Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Pustni krofi

Najboljši pustni krofi

Datum: četrtek, 27. februar, 2014

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

VSE SESTAVINE NAJ BODO OGRETE NA SOBNO TEMPERATURO!

1 kg moke (pol ostre, pol gladke)
14 dag olja (približno 2 dl, kdor nima tehtnice)
10 dag kvasa
1 malo žličko soli
½ l mleka
8 rumenjakov
10 dag sladkorja (4 velike žlice, kdor nima tehtnice)
2 vanilj sladkorja
nastrgana limonina lupinica
rum
muškatni orešček

Kvas damo na vzhajajnje v toplo mleko. Vzhajanega dodamo v pripravljeno zmes moke in dodatkov. Zmes nato stepamo 20 minut v mešalniku. Po končanem stepanju odtehtamo po 8 dkg zgnetenega testa, da so vsi krofi enaki. Odtehtano testo med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njega naredimo kroglico. To položimo na pomokan prtiček in nato pokrijemo z drugim prtičkom. Važno je, da pustimo testo dovolj dolgo vzhajati. Če boste preveč neučakane in boste dale krofe prehitro peči, ne bodo imeli tako zaželjenih venčkov.

Pripravite olje za cvrtje. Poskusite uporabiti palmino olje (je v trdni obliki kot mast, je mnogo bolj primerno za cvrtje kot olje, krofi jo manj vpijajo, uporabna je za večkratno pečenje in se ne peni!). Olje za cvrtje segrevamo počasi. Temperatura je primerna za cvrtje takrat, ko v ogreto olje potopimo do dna leseno žlico in ob njej počasi in enakomerno izhajajo mehurčki.

Ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto olje za pečenje tako, da jih obrnemo glede na to, kako so ležali na prtičku (zgornja vzhajana stran gre v olje) in posodo pokrijemo z pokrovko. Pečemo 4 minute na eni strani, nato posodo odkrijemo, krofe v olju obrnemo in pečemo še na drugi strani 4 minute, posoda za pečenje je tokrat odprta. V posodi pečete toliko krofov, da lahko ti prosto plavajo v olju.

Pečene krofe položimo na papirnate servete, da se olje odcedi, počakamo da se ohladijo in jih nato z brizgalno napolnimo z marelično marmelado.

Recept je preizkušen tudi pri kuharicah, ki pri pečenju niso tako uspešne in nimajo toliko prakse. Če do sedaj niste uspele narediti odličnih in poleg tega še lepih krofov, je tokrat priložnost, da se izkažete pred svojimi družinskimi člani in sosedami, ki bodo pokale od zavisti ob pogledu na vaše krofe!
Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Silvestrovanje v Termah Olimia

new-year-Terme-Olimia-4.jpg
petek, 23. september 2016

FIRST MINUTE popusti za rezervacije do 15. 10. 2016

V sklopu GGDD brezplačni forum za študente

zemlja.jpg
petek, 23. september 2016

V sklopu mednarodnega dogodka Global Green Destinations Day, ki bo 27. in 28. septembra v Ljubljani, bo organiziran tudi brezplačni študentski forum na temo trajnostnega in odgovornega turizma z naslovom »Sustainability as an Opportunity for the Tourism of the Future«.

Dobrodelna dražba športnih rekvizitov slovenskih športnikov

dres
petek, 23. september 2016

Organizatorji Otroškega bazarja so letos v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije pripravili…

Medeni zajtrk praznuje 10 let

čebela
četrtek, 22. september 2016

Čebele nas spremljajo vse življenje in so ambasadorke čistega okolja. Otrokom so simbol pridnosti, varčnosti in skrbi za druge, odrasli občudujemo njihovo učinkovitost, socialni red in gospodarnost. To leto medeni zajtrk in z njim zgibanka Čebelica, moja prijateljica praznuje 10 let.

Ob Svetovnem dnevu turizma brezplačni ogledi Pirana

Padna
sreda, 21. september 2016

Ob Svetovnem dnevu turizma bodo organizirani brezplačni ogledi Pirana in zaledja, brezplačne ali znižane vstopnine ter vodeni ogledi v muzejih, galerijah in akvariju. Brezplačni bodo tudi avtobusni prevozi. Grb odličnosti v turizmu bodo letos slavnostno podelili v Padni.

(Ob)morski hokej

obmorski hokej
torek, 20. september 2016

Društvo Leskrea, ki ponovno uporablja odpadni in naplavljen les, je tokrat izdelalo hokejske palice, ki bodo služile za hokej na rolerjih. Na enem izmed najbolj obiskanih koprskih predelov bo njihovo uporabo omogočilo zainteresiranim občanom oz. širši javnosti ter organiziralo mali turnir.

Dunajski dnevi v Ljubljani

dunajski dnevi
ponedeljek, 19. september 2016

Dunajski dnevi v Ljubljani, ki bodo potekali med 19. in 21. septembrom, bodo ponudili priložnost javnosti predstaviti uspešno sodelovanje dveh partnerskih evropskih mest. V ospredju dogodka bodo kulturno sodelovanje, primeri najboljših okoljevarstvenih praks in poslovne priložnosti, tako za Ljubljano kot za Dunaj.

Olimpijski festival

olimpijski festival
ponedeljek, 19. september 2016

OKS Slovenije že drugo leto zapored pripravlja Olimpijski festival z namenom spodbujanja špotnega duha in spoznavanju novih športnih izkušenj. Letos bo potekal kar dva dni in sicer 23. in 24. septembra na Kongresnem trgu v Ljubljani.

V Ljubljani dva nova kolesarska poligona

Teva bike kamp
ponedeljek, 19. september 2016

V sklopu Tedna mobilnosti bo Kolesarsko društvo Rajd odprlo dve veliki pridobitvi za kolesarje iz Ljubljane in okolice.

Intersport v BTC Cityju Ljubljana odpira svojo prvo slovensko outlet trgovino

btc_city-640x480.jpg
petek, 16. september 2016

Aktivno preživljanje prostega časa in ukvarjanje s športom pomembno prispevata k zdravju in dobremu počutju. Da bodo ljubitelji aktivnega življenjskega sloga kar najbolje pripravljeni, bo poskrbela tudi prva Intersport outlet trgovina v Sloveniji, ki danes s ponudbo športne opreme, obutve in oblačil priznanih znamk po ugodnih cenah odpira vrata v BTC Cityju Ljubljana.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije