Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Pustni krofi

Najboljši pustni krofi

Datum: četrtek, 27. februar, 2014

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

VSE SESTAVINE NAJ BODO OGRETE NA SOBNO TEMPERATURO!

1 kg moke (pol ostre, pol gladke)
14 dag olja (približno 2 dl, kdor nima tehtnice)
10 dag kvasa
1 malo žličko soli
½ l mleka
8 rumenjakov
10 dag sladkorja (4 velike žlice, kdor nima tehtnice)
2 vanilj sladkorja
nastrgana limonina lupinica
rum
muškatni orešček

Kvas damo na vzhajajnje v toplo mleko. Vzhajanega dodamo v pripravljeno zmes moke in dodatkov. Zmes nato stepamo 20 minut v mešalniku. Po končanem stepanju odtehtamo po 8 dkg zgnetenega testa, da so vsi krofi enaki. Odtehtano testo med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njega naredimo kroglico. To položimo na pomokan prtiček in nato pokrijemo z drugim prtičkom. Važno je, da pustimo testo dovolj dolgo vzhajati. Če boste preveč neučakane in boste dale krofe prehitro peči, ne bodo imeli tako zaželjenih venčkov.

Pripravite olje za cvrtje. Poskusite uporabiti palmino olje (je v trdni obliki kot mast, je mnogo bolj primerno za cvrtje kot olje, krofi jo manj vpijajo, uporabna je za večkratno pečenje in se ne peni!). Olje za cvrtje segrevamo počasi. Temperatura je primerna za cvrtje takrat, ko v ogreto olje potopimo do dna leseno žlico in ob njej počasi in enakomerno izhajajo mehurčki.

Ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto olje za pečenje tako, da jih obrnemo glede na to, kako so ležali na prtičku (zgornja vzhajana stran gre v olje) in posodo pokrijemo z pokrovko. Pečemo 4 minute na eni strani, nato posodo odkrijemo, krofe v olju obrnemo in pečemo še na drugi strani 4 minute, posoda za pečenje je tokrat odprta. V posodi pečete toliko krofov, da lahko ti prosto plavajo v olju.

Pečene krofe položimo na papirnate servete, da se olje odcedi, počakamo da se ohladijo in jih nato z brizgalno napolnimo z marelično marmelado.

Recept je preizkušen tudi pri kuharicah, ki pri pečenju niso tako uspešne in nimajo toliko prakse. Če do sedaj niste uspele narediti odličnih in poleg tega še lepih krofov, je tokrat priložnost, da se izkažete pred svojimi družinskimi člani in sosedami, ki bodo pokale od zavisti ob pogledu na vaše krofe!
Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Sončen extempore z Dragico Čadež v prekrasnem okolju Tabora Cerovo je bil posvečen Tednu ljubiteljske kulture

delavncia
petek, 27. maj 2016

Na pobudo Turističnega društva Tabor Cerovo in gospoda Janeza Kozlevčarja so se letos s tradicionalnim otroškim extemporom, na katerem sodelujejo osnovne šole treh občin (Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje), srečali na Taboru Cerovo.

Gorenje in BTC bosta spet pognala pedala kultnih Rogovih ponyjev

kolo1.jpeg
petek, 27. maj 2016

S prevzemom blagovne znamke Rog nameravata Gorenje in BTC najprej ponuditi osveženo in izboljšano različico priljubljenih koles pony, nato pa še gorska, cestna in električna kolesa.

64. Ljubljana Festival

festival_ljubljana.jpeg
petek, 27. maj 2016

Ljubljana Festival, eden najstarejših in najpomembnejših festivalov, bo v svoji 64. izvedbi med 27. junijem in 13. septembrom 2016 postregel z izjemnim številom zvenečih imen.

Zvezde v sanjski službi pastirja

ekoresort
sreda, 25. maj 2016

V Eko resortu pod Veliko planino so izbrali naslednja dva kandidata, ki se bosta preizkusila v vlogi pastirke in pastirja. To sta uspešna slovenska pevka Nuša Derenda in Frenk Nova, slovenski glasbenik in imitator.

Podpis listine Zelena politika slovenskega turizma in odprtje polnilnice za električne avtomobile

polnilnica
sreda, 25. maj 2016

Občini Ajdovščina in Vipava sta se kot destinacija Vipavska dolina v maju skupaj vključili v Zeleno shemo slovenskega turizma ter s tem pridobitev znaka Slovenia Green Destination.

Šiškafejst - festival urbane kulture in športa

grtafiti
ponedeljek, 23. maj 2016

Maj je čas za zdaj že tradicionalni ŠiškaFejst – festival urbane kulture in športa za mlade. Bogat program bo ponujal BMX, skate, hip hop, DJ in grafitarsko delavnico. Izdelali si boste lahko tudi unikatno značko, za ljubitelje knjig pa bo na voljo Knjižnica pod krošnjami.

Dobrodelni tek "Tečem, da pomagam" v Termah Čatež

indijanska vas čatež
petek, 20. maj 2016

Lions Klub Brežice se ponovno pridružuje vseslovenski dobrodelni akciji »Tečem – da pomagam« in skupaj s Športnim društvom Terme Čatež organizira tekmovalno, dobrodelno in družabno prireditev.

Ljubljani bodo junija turistični novinarji podelili priznanje Zlato jabolko

zlato_jabolko.jpg
četrtek, 19. maj 2016

24. junija bo Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope 2016 prejela priznanje Zlato jabolko Svetovnega združenja turističnih novinarjev FIJET. Priznanje bo na svečanosti Zoranu Jankoviću, županu Mestne občine Ljubljana, predal Tijani Haddad, predsednik Svetovnega združenja turističnih novinarjev FIJET.

Zelena shema slovenskega turizma kot primer dobre prakse zniževanja CO2

zemlja.jpg
ponedeljek, 16. maj 2016

Projekt »Slovenija znižuje CO2: dobre prakse«, ki ga izvaja Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, iz sredstev Sklada za podnebne spremembe pa ga financira Ministrstvo za okolje in prostor, prinaša dobre prakse, razširjena znanja in spodbudo za spremembe.

Food Revolution Day

food_revolution.jpg
ponedeljek, 16. maj 2016

V petek bo po 115 državah sveta potekal že peti Food Revolution Day, ki ga bo izvajalo prek 2000 ambasadorjev gibanja. Tega je domislil svetovno znani kuhar Jamie Oliver, katerega cilj je navdušiti ljudi za pripravo in uživanje hrane iz prvinskih sestavin, kar ugodno vpliva na naše zdravje. Oliver dosega cilj s širitvijo te ideje prek ambasadorjev po celem svetu, ti pa so tudi v Sloveniji.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije