Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
preseren_celje.jpg

Kulturni praznik v vili Ruska dača – poučno in zelo drugače

Datum: torek, 4. februar, 2020

V Ruski dači v Zg. Gameljnah bodo 8. februar, kulturni praznik, praznovali z dnevom odprtih vrat in brezplačnimi ogledi. Pripravili so posebno zgodbo iz knjižnice Ruske dače, ki obiskovalce okrog nekaj zelo zanimivih, poučnih ovinkov pripelje prav do našega velikega pesnika Franceta Prešerna.

Začeli bodo s portretom pesnika Nikolasa Lenaua, ki visi v knjižnici Ruske dače. Lenau je bil Prešernov sodobnik, le dve leti mlajši od njega. Rojen je bil v madžarskem delu monarhije, pesnil pa je v nemščini. Že za časa življenja so ga slavili kot velikega pesnika, danes ga štejejo za prvega pesnika avstrijske romantike. Ko se je leta 1831 selil v Stuttgart, je očitno potoval skozi Slovenijo, saj je njegov portret naslikal Matevž Langus, izvrstni slovenski portretist 19. stoletja. A ta portret ni edina povezava Lenaua s Slovenijo.

Ko je Lenau le leto za Prešernom umrl, je svoje rokopise zapustil grofu Antonu Aleksandru Auerspergu iz rodbine turjaških. Ta jih je kmalu izdal kot zbrana dela. A tudi sam grof Auersperg je bil priznan pesnik, ki je pesmi v nemškem jeziku objavljal pod psevdonimom Anastasius Grün. Obisovalci Ruske dače bodo v knjižnici videli prvo izdajo njegovih pesmi iz leta 1837.

Anastasius Grün, grof Auersperg je bil Prešernov prijatelj. Prešeren je prepesnil njegovo pesem Venezianer Trias in jo ironično poimenoval Tri želje Anastazija Zelenca. Pač, Grün, Zelenec. V knjižnici Auerspergovega gradu Šrajbarski Turn sta skupaj odkrivala Valvasorjevo Slavo vojvodine Kranjske, kjer je Prešeren našel zgodbo in navdih za Povodnega moža, Auersperg pa za pesnitev Strombraut, Rečna nevesta.

Pa se nista ukvarjala le z resnimi zadevami. Prešeren je bil nekoč tri tedne na obisku pri Andreju Smoletu v dvorcu Prežek na Gorjancih. Šampanjec je tekel v potokih, ko se jima je pridružil še grof Auersperg, pa so hrupne zabave trajale do jutra. Janez Trdina je zapisal takole: »Takih norcev grad še ni videl. Na srečo je gospod grof ostal le tri dni«.

Dva pesnika iz Slovenije, en je pisal v slovenskem, drugi v nemškem jeziku, pa sta bila dobra prijatelja. Grof Auersperg se je po Prešernovi smrti poklonil našemu velikemu pesniku tako, da je za njegov nekrolog vzel verze iz Prešernove pesmi Pevcu in jih prepesnil v nemščino.

Obiskovalcem bodo ta dan pokazali še eno, prav posebno izdajo Prešernovih pesmi, ki jih je izbrala in v nemščino prepesnila Lili Novy. Knjiga je izšla v le 200 izvodih leta 1936. Ta iz Ruske dače ima številko 118. Dodano vrednost ji daje izvrsten portret Prešerna, grafika Božidarja Jakca, odtisnjena za vsako knjigo posebej.

Za podrobnosti teh zgodb bo treba na ogled Ruske dače. Načrtujejo jih ob 10., 11., 12. in 13. uri, potrebne pa so prijave na www.ruska-daca.si, kjer so termini že precej zasedeni. V kulturni utrip bodo tokrat prvič vključili tudi njihov paviljon.

 

www.ruska-daca.si

www.ruska-daca/potovanja.si                                            

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Za naziv Sejalec 2020 se poteguje 7 polfinalistov

Sejalec
torek, 11. avgust 2020

Znanih je 7 polfinalistov, ki se potegujejo za naziv Sejalec 2020 za najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu.

Hotel Grad Otočec postal član mreže za butični in luksuzni turizem Virtuoso

Grad Otočec
ponedeljek, 10. avgust 2020

Petzvezdični hotel Grad Otočec je bil julija sprejet v ugledno združenje Virtuoso Travel, vodilno mednarodno mrežo, specializirano za področje butične in luksuzne potovalne in turistične ponudbe.

WTTC – kako bo izgledala nova realnost potovanj?

letalski_potniki.jpg
sreda, 5. avgust 2020

Po napovedih WTTC bodo med prvimi, ki bodo začeli potovati, mlajši popotniki med 18 in 35 let. Novi standardi in protokoli pa bodo del nove realnosti potovanj vse dokler ne bo dostopno cepivo.

Znane so finalistke izbora Naj planinska koča 2020

koča
torek, 4. avgust 2020

Zaključil se je prvi krog letošnjega, že šestega glasovanja za naj planinsko kočo. Izmed 156 sodelujočih koč, od tega 28 visokogorskih planinskih postojank in 128 planinskih koč, so bralci Siol.net izglasovali 10 finalistk.

Popotniki zmedeni zaradi nekonsistentnih pravil potovanj

Potovanje Corona
četrtek, 30. julij 2020

Svetovni potovalni in turistični svet (WTTC) poziva k doslednosti pravil in navodil vezano na COVID-19. Med potovanjem po evropskih državah se turisti soočajo z vrsto različnih pravil in nasvetov za potovanje, saj države iz pandemije COVID-19 izhajajo v različnih fazah.

Odbojka na mivki sredi Ljubljane

odbojka ljubljana
četrtek, 30. julij 2020

V Ljubljani bodo tudi letos gostili turnir svetovne serije v odbojki na mivki, ki bo potekal od četrtka do nedelje, od 30. julija do 2. avgusta.

7. Poletni festival Portorož

note2
ponedeljek, 27. julij 2020

Vabljeni na vrhunske baletne predstave v okviru 7. Poletnega festivala Portorož.

Rogličeva ekipa Jumbo Visma odkriva Slovenijo kot odlično destinacijo za športne priprave

jumbo visma
četrtek, 23. julij 2020

"Slovenija je popolna za kolesarstvo in kakovosten trening," poudarja vodja razvojne ekipe Jumbo Visma Robbert de Groot, ki te dni svojo ekipo pripravlja na ponovni zagon kolesarske sezone v Sloveniji. Slovenska turistična organizacija nadaljuje partnerstvo pri promociji Slovenije kot turistične destinacije s Primožem Rogličem in ekipo Jumbo Visna, pričetek skupnih promocijskih aktivnosti pa označuje prav pripravljalni tabor razvojne ekipe Jumbo Visma.

ARTish

ARTish
sreda, 22. julij 2020

Festival ARTish, na katerem slovenski ustvarjalci na stojnicah razstavljajo in prodajajo svoja dela, poteka ob sobotah na Gornjem trgu, pri Herkulovem vodnjaku.

Hop-On Hop-Off Kobarid

kobarid hop on
torek, 21. julij 2020

Od 18. julija ponovno na voljo javni prevoz Hop-On Hop-Off Kobarid, ki bo povezoval podeželje, oddaljene turistične točke, kopališča na Nadiži in izhodišča za pohodniške izlete s centrom Kobarida.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije