Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Pustni krofi

Najboljši pustni krofi

Datum: četrtek, 27. februar, 2014

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

VSE SESTAVINE NAJ BODO OGRETE NA SOBNO TEMPERATURO!

1 kg moke (pol ostre, pol gladke)
14 dag olja (približno 2 dl, kdor nima tehtnice)
10 dag kvasa
1 malo žličko soli
½ l mleka
8 rumenjakov
10 dag sladkorja (4 velike žlice, kdor nima tehtnice)
2 vanilj sladkorja
nastrgana limonina lupinica
rum
muškatni orešček

Kvas damo na vzhajajnje v toplo mleko. Vzhajanega dodamo v pripravljeno zmes moke in dodatkov. Zmes nato stepamo 20 minut v mešalniku. Po končanem stepanju odtehtamo po 8 dkg zgnetenega testa, da so vsi krofi enaki. Odtehtano testo med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njega naredimo kroglico. To položimo na pomokan prtiček in nato pokrijemo z drugim prtičkom. Važno je, da pustimo testo dovolj dolgo vzhajati. Če boste preveč neučakane in boste dale krofe prehitro peči, ne bodo imeli tako zaželjenih venčkov.

Pripravite olje za cvrtje. Poskusite uporabiti palmino olje (je v trdni obliki kot mast, je mnogo bolj primerno za cvrtje kot olje, krofi jo manj vpijajo, uporabna je za večkratno pečenje in se ne peni!). Olje za cvrtje segrevamo počasi. Temperatura je primerna za cvrtje takrat, ko v ogreto olje potopimo do dna leseno žlico in ob njej počasi in enakomerno izhajajo mehurčki.

Ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto olje za pečenje tako, da jih obrnemo glede na to, kako so ležali na prtičku (zgornja vzhajana stran gre v olje) in posodo pokrijemo z pokrovko. Pečemo 4 minute na eni strani, nato posodo odkrijemo, krofe v olju obrnemo in pečemo še na drugi strani 4 minute, posoda za pečenje je tokrat odprta. V posodi pečete toliko krofov, da lahko ti prosto plavajo v olju.

Pečene krofe položimo na papirnate servete, da se olje odcedi, počakamo da se ohladijo in jih nato z brizgalno napolnimo z marelično marmelado.

Recept je preizkušen tudi pri kuharicah, ki pri pečenju niso tako uspešne in nimajo toliko prakse. Če do sedaj niste uspele narediti odličnih in poleg tega še lepih krofov, je tokrat priložnost, da se izkažete pred svojimi družinskimi člani in sosedami, ki bodo pokale od zavisti ob pogledu na vaše krofe!
Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Ustvarjalni vikend za otroke v Pionirskem domu

ustvarjalni vikend_januarja.jpg
petek, 23. januar 2015

Od 23. do 25. januarja 2015 bo v Pionirskem domu potekal USTVARJALNI VIKEND ZA OTROKE.

Letos ustanovljen klub Skål International Ljubljana

skal.jpg
petek, 23. januar 2015

V Sloveniji je bil letos ustanovljen klub Skal International Ljubljana. Namen ustanovitve je, da bi Slovenijo na področju turizma naredili uspešnejšo in mednarodno še bolj prepoznavno državo.

Ljubljana se poteguje za naziv European Best Destinations

ebd.jpg
petek, 23. januar 2015

Ljubljano je spletna stran European Best Destinations vključila v letošnji izbor dvajsetih najbolj zanimivih evropskih destinacij. Za najboljšo evropsko destinacijo bo razglašena tista, ki bo prejela največ spletnih glasov.

Pogovor z Zdravkom Počivalškom in predstavitev trivaga na sejmu Alpe-Adria

fijslov.jpg
petek, 23. januar 2015

V okviru sejma Alpe-Adria: Turizem in prost čas, bo v sredo 28. januarja 13.00 uri v dvorani Povodni mož minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj Zdravko Počivalšek v pogovoru s predsednikom FIJET Slovenija Dragom Bulcem predstavil svojo vizijo razvoja slovenskega turizma in ukrepe, ki jih bosta v kratkem sprejela Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Vlada RS za hitrejši razvoj slovenskega turizma.

Nemški ADAC je ocenil slovenske kampe

adac_15.jpg
četrtek, 22. januar 2015

Nemški avtoklub ADAC je sredi januarja izdal novo kamping "biblijo" - vodič po evropskih kampih ADAC Campingführer 2015, ki letos vključuje kar 5.456 kampov. Gre za najbolj obsežen in podroben kamping vodnik, ki poleg vseh pomembnih podatkih o kampih vključuje tudi ocene, ki jih kampom podelijo strogi kamping inšpektorji.

Vabljeni k poslušanju oddaje Dobro jutro, Slovenija

rogla2-1.jpg
četrtek, 22. januar 2015

V soboto se bo ekipa radijske oddaje Dobro jutro, Slovenija odpravila na Roglo, vrhunsko opremljen rekreacijski center in naravno klimatsko zdravilišče. Vse na enem mestu.

Ljubljana v finalu letošnjega izbora za nagrado WTTC Tourism for Tomorrow

wttc.jpg
četrtek, 22. januar 2015

Mednarodna organizacija World Travel & Tourism Council (WTTC) je Ljubljano uvrstila v finale letošnjega izbora za nagrado WTTC Tourism for Tomorrow. Ljubljana je ena izmed treh finalistov v kategoriji turističnih destinacij. Nagrajenci bodo znani 16. aprila v Madridu.

Nagradna igra portala Snežni telefon

nagradna_igra_snezni_telefon_smuci.png
sreda, 21. januar 2015

sodeluj in se poteguj za smuči Salomon X-pro SX 162

Zimske počitnice v Termah Olimia

Winter-vacation-Terme-Olimia-2.jpg
torek, 20. januar 2015

ZIMSKI FIRST MINUTE | 40% OFF za rezervacije in plačila do 31.1.

2 otroka do 11,99. leta GRATIS

Aerodrom Ljubljana bo s projektom “knjigobežnice” obeležil slovenski kulturni praznik

circle.followgraphic.gif
torek, 20. januar 2015

Aerodrom bo 8. februar, slovenski kulturni praznik obeležil s projektom “bookcrossing“, v slovenski različici bolj znane kot “knjigobežnice”.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije