Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Srednjeveška skupina Dono dei ceri.jpg

Praznik izolskega čudeža

Datum: sreda, 16. oktober, 2013

Občina Izola in Center za kulturo šport in prireditve Izola to nedeljo, 20. oktobra, vabita v Izolo na Praznik izolskega čudeža.

S carinskega pomola boste lahko spremljali mednarodno veslaško regato, sledila bosta uprizoritev legende o izolski golobici in sprevod srednjeveške skupine iz Italije. S pestro kulinarično ponudbo in glasbeno spremljavo se boste vrnili v preteklost, v čase Beneške republike in izolskega čudeža. 

Legenda o golobici

Praznik izolskega čudeža, ki so ga Izolani kot svoj krajevni praznik praznovali kar 448 let, od leta 1380 do 1828, ko so ga krajevne oblasti ukinile, je nastal kot spomin na daljni 23. oktober 1380, ko je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje. Legenda pripoveduje, da so se nemočni meščani zatekli k molitvi v cerkev. Bela golobica je s cerkve poletela nad genovsko ladjevje, ki ni videlo obale zaradi čudežnega meglenega oblaka, s katerim je sv. Maver pokril Izolo. Ladjevje je sledilo golobici prepričano, da golobica leti blizu kopnega, a ta jih je odpeljala daleč na odprto morje. Golobica se je vrnila na cerkev in iz kljuna izpustila oljčno vejico v znak miru in varnosti. Takrat so Izolani za občinski grb izbrali golobico z oljčno vejico v kljunu.

Mednarodna veslaška regata

V počastitev izolskega čudeža so med mesti, ki so spadala pod Serenissimo – Beneško republiko, organizirali razne igre s poudarkom na veslaških regatah z namenom vzdrževanja in krepitve prijateljstva med mesti severnega Jadrana. Tako se bo tudi letošnja prireditev pričela ob 10. uri z mednarodno veslaško regato discipline coastal rowing v organizaciji Veslaškega kluba Izola. Start in cilj regate bosta na carinskem pomolu. Tekmovali bodo veslači iz Italije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Grčije, posebna gosta na regati pa bosta Luka Špik in Iztok Čop. Ob tej priložnosti bomo obeležili tudi 100. obletnico srebrne medalje, ki so jo prejeli izolski veslači daljnega leta 1913 in 10. obletnico zlate medalje Bineta Pišlarja na svetovnem prvenstvu v Beogradu. Zmagovalci letošnje regate izolskega čudeža bodo prejeli kopijo stare medalje, ki se je po dolgih letih pred kratkim vrnila v Izolo.

Vrnitev v preteklost

Letošnji praznik bo popestrila ponazoritev čudeža, saj bo ob 12.30 s carinskega pomola vzletela golobica in pričarala zgodbo o legendi iz leta 1380. Novost letošnjega praznika bo tudi sprevod 50-članske srednjeveške skupine »Dono dei ceri« iz italijanskega mesta Tolentino, s katerim je Izola pobratena že več kot trideset let. Med 12. in 16. uro pa se bodo na Verdijevi ulici in Manziolijevem trgu z domačimi izdelki in starimi jedmi predstavili društva iz Cetor, Malije in Kort, čebelarstvo Renko, butik Lavanda, kmetija Vojvoda in društvo Svilena pot.

Sicer pa bosta ta konec tedna v Izoli zaznamovala še dva dogodka, v petek ob 20. uri bo v kulturnem domu svoj novi album Za vesoljke in kavboje predstavila Neisha, v soboto ob 19. uri pa Art Kino Odeon prireja večer posvečen italijanski kinematografiji in Federicu Felliniju.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

WTTC – kako bo izgledala nova realnost potovanj?

letalski_potniki.jpg
sreda, 5. avgust 2020

Po napovedih WTTC bodo med prvimi, ki bodo začeli potovati, mlajši popotniki med 18 in 35 let. Novi standardi in protokoli pa bodo del nove realnosti potovanj vse dokler ne bo dostopno cepivo.

Znane so finalistke izbora Naj planinska koča 2020

koča
torek, 4. avgust 2020

Zaključil se je prvi krog letošnjega, že šestega glasovanja za naj planinsko kočo. Izmed 156 sodelujočih koč, od tega 28 visokogorskih planinskih postojank in 128 planinskih koč, so bralci Siol.net izglasovali 10 finalistk.

Popotniki zmedeni zaradi nekonsistentnih pravil potovanj

Potovanje Corona
četrtek, 30. julij 2020

Svetovni potovalni in turistični svet (WTTC) poziva k doslednosti pravil in navodil vezano na COVID-19. Med potovanjem po evropskih državah se turisti soočajo z vrsto različnih pravil in nasvetov za potovanje, saj države iz pandemije COVID-19 izhajajo v različnih fazah.

Odbojka na mivki sredi Ljubljane

odbojka ljubljana
četrtek, 30. julij 2020

V Ljubljani bodo tudi letos gostili turnir svetovne serije v odbojki na mivki, ki bo potekal od četrtka do nedelje, od 30. julija do 2. avgusta.

7. Poletni festival Portorož

note2
ponedeljek, 27. julij 2020

Vabljeni na vrhunske baletne predstave v okviru 7. Poletnega festivala Portorož.

Rogličeva ekipa Jumbo Visma odkriva Slovenijo kot odlično destinacijo za športne priprave

jumbo visma
četrtek, 23. julij 2020

"Slovenija je popolna za kolesarstvo in kakovosten trening," poudarja vodja razvojne ekipe Jumbo Visma Robbert de Groot, ki te dni svojo ekipo pripravlja na ponovni zagon kolesarske sezone v Sloveniji. Slovenska turistična organizacija nadaljuje partnerstvo pri promociji Slovenije kot turistične destinacije s Primožem Rogličem in ekipo Jumbo Visna, pričetek skupnih promocijskih aktivnosti pa označuje prav pripravljalni tabor razvojne ekipe Jumbo Visma.

ARTish

ARTish
sreda, 22. julij 2020

Festival ARTish, na katerem slovenski ustvarjalci na stojnicah razstavljajo in prodajajo svoja dela, poteka ob sobotah na Gornjem trgu, pri Herkulovem vodnjaku.

Hop-On Hop-Off Kobarid

kobarid hop on
torek, 21. julij 2020

Od 18. julija ponovno na voljo javni prevoz Hop-On Hop-Off Kobarid, ki bo povezoval podeželje, oddaljene turistične točke, kopališča na Nadiži in izhodišča za pohodniške izlete s centrom Kobarida.

V petih mesecih 405 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

denar
torek, 21. julij 2020

Banka Slovenije je objavila vrednost izvoza potovanj za obdobje od januarja do maja letos, ki znaša 405 milijonov evrov, kar je za 56 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2019.

Večerja v Grajskem vinogradu

igor jagodic
četrtek, 16. julij 2020

Restavracija Strelec in Ljubljanski grad predstavljata nov gastronomski produkt - večerjo v Grajskem vinogradu s chefom Igorjem Jagodicem. Gre za inovativno doživetje, kjer se obiskovalci prepustijo vrhunskemu kulinaričnemu razvajanju, ki temelji na sezonskih vrtninah in lokalnih sestavinah ob vinski spremljavi.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije