Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Lipica-Stud-Farm-2 (2).jpg

Občudujte bele lipicance v operi Aida na otvoritvi 67. Ljubljana festivala

Datum: sreda, 17. april, 2019

Kar 11 belih lipicancev bo 2. julija nastopilo na otvoritvenem večeru 67. Ljubljana Festivala, na edinstveni uprizoritvi spektakularno-eksotične Verdijeve opere Aida. Nepozabno operno izkušnjo največjih razsežnosti in partnerstvo Ljubljana Festivala ter Kobilarne Lipica so danes predstavili v Lipici.

Čudoviti beli lipicanci bodo v nepozabnem poletnem večeru na Kongresnem trgu nastopili ozvočeni in tako prepletli Verdijevo opero z edinstvenimi zvoki kopit in svojih dihov ter med občinstvom pričarali izjemno akustično doživetje. Z veličastnimi baleti, koračnicami, triumfom in mogočnimi zbori, ki burijo domišljijo, se tako obeta nepozabna operna izkušnja največjih razsežnosti.

Opera Aida, ki razgrinja usodo zasužnjene etiopske princese Aide in egipčanskega poveljnika Radamesa, se dogaja v palači egiptovskega faraona. Njena uprizoritev na otvoritvenem večeru 67. Ljubljana Festivala je prvi projekt, ki je povezal Ljubljana Festival in Kobilarno Lipica, z namenom preplesti presežke operne umetnosti in lepoto belih lipicancev.

"Veselimo se izjemnega večera z lipicanci na osrednjem večeru 67. Ljubljana Festivala, obenem pa smo prepričani, da lahko nudi preplet glasbe, umetnosti in lepote belih konj tudi v prihodnje veliko izjemnih priložnosti za sodelovanje in kreacijo nepozabnih predstav. Tako ustvarjamo nove priložnosti za promocijo lipicanca - ne le v Lipici in na konjeniških festivalih po vsej v Evropi, ampak tudi med občinstvom, ki živi in diha za umetnost, ustvarjalnost in lepoto," je pojasnila v d. direktorice HOLDINGA KOBILARNA LIPICA Lorela Dobrinja.

Direktor in umetniški vodja 67. Ljubljana Festivala, Darko Brlek, je izpostavil, da opera Aida govori o vrnitvi Radamesa iz vojne, ki jo je dobil in v njej zasužnjil Aidinega očeta: "Radames se je vrnil na konju, v triumfalnem sprevodu. Sprejel ga je faraon in tam je seveda bila tudi Aida. Ko sem razmišljal, kako narediti predstavo čim večjo in čim bolj zanimivo - glede na to, da bo na Kongresnem trgu - se mi je porodila ideja o čisto logični povezavi z lipicanci in Kobilarno Lipica. Stopil sem v kontakt z vodstvom kobilarne in naletel na izjemno razumevanje in interes."

Priložnost za povezovanje in promocijo, ki jo prinaša nastop lipicancev ob odprtju 67. Ljubljana Festivala, so podprli tudi župan občine Sežana, David Škabar, avtor uredbe o geografski zaščiti lipicanca, dr. Bojan Pretnar, in direktor SŽ-Potniški promet, mag. Boštjan Koren, ki je goste na današnjo predstavitev v pomladno Lipico pripeljal kar z vlakom Slovenskih železnic.

Bele lipicance in njihove jahače povezuje odnos zaupanja. Le tako lahko nastopajo na predstavah in pritegnejo s svojo lepoto. V operi Aida bodo nastopili najlepši lipicanski žrebci. Ste vedeli, da je bil začetnik najmlajše med šestimi klasičnimi linijami lipicanskih žrebcev, Siglavy senior, rojen v 19. stoletju na arabskem polotoku? Prav tako se je v 19. stoletju, natančneje 24. decembra 1871 v Kairu, zgodila tudi prva izvedba Aide. Giuseppe Verdi je opero napisal po naročilu egiptovskega kediva Ismael Paše.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Prihajao Kul petki v Kamniku

Sutna_street_Photo_associaton_Kamnik__Fotoklub_Kamnik_.JPG
sreda, 26. junij 2019

Tudi letos bo ob petkih zvečer dišalo iz parka Evrope in Kul petek bo že tretje leto zapored razvajal brbončice številnih obiskovalcev. Prijetno vzdušje poletnega večera v mestnem parku z živo glasbo ter prvovrstno hrano, ki jo gostinci pripravljajo pred obiskovalci, je kombinacija, ki poskrbi za pravo kulinarično razvajanje. Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki organizira to priljubljeno poletno prireditev, pa za letos napovedujejo nekaj novosti.

Sveže italijanske dobrote na Pogačarjevem trgu

idea italia
sreda, 19. junij 2019

Idea Italia, italijanska tržnica z izbranimi kulinaričnimi dobrotami naše zahodne sosede, bo od sobote do vključno ponedeljka med 8. in 20. uro že sedmič gostovala v Ljubljani, na Pogačarjevem trgu. Obiskovalcem bodo na voljo sveži izdelki s Sicilije, Sardinije, iz Furlanije - Julijske krajine, Toskane, Umbrije, Apulje in Emilije - Romanje. Za tekočo ohladitev bo poskrbela milanska pivovarna Lambrate.

Kolesarska dirka Po Sloveniji 2019

Kolesar
sreda, 12. junij 2019

Kolesarska dirka Po Sloveniji je največji kolesarski dogodek pri nas, ki ga iz leta v leto spremlja več ljudi, tako ob progi kot tudi preko medijev. Ogledate si jo lahko od 19. do 23. junija.

Povezava Dravske in Murske kolesarske poti

avstrijska_stajerska_kolesarska_tura.jpg
torek, 11. junij 2019

V sklopu projekta Kolesarjenje ob železni zavesi, katerega cilj je izoblikovanje skupne kolesarske turistične destinacije in integracija z železno zaveso razdeljenega obmejnega območja, so povezali Dravsko in Mursko kolesarko pot.

Petra Stušek izvoljena za predsednico združenja European Cities Marketing

petra_stusek.jpg
ponedeljek, 10. junij 2019

Združenje evropskih mestnih turističnih in kongresnih uradov ter marketinških organizacij European Cities Marketing (ECM) je na letni generalni skupščini v Ljubljani za svojo predsednico izvolilo mag. Petro Stušek, direktorico Turizma Ljubljana.

Nova gorenjska planinsko-muzejska pot

kranjska_gora3.jpg
ponedeljek, 10. junij 2019

V maju je zaživel nov skupen projekt muzejev na Gorenjskem, Neverjetne gore, vzpostavljena je bila Gorenjska muzejsko-planinska transverzala, ki obiskovalce vodo od muzeja do muzeja čez vmesne hribe in vrhove.

Turistični novinarji odkrivali kulinarične in gastronomske bisere BTC Cityja v Ljubljani

TNS - FoodBluz - skupinska
sreda, 5. junij 2019

Turistični novinarji Slovenije smo se tokrat podali na odkrivanje kulinaričnih in gastronomskih biserov BTC Cityja v Ljubljani pod blagovno znamko Food Bluz.

39-milijonti obiskovalec Postojnske jame

Postojnska jama
ponedeljek, 3. junij 2019

Postojnsko jamo si je 29. maja ogledal že 39-milijonti obiskovalec. Ob dogodku je predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj prvič v zgodovini predstavil 200 let staro prvo vpisno knjigo Postojnske jame, ki obeležuje začetek neprekinjenega beleženja števila obiskovalcev v največji turistični jami v Evropi.

Drugi I FEEL SLOVENIA IRONMAN

ironman
ponedeljek, 27. maj 2019

Slovenija letos jeseni, 22. septembra, ponovno gosti ekstremni športni dogodek I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria, preizkušnjo za najbolj ambiciozne in zmogljive triatlonce. Slovenska turistična organizacija k temu globalno prepoznavnemu in uglednemu dogodku tudi v letošnjem letu pristopa kot glavni partner.

Svečana otvoritev razpršenega hotela Vinarium

vinarium otvoritev
ponedeljek, 27. maj 2019

V petek, 24. maja, je v Lendavi, na Stolpu Vinarium, potekala slovesna otvoritev Hotela Vinarium. Ob otvoritvi razpršenega hotela sta prisotne nagovorila Janez Magyar, župan Občine Lendava in Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na MGRT.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije