Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
festival_kulinarike1.jpg

Mednarodno tekmovanje za najboljše kratke kulinarične filme

Datum: ponedeljek, 24. februar, 2020

Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) je februarja letos objavil poziv FILM FOOD MENU za prijavo kratkih filmov s področja gastronomije pod krovno tematiko »Kulinarične zgodbe«. Vabljeni k sodelovanju.

S tekmovanjem FILM FOOD MENU želi IGCAT zzvati mlade režiserje k pripovedovanju privlačnih zgodb iz njihovih regij (naj bo to o lokalni hrani, receptih, kuharskih mojstrih, kulinarični tradiciji, novostih ali podeželju) in na ta način kot ambasadorji svoje regije pomagajo krepiti ponos in zavedanje o lastni kulinarični dediščini in prehranski prihodnosti. Hkrati lahko kulinarični filmi preko privlačnih audio-virtualnih podob ozaveščajo o pomenu ohranjanja prehranskih kultur in kulinaričnih posebnosti in so sredstvo za zagotavljanje trajnejše prihodnosti, saj je kulinarična raznovrstnost povsod po svetu v nevarnosti zaradi globalizacije in podnebnih sprememb.

Filme lahko režiserji prijavijo v 7 kategorij, izmed katerih ena izpostavlja kulinarične zgodbe iz Gastronomskih regij. Ker bo Slovenija nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021, je to izvrstna priložnost za predstavitev naše kulturne in gastronomske avtentičnosti izpod rok slovenskih filmskih ustvarjalcev. Rok za prijavo je 27. julij 2020. Javni poziv za sodelovanje na Jedilniku kulinaričnega filma 2020 je dostopen tukaj.

IGCAT je neprofitni inštitut, ustanovljen leta 2012, ki sodeluje s konzorciji regionalnih deležnikov v gastronomiji, kulturi, umetnosti in turizmu. Temelji na strokovnem znanju svetovne mreže strokovnjakov in partnersko sodeluje s specializiranimi medvladnimi organizacijami. IGCAT podeljuje naziv gastronomska regija in je uradni upravitelj Platforme Evropska gastronomska regija. Inštitut je uvedel tudi nagrado za mladega evropskega kuharskega mojstra (European Young Chef Award), izziv lokalno kulinarično darilo (Local Food Gift Challenge), najboljše doživetje obiskovalca (Top Visitor Experience) in Jedilnik kulinaričnega filma (Food Film Menu).

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Financial Times in The Guardian Slovenijo umestila med top potovalne destinacije za leto 2021

Kranjska Gora
sreda, 13. januar 2021

Slovenija kot turistična destinacija vedno bolj pridobiva na prepoznavnosti in ugledu. V tem tednu sta jo dva vplivna medija uvrstila med države, ki jih priporočajo za obisk v letu 2021.

Ksenija Flegar nova v. d. generalne direktorice Direktorata za turizem na MGRT

ksenja flegar
ponedeljek, 11. januar 2021

Tik pred koncem prejšnjega leta je vlada na položaj vršilke dolžnosti generalne direktorice Direktorata za turizem pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo imenovala Ksenijo Flegar.

Odprtje razstave Muzej skozi zgodovino: najstarejše pridobitve Deželnega muzeja za Kranjsko

Narodni muzej
četrtek, 7. januar 2021

Z odprtjem prvega dela razstave Muzej skozi zgodovino slavnostno v Narodnem muzeju vstopajo v jubilejno leto 200-letnice delovanja muzeja.

Novi umetniški vodja baleta v SNG Opera in balet Ljubljana je Renato Zanella

note
sreda, 6. januar 2021

S 1. januarjem letošnjega leta je umetniško vodenje baleta prevzel priznani in izkušeni koreograf Renato Zanella, ki je med ostalim vodil tudi baletni ansambel Dunajske državne opere. Sebe in svoje delo opisuje kot rezultat radovednosti in odvisnosti od preizkušanja novih stvari, srečevanja novih ljudi in talentov, od katerih dobiva prepotreben ustvarjalni navdih za svoje delo.

Virtualni sprehod po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Žirovnica
torek, 5. januar 2021

V Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica so v času, ko so muzejske hiše vzdolž Poti kulturne dediščine Žirovnica za obiskovalce zaprle svoja vrata, pripravili virtualne oglede znamenitosti kraja.

Povabilo na ples s Slovensko filharmonijo

novletna jelka2
četrtek, 31. december 2020

Tradicionalni novoletni koncert Slovenske filharmonije se tokrat seli na splet. Koncert lepe in žlahtne glasbe za ljubitelje in poznavalce.

Kratkoročne potovalne namere prebivalcev Evrope

Potovanje Corona
sreda, 30. december 2020

Evropska potovalna komisija (ETC) je objavila tretje od šestih poročil, namenjenih spremljanju kratkoročnih potovalnih namer znotraj Evrope. Raziskavo izvaja na desetih največjih evropskih trgih, nanaša pa se na odnos do potovanj v naslednjih šestih mesecih.

V enajstih mesecih leta zabeleženih nekaj več kot 9 milijonov turističnih prenočitev

odgovorni_turizem-1.jpg
ponedeljek, 28. december 2020

V obdobju od januarja do novembra je bilo evidentiranih 48,4 % manj turističnih prihodov in 39,5 % manj turističnih prenočitev kot v istem obdobju lani. V prvih enajstih mesecih v primerjavi z letom 2019 beležimo 69,6 % upad prenočitev tujih gostov in 39,9 % rast turističnih prenočitev domačih gostov.

Prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja, prodaja in okuša v temi

Šampanjec
četrtek, 24. december 2020

Radgonske gorice so uradno lansirale novo penino, imenovano »Untouched by Light« kot prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja, prodaja in okuša v temi.

UNWTO: turizem z več kot 70 % upadom prihodov na raven v letu 1990

UNWTO
torek, 22. december 2020

Mednarodni prihodi so se zaradi omejitev potovanj, nizkega zaupanja potrošnikov in svetovnega boja za obvladovanje virusa COVID-19, v prvih desetih mesecih leta 2020 zmanjšali za 72 %, kar je prispevalo k najslabšemu letu v zgodovini turizma.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije