Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Pustni krofi

Najboljši pustni krofi

Datum: četrtek, 27. februar, 2014

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

VSE SESTAVINE NAJ BODO OGRETE NA SOBNO TEMPERATURO!

1 kg moke (pol ostre, pol gladke)
14 dag olja (približno 2 dl, kdor nima tehtnice)
10 dag kvasa
1 malo žličko soli
½ l mleka
8 rumenjakov
10 dag sladkorja (4 velike žlice, kdor nima tehtnice)
2 vanilj sladkorja
nastrgana limonina lupinica
rum
muškatni orešček

Kvas damo na vzhajajnje v toplo mleko. Vzhajanega dodamo v pripravljeno zmes moke in dodatkov. Zmes nato stepamo 20 minut v mešalniku. Po končanem stepanju odtehtamo po 8 dkg zgnetenega testa, da so vsi krofi enaki. Odtehtano testo med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njega naredimo kroglico. To položimo na pomokan prtiček in nato pokrijemo z drugim prtičkom. Važno je, da pustimo testo dovolj dolgo vzhajati. Če boste preveč neučakane in boste dale krofe prehitro peči, ne bodo imeli tako zaželjenih venčkov.

Pripravite olje za cvrtje. Poskusite uporabiti palmino olje (je v trdni obliki kot mast, je mnogo bolj primerno za cvrtje kot olje, krofi jo manj vpijajo, uporabna je za večkratno pečenje in se ne peni!). Olje za cvrtje segrevamo počasi. Temperatura je primerna za cvrtje takrat, ko v ogreto olje potopimo do dna leseno žlico in ob njej počasi in enakomerno izhajajo mehurčki.

Ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto olje za pečenje tako, da jih obrnemo glede na to, kako so ležali na prtičku (zgornja vzhajana stran gre v olje) in posodo pokrijemo z pokrovko. Pečemo 4 minute na eni strani, nato posodo odkrijemo, krofe v olju obrnemo in pečemo še na drugi strani 4 minute, posoda za pečenje je tokrat odprta. V posodi pečete toliko krofov, da lahko ti prosto plavajo v olju.

Pečene krofe položimo na papirnate servete, da se olje odcedi, počakamo da se ohladijo in jih nato z brizgalno napolnimo z marelično marmelado.

Recept je preizkušen tudi pri kuharicah, ki pri pečenju niso tako uspešne in nimajo toliko prakse. Če do sedaj niste uspele narediti odličnih in poleg tega še lepih krofov, je tokrat priložnost, da se izkažete pred svojimi družinskimi člani in sosedami, ki bodo pokale od zavisti ob pogledu na vaše krofe!
Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Odprte lokacije projekta Simbioza Giba 2015

simbioza_giba_15.jpg
četrtek, 27. avgust 2015

Simbioza Giba, ki jo Simbioza Genesis, socialno podjetje, organizira že drugo leto zapored, je letos za udeležence in udeleženke po celotni Sloveniji pripravila različne oblike rekreacije, športa in gibanja. Letošnja dodana vrednost so občinski ambasadorji in gibanje za vse generacije, od -9 mesecev do 100+ let.

Najboljša tematska pot 2015

mdlg_15.jpg
četrtek, 27. avgust 2015

Za izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev Slovenije in turistov, prispevek k trajnostnemu razvoju v urejenem in zdravem okolju, večjo turistično privlačnost naših mest in vasi, učinkovitejšo promocijo države in turizma ter prispevek k razvoju turistične in ekološke zavesti ljudi, je Turistična zveza Slovenije s partnerji projekta organizirala tekmovanje za najboljšo tematsko pot.

Občina Tržič na poti razvoja kulturnega turizma

trzic.jpg
sreda, 26. avgust 2015

V ponedeljek, 24. avgusta 2015 se je na delovnem obisku na Gorenjskem mudila ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar z ekipo ožjih sodelavcev. Na sedežu Občine Tržič jih je sprejel župan mag. Borut Sajovic, v družbi poslank v DZ mag. Jane Jenko in Andreje Potočnik ter sodelavcev občinske uprave. Rdeča nit takih sestankov je spoznavanje z načrti in razmišljanji. Teh v Tržiču ne manjka.

Nastop Tanje Žagar na Krvavcu

Tanja-Zagar-cut.jpg
sreda, 26. avgust 2015

Tanja Žagar bo v soboto, 29. 8. 2015, ob 14. uri nastopila na Plaži pri Hotelu Krvavec.

Poletje v Celju bo konec tedna doživelo vrhunec prireditvenega dogajanja

vitezi.jpg
torek, 25. avgust 2015

Poletje v Celju, knežjem mestu bo ta teden doživelo vrhunec prireditvenega dogajanja, ki ga sedaj že tradicionalno zaokrožuje prireditev Dežela celjska vabi ... zadnji vikend v avgustu.

Nagrajenci akcije Naj kopališče

banner_nk15_300.jpg
ponedeljek, 24. avgust 2015

Vsak teden podarjamo: filtrirne vrče za vodo Bobble, hladilne torbe Radia Si, vstopnice za kopanje na slovenskih kopališčih in praktične nagrade Zavarovalnice Triglav.

Posvoji klopco v Bohinju

bohinjska_klopca_m.jpg
ponedeljek, 24. avgust 2015

V Bohinju ustvarjajo nove zgodbe in spodbujajo k inovativnosti. Ena od takšnih zgodb, ki teži k večji povezanosti z edinstvenim biserom Alp, je projekt postavitve klopi ob poti okrog jezera.

Odprtje Herbal Glamping Resorta

glamping.jpg
ponedeljek, 24. avgust 2015

V okviru nove blagovne znamke Charming Slovenija, se načrtuje odprtje več glamping resortov, ki bodo locirani na različnih koncih Slovenije. Prvi je odprl svoja vrata prejšnji teden.

45. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

dnn_15.jpg
petek, 21. avgust 2015

Med četrtkom in nedeljo, 10. in 13. septembrom, se bo v Kamniku odvijal 45. mednarodni folklorni festival Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki velja za največji etnološki festival v Sloveniji in enega največjih dogodkov na Kamniškem.

Zlata radgonska penina 3-kratni šampion

zlata_radgonska_penina.jpg
petek, 21. avgust 2015

V sklopu pomurskega sejma AGRA se je 20. in 21. julija odvilo 41. odprto državno ocenjevanje vin, Vino Slovenija Gornja Radgona 2015. Absolutna zmagovalka med penečimi vini je Zlata radgonska penina - strokovna komisija je namreč kar trem okusom podelila naziv šampiona.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije