Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
okarček

PoLJUBA bo na Ljubljanskem barju reševala ogrožene vrste in njihov življenjski prostor

Datum: četrtek, 5. julij, 2018

Območje Natura 2000 Ljubljansko barje je območje mokrotnih in vlažnih habitatov. V zadnjih letih so se njihove površine občutno zmanjšale, zato so vrste, vezane na njih, postale še bolj ogrožene. Osrednji cilj projekta PoLJUBA je obnovitev in ohranjanje mokrotnih habitatov na območju Ljubljanskega barja - travnikov s prevladujočo stožko, nižinskih ekstenzivnih gojenih travnikov in bazičnih nizkih barij.

Projektne aktivnosti so usmerjene tudi k varstvu ogroženih vrst, ki naseljujejo mokrotne habitate: orhideje Loeselove grezovke, metuljev strašničinega mravljiščarja in barjanskega okarčka, hrošča puščavnika, kačjega pastirja koščičnega škratca, dvoživke hribskega urha, edine slovenske avtohtone sladkovodne želve močvirske sklednice in kosca, travniške ptice selivke, za katero je Ljubljansko barje še do nedavnega predstavljalo najpomembnejše območje gnezdenja v vsej državi.

Štiriletni projekt v skupni vrednosti 4,12 milijona evrov je 80 odstotkov sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostalih 20 odstotkov prispeva Republika Slovenija. Sredstva so v večini namenjena neposrednim ukrepom za izboljšanje stanja naravnega okolja in revitalizacijo kulturne krajine na 133 hektarih površine, aktivnosti projekta pa potekajo že vse od začetka leta. Večji del sredstev bo namenjen odkupu kritičnih zemljišč, saj je to najučinkovitejši način za zagotavljanje ustreznega upravljanja, omejevanja intenziviranja  kmetijstva ter ustreznega gospodarjenja z vodotoki in jarki, kar je nujno potrebno za  ohranitev izginjajočih avtohtonih vrst. Pri tem je potrebno poudariti, da ne gre le za ohranjanje navedenih vrst in habitatov, ampak bodo z ukrepi posredno vzpostavljeni tudi ugodni življenjski pogoji za ostale vrste, ki jih najdemo na barju.

»Odkupili smo prvih 16 hektarov kmetijskih zemljišč, v postopku odkupa pa je trenutno še nadaljnjih 8 hektarov. V teku je javno naročilo za storitev košnje, s katero bomo zagotovili ustrezno upravljanje s pridobljenimi površinami. Izbrali smo izvajalce raziskav v projekt vključenih ogroženih vrst, ki bodo zagotovili potrebne podatke o stanju populacij in oblikovali smernice za ustrezno upravljanje z njihovim habitatom. V kratkem bomo pričeli z odstranjevanjem invazivnih vrst, načrtujemo pa tudi obogatitev populacij barjanskega okarčka in puščavnika« je povedal Janez Kastelic, direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje, ki je vodilni partner projekta.

Zavod Republike Slovenije za varstvo narave (ZRSVN) sodeluje pri vseh projektnih aktivnostih, predvsem pa je odgovoren za izboljšanje stanja ohranjenosti bazičnega nizkega barja z orhidejo Loeselovo grezovko v dolini Strajanov breg in izboljšanje stanja populacije metulja strašničinega mravljiščarja. Primož Glogovčan, višji naravovarstveni svetovalec: »Na tem območju bomo izvajali meritve talne vode, z namestitvijo prečnih pregrad bomo izboljšali namočenost tal. Opravili bomo tudi popise vegetacij in odstranjevali lesno zarast ter invazivne rastlinske vrste. Za zemljišča v dolini je v projektu predviden odkup. Izvedeni bodo tudi ukrepi za ohranjanje stanja populacije strašničinega mravljiščarja. S prilagojeno košnjo bomo izboljšali stanje njegovega habitata na 7 hektarjih, poleg tega pa ga ponovno vzpostavili na 5 hektarjih«.

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) v okviru projekta izvaja aktivnosti za vrsto kosec (Crex crex) na območju Naravnega rezervata Iški morost. »Z različnimi praksami upravljanja bomo poskušali najti optimalne metode revitalizacije habitatov, prav tako bomo izvajali akcije zatiranja zlate rozge (Solidago canadensis sp.) in renaturacijo travnikov na območju grmišč. Populacija kosca je v zadnjih 20 letih na Ljubljanskem barju, predvsem zaradi intenziviranja kmetijstva, doživela upad za 85 %. Razlogi za zlom populacije so v napredujočem izsuševanju barja, intenzivnem gospodarjenju s travniki ter širjenju njivskih površin« je še izpostavil Tomaž Jančar, varstveni ornitolog.

Ob koncu projekta bo zaživela tudi nova 3 km dolga krožna pot namenjena informiranju in ozaveščanju obiskovalcev Ljubljanskega barja. Vzpostavljena bo na območju vstopne točke v krajinski park, Rakove Jelše. Obiskovalcem bo z različnimi multimedijskimi in interpretacijskimi orodji na urejenih postajah omogočeno spoznavanje značilnosti Ljubljanskega barja, avtohtonih živalskih in rastlinskih vrst in njihovega življenjskega prostora. Postaje bodo opremljene z lesenimi razglednimi ploščadmi, klopmi in stojali za kolesa. Predstavitve bodo prilagojene različnim skupinam obiskovalcev, za nadgradnjo obiska pa bo  vzpostavljena tudi povezava s spletno zbirko Barjanskih terenskih nalog. Posebna pozornost bo namenjena posameznikom z oviranostmi.  

Četrti partner projekta je Regionalna Razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR), ki skrbi za administrativni del projekta. Od izredno uspešne prijave - odločitev o podpori s strani Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) je bila podana v rekordno kratkem času – manj kot štiri mesece po oddaji vloge, že 11. junija 2018 pa je bila z Ministrstvom za okolje in prostor (MOP) podpisana pogodba, do mesečnih administrativnih in finančnih poročil. RRA LUR poleg tega skrbi tudi za celotno področje komuniciranja projekta. Trenutno je v pripravi spletna stran, ki bo zaživela v jeseni, namenjena bo predstavitvi posameznih vrst in habitatov, še posebej pa spremljanju vseh aktivnosti, ki se bodo izvajale v okviru projekta.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Ste že glasovali za Naj kopališče?

logo_naj_kopalisce
petek, 20. julij 2018

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija že vse od sredine maja pridno raziskuje ponudbo slovesnkih kopališč in vas o njej obvešča prpeko radisjkih valov. Če ste tudi sami že imeli priložnost obiskati katero od kopališč, vas vabimo, da glasujete za Naj kopališče 2018!

Tudi tokrat vas čakajo lepe nagrade!

Film pod zvezdami

film_pod_zvezdami.jpeg
četrtek, 19. julij 2018

Film pod zvezdami je letni kino na čarobnem prizorišču Grajskega dvorišča. V najbolj zvezdnatem kinu v mestu je na ogled izbor najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone, spored pa dopolnjujejo premiere in predpremiere.

Poletni glasbeni večeri v Žički kartuziji

Zicka kartuzija
četrtek, 19. julij 2018

V poletnih mesecih v Žički kartuziji potekajo vrhunski glasbeni dogodki, ki jih soustvarjajo odmevni domači in tuji glasbeniki ter izvajalci. Nepozabni večeri pod nebesnim svodom v soju bakel in spokoju nedotaknjene doline vsako leto vabijo, da se prepustite edinstvenim glasbenim užitkom v objemu neokrnjene narave.

Odprte predprijave na 10. Veronikin tek

Sutna_street_Photo_associaton_Kamnik__Fotoklub_Kamnik_.JPG
sreda, 18. julij 2018

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik bo letos že desetič organiziral Veronikin tek, ki bo potekal 13. oktobra. Tudi letos bo tek odraslih potekal v enem 10 kilometrskem krogu po Kamniku in okolici, za otroke (letnik 2003 in mlajše) pa v razdalji 1000 metrov po Kamniku. Od petjka dalje se je mogoče na tek tudi predčasno prijaviti. Veronikin tek je zaradi termina tudi odlična predpriprava za Ljubljanski maraton.

Prenovljeni hostel Celica ponovno odprl vrata popotnikom

Celica
torek, 17. julij 2018

Eden izmed najbolj zanimivih in priljubljenih hostlov na svetu, ljubljanski Hostel Celica, je znova odprl vrata popotnikom.

Dobimo se pred Škucem

dobimo se pred skucem
ponedeljek, 16. julij 2018

Dobimo se pred Škucem je cikel dogodkov, ki se odvijajo na ulici. Spored obsega razstave, glasbene, literarne, gledališke, plesne in filmske dogodke, ustvarjalne delavnice za otroke in t.i. Škucevo tržnico.

Garden Village Bled prejel šest zvezdic

garden village
četrtek, 12. julij 2018

Garden Village Bled je prvi glamping na svetu, ki je prejel 6 zvezdic. Visoke ocene je poleg izpolnjevanja večine od 150 kriterijev dosegel s svojo unikatnostjo, konceptom, povezanostjo s svojo zgodbo, arhitekturo in naravnanostjo k trajnostnemu razvoju.  Zvezdice mu je včeraj na Bledu uradno podelil World of Glamping, ki na globalni ravni prinaša segmentacijo in kategorizacijo ponudnikov glamping storitev.

Salsa na prostem pred Platojem

salsa festival
sreda, 11. julij 2018

Sloviti večeri salse na ploščadi Ajdovščina že nekaj let zaznamujejo dogajanje v središču mesta. Poleti se vsak četrtek zvečer na spontani in brezplačni plesni zabavi zbere več sto plesalcev.

12. Nočna 10ka - tek okoli Blejskega jezera

bled1.jpeg
sreda, 11. julij 2018

Nočno 10ko organizirajo Vitezi Dobrega Teka, društvo z Bleda, ki je nastalo v letu 2007. Takoj po ustanovitvi so uspešno organizirali prvo Nočno 10ko, vse ostalo pa je zgodovina. Nočna 10ka je ekskluzivna tekaška prireditev, ki po atraktivnosti in odmevnosti prekaša vse ostale tekaške prireditve po Sloveniji.

Večerja na zajli

Vecerja_logo_2.png
torek, 10. julij 2018

Gostilna Dvor Jezeršek in Krištof pripravljata kulinarično doživetje v objemu Kamniško-Savinjskih Alp. Kabine Krvavške žičnice se spremenijo v male zasebne restavracije. Ustvari se posebno kulinarično okolje. Največ 4 osebe lahko uživajo večerjo s tremi hodi v svoji zasebni kabini. Večerja se postreže izmenično med dvema vožnjama navzgor in dvema navzdol.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije