Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
turist.JPG

Objavljena je analiza Ankete o tujih turistih

Datum: torek, 23. marec, 2021

STO je na poslovnih spletnih straneh objavila analizo Ankete o tujih turistih. Raziskava je bila s strani SURS izvedena med hotelskimi gosti v Sloveniji v štirih časovnih obdobjih v letih 2019 in 2020 (pomladi, poleti, jeseni in pozimi). V poletnem obdobju je raziskava potekala tudi med gosti kampov. 

 

Z raziskavo so pridobili podatke o socialno-demografskih značilnostih tujih turistov v Sloveniji, njihovih potovalnih motivih, značilnostih nakupnega vedenja, uporabe turističnih storitev ter njihovi potrošnji, s podrobno analitiko pa prikazali ključne razlike med posameznimi gosti.

Najpogostejši trije motivi za obisk Slovenije so ne glede na državo izvora naravne lepote (88 %), varnost (81 %) ter možnost sprostitve in počitka (78 %). To so ključni motivi za veliko večino anketiranih, ne glede na trg, s katerega prihajajo. Slaba polovica (45 %) tujih turistov je Slovenijo obiskala že pred tem obiskom. Največji delež tujih gostov, ki se večkrat vrne v Slovenijo, je med gosti s Hrvaške (85 %), Avstrije (72 %), Italije (70 %) in Srbije (76 %).

V povprečju turisti v Sloveniji porabijo 56 € na dan za sprotne izdatke; to so dnevni izdatki brez transporta in prenočitev. Izračun ostalih stroškov se razlikuje glede na to, ali je turist imel sklenjen potovalni paket (18 %) ali ne. Potovalni paket so imeli sklenjen predvsem turisti iz neevropskih držav, ki so poleg Slovenije obiskali še druge države. Za oceno, koliko denarja so potrošili za potovanje v Slovenijo, so tako bolj relevantni izdatki turistov brez potovalnega paketa. Povprečna potrošnja tujega turista v letu 2019 je bila 137 € na dan (vključuje sprotne izdatke in nastanitev paketnih in nepaketnih turistov) in se je v primerjavi z ocenjeno potrošnjo v letu 2015, povišala za 16 % (v letu 2015: 118 €).

Povprečna potrošnja turista brez paketa v letu 2019 je 189 € na dan (vključuje sprotne izdatke, nastanitev in prevoz do Slovenije na dan), turista s paketom pa 218 € na dan (vključuje sprotne izdatke in potovalni paket na dan). 

Osebne izkušnje ter priporočila prijateljev in sorodnikov sta pomembnejša faktorja pri odločitvi glede obiska Slovenije. Med gosti iz sosednjih držav, Nemčije in Srbije je Slovenija pustila še posebej pozitiven vtis, zato se turisti s teh trgov odločajo za ponovni obisk predvsem iz osebnih izkušenj. Za bolj oddaljene države pa je ključnega pomena priporočilo prijateljev in sorodnikov. Zato je ključno, da turizem v Sloveniji generira pozitivno izkušnjo, saj ta predstavlja najmočnejši vir informacij za goste iz nekaterih evropskih (Švica, Francija, Belgija) in neevropskih držav.


Več o vsebini raziskave si lahko preberete tudi na povezavi - Anketa o tujih turistih v Sloveniji

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Travel & Leisure Slovenijo uvrstil na lestvico najbolj priljubljenih destinacij za tretje življenjsko obdobje

ljubljana_grudnovo_nabrezje.jpeg
četrtek, 22. april 2021

Spletni članek medija Travel & Leisure je Slovenijo in mesto Ljubljana uvrstili na lestvico destinacij, ki jih priporočajo za bivanje po upokojitvi.

Tuji potniki jeseni 2020 večinoma iz evropskih držav

srce-slovenije-postajalisce-za-avtodome-pri-rozi-liberga-smartno-pri-litiji-1.jpg
sreda, 21. april 2021

  Med tujimi potniki, ki so jeseni 2020 pripotovali v Slovenijo, je bilo več kot 80 % tranzi…

Projekt KUHAM DOMAče za razvoj gastronomije Zgornje Gorenjske

cerkno_kulinarika.jpg
torek, 20. april 2021

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR) v zadnjih letih veliko pozornosti posveča domači kulinariki.

Novi člani Zelene sheme: destinacija Renče-Vogrsko in Hotel Park s Kavarno Park

Grad_bled
ponedeljek, 19. april 2021

Destinacija Renče-Vogrsko se je kot 58. destinacija pridružila Zeleni shemi in osvojila bronasti znak Slovenia Green. Med novimi člani Zelene sheme tudi blejski Hotel Park s Kavarno Park.

STO in Kongresni urad Slovenije organizirata prvi virtualni dogodek Feel sLOVEni@ Business Date MICE

ITB_Berlin_stojnica_464508.jpg
ponedeljek, 19. april 2021

Slovenska turistična organizacija (STO) v sodelovanju s Kongresnim uradom Slovenije v četrtek, 22. aprila, organizira virtualni dogodek Feel sLOVEni@ Business Date MICE, na katerem se bodo srečali slovenski ponudniki in tuji kupci za produkt poslovnih srečanj in dogodkov.

Novo: pastirska akademija za ozaveščanje otrok o pomenu sobivanja z naravo

eco_resort_vp.jpg
sreda, 14. april 2021

Društvo turistov Slovenije bo po notificiranem programu Zavoda za razvoj turizma na lokaciji Slovenia Eco Resorta pričela z novim programom za otroke, pastirsko akademijo.

Mag. Maja Pak in mag. Petra Stušek na seznamu vplivnih voditeljev destinacijskega marketinga

petra_stusek.jpg
torek, 13. april 2021

Spletna platforma za vizualno trženje v turizmu CrowdRiff je objavila seznam vplivnih posameznikov v turizmu na področju destinacijskega marketinga za Evropo in Veliko Britanijo, na katerega so uvrstili tudi dve Slovenki: direktorico STO, mag. Majo Pak, in direktorico Turizma Ljubljana, mag. Petro Stušek.

Izšla je zbirka Kako oživiti slovenski turizem?

slovenija.JPG
torek, 13. april 2021

Objavljena je e-zbirka, ki vsebuje več kot 70 mnenj slovenskih turističnih ponudnikov o turizmu v Sloveniji.  

Ustanovljena delovna skupina za pomoč, obnovo in razvoj gostinstva in turizma

kulinarika.jpeg
ponedeljek, 12. april 2021

Minuli teden so predstavniki Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Turistično gostinske zbornice Slovenije in Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije ustanovili delovno skupino, ki bo skrbela za izvajanje podpisanega Memoranduma o sodelovanju in vzpostavitvi medsektorske verige vrednosti živilsko predelovalnega sektorja, gostinstva in turizma in skupaj opozarjala na aktualne probleme in pomembne teme za vse sektorje.

Prvi letošnji žrebeti Kobilarne Lipica

Lipicanci
ponedeljek, 12. april 2021

V Kobilarni Lipica se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII. Do junija se jima bo v lipiški čredi pridružilo še 23 žrebet. Takoj ko bo mogoče, bodo v Lipici tudi odprli prenovljeni hotel Maestoso in z uvajanjem novih, tematsko usklajenih, predvsem konjeniških programov.

 

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije