Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo

Predsednik ČZS Boštjan Noč postal "Vitez čebelje matice"

Datum: torek, 11. oktober, 2011
Italijanska nevladna organizacija U.C.E.P.E. že tretje leto vodi kampanjo »Rešimo čebele« in vsako leto podeli priznanje »Vitez čebelje matice« enemu od zaslužnih italijanskih čebelarjev ali znanstvenikov. Letos se je odločila, da podeli letos ta naslov dvema kandidatoma, msgr. prof. dr. Francu Frilliju z videmske univerze in predsedniku Čebelarske zveze Slovenije g. Boštjanu Noču.

Slovesnost je potekala v veliki dvorani mestne hiše v starodavnem furlanskem mestu Čedad. Udeležili so se jo poleg župana in svetnikov tudi številni predstavniki kulturnega, gospodarskega in političnega življenja, novinarji državne televizije RAI ter tiskanih medijev, predsedniki čebelarskih društev Furlanije in drugi. Procedura je potekala po starih pravilih podeljevanja viteških naslovov, ki jo v Sloveniji zaradi opuščanja tradicije premalo poznamo.

Pred podelitvijo viteškega znamenja je moral kandidat podpisati sledečo prisego:»Danes, na 8. gospodov dan v mesecu oktobru tekočega leta 2011, sem jaz, Boštjan Noč, prejel naslov »Viteza čebelje matice«. S podpisom potrjujem prisego, da bom branil matico (it. Regina = kraljica, op. ur.) in njene čebele danes in v vseh dneh, ki bodo prišli, dokler me smrt ne loči od telesa«.

G. Aldo Regola, predsednik organizacije U.C.E.P.E., oblečen v posebno haljo, je nato vsakemu kandidatu obesil okoli vratu viteško znamenje in mu izročil še knjigo s seznamom dosedanjih vitezov, v katero je za vedno vpisano tudi njegovo ime.

Po podelitvi se je Boštjan Noč zahvalil prirediteljem za čast, ki so mu jo izkazali in pri tem poudaril, da to imenovanje ne pripada samo njemu, ampak vsem slovenskim čebelarjem, saj brez njihovega sodelovanja ne bi mogel izpeljati številnih akcij, ki se jih je lotil v času svojega vodenja ČZS. S podpisom zgoraj citirane izjave pa se je obvezal, da bo svoje poslanstvo nadaljeval »dokler ga smrt ne loči od telesa«.Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli navdušuje obiskovalce od blizu in daleč

pot med krošnjami
torek, 25. februar 2020

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli je svoja vrata za obiskovalce odprla 20. septembra lani. Vse od prvega dne privablja številne ljubitelje preživljanja prostega časa v naravi tako iz Slovenije kot tudi izven njenih meja. Od 20. septembra do konca leta 2019 se je po tej poti sprehodilo več kot 60.000 obiskovalcev.

Mednarodno tekmovanje za najboljše kratke kulinarične filme

festival_kulinarike1.jpg
ponedeljek, 24. februar 2020

Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) je februarja letos objavil poziv FILM FOOD MENU za prijavo kratkih filmov s področja gastronomije pod krovno tematiko »Kulinarične zgodbe«. Vabljeni k sodelovanju.

V letu 2019 2,75 milijard evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 21. februar 2020

Banka Slovenije je objavila vrednost izvoza potovanj za leto 2019, ta znaša 2,75 milijard evrov, kar je za 1,8 odstotka več kot v letu 2018.

Nagrajenci akcije Naj wellness

Logo_naj_wellness
petek, 21. februar 2020

Za tiste, ki glasujejo v akciji Naj wellness smo pripravili lepe nagrade. Žrebamo vsak teden!

Časnik Forbes znova izpostavil Ano Roš

ana_roš
četrtek, 20. februar 2020

V ugledni ameriški reviji Forbes so ponovno izpostavili odličnost Hiše Franko in Ane Roš ter jo opisali kot eno najboljših kuharskih mojstric na svetu, katere edinstvene jedi združujejo ljudi z vsega sveta. V članku je izpostavljena tudi lokalna pridelava sestavin, ki jih Roševa uporablja za pripravo gastronomskih mojstrovin.

Najboljši pustni krofi

Pustni krofi
torek, 18. februar 2020

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

Škucove packarije

skuc.jpg
petek, 14. februar 2020

Škucove packarije so brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke, vsako soboto, med 18. januarjem in 2. marcem 2020, ob 10. uri dopoldne v ŠKUC-u, na Starem trgu 21 v Ljubljani.

Kmalu 16 novih nočitev na gradu Podsreda

podsreda.jpg
četrtek, 13. februar 2020

Poti kozjanskih gričev vodijo do skritih kotičkov, kjer se čas ustavi in je zgodovina še vedno živa. Tam se nad dolino dviga srednjeveški Grad Podsreda – najbolj grajski med gradovi na Slovenskem.

Hood Heroes bodo prižgali luč za ulično košarko

kosarka.jpg
četrtek, 13. februar 2020

V Hood Burgerju bodo letos svojo tradicionalno dobrodelno akcijo Hood Heroes, ki bo potekala od danes pa vse do 11. marca, namenili zbiranju sredstev za razsvetljavo izbranih igrišč za ulično košarko. Vsak teden bodo svoji redni ponudbi dodali po enega od Hood Heroes posebnih burgerjev in od prodaje vsakega 1 evro namenili v sklad akcije.

Pogumno zapisane pesmi 12. literarnega natečaja Term Snovik

snovik_poletje1.jpg
ponedeljek, 10. februar 2020

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika se je v Termah Snovik odvijal že 12. tradicionalni literarni večer. Kot je povedal prokurist družbe Ivan Hribar so že pred 25. leti ob gradnji prvega bazena sprejeli odločitev, da bodo gradili terme, ki bodo eko terme in ki bodo skrbele za ravnovesje telesa in duha. To je tudi razlog za vsakoletni literarni natečaj, s katerim vzpodbujajo k literarnemu ustvarjanju tako mlade kot odrasle. Letošnja tema pesnjenja je bila »pogum«. Tematika je bila skrbna izbrana ravno v času 18. obletnice delovanja Term Snovik, ki so jo praznovali pred kratkim. In zagotovo je bil potreben tudi pogum za dosego polnoletnosti.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije