Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Pustni krofi

Najboljši pustni krofi

Datum: četrtek, 27. februar, 2014

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

VSE SESTAVINE NAJ BODO OGRETE NA SOBNO TEMPERATURO!

1 kg moke (pol ostre, pol gladke)
14 dag olja (približno 2 dl, kdor nima tehtnice)
10 dag kvasa
1 malo žličko soli
½ l mleka
8 rumenjakov
10 dag sladkorja (4 velike žlice, kdor nima tehtnice)
2 vanilj sladkorja
nastrgana limonina lupinica
rum
muškatni orešček

Kvas damo na vzhajajnje v toplo mleko. Vzhajanega dodamo v pripravljeno zmes moke in dodatkov. Zmes nato stepamo 20 minut v mešalniku. Po končanem stepanju odtehtamo po 8 dkg zgnetenega testa, da so vsi krofi enaki. Odtehtano testo med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njega naredimo kroglico. To položimo na pomokan prtiček in nato pokrijemo z drugim prtičkom. Važno je, da pustimo testo dovolj dolgo vzhajati. Če boste preveč neučakane in boste dale krofe prehitro peči, ne bodo imeli tako zaželjenih venčkov.

Pripravite olje za cvrtje. Poskusite uporabiti palmino olje (je v trdni obliki kot mast, je mnogo bolj primerno za cvrtje kot olje, krofi jo manj vpijajo, uporabna je za večkratno pečenje in se ne peni!). Olje za cvrtje segrevamo počasi. Temperatura je primerna za cvrtje takrat, ko v ogreto olje potopimo do dna leseno žlico in ob njej počasi in enakomerno izhajajo mehurčki.

Ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto olje za pečenje tako, da jih obrnemo glede na to, kako so ležali na prtičku (zgornja vzhajana stran gre v olje) in posodo pokrijemo z pokrovko. Pečemo 4 minute na eni strani, nato posodo odkrijemo, krofe v olju obrnemo in pečemo še na drugi strani 4 minute, posoda za pečenje je tokrat odprta. V posodi pečete toliko krofov, da lahko ti prosto plavajo v olju.

Pečene krofe položimo na papirnate servete, da se olje odcedi, počakamo da se ohladijo in jih nato z brizgalno napolnimo z marelično marmelado.

Recept je preizkušen tudi pri kuharicah, ki pri pečenju niso tako uspešne in nimajo toliko prakse. Če do sedaj niste uspele narediti odličnih in poleg tega še lepih krofov, je tokrat priložnost, da se izkažete pred svojimi družinskimi člani in sosedami, ki bodo pokale od zavisti ob pogledu na vaše krofe!
Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Vikend tradicije v zlatih Slovenskih Konjicah

jurjevanjejumbo-print800x600.jpg
petek, 17. april 2015

Občina Slovenske Konjice je občina, kjer življenje utripa v ritmih ohranjene tradicije. Tradicionalne prireditve ponujajo edinstvena doživetja pristne slovenske kulture in umetnosti za obiskovalce in ustvarjajo prijetno vzdušje za življenje tamkajšnjih prebivalcev.

Otvoritev akcije Očistimo naše gore

ocistimo_gore.png
petek, 17. april 2015

Otvoritev šeste sezone tradicionalne planinsko-čistilne akcije Očistimo naše gore in planine bo v nedeljo, 19. aprila 2015, ob 11. uri ob Koči pri Gospodični na Gorjancih.

Ugodna ponudba v Kranjski Gori

pocitnice_kranjska_gora_0.jpg
četrtek, 16. april 2015

Pomlad Kranjsko Goro ovije v tople sončne žarke in tako postane odlično izhodišče za sprehode v naravi, kolesarjenje (kolesarska pot vodi vse od Mojstrane do Rateč in v sosednjo Italijo) ter odkrivanje ponudbe po okoliških vaseh (muzeji, kulturne prireditve,…). Veriga hotelov Hit holidays Kranjska Gora pa s svojo bogato wellness ponudbo, pestro kulinariko in kvalitetnimi storitvami doda še vse preostale manjkajoče elemente za popoln oddih.

Predstavitev slovenskega turizma na Kitajskem

WS Šanghaj.jpg
četrtek, 16. april 2015

Predstavitev slovenskega turizma na Kitajskem sta v tem tednu zaznamovala dva pomembna dogodka, in sicer turistični delavnici 13. aprila v Pekingu in 15. aprila v Šanghaju.

Vabljeni na ogled muzejskih ustanov ter spomenikov in spomeniških območij

antonijev_rov_4-93a2fe5e7b.jpg
sreda, 15. april 2015

Ob 18. aprilu, Mednarodnem dnevu spomenikov in spomeniških območij ter ob 50. obletnici delovanja organizacije ICOMOS ste vabljeni na obisk muzejev, spomenikov in spomeniških območij industrijske dediščine. V soboto, 18. aprila, od 10. do 12. ure bodo namreč različne muzejske ustanove brezplačno odprle svoja vrata, ob 11. ure pa obiskovalcem ponudila brezplačno vodstvo po muzejskih zbirkah.

Otvoritev kasaške sezone na hipodromu Stožice

Vabilo na kasaške dirke 19.4.2015.jpg
sreda, 15. april 2015

Vabljeni na kasaške dirke, ki jih Kasaški klub Stožice Ljubljana v nedeljo, 19. aprila, prireja na hipodromu Stožice. Prireditev se bo pričela ob 14. uri in trajala do 18. ure. Vstopnine ni.

Kaj zanimivega prinašajo pomladni meseci v Ljubljani

odprta_kuhna2.jpg
sreda, 15. april 2015

Ljubljana se že aktivno pripravlja na razgiban poletni festivalski utrip, ko bodo ulice zasedli tradicionalni festivali, kot so Junij v Ljubljani, Festival Ljubljana, Ana Desetnica in številni drugi, a tudi v pomladnih mesecih se bo veliko dogajalo. Turizem Ljubljana je zbral nekaj zanimivih dogodkov.

Pohod po Poti ob žici in Tek trojk I 7. - 9. maj

pot_ob_zici.jpeg
torek, 14. april 2015

Na vsakoletnem pohodu številni rekreativci vseh generacij obhodijo Ljubljano po 35-kilometrski Poti ob žici. Za tiste, ki si želijo nekoliko zahtevnejše rekreacije, poteka Tek trojk na progah, dolgih 28, 12 in 3 kilometre (za otroke). Pohod in tek se zaključita s prireditvijo v središču Ljubljane.

20. tradicionalni pohod "Ob ponoru reke Reke"

reka_reka.jpg
torek, 14. april 2015

V nedeljo, 19. aprila 2015 bo že 20. tradicionalni pohod "Ob ponoru reke Reke", ki ga pripravlja Turistično društvo Škocjan. Pohod je označen, dolg je približno deset kilometrov in je primeren za vse starosti.

Naturo 2015 - Povezani z naravo!

naturo-glava-slo.jpg
ponedeljek, 13. april 2015

Od 17. do 19. aprila 2015 bo v Gornji Radgoni 3. mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi NATURO povezoval ponudnike trajnostno usmerjenega turizma in ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije