Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Pustni krofi

Najboljši pustni krofi

Datum: četrtek, 27. februar, 2014

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

VSE SESTAVINE NAJ BODO OGRETE NA SOBNO TEMPERATURO!

1 kg moke (pol ostre, pol gladke)
14 dag olja (približno 2 dl, kdor nima tehtnice)
10 dag kvasa
1 malo žličko soli
½ l mleka
8 rumenjakov
10 dag sladkorja (4 velike žlice, kdor nima tehtnice)
2 vanilj sladkorja
nastrgana limonina lupinica
rum
muškatni orešček

Kvas damo na vzhajajnje v toplo mleko. Vzhajanega dodamo v pripravljeno zmes moke in dodatkov. Zmes nato stepamo 20 minut v mešalniku. Po končanem stepanju odtehtamo po 8 dkg zgnetenega testa, da so vsi krofi enaki. Odtehtano testo med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njega naredimo kroglico. To položimo na pomokan prtiček in nato pokrijemo z drugim prtičkom. Važno je, da pustimo testo dovolj dolgo vzhajati. Če boste preveč neučakane in boste dale krofe prehitro peči, ne bodo imeli tako zaželjenih venčkov.

Pripravite olje za cvrtje. Poskusite uporabiti palmino olje (je v trdni obliki kot mast, je mnogo bolj primerno za cvrtje kot olje, krofi jo manj vpijajo, uporabna je za večkratno pečenje in se ne peni!). Olje za cvrtje segrevamo počasi. Temperatura je primerna za cvrtje takrat, ko v ogreto olje potopimo do dna leseno žlico in ob njej počasi in enakomerno izhajajo mehurčki.

Ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto olje za pečenje tako, da jih obrnemo glede na to, kako so ležali na prtičku (zgornja vzhajana stran gre v olje) in posodo pokrijemo z pokrovko. Pečemo 4 minute na eni strani, nato posodo odkrijemo, krofe v olju obrnemo in pečemo še na drugi strani 4 minute, posoda za pečenje je tokrat odprta. V posodi pečete toliko krofov, da lahko ti prosto plavajo v olju.

Pečene krofe položimo na papirnate servete, da se olje odcedi, počakamo da se ohladijo in jih nato z brizgalno napolnimo z marelično marmelado.

Recept je preizkušen tudi pri kuharicah, ki pri pečenju niso tako uspešne in nimajo toliko prakse. Če do sedaj niste uspele narediti odličnih in poleg tega še lepih krofov, je tokrat priložnost, da se izkažete pred svojimi družinskimi člani in sosedami, ki bodo pokale od zavisti ob pogledu na vaše krofe!




Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor prejela medaljo odličnosti na EuroSkills-u

euroskills.jpg
četrtek, 30. oktober 2014

Od 2. do 4. oktobra 2014 je v Lillu v Franciji potekalo evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih EuroSkills 2014. Slovenijo je zastopalo 15 tekmovalcev v 7 poklicnih panogah.

Izšla novembrska številka revije VisitEurope

spa1.jpg
četrtek, 30. oktober 2014

Tokratna izdaja vabi v evropske wellness in spa centre, izpostavljeni so tudi slovenski.

Vabilo na 9. Slovenski forum inovacij, Ljubljana

9sfi.jpg
četrtek, 30. oktober 2014

SPIRIT Slovenija s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo tudi letos organizira že deveto nacionalno prireditev 9. Slovenski forum inovacij, kjer bodo predstavljeni inovativni izdelki, storitve in poslovni modeli.

Osvojite 4.000 eur gotovine

vitalmarket.png
četrtek, 30. oktober 2014

Vabimo vas k sodelovanju v VITALMARKET NAGRADNI IGRI, kjer bodo podelili neverjetnih 4.000 € gotovine. NE SPREGLEJ: BREZPLAČNE kreme in NAGRADE za vse sodelujoče!

Martinovanje na Krasu, letos drugače

martinovanje_kras.jpg
sreda, 29. oktober 2014

Večer glasbe in vina v Kosovelovem domu, športno dopoldne in Tekaški pozdrav jeseni na Krasu – Krasova 10-ka, Hop on - hop off prevozi na Dnevu odprtih kleti na Kraški vinski cesti. Kulinarične dobrote, radoživo otroško popoldne z Damjano Golavšek in večerna zabava z Mambo Kingsi, Matejem Felicijanom ter Kraškimi komedijanti ...

Tretja noč čarovnic v Pustolovskem parku

noc_carovnic_geoss.jpg
sreda, 29. oktober 2014

V Pustolovskem parku Geoss sezono že tretjič zaključujejo s praznovanjem Noči čarovnic, 31. 10. 2014, z začetkom ob 17. uri.

Noč čarovnic na gradu Žužemberk

noc_carovnic_na_gradu_Zuzemberk.jpg
sreda, 29. oktober 2014

Prireditev se bo odvijala na gradu Žužemberk 31. oktobra.

31. martinovanje v Mariboru

martinovo_maribor.jpg
torek, 28. oktober 2014

Bliža se november. Čas, ko se v Mariboru odvija največje martinovanje na odprtem v Sloveniji, ki vsako leto privabi več tisoč obiskovalcev. Na letošnjem 31. martinovanju v Mariboru vas čaka pester kulturno-zabavni program ter bogata vinsko-kulinarična ponudba.

Praznik kakijev v Strunjanu

praznik_kakija_026.jpg
torek, 28. oktober 2014

Narava letos ni prizanesla niti nasadom kakija. Majska toča je dodobra oklestila pridelek, kakijev bo manj, zato bo praznik trajal le dva dni. Prireditev, ki bo 15. in 16. 11. bo spremljal bogat kulturni in zabavni program.

10. obletnica delovanja Hotela Four Points by Sheraton Ljubljana Mons

Four_Points_by_Sheraton_Ljubljana.jpg
torek, 28. oktober 2014

Letos oktobra mineva deset let od izgradnje takratnega hotela Mons. Hotel sta 21. oktobra 2004 odprla g. Jože Anderlič, lastnik in investitor ter takratna županja Mestne občine Ljubljana, ga. Danica Simšič.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije