Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Pustni krofi

Najboljši pustni krofi

Datum: četrtek, 27. februar, 2014

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

VSE SESTAVINE NAJ BODO OGRETE NA SOBNO TEMPERATURO!

1 kg moke (pol ostre, pol gladke)
14 dag olja (približno 2 dl, kdor nima tehtnice)
10 dag kvasa
1 malo žličko soli
½ l mleka
8 rumenjakov
10 dag sladkorja (4 velike žlice, kdor nima tehtnice)
2 vanilj sladkorja
nastrgana limonina lupinica
rum
muškatni orešček

Kvas damo na vzhajajnje v toplo mleko. Vzhajanega dodamo v pripravljeno zmes moke in dodatkov. Zmes nato stepamo 20 minut v mešalniku. Po končanem stepanju odtehtamo po 8 dkg zgnetenega testa, da so vsi krofi enaki. Odtehtano testo med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njega naredimo kroglico. To položimo na pomokan prtiček in nato pokrijemo z drugim prtičkom. Važno je, da pustimo testo dovolj dolgo vzhajati. Če boste preveč neučakane in boste dale krofe prehitro peči, ne bodo imeli tako zaželjenih venčkov.

Pripravite olje za cvrtje. Poskusite uporabiti palmino olje (je v trdni obliki kot mast, je mnogo bolj primerno za cvrtje kot olje, krofi jo manj vpijajo, uporabna je za večkratno pečenje in se ne peni!). Olje za cvrtje segrevamo počasi. Temperatura je primerna za cvrtje takrat, ko v ogreto olje potopimo do dna leseno žlico in ob njej počasi in enakomerno izhajajo mehurčki.

Ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto olje za pečenje tako, da jih obrnemo glede na to, kako so ležali na prtičku (zgornja vzhajana stran gre v olje) in posodo pokrijemo z pokrovko. Pečemo 4 minute na eni strani, nato posodo odkrijemo, krofe v olju obrnemo in pečemo še na drugi strani 4 minute, posoda za pečenje je tokrat odprta. V posodi pečete toliko krofov, da lahko ti prosto plavajo v olju.

Pečene krofe položimo na papirnate servete, da se olje odcedi, počakamo da se ohladijo in jih nato z brizgalno napolnimo z marelično marmelado.

Recept je preizkušen tudi pri kuharicah, ki pri pečenju niso tako uspešne in nimajo toliko prakse. Če do sedaj niste uspele narediti odličnih in poleg tega še lepih krofov, je tokrat priložnost, da se izkažete pred svojimi družinskimi člani in sosedami, ki bodo pokale od zavisti ob pogledu na vaše krofe!
Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Nova spletna stran www.velenje.si

velenje_spletna_stran.jpg
četrtek, 2. oktober 2014

V teh dneh, ko v Mestni občini Velenje s številnimi dogodki in prireditvami zaznamujejo praznik občine in jubilejno 55. leto, je novo podobo dobila tudi občinska spletna stran www.velenje.si.

KAMP Terme Čatež zopet NAJ v 2014!

kamp_catez.jpg
četrtek, 2. oktober 2014

Na zaključku izbora za »Naj kamp 2014«, ki je potekal na sejmu Bonaca, v Marini Portorož, so Terme Čatež  že četrtič zapored osvojile laskavi naziv NAJ KAMP 2014. 

Planetu Zemlja prijazna občina 2014

planetu_zemlja_prijazna_obcina.jpg
četrtek, 2. oktober 2014

Včeraj je komisija vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna občina 2014, ki ga že peto leto zapored organizira društvo Planet Zemlja, izbrala letošnje zmagovalce.

Priznanja Naša Slovenija 2014 so podeljena

nasa_slovenija.jpg
četrtek, 2. oktober 2014

V nedeljo, 28. 9. 2014, so bila v okviru čezmejne predstavitve Slovenija brez meja na sejmu Bonaca v Portorožu podeljena priznanja NAŠA SLOVENIJA 2014.

V prvih osmih mesecih za tri odstotke več prihodov in za odstotek manj prenočitev turistov

slovenia-2.png
sreda, 1. oktober 2014

Po začasnih podatkih Statističnega urada RS (SURS) se je v prvih osmih mesecih letošnjega leta skupno število prihodov turistov glede na enako obdobje lani povečalo za 3 odstotke, njihovih prenočitev pa zmanjšalo za odstotek.

Nagradna igra Radia Si: Preštevamo poslušalce!

radio_si_nagradna_igra.png
sreda, 1. oktober 2014

Med 22. septembrom in 24. oktobrom želijo izvedeti, koliko poslušalcev imajo po Sloveniji!  Podelili bodo 20 praktičnih nagrad, vsi sodelujoči pa bodo imeli možnost osvojiti glavno nagrado, en teden ALL INCLUSIVE POČITNIC za dve osebi v Sharm el Sheikhu!

Ste glasovali za Naj kamp Adria 2014? Znani so prejemniki lepih nagrad

naj_kamp_14.jpg
sreda, 1. oktober 2014

Ste sodelovali v letošnjem izboru za Naj kamp Adria? Potem si oglejte spisek 10 nagrajencev, ki prejmejo lepe nagrade ...

Krompirjeve počitnice v Termah Olimia

krompirjeve_olimia.jpg
torek, 30. september 2014

2 otroka bivata GRATIS + dodatni 15% popust

Krompirjeve počitnice v Termah Čatež

krompirjeve_catez.jpg
torek, 30. september 2014

Ugodni paketi in bogat animacijski program!

Vesela jesen v Beli krajini

vesela_jesen.jpg
torek, 30. september 2014

V sklopu prireditve "Vesela jesen v Beli krajini" se vsako leto od oktobra do novembra odvijajo raznovrstna dogajanja. Najpomembnejša prireditev med njimi je "Mlada portugalka", ki se odvija tretjo soboto v mesecu oktobru, saj je to mlado vino, ki je primerno za pitje že tretji dan po trgatvi.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije