Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
preseren_celje.jpg

Kulturni praznik v vili Ruska dača – poučno in zelo drugače

Datum: torek, 4. februar, 2020

V Ruski dači v Zg. Gameljnah bodo 8. februar, kulturni praznik, praznovali z dnevom odprtih vrat in brezplačnimi ogledi. Pripravili so posebno zgodbo iz knjižnice Ruske dače, ki obiskovalce okrog nekaj zelo zanimivih, poučnih ovinkov pripelje prav do našega velikega pesnika Franceta Prešerna.

Začeli bodo s portretom pesnika Nikolasa Lenaua, ki visi v knjižnici Ruske dače. Lenau je bil Prešernov sodobnik, le dve leti mlajši od njega. Rojen je bil v madžarskem delu monarhije, pesnil pa je v nemščini. Že za časa življenja so ga slavili kot velikega pesnika, danes ga štejejo za prvega pesnika avstrijske romantike. Ko se je leta 1831 selil v Stuttgart, je očitno potoval skozi Slovenijo, saj je njegov portret naslikal Matevž Langus, izvrstni slovenski portretist 19. stoletja. A ta portret ni edina povezava Lenaua s Slovenijo.

Ko je Lenau le leto za Prešernom umrl, je svoje rokopise zapustil grofu Antonu Aleksandru Auerspergu iz rodbine turjaških. Ta jih je kmalu izdal kot zbrana dela. A tudi sam grof Auersperg je bil priznan pesnik, ki je pesmi v nemškem jeziku objavljal pod psevdonimom Anastasius Grün. Obisovalci Ruske dače bodo v knjižnici videli prvo izdajo njegovih pesmi iz leta 1837.

Anastasius Grün, grof Auersperg je bil Prešernov prijatelj. Prešeren je prepesnil njegovo pesem Venezianer Trias in jo ironično poimenoval Tri želje Anastazija Zelenca. Pač, Grün, Zelenec. V knjižnici Auerspergovega gradu Šrajbarski Turn sta skupaj odkrivala Valvasorjevo Slavo vojvodine Kranjske, kjer je Prešeren našel zgodbo in navdih za Povodnega moža, Auersperg pa za pesnitev Strombraut, Rečna nevesta.

Pa se nista ukvarjala le z resnimi zadevami. Prešeren je bil nekoč tri tedne na obisku pri Andreju Smoletu v dvorcu Prežek na Gorjancih. Šampanjec je tekel v potokih, ko se jima je pridružil še grof Auersperg, pa so hrupne zabave trajale do jutra. Janez Trdina je zapisal takole: »Takih norcev grad še ni videl. Na srečo je gospod grof ostal le tri dni«.

Dva pesnika iz Slovenije, en je pisal v slovenskem, drugi v nemškem jeziku, pa sta bila dobra prijatelja. Grof Auersperg se je po Prešernovi smrti poklonil našemu velikemu pesniku tako, da je za njegov nekrolog vzel verze iz Prešernove pesmi Pevcu in jih prepesnil v nemščino.

Obiskovalcem bodo ta dan pokazali še eno, prav posebno izdajo Prešernovih pesmi, ki jih je izbrala in v nemščino prepesnila Lili Novy. Knjiga je izšla v le 200 izvodih leta 1936. Ta iz Ruske dače ima številko 118. Dodano vrednost ji daje izvrsten portret Prešerna, grafika Božidarja Jakca, odtisnjena za vsako knjigo posebej.

Za podrobnosti teh zgodb bo treba na ogled Ruske dače. Načrtujejo jih ob 10., 11., 12. in 13. uri, potrebne pa so prijave na www.ruska-daca.si, kjer so termini že precej zasedeni. V kulturni utrip bodo tokrat prvič vključili tudi njihov paviljon.

 

www.ruska-daca.si

www.ruska-daca/potovanja.si                                            

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Teden vrtnic v Arboretumu Volčji Potok

vrtnica_ljubljana.jpeg
petek, 11. junij 2021

V tednu vrtnic vas med 11. in 18. junijem vabljeni v Arboretum, da si v treh rozarijih Arboretuma Volčji Potok ogledate prve cvetove vrtnic, saj so prav ti najbolj očarljivi.

Kinodvorišče odpira poletno sezono filma na prostem

kinodvorisce.jpeg
četrtek, 10. junij 2021

Mestni kino Kinodvor začenja poletno sezono projekcij filmov na prostem. Kinodvorišče bo odprto vse do do 10. julija 2021. Ob lepem vremenu si bodo gledalci večerno projekcijo ogledali na prostem, v atriju Slovenskih železnic (vhod je skozi Dvorano Kinodvora). Če bo vreme slabo, pa bo projekcija v Dvorani Kinodvora.

Festival Junij v Ljubljani bo!

junij_lj.jpeg
sreda, 9. junij 2021

Poletje v Ljubljani se tudi letos odpira s festivalom Junij v Ljubljani, ki bo na Kongresnem trgu potekal od 11. do 22. junija 2021.

Restavracija Tiffany v Hotelu Park prvič odpira vrata Tednu restavracij

kulinarika.JPG
sreda, 9. junij 2021

Razlogov za obisk primorskih restavracij v času Tedna restavracij je veliko. Na povabilo organizatorjev se kulinarični akciji letos v Novi Gorici ob Perlini restavraciji Calypso prvič pridružuje tudi Parkova restavracija Tiffany. 

Pomemben francoski novinar in vplivnež prekolesaril Slovenijo

kolesarja.jpeg
torek, 8. junij 2021

V Sloveniji se je minuli teden mudil Axel Carion z ekipo, izjemno pomemben francoski športni vplivnež in novinar za področje kolesarjenja. Gre za ustanovitelja spletne strani BikingMan, ki navdušuje v kar 6ih mednarodnih jezikih.

Nova spletna platforma STO za izobraževanje tujih organizatorjev potovanj in turističnih agentov

bled_pomlad.jpg
torek, 8. junij 2021

Slovenska turistična organizacija (STO) je v tem tednu lansirala spletno izobraževanje »Feel sLOVEni@ Online Training My way of escaping to Slovenia«. Spletna izobraževalna platforma tujim organizatorjem potovanj in turističnim agentom nudi možnost za pridobitev novih in poglobljenih znanj o Sloveniji na inovativen in kreativen način s ciljem nadaljnje delitve s strankami ter podpore pri oblikovanju turističnih programov za Slovenijo.

Jubilejna 40. Franja se že ogreva…

maraton_franja.jpg
ponedeljek, 7. junij 2021

Organizatorji Maratona Franja BTC City – Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in drugih partnerjev – so na petkovi novinarski konferenci napovedali jubilejno 40. izvedbo tega kolesarskega praznika, ki se bo letos odvijal drugi junijski vikend, od 12. do 13. junija 2021. Maraton, ki se že 19 let zapored odvija ob generalnem pokroviteljstvu družbe BTC, bo potekal ob upoštevanju vseh potrebnih covid ukrepov, navodil zdravstvene stroke in Mednarodne kolesarske zveze.

Slovenski turizem je pripravljen na prihod gostov

turist.JPG
ponedeljek, 31. maj 2021

Na novinarski konferenci pred glavno turistično sezono je STO predstavila promocijske aktivnosti za zagon turizma ob sproščanju ukrepov in ponovnem zagonu turistične panoge. Z motivacijsko kampanjo Zdaj je čas. Moja Slovenija. STO v sodelovanju s partnerji slovenskega turizma navdušuje prebivalce Slovenije za oddih v Sloveniji, številne promocijske aktivnosti izvaja tudi na ključnih tujih trgih slovenskega turizma.

Ambasador slovenskega turizma Tadej Pogačar bo nastopil na Dirki po Sloveniji

Kolesar
petek, 28. maj 2021

Ekipa UAE Team Emirates je potrdila, da bo »Pogistar« nastopil na dirki po Sloveniji, ki jo bo v živo spremljalo več kot 10 milijonov ljudi po svetu.Tadej Pogačar se je v letošnjem letu pridružil tudi ambasadorjem slovenskega turizma, Luki Dončiću, Primožu Rogliču in Ilki Štuhec, s pomočjo katerih STO gradi promocijo Slovenije kot destinacije za aktivni oddih. 

Oglaševalska kampanja Naprej v Portorož in Piran

piran_jadrnice_z_obzidja1.jpg
četrtek, 27. maj 2021

Turistično združenje Portorož je pripravilo oglaševalsko kampanjo na domačem trgu, v kateri sodeluje kar 17 turističnih ponudnikov z destinacije Portorož in Piran. Tuje goste bodo začeli nagovarjati junija, računajo pa tudi na podaljšanje sezone v jesen.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije