Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Pustni krofi

Najboljši pustni krofi

Datum: četrtek, 27. februar, 2014

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

VSE SESTAVINE NAJ BODO OGRETE NA SOBNO TEMPERATURO!

1 kg moke (pol ostre, pol gladke)
14 dag olja (približno 2 dl, kdor nima tehtnice)
10 dag kvasa
1 malo žličko soli
½ l mleka
8 rumenjakov
10 dag sladkorja (4 velike žlice, kdor nima tehtnice)
2 vanilj sladkorja
nastrgana limonina lupinica
rum
muškatni orešček

Kvas damo na vzhajajnje v toplo mleko. Vzhajanega dodamo v pripravljeno zmes moke in dodatkov. Zmes nato stepamo 20 minut v mešalniku. Po končanem stepanju odtehtamo po 8 dkg zgnetenega testa, da so vsi krofi enaki. Odtehtano testo med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njega naredimo kroglico. To položimo na pomokan prtiček in nato pokrijemo z drugim prtičkom. Važno je, da pustimo testo dovolj dolgo vzhajati. Če boste preveč neučakane in boste dale krofe prehitro peči, ne bodo imeli tako zaželjenih venčkov.

Pripravite olje za cvrtje. Poskusite uporabiti palmino olje (je v trdni obliki kot mast, je mnogo bolj primerno za cvrtje kot olje, krofi jo manj vpijajo, uporabna je za večkratno pečenje in se ne peni!). Olje za cvrtje segrevamo počasi. Temperatura je primerna za cvrtje takrat, ko v ogreto olje potopimo do dna leseno žlico in ob njej počasi in enakomerno izhajajo mehurčki.

Ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto olje za pečenje tako, da jih obrnemo glede na to, kako so ležali na prtičku (zgornja vzhajana stran gre v olje) in posodo pokrijemo z pokrovko. Pečemo 4 minute na eni strani, nato posodo odkrijemo, krofe v olju obrnemo in pečemo še na drugi strani 4 minute, posoda za pečenje je tokrat odprta. V posodi pečete toliko krofov, da lahko ti prosto plavajo v olju.

Pečene krofe položimo na papirnate servete, da se olje odcedi, počakamo da se ohladijo in jih nato z brizgalno napolnimo z marelično marmelado.

Recept je preizkušen tudi pri kuharicah, ki pri pečenju niso tako uspešne in nimajo toliko prakse. Če do sedaj niste uspele narediti odličnih in poleg tega še lepih krofov, je tokrat priložnost, da se izkažete pred svojimi družinskimi člani in sosedami, ki bodo pokale od zavisti ob pogledu na vaše krofe!




Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Mednarodna noč netopirjev v Županovi jami pri Grosupljem

Press_Mali_podkovnjak_3.jpg
sreda, 27. avgust 2014

V soboto, 6. septembra 2014 bomo netopirje lahko spoznali na poseben, zanimiv način. V sodelovanju z Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev bo Županova jama gostila dogodek v okviru akcije Mednarodna noč netopirjev, s katerim želijo ljubitelji teh zanimivih in skrivnostnih pa hkrati ogroženih živali, netopirje približati širši javnosti.

47. Šuštarska nedelja

47_susatrska_nedelja.jpg
sreda, 27. avgust 2014

Šuštarski sejem na angelsko nedeljo, prvo nedeljo v septembru, je stara tržiška tradicija. Vse žive tradicije se spreminjajo skozi čas. Šuštarski sejem in Šuštarska nedelja živita zgodovino mnogih sprememb. Iz majhnega sejma z obutvijo je zrasla velika prireditev in nastal je sejem z raznoliko ponudbo. Odzivi obiskovalcev in domačinov so organizatorje prepričali, da je čas za nekatere spremembe.

Pionirski festival

pionirski-festivalnaslovka_6645_8.jpg
torek, 26. avgust 2014

Za ustvarjalnejši vstop v novo šolsko leto v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih, v četrtek, 4. septembra, od 16.30 dalje pripravljajo številne brezplačne ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle.

Pester teden za otroke v Tehniškem muzeju Slovenije

tms.jpg
torek, 26. avgust 2014

Za zadnji teden počitnic so v Tehniškem muzeju Slovenije pripravili pester program za otroke.

Poletje v Celju bo vrhunec doživelo konec tedna s prireditvijo Dežela Celjska vabi

immagine_219.jpg
torek, 26. avgust 2014

Prireditve Poletja v Celju, knežjem mestu se v tem tednu približujejo h koncu. Vrhunec dogajanja bo tudi v letošnjem letu na Starem gradu Celje, kjer se bo v soboto, 30. avgusta 2014 od 15.00 naprej odvijala prireditev Dežela Celjska vabi.

Praznik idrijskih žlikrofov

PraznikZlikrof_14_fb.jpg
torek, 26. avgust 2014

Vabljeni na kulinarično prireditev Praznik idrijskih žlikrofov, ki se bo odvijal v soboto, 30. avgusta 2014 v Idriji.

39. Ribniški semenj suhe robe in lončarstva

ribniski_semenj_2014.jpg
ponedeljek, 25. avgust 2014

Vabljeni, da se prvo nedeljo v septembru udeležite tradicionalnega sejma suhe robe in lončarstva, ki ga že 39 let organizira Turistično društvo Ribnica.

Svetovno prvenstvo amaterskih kolesarjev: Start in cilj v BTC Cityju

svetovno-prvenstvo-amaterskih-kolesarjev-2014-(arwc).jpg
ponedeljek, 25. avgust 2014

Med 28. in 31. avgustom 2014 bo v Sloveniji prvič v zgodovini Slovenije potekalo Svetovno prvenstvo za kolesarje amaterje (UWCT).

»Terme Snovik so jedro, ki lahko generira podjetniški razvoj turizma«

okrogla miza 1.jpg
ponedeljek, 25. avgust 2014

V Termah Snovik je v četrtek potekala okrogla miza oziroma strokovno srečanje z naslovom Termalna voda – vir življenja in razvoja. Gostitelji - Terme Snovik – Kamnik, d.o.o., zanje direktor Ivan Hribar - so jo organizirali v okviru dogodkov ob slavnostni počastitvi ob 20-letnici prvega pilotnega bazena Term Snovik – Kamnik.

Izšla publikacija Slovenski turizem v številkah 2013

turizem_v_stevilkah.jpg
ponedeljek, 25. avgust 2014

V turističnih nastanitvenih objektih je bilo v letu 2013 ponovno zabeleženih več prihodov in prenočitev turistov kot v preteklih letih. Skupno število turistov je bilo v letu 2013 večje za 3 odstotke, prav tako je bilo za 0,7 odstotka več njihovih prenočitev, predvsem pa se je povečalo število tujih prihodov in prenočitev, za 5 in 3 odstotke.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije