Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Srednjeveška skupina Dono dei ceri.jpg

Praznik izolskega čudeža

Datum: sreda, 16. oktober, 2013

Občina Izola in Center za kulturo šport in prireditve Izola to nedeljo, 20. oktobra, vabita v Izolo na Praznik izolskega čudeža.

S carinskega pomola boste lahko spremljali mednarodno veslaško regato, sledila bosta uprizoritev legende o izolski golobici in sprevod srednjeveške skupine iz Italije. S pestro kulinarično ponudbo in glasbeno spremljavo se boste vrnili v preteklost, v čase Beneške republike in izolskega čudeža. 

Legenda o golobici

Praznik izolskega čudeža, ki so ga Izolani kot svoj krajevni praznik praznovali kar 448 let, od leta 1380 do 1828, ko so ga krajevne oblasti ukinile, je nastal kot spomin na daljni 23. oktober 1380, ko je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje. Legenda pripoveduje, da so se nemočni meščani zatekli k molitvi v cerkev. Bela golobica je s cerkve poletela nad genovsko ladjevje, ki ni videlo obale zaradi čudežnega meglenega oblaka, s katerim je sv. Maver pokril Izolo. Ladjevje je sledilo golobici prepričano, da golobica leti blizu kopnega, a ta jih je odpeljala daleč na odprto morje. Golobica se je vrnila na cerkev in iz kljuna izpustila oljčno vejico v znak miru in varnosti. Takrat so Izolani za občinski grb izbrali golobico z oljčno vejico v kljunu.

Mednarodna veslaška regata

V počastitev izolskega čudeža so med mesti, ki so spadala pod Serenissimo – Beneško republiko, organizirali razne igre s poudarkom na veslaških regatah z namenom vzdrževanja in krepitve prijateljstva med mesti severnega Jadrana. Tako se bo tudi letošnja prireditev pričela ob 10. uri z mednarodno veslaško regato discipline coastal rowing v organizaciji Veslaškega kluba Izola. Start in cilj regate bosta na carinskem pomolu. Tekmovali bodo veslači iz Italije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Grčije, posebna gosta na regati pa bosta Luka Špik in Iztok Čop. Ob tej priložnosti bomo obeležili tudi 100. obletnico srebrne medalje, ki so jo prejeli izolski veslači daljnega leta 1913 in 10. obletnico zlate medalje Bineta Pišlarja na svetovnem prvenstvu v Beogradu. Zmagovalci letošnje regate izolskega čudeža bodo prejeli kopijo stare medalje, ki se je po dolgih letih pred kratkim vrnila v Izolo.

Vrnitev v preteklost

Letošnji praznik bo popestrila ponazoritev čudeža, saj bo ob 12.30 s carinskega pomola vzletela golobica in pričarala zgodbo o legendi iz leta 1380. Novost letošnjega praznika bo tudi sprevod 50-članske srednjeveške skupine »Dono dei ceri« iz italijanskega mesta Tolentino, s katerim je Izola pobratena že več kot trideset let. Med 12. in 16. uro pa se bodo na Verdijevi ulici in Manziolijevem trgu z domačimi izdelki in starimi jedmi predstavili društva iz Cetor, Malije in Kort, čebelarstvo Renko, butik Lavanda, kmetija Vojvoda in društvo Svilena pot.

Sicer pa bosta ta konec tedna v Izoli zaznamovala še dva dogodka, v petek ob 20. uri bo v kulturnem domu svoj novi album Za vesoljke in kavboje predstavila Neisha, v soboto ob 19. uri pa Art Kino Odeon prireja večer posvečen italijanski kinematografiji in Federicu Felliniju.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Prihod Parkeljnov treh dežel

parkelj.jpg
sreda, 13. november 2019

Toliko parkljnov z vseh vetrov še niste videli. Vse bolj popularna prireditev, ki so jo organizatorji poimenovali Prihod parkeljnov treh dežel/Ognjeni spektakel v Podkorenu, je na tem, da preraste v pravi festival.

LIFFe - ljubljanski mednarodni filmski festival

film
torek, 12. november 2019

Največji slovenski mednarodni filmski festival, primerljiv z večjimi tovrstnimi v Evropi, ki v Ljubljano pripelje izbrane dosežke svetovne kinematografije in nagrajence najvidnejših festivalov (Cannes, Rotterdam, Berlin, Amsterdam, Dunaj idr.). V Cankarjevem domu v Ljubljani si ga lahko ogledate od 13. 11. do 24. 11. 2019.

Okusi Radol'ce

okusi_radolce.png
ponedeljek, 11. november 2019

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija.Okusi Radol'ce v svojih lokalih ponujajo lokalno pridelane surovine in iz njih ustvarjajo jedi, značilne za radolško okolje.

Martinovanje v Izoli

izola_utrinek_s_prireditve.jpg
petek, 8. november 2019

November je slovensko Istro odel v jesenske barve, ki napovedujejo pestro dogajanje pred letošnjim zadnjim prazničnim mesecem. Prihaja Martinovo, praznik vina, ki s seboj prinese obilico zabave.

Vinska pot v Rovih pod starim Kranjem

vinska_pot.jpg
sreda, 6. november 2019

Vinarji slovenskih vinorodnih področij in kulinarični izdelki vas pričakujeta v Rovih pod starim Kranjem! Do sedaj se je v Rovih pod starim Kranjem predstavilo že več kot 130 različnih vinarjev. Ponudbo odličnih vin bodo dopolnili siri, krušni izdelki in mesnine. Poskrbljeno bo tudi za animacijo in glasbeni program.

Jubilejni 50. Narava-zdravje

Košara jabolk
ponedeljek, 21. oktober 2019

Sejem za zdrav življenjski slog bo predstavljal svojo ponudbo prek vsebinskih sklopov Prehrana – Zdravje – Gibanje – Naravna kozmetika in wellness – Zeleno sobivanje od 23. do 26. oktobra.

Hotel Cerkno bo dobil novo podobo

cerkno-3.jpg
petek, 18. oktober 2019

V Hotelu in smučišču Cerkno, družbi, ki jo je pred dvema letoma prevzel Marjan Batagelj, se že v prihodnjem letu obetajo korenite spremembe. Obnova naj bi trajala tri leta, za investicijo pa bodo odšteli sedem milijonov evrov.

Terme Snovik zabeležile pol milijona nočitev

snovik_poletje1.jpg
četrtek, 17. oktober 2019

V Termah Snovik so včeraj praznovali pomembno prelomnico, saj so zabeležili pol milijona nočitev. Spodbudna novica in hkrati tudi obveza, da bodo tudi v prihodnje skrbeli za kakovost svojih storitev in zadovoljstvo gostov. Nad pozornostjo presenečeni gostji iz okolice Maribora, ki je v Termah Snovik bivala prvič, so podarili prav posebno darilo.

Praznovanje izolske legende

izola_panorama.jpg
četrtek, 17. oktober 2019

Letošnji Praznik izolskega čudeža, s katerim domačini obujajo tradicionalni krajevni praznik, bo vključeval veslaška tekmovanja, obujanje starodavne legende in kulturni program. Na stojnicah pa ne bo manjkalo domačih dobrot.

Podelili smo priznanja zmagovalcem akcije »Naj kopališče 2019«

Naj kopališče 2019
sreda, 16. oktober 2019

Že 29. let zapored kopalke in kopalci slovenskih kopališč čez vse poletje izbirajo najboljša in jih tako nagradijo za izboljšanje ponudbe in skrbnost. Na gradu Rače so danes na slavnostni prireditvi podelili priznanja najboljšim v šestih kategorijah, te nazive so pridobili Aqualuna Term Olimia, Terme Vivat in Terme Paradiso, Velenjska plaža, Letno kopališče Celje in Vodno mesto Atlantis. Akcija »Naj kopališče 2019« poteka v organizaciji RTV Slovenija v sodelovanju s spletnim portalom »Dobro jutro, Slovenija« na več radijskih postajah po vsej Sloveniji.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije