Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Lipica-Stud-Farm-2 (2).jpg

Občudujte bele lipicance v operi Aida na otvoritvi 67. Ljubljana festivala

Datum: sreda, 17. april, 2019

Kar 11 belih lipicancev bo 2. julija nastopilo na otvoritvenem večeru 67. Ljubljana Festivala, na edinstveni uprizoritvi spektakularno-eksotične Verdijeve opere Aida. Nepozabno operno izkušnjo največjih razsežnosti in partnerstvo Ljubljana Festivala ter Kobilarne Lipica so danes predstavili v Lipici.

Čudoviti beli lipicanci bodo v nepozabnem poletnem večeru na Kongresnem trgu nastopili ozvočeni in tako prepletli Verdijevo opero z edinstvenimi zvoki kopit in svojih dihov ter med občinstvom pričarali izjemno akustično doživetje. Z veličastnimi baleti, koračnicami, triumfom in mogočnimi zbori, ki burijo domišljijo, se tako obeta nepozabna operna izkušnja največjih razsežnosti.

Opera Aida, ki razgrinja usodo zasužnjene etiopske princese Aide in egipčanskega poveljnika Radamesa, se dogaja v palači egiptovskega faraona. Njena uprizoritev na otvoritvenem večeru 67. Ljubljana Festivala je prvi projekt, ki je povezal Ljubljana Festival in Kobilarno Lipica, z namenom preplesti presežke operne umetnosti in lepoto belih lipicancev.

"Veselimo se izjemnega večera z lipicanci na osrednjem večeru 67. Ljubljana Festivala, obenem pa smo prepričani, da lahko nudi preplet glasbe, umetnosti in lepote belih konj tudi v prihodnje veliko izjemnih priložnosti za sodelovanje in kreacijo nepozabnih predstav. Tako ustvarjamo nove priložnosti za promocijo lipicanca - ne le v Lipici in na konjeniških festivalih po vsej v Evropi, ampak tudi med občinstvom, ki živi in diha za umetnost, ustvarjalnost in lepoto," je pojasnila v d. direktorice HOLDINGA KOBILARNA LIPICA Lorela Dobrinja.

Direktor in umetniški vodja 67. Ljubljana Festivala, Darko Brlek, je izpostavil, da opera Aida govori o vrnitvi Radamesa iz vojne, ki jo je dobil in v njej zasužnjil Aidinega očeta: "Radames se je vrnil na konju, v triumfalnem sprevodu. Sprejel ga je faraon in tam je seveda bila tudi Aida. Ko sem razmišljal, kako narediti predstavo čim večjo in čim bolj zanimivo - glede na to, da bo na Kongresnem trgu - se mi je porodila ideja o čisto logični povezavi z lipicanci in Kobilarno Lipica. Stopil sem v kontakt z vodstvom kobilarne in naletel na izjemno razumevanje in interes."

Priložnost za povezovanje in promocijo, ki jo prinaša nastop lipicancev ob odprtju 67. Ljubljana Festivala, so podprli tudi župan občine Sežana, David Škabar, avtor uredbe o geografski zaščiti lipicanca, dr. Bojan Pretnar, in direktor SŽ-Potniški promet, mag. Boštjan Koren, ki je goste na današnjo predstavitev v pomladno Lipico pripeljal kar z vlakom Slovenskih železnic.

Bele lipicance in njihove jahače povezuje odnos zaupanja. Le tako lahko nastopajo na predstavah in pritegnejo s svojo lepoto. V operi Aida bodo nastopili najlepši lipicanski žrebci. Ste vedeli, da je bil začetnik najmlajše med šestimi klasičnimi linijami lipicanskih žrebcev, Siglavy senior, rojen v 19. stoletju na arabskem polotoku? Prav tako se je v 19. stoletju, natančneje 24. decembra 1871 v Kairu, zgodila tudi prva izvedba Aide. Giuseppe Verdi je opero napisal po naročilu egiptovskega kediva Ismael Paše.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Posebna instalacija Planet ali plastika? v Ljubljani

planet ali plastika
četrtek, 18. april 2019

Pred nakupovalnim centrom Supernova na Rudniku je National Geographic Slovenija pred kratkim postavil posebno instalacijo, s katero opozarja na veliko rabo plastike na svetovni ravni. Instalacija je del iniciative Planet ali plastika? National Geographica, ki si prizadeva, da bi ozaveščal o tem izzivu in zmanjšal količino plastike za enkratno uporabo. To ne bo koristilo le tisočim ali celo milijonom morskih živali, ki se vsako leto zapletejo, zadušijo ali zaužijejo plastiko, ampak bo prispevalo tudi k splošnemu zdravju morskih ekosistemov planeta in vsem, ki se nanje zanašajo.

Ljubljanska TIC in STIC prvi plačilni mesti z aplikacijo Alipay v Sloveniji

Ljubljana dragon
torek, 16. april 2019

Odslej bodo kitajski obiskovalci lahko plačevali doživetja in izdelke na ljubljanskih TIC in STIC z uporabo priljubljene mobilne aplikacije Alipay. Turizem Ljubljana je postal prva lokalna turistična organizacija v Sloveniji, ki je uvedla tovrstno plačevanje - z namenom povečanja prodaje in zadovoljstva kitajskih obiskovalcev z dodano vrednostjo.

Srečanje Evropskih destinacij odličnosti v Romuniji

Eden
ponedeljek, 15. april 2019

Predstavniki Evropskih destinacij odličnosti (EDEN) iz cele Evrope so se 11. in 12. aprila zbrali na letnem srečanju mreže v mestu Piatra Neamt v Romuniji, ki trenutno predseduje Svetu Evropske unije.

Družba BTC: 65 let ustvarjanja priložnosti polnega sveta

btc_city-640x480.jpg
ponedeljek, 15. april 2019

Družba BTC v letošnjem letu obeležuje 65 let delovanja. Z usmerjenim in strateškim načinom vodenja so se iz nekdaj specializiranega logistično-skladiščnega podjetja razvili v moderno, odprto družbo, kjer poleg družbeno odgovornega in trajnostnega razvoja domujejo vizionarstvo, inovativnost in drznost. V počastitev visokega jubileja so v sredo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani s poslovnimi partnerji predstavili svoje dosežke in razkrili prve usmeritve razvoja do leta 2030.

28. izbor najboljših slovenskih smučišč brez presenečenj

naj smucisce
petek, 12. april 2019

Topla zima je postregla z bolj malo smučarskimi užitki, a kljub temu so danes v Hiši stare trte v Mariboru že 28. leto zapored podelili nazive »Naj smučišče« najboljšim smučiščem v sezoni 2018/2019. Za »Naj smučišča« so bili letos ocenjena smučišča Smučarski center Cerkno, Golte, RTC Jakec Trije kralji, Snežni park Rogla ter italijansko smučišče Kronplatz.

Luka Koper 6. Istrski maraton

istrski_maraton.jpg
sreda, 10. april 2019

Istrski maraton bo 13. in 14. aprila povezal štiri istrska mesta: Ankaran, Izolo, Koper in Piran. Promovira zdrav način življenja in preživljanja prostega časa v čistem in zdravem okolju, kar Istra nedvomno je.

Hotel Central kot prvi »future hotel« v Ljubljani

central1
sreda, 10. april 2019

Central hotel po celoviti prenovi odpira vrata kot popolnoma novo turistično doživetje Ljubljane. Zasnovan je kot prvi hotel za novo generacijo turistov, ki želijo sproščeno, avtentično, urbano in družabno namestitev brez formalnosti klasičnih hotelov.

Nova nastanitev z znakom Slovenia Green Accommodation ob reki Savinji

menina
torek, 9. april 2019

V zelenem raju sredi Zgornje Savinjske doline je Kamp Menina postal nov nosilec znaka Slovenia Green Accommodation; vsi zaposleni so se zavezali trajnostni uporabi naravnih virov energije, njihove hiške so grajene iz savinjskega ali ponovno uporabljenega lesa, hrano kupujejo od lokalnih proizvajalcev, o pomenu trajnostne naravnanosti pa bodo izobraževali tudi svoje goste.

Pivo & Burger Fest

pivo_burger_fest.jpg
torek, 2. april 2019

V soboto in nedeljo, 6. in 7. aprila, bo v Ljubljani ponovno potekal Pivo & Burger Fest. Eden najbolj priljubljenih kulinaričnih dogodkov v širši regiji bo na Pogačarjev trg prinesel več kot 200 različnih, večinoma domačih vrst piva ter enega najbolj svežih in vznemirljivih gurmanskih trendov, spajanje piva s hrano.

Red Bull Goni Pony: Bodi med 1200 udeleženci pete izvedbe

goni poni
četrtek, 28. marec 2019


Peta izvedba vzpona z 20-palčnimi kolesi brez prestav na najvišji slovenski cestni prelaz bo 1. junija 2019 s štartom ob 15. uri.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije