Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
november gourmet

Na finalnem dogodku November Gourmet izbran Nov okus Ljubljane

Datum: ponedeljek, 3. december, 2018

Prejšnji petek se je z zaključno prireditvijo končal festival November Gourmet Ljubljana. Vrhunec gastronomskih doživetij, ki jo sooblikujejo priznana imena slovenske kulinarike, je izbor Novega okusa Ljubljane. Tokratni zmagovalec je Bruno Šulman, dijak Gimnazije Bežigrad.

Vrhunec gastronomskih doživetij v okviru festivala November Gourmet Ljubljana z različnimi prireditvami, degustacijami, vodenimi turami in delavnicami predstavlja prireditev November Gourmet Finale, ki je prejšnji petek potekala v Mestu oblikovanja. Za edinstveno kulinarično izkušnjo so poskrbela tako uveljavljena kot vzhajajoča imena slovenske kulinarike z atraktivnimi kuharskimi šovi, ter pokušnjo jedi in pijač iz zakladnice ljubljanske kulinarične tradicije.

Tokratni zmagovalec je presenetil vse – z mini jabolčno-bučno mousse tortico je namreč prepričljivo zmagal Bruno Šulman, dijak Gimnazije Bežigrad. Talentirani dijak je strokovno žirijo, ki so jo sestavljali kuharski mojster Jorg Zupan iz restavracije Atelje, publicistka Valentina Smej Novak in kulinarični strokovnjak Boštjan Napotnik, prepričal z izvirno uporabo lokalnih sestavin in uravnoteženim okusom sladice, ki je bila videti preprosta, čeprav je bila njena priprava vse prej, kot enostavna. Žirijo so navdušili tudi strokovnost in iznajdljivost mladega Bruna Šulmana, ki je premagal Aljo Viryent z receptom za filanega piščanca po kranjsko z bučnim pirejem in koki ter Davida Kuzmanoviča in Jaka Mankoča s Čago na Barju.

Vsi finalisti Novega okusa Ljubljane so bili med 20 prijavljenimi izbrani na podlagi spletnega glasovanja oziroma glasovanja strokovne žirije, po tem, ko so do 8. novembra na spletni strani Gourmet Ljubljana objavili svoj recept, ki je vključeval vsaj tri predpisane sestavine, tipične za okuse Ljubljane in Osrednje Slovenije: rdečo peso, črno redkev, zelje, bučo, kaki, jabolko, skuto, ječmenovo ali ajdovo kašo, piščančjo kračo, goveji bočnik in kranjsko klobaso. Žirija je končno oceno podala po tem, ko so finalisti predlagane jedi pripravili v živo v okviru prireditve November Gourmet Finale.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Božični ARTish

artish_siska_018 mala - foto Matej Povse.jpg
torek, 11. december 2018

ARTish je prireditev, na kateri ustvarjalci ne predstavijo le svojih del, temveč tudi svoje postopke in ideje. 15. 12. 2018 ob 10:00 - 16. 12. 2018 ob 19:00, Ljubljana, Kulturni center Tobačna 001

December v Ljubljani

december_v_ljubljani-1.jpeg
ponedeljek, 10. december 2018

Praznični sejem, ki ga spremlja ponudba v gostinskih hišicah, postane središče družabnega dogajanja, na bližnjih trgih pa se vrstijo brezplačni koncerti in druge prireditve za odrasle in otroke. Dogajanje doseže vrhunec na silvestrovo z zabavami na osrednjih trgih v mestu.

Klekljanje čipk v Sloveniji na Unescovem seznamu

cipke_zelezniki.jpg
sreda, 5. december 2018

Ta teden so na zasedanju v Port Louisu na Mavriciju na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisali klekljanje čipk v Sloveniji in veščino suhozidne gradnje. Slovenija je nominacijo v formalni postopek pri Unescu vložila marca 2017. Vpis pomeni posebno priznanje vsem umetnicam klekljanja, ki veščino že stoletja prenašajo iz roda v rod.

Slovenski kuharji z bronom s svetovnega prvenstva

slovenska kuharska reprezentanca
torek, 4. december 2018

V Luksemburgu se je 28. novembra zaključilo svetovno kulinarično prvenstvo Villeroy et Boch Culinary World Cup, eno največjih tovrstnih tekmovanj na svetu. Slovenska kuharska reprezentanca, med katerimi sta tudi Hitova kuharja iz novogoriške Perle, je v kategoriji hladnih razstav osvojila bronasto priznanje.

Na finalnem dogodku November Gourmet izbran Nov okus Ljubljane

november gourmet
ponedeljek, 3. december 2018

Prejšnji petek se je z zaključno prireditvijo končal festival November Gourmet Ljubljana. Vrhunec gastronomskih doživetij, ki jo sooblikujejo priznana imena slovenske kulinarike, je izbor Novega okusa Ljubljane. Tokratni zmagovalec je Bruno Šulman, dijak Gimnazije Bežigrad.

Body Worlds Vital

body worlds
petek, 30. november 2018

Razstava Body Worlds Vital predstavlja človeško telo prek plastinantov oziroma ohranjenih pravih teles, od njegove zgradbe do celičnega sistema. Z razstavljenimi avtentičnimi človeškimi telesi in multimedijskimi prikazi razstava prikazuje, kakšno je telo, kadar je zdravo, v stanju ogroženosti ali obolelo. Zdrava telesa primerja z obolelimi oziroma s telesi v različnih zdravstvenih stanjih. Telesa na razstavi so razstavljena v gibanju.

STO dobila novo vodjo predstavništva v Nemčiji

rebeka kumer
sreda, 28. november 2018

Na mesto vodje predstavništva Slovenske turistične organizacije (STO) v Nemčiji je bila imenovana Rebeka Kumer Bizjak, ki s 1. januarjem 2019 začenja svoj štiriletni mandat v Münchnu.

Jaslice iz slame v Ljubljani

jaslice iz slame
sreda, 28. november 2018

Jaslice iz slame, ki stojijo pred Zoisovo palačo so unikatno ročno delo amaterskega umetnika Antona Kravanja. Posebnost postavljenih jaslic je, da so vse figure v naravni velikosti.

Novo na Črnem Kalu: otvoritev Hiše Robida

hisa robida
ponedeljek, 26. november 2018

Prejšnji petek, 16. novembra, je na podeželju slovenske Istre, v vasi Črni Kal s svetovno znanimi plezališči, potekal dan odprtih vrat Hiše Robida. Obiskovalci so si pobliže ogledali vse notranje prostore hiše ter poizkusili tople in hladne jedi tradicionalne Istrske kulinarike Gostilne Kraški rob.

Prižig prazničnih lučk v Mariboru

Maribor december
četrtek, 22. november 2018

Prijazno vabljeni, da se skupaj odpravimo osvetliti in začarati mariborske ulice in trge. Petek, 23. 11. 2018, s pričetkom ob 17. uri.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije