Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Pustni krofi

Najboljši pustni krofi

Datum: petek, 24. februar, 2017

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

VSE SESTAVINE NAJ BODO OGRETE NA SOBNO TEMPERATURO!

1 kg moke (pol ostre, pol gladke)
14 dag olja (približno 2 dl, kdor nima tehtnice)
10 dag kvasa
1 malo žličko soli
½ l mleka
8 rumenjakov
10 dag sladkorja (4 velike žlice, kdor nima tehtnice)
2 vanilj sladkorja
nastrgana limonina lupinica
rum
muškatni orešček

Kvas damo na vzhajajnje v toplo mleko. Vzhajanega dodamo v pripravljeno zmes moke in dodatkov. Zmes nato stepamo 20 minut v mešalniku. Po končanem stepanju odtehtamo po 8 dkg zgnetenega testa, da so vsi krofi enaki. Odtehtano testo med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njega naredimo kroglico. To položimo na pomokan prtiček in nato pokrijemo z drugim prtičkom. Važno je, da pustimo testo dovolj dolgo vzhajati. Če boste preveč neučakane in boste dale krofe prehitro peči, ne bodo imeli tako zaželjenih venčkov.

Pripravite olje za cvrtje. Poskusite uporabiti palmino olje (je v trdni obliki kot mast, je mnogo bolj primerno za cvrtje kot olje, krofi jo manj vpijajo, uporabna je za večkratno pečenje in se ne peni!). Olje za cvrtje segrevamo počasi. Temperatura je primerna za cvrtje takrat, ko v ogreto olje potopimo do dna leseno žlico in ob njej počasi in enakomerno izhajajo mehurčki.

Ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto olje za pečenje tako, da jih obrnemo glede na to, kako so ležali na prtičku (zgornja vzhajana stran gre v olje) in posodo pokrijemo z pokrovko. Pečemo 4 minute na eni strani, nato posodo odkrijemo, krofe v olju obrnemo in pečemo še na drugi strani 4 minute, posoda za pečenje je tokrat odprta. V posodi pečete toliko krofov, da lahko ti prosto plavajo v olju.

Pečene krofe položimo na papirnate servete, da se olje odcedi, počakamo da se ohladijo in jih nato z brizgalno napolnimo z marelično marmelado.

Recept je preizkušen tudi pri kuharicah, ki pri pečenju niso tako uspešne in nimajo toliko prakse. Če do sedaj niste uspele narediti odličnih in poleg tega še lepih krofov, je tokrat priložnost, da se izkažete pred svojimi družinskimi člani in sosedami, ki bodo pokale od zavisti ob pogledu na vaše krofe!




Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Hostel Bearlog Kočevje odprl svoja vrata

hostel bearlog
sreda, 26. april 2017

Občina Kočevje je Javnemu zavodu za turizem in kulturo Kočevje v upravljanje predala Mladinski hostel Bearlog, ki se nahaja na Ljubljanski cesti 4 v Kočevju. V hostlu je skupno 30 ležišč.

Aerodrom Ljubljana bo Fraport Slovenija

letalo
torek, 25. april 2017

Družba Fraport AG je 100-odstotna lastnica Aerodroma Ljubljana, d.o.o., od 31. marca 2015. Preimenovanje firme in sprememba njene podobe v skladu s smernicami Skupine Fraport predstavlja zadnji pomemben korak v več kot dveletnem procesu integracije v skupino.

Kamp Šobec v novo sezono vstopa s prenovljeno komunalno infrastrukturo

šobec
torek, 25. april 2017

Po več kot milijon evrov vredni prenovi komunalne infrastrukture je vrata ponovno odprl Kamp Šobec. Največja pridobitev je nova čistilna naprava, obiskovalci pa bodo najbolj opazili novo leseno ploščad na bajerju.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2016/2017

Logo_naj_wellness
petek, 21. april 2017

Naziv najboljšega so si v posameznih kategorijah prislužili Wellness Orhidelia Term Olimia, Wellness Paradiso, Oaza miru iz Maribora, Wellness Vodnega mesta Atlantis in Wellness Lara z Jelenovega grebena.

Prenova Trga mladih v ljubljanskem BTC-ju

prenova trga mladih
petek, 21. april 2017

V BTC-ju pričenjajo s prenovo zahodnega dela Trga mladih, kjer bo nastal nov - osrednji odprti prostor med Dvorano A in Cityparkom.

4. mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi Naturo

tek_trojk.jpg
četrtek, 20. april 2017

Med 21. in 23. aprilom bodo vrata sejma v Gornji Radgoni odprta za vse ljubitelje trajnostnega turizma in aktivnega preživljanja prostega časa v naravi.

Nova kuharska knjiga Babičina kuhinja.

kuhnapato.jpg
četrtek, 20. april 2017

Na podlagi 5-letnega raziskovanja osnovnošolcev Slovenije po lastni kulinarično-kulturni dediščini je v sodelovanju z Uradom vlade RS za komuniciranje (UKOM) v angleškem jeziku izšla knjiga z nekaj najznačilnejšimi ali atraktivnimi predstavniki regij.

Slovenija hodi v 2017

aktivnosti-pohodnistvo.jpg
četrtek, 20. april 2017

Združenje za pohodništvo & kolesarjenje GIZ, Odbor za tematske poti pri RRA Posavje, Center za podjetništvo, Turizem Krško in Terme Čatež v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo predstavljajo nacionalno akcijo Slovenija hodi in v okviru tega Posavski festival tematskih poti.

Tradicionalno čiščenje Ljubljanice

ciscenje_ljubljanice1.jpg
torek, 18. april 2017

Akcija čiščenja Ljubljanice bo v soboto, 22. aprila 2017, sklenila že tradicionalno spomladansko čistilno akcijo Za lepšo Ljubljano, v okviru katere med 22. marcem, svetovnim dnevom voda, in 22. aprilom, svetovnim dnevom Zemlje, potekajo številne aktivnosti, s katerimi želimo poudariti čistost, zelenost in urejenost Ljubljane.

Natečaj "naj - čebelarski spominek in darilo"

čebela
petek, 14. april 2017

Na trgu obstaja pestra ponudba turističnih spominkov in izdelkov v darilni embalaži, zato je Čebelarska zveza Slovenije objavila natečaj za čebelarske spominke in darila povezana s čebeljimi pridelki in izdelki.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije