preostala potovanja pa bodo poslovne narave (9 %).

 

2. Odkritje cepiva proti Covid-19 bo imelo blag vpliv na realizacijo potovanj. Skrb za zdravje, naraščanje števila okuženih na destinaciji, strah pred okužbo na destinaciji in spreminjajoče se potovalne omejitve so glavni pomisleki pri načrtovanju potovanj.

Odkritje zdravila oziroma cepiva za Covid-19 bo imelo blag pozitiven vpliv na potovanja, saj tudi v 3. valu anketiranja 45 % vprašanih trdi, da nameravajo potovanja, ki so jih načrtovali pred situacijo opraviti takoj, ko bo na voljo zdravilo ali cepivo. Popotniki, ki bi si na potovanja želeli takoj, imajo največ pomislekov zaradi karantenskih ukrepov med potovanjem, naraščajočega števila primerov Covid-19 na destinaciji, ki bi jo želeli obiskati, okužbe z boleznijo na destinaciji, bolezni med potovanjem in hitrega spreminjanja potovalnih omejitev med potovanjem. Najpomembnejši dejavnik pri odločitvi za potovanje pa ostaja prožna politika odpovedi potovanj.

Tudi v tem valu anketiranja vprašane najbolj skrbijo potovanja z letalom, sledi javni transport na destinaciji. Na precejšnjo negotovost, vezano na potovanja, opozarja tudi skoraj 40 % anketirancev, ki se še niso odločili, kdaj se bodo odpravii na naslednje potovanje.

 

3. Glavnih potovalnih motivov kriza (še) ni načela. Tradicionalne turistične velesile ostajajo na vrhu spiska želja kljub hudi prizadetosti v času epidemije.

Tudi 3. val anketiranja nakazuje, da so klasični potovalni motivi zelo odporni, saj se med najbolj zaželenimi destinacijami še vedno nahajajo države, ki jih je Covid-19 najbolj prizadel (Španija, Italija, Francija).

Tudi v 3. valu tiste, ki si želijo potovati v naslednjih šestih mesecih najbolj privlačijo destinacije za mestni oddih (19 %), preživljanje časa v naravi in na prostem (15 %), kulturna in zgodovinska mesta (14 %) ter sonce in morje (14 %). Večina vprašanih, ki načrtujejo kratkoročna potovanja in nameravajo potovati doma ali znotraj Evrope, bo potovala s partnerjem (36 %) ali z družino (35 %).

Na prihodnjih potovanjih si Evropejci želijo predvsem varnosti in zdravja (22 %), hkrati pa je pomemben motiv tudi iskanje miru in sprostitev (13 %) ter cenovna dostopnost (12 %) potovanja. Varnost in zdravje ter mir in sprostitev sta še posebej pomembna za segment turistov, ki so starejši od 55 let.

 

4. Turisti ključnih emitivnih trgov slovenskega turizma (Nemčija, Avstrija, Italija, Francija) v naslednjem šestmesečnem obdobju še zmeraj preferirajo domača pred mednarodnimi potovanji.

Delež Nemcev, ki nameravajo potovati v naslednjih šestih mesecih se je v 3. valu anketiranja znižal z 58 % na 46 %. Največji delež (34 %) predstavljajo tisti Nemci, ki še ne vedo kdaj se bodo odpravili na potovanje, sledijo tisti, ki bodo potovali v naslednjih 5- 6 mesecih (29 %). Še vedno pa se 40 % vprašanih, ki bodo potovali v tem obdobju, nagiba k potovanjem znotraj domače države, 37 % pa k potovanjem znotraj Evrope. V tem valu anketiranja se je tudi delež Italijanov, ki nameravajo potovati v naslednje pol leta, znižal s 60 % na 48 %. Tudi Italijani se v večini nagibajo k potovanjem znotraj domače države (51 %), sledi obisk drugih evropskih destinacij (29 %). Polovica Avstrijcev namerava potovati v naslednjih šestih mesecih, pri čemer se tudi oni podobno nagibajo tako k domačim (37 %), kot tudi k znotrajevropskim potovanjem (38 %). Tako kot v prejšnjih anketiranjih tudi ta val kaže, da v naslednjih šestih mesecih namerava potovati polovica Francozov, pri čemer preferirajo potovanja znotraj domače države, sledijo pa potovanja v druge evropske države. V naslednjih šestih mesecih namerava potovati tudi skoraj polovica Nizozemcev. Pri potovanjih, ki jih bodo opravili, pa se v večini nagibajo k obisku drugih evropskih držav, raste pa tudi delež takih, ki bodo potovali znotraj domače države. Delež Švicarjev, ki nameravajo potovati v naslednjih šestih mesecih, je v 3. valu raziskovanja zrasel in ponovno predstavlja skoraj polovico, nagibajo pa se predvsem k potovanjem v druge evropske države.

 

5. Načrtovanje potovanj: ključnega pomena ostajata prilagodljivost in odkritje cepiva.

47 % vseh rezervacij bo opravljenih preko spletnih rezervacijskih sistemov, 26 % pa neposredno preko spletnih strani nastanitvenih in letalskih ponudnikov. Delež prodaje paketnih potovanj preko turističnih operaterjev je ocenjen na 15 %, v poslovalnicah turističnih agencij bo opravljenih le 5 % vseh rezervacij.

Tudi v tretjem valu raziskovanja ostajata ključna dejavnika za potovanja možnost nenadne ad-hock odpovedi in odkritje cepiva za Covid-19. Viri informacij, ki jim vprašani najbolj zaupajo, ostajajo skozi valove raziskovanj enaki: spletne platforme z mnenji uporabnikov, priporočila prijateljev, družbena omrežja nastanitvenih obratov, sledijo pa destinacijske spletne strani in družbena omrežja.

 

PRIPOROČILA ZA DESTINACIJE IN PODJETJA

  1. Destinacije lahko ta čas izkoristijo za dodatno izboljšanje digitalne ponudbe z virtualnimi ogledi in dejavnostmi, video posnetki v živo ter božičnimi posnetki.
  2. Z naraščajočim obiskovanjem prijateljev in družine lahko destinacije svoje kampanje usmerijo v željo Evropejcev po odgovornem obisku svojih najdražjih. Sporočila naj spodbujajo in navdihujejo čustva, naj pa ne poudarjajo preveč zdravja in varnosti.
  3. Razvoj »staycation« in poslovnih paketov za domače prebivalce za uporabo hotelskih sob kot pisarn ipd.
  4. Destinacije naj posebno pozornost namenijo varnosti in higieni na javnih prevoznih sredstvih, saj so turisti zaskrbljeni zaradi transporta znotraj destinacij.
  5. Tudi podjetja naj še naprej vlagajo v digitalno trženje in razvoj vsebin, da bodo kljub omejitvam in zaprtju ohranjala prepoznavnost blagovne znamke. To lahko vključuje kreativne vsebine (kot so nasveti za DIY), ki temeljijo na miru, zabavi ali izkušnjah uporabnikov.
  6. Potovalni agenti lahko izkoristijo priložnost za prilagoditev ponudbe starejšim od 55 let, saj se bo ta segment verjetneje zanimal za tovrstne storitve.
  7. Znamenitosti in gostinski obrati lahko za privabljanje turistov, ki obiskujejo prijatelje in družino, uvedejo oglaševalske kampanje, ki temeljijo na lokaciji in popustih prek družbenih omrežij.

 

Vir: ETC

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

V Zeleni shemi slovenskega turizma tudi Camping Šobec

šobec
sreda, 20. januar 2021

Camping Šobec se je po pridobitvi okoljskega znaka Zeleni ključ z znakom Slovenia Green Accommodation pridružil še Zeleni shemi slovenskega turizma, ki zdaj združuje že 57 ponudnikov nastanitev.

Dolina Soče med kandidatkami za naziv najboljše evropske destinacije 2021

Soča
torek, 19. januar 2021

Dolina Soče je po izboru European Best Destinations na seznamu 20 izbranih evropskih destinacij, ki se potegujejo za naziv najboljše evropske destinacije leta 2021. Vabljeni h glasovanju od 20. januarja dalje. 

Aktualne informacije o ukrepih za blažitev vpliva in širitve koronavirusa na slovenski turizem

Potovanje Corona
ponedeljek, 18. januar 2021

MGRT je pripravil program pomoči gospodarstvu v letu 2021. Vlada je podaljšala epidemijo za 60 dni. Od jutri nova izjema za prehod meje za dvolastnike zemljišč, karantena na domu se lahko prekine tudi s hitrim testom. Na rdeči seznam držav članic EU oziroma schengenskega območja je dodana Irska. STO nadaljuje z izvedbo dogodkov in predstavitev na spletu za poslovno turistično javnost.

Financial Times in The Guardian Slovenijo umestila med top potovalne destinacije za leto 2021

Kranjska Gora
sreda, 13. januar 2021

Slovenija kot turistična destinacija vedno bolj pridobiva na prepoznavnosti in ugledu. V tem tednu sta jo dva vplivna medija uvrstila med države, ki jih priporočajo za obisk v letu 2021.

Ksenija Flegar nova v. d. generalne direktorice Direktorata za turizem na MGRT

ksenja flegar
ponedeljek, 11. januar 2021

Tik pred koncem prejšnjega leta je vlada na položaj vršilke dolžnosti generalne direktorice Direktorata za turizem pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo imenovala Ksenijo Flegar.

Odprtje razstave Muzej skozi zgodovino: najstarejše pridobitve Deželnega muzeja za Kranjsko

Narodni muzej
četrtek, 7. januar 2021

Z odprtjem prvega dela razstave Muzej skozi zgodovino slavnostno v Narodnem muzeju vstopajo v jubilejno leto 200-letnice delovanja muzeja.

Novi umetniški vodja baleta v SNG Opera in balet Ljubljana je Renato Zanella

note
sreda, 6. januar 2021

S 1. januarjem letošnjega leta je umetniško vodenje baleta prevzel priznani in izkušeni koreograf Renato Zanella, ki je med ostalim vodil tudi baletni ansambel Dunajske državne opere. Sebe in svoje delo opisuje kot rezultat radovednosti in odvisnosti od preizkušanja novih stvari, srečevanja novih ljudi in talentov, od katerih dobiva prepotreben ustvarjalni navdih za svoje delo.

Virtualni sprehod po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Žirovnica
torek, 5. januar 2021

V Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica so v času, ko so muzejske hiše vzdolž Poti kulturne dediščine Žirovnica za obiskovalce zaprle svoja vrata, pripravili virtualne oglede znamenitosti kraja.

Povabilo na ples s Slovensko filharmonijo

novletna jelka2
četrtek, 31. december 2020

Tradicionalni novoletni koncert Slovenske filharmonije se tokrat seli na splet. Koncert lepe in žlahtne glasbe za ljubitelje in poznavalce.

Kratkoročne potovalne namere prebivalcev Evrope

Potovanje Corona
sreda, 30. december 2020

Evropska potovalna komisija (ETC) je objavila tretje od šestih poročil, namenjenih spremljanju kratkoročnih potovalnih namer znotraj Evrope. Raziskavo izvaja na desetih največjih evropskih trgih, nanaša pa se na odnos do potovanj v naslednjih šestih mesecih.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije