Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Pustni krofi

Najboljši pustni krofi

Datum: četrtek, 27. februar, 2014

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

VSE SESTAVINE NAJ BODO OGRETE NA SOBNO TEMPERATURO!

1 kg moke (pol ostre, pol gladke)
14 dag olja (približno 2 dl, kdor nima tehtnice)
10 dag kvasa
1 malo žličko soli
½ l mleka
8 rumenjakov
10 dag sladkorja (4 velike žlice, kdor nima tehtnice)
2 vanilj sladkorja
nastrgana limonina lupinica
rum
muškatni orešček

Kvas damo na vzhajajnje v toplo mleko. Vzhajanega dodamo v pripravljeno zmes moke in dodatkov. Zmes nato stepamo 20 minut v mešalniku. Po končanem stepanju odtehtamo po 8 dkg zgnetenega testa, da so vsi krofi enaki. Odtehtano testo med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njega naredimo kroglico. To položimo na pomokan prtiček in nato pokrijemo z drugim prtičkom. Važno je, da pustimo testo dovolj dolgo vzhajati. Če boste preveč neučakane in boste dale krofe prehitro peči, ne bodo imeli tako zaželjenih venčkov.

Pripravite olje za cvrtje. Poskusite uporabiti palmino olje (je v trdni obliki kot mast, je mnogo bolj primerno za cvrtje kot olje, krofi jo manj vpijajo, uporabna je za večkratno pečenje in se ne peni!). Olje za cvrtje segrevamo počasi. Temperatura je primerna za cvrtje takrat, ko v ogreto olje potopimo do dna leseno žlico in ob njej počasi in enakomerno izhajajo mehurčki.

Ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto olje za pečenje tako, da jih obrnemo glede na to, kako so ležali na prtičku (zgornja vzhajana stran gre v olje) in posodo pokrijemo z pokrovko. Pečemo 4 minute na eni strani, nato posodo odkrijemo, krofe v olju obrnemo in pečemo še na drugi strani 4 minute, posoda za pečenje je tokrat odprta. V posodi pečete toliko krofov, da lahko ti prosto plavajo v olju.

Pečene krofe položimo na papirnate servete, da se olje odcedi, počakamo da se ohladijo in jih nato z brizgalno napolnimo z marelično marmelado.

Recept je preizkušen tudi pri kuharicah, ki pri pečenju niso tako uspešne in nimajo toliko prakse. Če do sedaj niste uspele narediti odličnih in poleg tega še lepih krofov, je tokrat priložnost, da se izkažete pred svojimi družinskimi člani in sosedami, ki bodo pokale od zavisti ob pogledu na vaše krofe!
Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Kulturni praznik v Mestni knjižnici ter v Muzeju in galerijah Ljubljane

presernov-spomenik_2.jpg
četrtek, 4. februar 2016

Mestna knjižnica Ljubljana v ponedeljek, 8. februarja 2016, vabi v Knjižnico Otona Župančiča, kjer ob slovenskem kulturnem prazniku pripravljajo slavnostni Prešernov jedilni list. V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane pa pripravljajo celodnevni brezplačen program.

Pesniški natečaj

snovik_termalni_oddih.jpg
sreda, 3. februar 2016

Pred nami je že osmo leto počastitve slovenskega kulturnega praznika v Termah Snovik. V ta namen ponovno prirejajo pesniški natečaj v dveh kategorijah: odrasli in otroci. Tema je »VODA«.

Naj pot 2015

solcavska_panoramska_cesta.jpg
torek, 2. februar 2016

Turistična zveza Slovenije je v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in GIZ za pohodništvo in kolesarjenje že četrto leto organizirala izbor Naj poti. 

Tretjina uporabnikov na spletu vsaj enkrat mesečno išče turistične informacije

moss.jpg
torek, 2. februar 2016

Na spletu turistične informacije o potovanjih in potovalnih agencijah tedensko išče 10 odstotkov slovenskih spletnih uporabnikov. Mesečno se zanje zanima slaba petina, nekajkrat letno pa na slovenskem spletu dobra tretjina. 

Pokal Bleda v zimskem plavanju 2016

zimsko-plavanje3.jpg
ponedeljek, 1. februar 2016

Zunanje kopališče Grand Hotela Toplice, 20. 2. 2016, 11:00

Leto 2015: leto rekordov v slovenskem turizmu

Slika 1.jpg
ponedeljek, 1. februar 2016

V petek je v sklopu sejma NATOUR Alpe Adria 2016 potekala novinarska konferenca, kjer sta Eva Štravs Podlogar, v. d. generalne direktorice Direktorata za turizem in internacionalizacijo in mag. Maja Pak, v. d. direktorice STO predstavili odlične, t.j. rekordne rezultate slovenskega turizma v letu 2015 ter ključne aktivnosti na področju razvoja in trženja slovenskega turizma v obdobju, ki je pred nami.

Turistični film "Metlika v mojem srcu"

metlika_grad.jpg
petek, 29. januar 2016

Kje dandanes iskati raj, če ne v odmaknjenih in neokrnjenih pokrajinah, kjer se prepletajo spokojnost, drugačnost ter bogata naravna in kulturna dediščina? Zato dobrodošli v osrčju Bele krajine, kjer se med Gorjanci in reko Kolpo skriva starodavna Metlika.

Prešeni karneval

preserni_karneval.jpg
petek, 29. januar 2016

V Kranju se že desetletja v skladu z običajem prebivalci in obiskovalci od blizu in daleč zberejo na najbolj množičnem Gorenjskem pustnem sprevodu, na katerem se vsako leto predstavijo številne slovenske in tuje etnografske skupine ter pustne skupine, ki tekmujejo za naziv naj pustne skupine.

Laufarija Cerkno

laufar.jpg
petek, 29. januar 2016

Cerkljanski laufarji gotovo sodijo med bolj znane pustne šemske like na Slovenskem. Letos praznujejo 60-letnico oživitve in ob tem pripravljajo še posebno pester program, ki si ga lahko ogledate TUKAJ.

V slovenskih naravnih zdraviliščih izjemno dobro zaključili leto 2015

ssnz.jpg
četrtek, 28. januar 2016

December je bil v slovenskih naravnih zdraviliščih pri večini naših članov izjemen kot še nikoli do sedaj.  Skupni indeksi rasti so tako pri domačih kot pri tujih gostih presegli pričakovanja.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije