Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Srednjeveška skupina Dono dei ceri.jpg

Praznik izolskega čudeža

Datum: sreda, 16. oktober, 2013

Občina Izola in Center za kulturo šport in prireditve Izola to nedeljo, 20. oktobra, vabita v Izolo na Praznik izolskega čudeža.

S carinskega pomola boste lahko spremljali mednarodno veslaško regato, sledila bosta uprizoritev legende o izolski golobici in sprevod srednjeveške skupine iz Italije. S pestro kulinarično ponudbo in glasbeno spremljavo se boste vrnili v preteklost, v čase Beneške republike in izolskega čudeža. 

Legenda o golobici

Praznik izolskega čudeža, ki so ga Izolani kot svoj krajevni praznik praznovali kar 448 let, od leta 1380 do 1828, ko so ga krajevne oblasti ukinile, je nastal kot spomin na daljni 23. oktober 1380, ko je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje. Legenda pripoveduje, da so se nemočni meščani zatekli k molitvi v cerkev. Bela golobica je s cerkve poletela nad genovsko ladjevje, ki ni videlo obale zaradi čudežnega meglenega oblaka, s katerim je sv. Maver pokril Izolo. Ladjevje je sledilo golobici prepričano, da golobica leti blizu kopnega, a ta jih je odpeljala daleč na odprto morje. Golobica se je vrnila na cerkev in iz kljuna izpustila oljčno vejico v znak miru in varnosti. Takrat so Izolani za občinski grb izbrali golobico z oljčno vejico v kljunu.

Mednarodna veslaška regata

V počastitev izolskega čudeža so med mesti, ki so spadala pod Serenissimo – Beneško republiko, organizirali razne igre s poudarkom na veslaških regatah z namenom vzdrževanja in krepitve prijateljstva med mesti severnega Jadrana. Tako se bo tudi letošnja prireditev pričela ob 10. uri z mednarodno veslaško regato discipline coastal rowing v organizaciji Veslaškega kluba Izola. Start in cilj regate bosta na carinskem pomolu. Tekmovali bodo veslači iz Italije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Grčije, posebna gosta na regati pa bosta Luka Špik in Iztok Čop. Ob tej priložnosti bomo obeležili tudi 100. obletnico srebrne medalje, ki so jo prejeli izolski veslači daljnega leta 1913 in 10. obletnico zlate medalje Bineta Pišlarja na svetovnem prvenstvu v Beogradu. Zmagovalci letošnje regate izolskega čudeža bodo prejeli kopijo stare medalje, ki se je po dolgih letih pred kratkim vrnila v Izolo.

Vrnitev v preteklost

Letošnji praznik bo popestrila ponazoritev čudeža, saj bo ob 12.30 s carinskega pomola vzletela golobica in pričarala zgodbo o legendi iz leta 1380. Novost letošnjega praznika bo tudi sprevod 50-članske srednjeveške skupine »Dono dei ceri« iz italijanskega mesta Tolentino, s katerim je Izola pobratena že več kot trideset let. Med 12. in 16. uro pa se bodo na Verdijevi ulici in Manziolijevem trgu z domačimi izdelki in starimi jedmi predstavili društva iz Cetor, Malije in Kort, čebelarstvo Renko, butik Lavanda, kmetija Vojvoda in društvo Svilena pot.

Sicer pa bosta ta konec tedna v Izoli zaznamovala še dva dogodka, v petek ob 20. uri bo v kulturnem domu svoj novi album Za vesoljke in kavboje predstavila Neisha, v soboto ob 19. uri pa Art Kino Odeon prireja večer posvečen italijanski kinematografiji in Federicu Felliniju.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

V letu 2019 2,75 milijard evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 21. februar 2020

Banka Slovenije je objavila vrednost izvoza potovanj za leto 2019, ta znaša 2,75 milijard evrov, kar je za 1,8 odstotka več kot v letu 2018.

Nagrajenci akcije Naj wellness

Logo_naj_wellness
petek, 21. februar 2020

Za tiste, ki glasujejo v akciji Naj wellness smo pripravili lepe nagrade. Žrebamo vsak teden!

Časnik Forbes znova izpostavil Ano Roš

ana_roš
četrtek, 20. februar 2020

V ugledni ameriški reviji Forbes so ponovno izpostavili odličnost Hiše Franko in Ane Roš ter jo opisali kot eno najboljših kuharskih mojstric na svetu, katere edinstvene jedi združujejo ljudi z vsega sveta. V članku je izpostavljena tudi lokalna pridelava sestavin, ki jih Roševa uporablja za pripravo gastronomskih mojstrovin.

Najboljši pustni krofi

Pustni krofi
torek, 18. februar 2020

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

Škucove packarije

skuc.jpg
petek, 14. februar 2020

Škucove packarije so brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke, vsako soboto, med 18. januarjem in 2. marcem 2020, ob 10. uri dopoldne v ŠKUC-u, na Starem trgu 21 v Ljubljani.

Kmalu 16 novih nočitev na gradu Podsreda

podsreda.jpg
četrtek, 13. februar 2020

Poti kozjanskih gričev vodijo do skritih kotičkov, kjer se čas ustavi in je zgodovina še vedno živa. Tam se nad dolino dviga srednjeveški Grad Podsreda – najbolj grajski med gradovi na Slovenskem.

Hood Heroes bodo prižgali luč za ulično košarko

kosarka.jpg
četrtek, 13. februar 2020

V Hood Burgerju bodo letos svojo tradicionalno dobrodelno akcijo Hood Heroes, ki bo potekala od danes pa vse do 11. marca, namenili zbiranju sredstev za razsvetljavo izbranih igrišč za ulično košarko. Vsak teden bodo svoji redni ponudbi dodali po enega od Hood Heroes posebnih burgerjev in od prodaje vsakega 1 evro namenili v sklad akcije.

Pogumno zapisane pesmi 12. literarnega natečaja Term Snovik

snovik_poletje1.jpg
ponedeljek, 10. februar 2020

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika se je v Termah Snovik odvijal že 12. tradicionalni literarni večer. Kot je povedal prokurist družbe Ivan Hribar so že pred 25. leti ob gradnji prvega bazena sprejeli odločitev, da bodo gradili terme, ki bodo eko terme in ki bodo skrbele za ravnovesje telesa in duha. To je tudi razlog za vsakoletni literarni natečaj, s katerim vzpodbujajo k literarnemu ustvarjanju tako mlade kot odrasle. Letošnja tema pesnjenja je bila »pogum«. Tematika je bila skrbna izbrana ravno v času 18. obletnice delovanja Term Snovik, ki so jo praznovali pred kratkim. In zagotovo je bil potreben tudi pogum za dosego polnoletnosti.

Kobarid med 10 najbolj gostoljubnimi kraji po oceni Booking.com

kobarid
torek, 4. februar 2020

Booking.com, priljubljena platforma za rezervacije, je objavila seznam najbolj gostoljubnih krajev na svetu - nanj so uvrstili destinacije z najvišjim deležem turističnih nastanitev, ki imajo na njihovi platformi najboljše ocene gostov. Na seznamu je tudi Kobarid.

Kulturni praznik v vili Ruska dača – poučno in zelo drugače

preseren_celje.jpg
torek, 4. februar 2020

V Ruski dači v Zg. Gameljnah bodo 8. februar, kulturni praznik, praznovali z dnevom odprtih vrat in brezplačnimi ogledi. Pripravili so posebno zgodbo iz knjižnice Ruske dače, ki obiskovalce okrog nekaj zelo zanimivih, poučnih ovinkov pripelje prav do našega velikega pesnika Franceta Prešerna.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije