Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Pustni krofi

Najboljši pustni krofi

Datum: četrtek, 27. februar, 2014

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

VSE SESTAVINE NAJ BODO OGRETE NA SOBNO TEMPERATURO!

1 kg moke (pol ostre, pol gladke)
14 dag olja (približno 2 dl, kdor nima tehtnice)
10 dag kvasa
1 malo žličko soli
½ l mleka
8 rumenjakov
10 dag sladkorja (4 velike žlice, kdor nima tehtnice)
2 vanilj sladkorja
nastrgana limonina lupinica
rum
muškatni orešček

Kvas damo na vzhajajnje v toplo mleko. Vzhajanega dodamo v pripravljeno zmes moke in dodatkov. Zmes nato stepamo 20 minut v mešalniku. Po končanem stepanju odtehtamo po 8 dkg zgnetenega testa, da so vsi krofi enaki. Odtehtano testo med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njega naredimo kroglico. To položimo na pomokan prtiček in nato pokrijemo z drugim prtičkom. Važno je, da pustimo testo dovolj dolgo vzhajati. Če boste preveč neučakane in boste dale krofe prehitro peči, ne bodo imeli tako zaželjenih venčkov.

Pripravite olje za cvrtje. Poskusite uporabiti palmino olje (je v trdni obliki kot mast, je mnogo bolj primerno za cvrtje kot olje, krofi jo manj vpijajo, uporabna je za večkratno pečenje in se ne peni!). Olje za cvrtje segrevamo počasi. Temperatura je primerna za cvrtje takrat, ko v ogreto olje potopimo do dna leseno žlico in ob njej počasi in enakomerno izhajajo mehurčki.

Ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto olje za pečenje tako, da jih obrnemo glede na to, kako so ležali na prtičku (zgornja vzhajana stran gre v olje) in posodo pokrijemo z pokrovko. Pečemo 4 minute na eni strani, nato posodo odkrijemo, krofe v olju obrnemo in pečemo še na drugi strani 4 minute, posoda za pečenje je tokrat odprta. V posodi pečete toliko krofov, da lahko ti prosto plavajo v olju.

Pečene krofe položimo na papirnate servete, da se olje odcedi, počakamo da se ohladijo in jih nato z brizgalno napolnimo z marelično marmelado.

Recept je preizkušen tudi pri kuharicah, ki pri pečenju niso tako uspešne in nimajo toliko prakse. Če do sedaj niste uspele narediti odličnih in poleg tega še lepih krofov, je tokrat priložnost, da se izkažete pred svojimi družinskimi člani in sosedami, ki bodo pokale od zavisti ob pogledu na vaše krofe!
Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Festival ŠVIC 2015

svic
torek, 30. junij 2015

Zloglasni Festival ŠVIC se tudi letos vrača v idilično dolinico blizu Čateža pri Trebnjem. Poleg okusne hrane in pijače, odlične družbe ter super vzdušja pa organizatorji obljubljajo raznolike dnevne aktivnosti in nepozaben večerni program!

Ana desetnica potuje

ana_desetnica.jpg
ponedeljek, 29. junij 2015

V letu 2015 bo Ana Desetnica v sodelovanju s številnimi lokalnimi soorganizatorji od 26. junija do 8. julija prisotna kar v 13 slovenskih mestih. Slovenijo bo obiskalo 36 ulično-gledaliških skupin iz 14 držav.

NAJ KAMP ADRIA 2015 - izbor najboljšega kampa v Sloveniji in na Hrvaškem!

naj_kamp_15.jpg
petek, 26. junij 2015

Tudi v kamping sezoni 2015 na spletni strani www.avtokampi.si v akciji NAJ KAMP ADRIA 2015 izbirajo najboljši kamp v Sloveniji in na Hrvaškem.

Predstavitev slovenskih naravnih zdravilišč na Expo Milano 2015

orhidelia01_resized_middle-1.jpg
sreda, 24. junij 2015

Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč je v sodelovanju s predstavništvom SPIRIT Slovenija v Milanu in Fundacijo LA Verdi organizirala posebno predstavitev v okviru spremljevalnih dogodkov ob nastopu Slovenije na Expo Milano 2015 - »Termalni dan v Teatru La Verdi«.

Za Sejalca se poteguje 20 novosti

sejalec.jpg
sreda, 24. junij 2015

Na poziv Sejalec 2015, s katerim izbirajo najbolj inovativne turistične produkte v Sloveniji, je prispelo 20 prijavnic.

Hop on hop off avtobus pričenja z obratovanjem

nov bus_US.JPG
torek, 23. junij 2015

V poletni sezoni 2015 ob sobotah in nedeljah trikrat dnevno ponovno vozi turistični avtobus Hop on Hop off z Bleda in iz Bohinja na Pokljuko.

5. Brežiški tek s Primožem Kozmusom

5_breziski_tek.jpg
torek, 23. junij 2015

Vabljeni na že tradicionalni 5. Brežiški tek s Primožem Kozmusom.

Kdaj: sobota, 27. junij 2015

Šport & termalni adrenalin na novem nogometnem igrišču v Termah Čatež

catez_nogomet.jpg
torek, 23. junij 2015

Če so bile doslej Terme Čatež sinonim za VODO in s »kultno« Termalno riviero največji & najprepoznavnejši termalni kompleks, so odslej trdno zasidrane tudi na »športnem« zemljevidu. Z izgradnjo lastnega nogometnega igrišča, na katerem bo zaradi uporabe vrelcev Term Čatež možno igrati 365 dni v letu, so pospešili razvoj športnega turizma ne samo v Termah Čatež,  pač pa tudi v širši lokalni skupnosti.

Nagrajenci akcije Naj kopališče

banner_nk15_300.jpg
ponedeljek, 22. junij 2015

Vsak teden podarjamo: filtrirne vrče za vodo Bobble, hladilne torbe Radia Si, vstopnice za kopanje na slovenskih kopališčih in praktične nagrade Zavarovalnice Triglav.

17. mednarodni festival Mini poletje in 3. Dan križevniškega soseda

mini_poletje_15.jpg
ponedeljek, 22. junij 2015

Mini teater ne počiva niti poleti in letos pripravlja že 17. MEDNARODNI FESTIVAL ZA OTROKE, MINI POLETJE, ki bo v dvoranah na obeh lokacijah (na Križevniški 1 in na Ljubljanskem gradu) od 27. junija pa vse do 6. septembra skrbel za nova nepozabna meseca odličnih predstav in ustvarjalnih delavnic.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije