Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Prešernov smenj

Prešernov smenj 2014

Datum: sreda, 29. januar, 2014

Prešernov smenj bo tokrat že dvanajsto leto zapored oživil spomin na 19. stoletje in našega največjega pesnika.

Iz skromnih začetkov in ob izjemnem trudu tako entuziastov kot organizatorjev se je uvrstil med najbolj prepoznane dogodke ob kulturnem prazniku in privablja v stari Kranj obiskovalce ne le iz vse Slovenije, temveč tudi tujine. Prireditev se je zaradi pravilnega koncepta uvrstila v finale za izbor Evropske destinacije odličnosti 2008, s tem pa so ji priznanje dali tudi priznani strokovnjaki. Že nekaj let lahko govorimo o presežkih tako po številu nastopajočih kot obiskovalcev, ki na ta dan v Kranju doživijo čas dr. Franceta Prešerna. Da prireditev postaja eden izmed osrednjih dogodkov ob kulturnem prazniku, potrjujejo tudi obiski najvišjih predstavnikov države. Letošnji Prešernov smenj bo slovesno odprla predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek.

Nostalgijo iz »Prešernovih časov« bodo tudi letos obujali s kulturnim programom, festivalom lajnarjev, predstavitvijo oblačil iz 19. stoletja, vožnjo s kočijami za obiskovalce, ponudbo domače obrti na več kot sto stojnicah, sejmom starin ter tradicionalnimi recitacijami Prešernovih pesmi. Obiskovalci bodo natisnili cenzurirano Zdravljico, si ogledali predstavitev starih obrti in poizkusili jedi, ob katerih so uživali tudi v času dr. Franceta Prešerna. Dogodek soustvarjajo s številnimi folklornimi skupinami in  kulturnimi društvi iz vse Slovenije, z Gorenjskim muzejem, Mestno knjižnico Kranj, Prešernovim gledališčem in drugimi skrbniki etnološke dediščine.

Osrednje prizorišče pred Prešernovim gledališčem bo namenjeno pevskim zborom in  recitalom, tokrat tudi v tujih jezikih v interpretaciji v Kranju živečih tujcev, prisluhnili pa bomo tudi Andreju Rozmanu Rozi in Boštjanu Gorencu Pižami. Glavni trg bo tudi letos namenjen folklornim nastopom in ljudski glasbi s sklepnim koncertom skupine Katalena.

Letošnjo prireditev bo zaznamovala tudi  200 obletnica rojstva Kranjčana Janeza Puharja, izumitelja fotografije na steklo. Dogajanje v vseh kotičkih starega Kranja z odprtimi vrati kulturnih hramov pa bodo obogatili s srečanjem z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci v Prešernovem gledališču Kranj.

Za obiskovalce prireditve bodo poskrbeli tudi kranjski gostinci s posebnimi kulinaričnimi dobrotami, praznovanju pa se pridružijo tudi mnogi trgovci z odprtimi vrati. Obiskovalce vabijo, da stopijo skozi vrata muzejev, gledališča in knjižnice ter s strokovno vodenim ogledom doživijo kulturni utrip mesta-

Program bo tudi tokrat potekal ves dan, zato ga izkoristite. Vse to je vsekakor dober razlog, da 8. februarja obiščete Kranj.

PROGRAM >>

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Z enim klikom si prisluži paket funkcionalnih čajev 1001 CVET

3838700292596 1001CVET_funkcionalni_cajevi_Odpornost_40g front.png
ponedeljek, 6. april 2020

Odgovori na preprosto nagradno vprašanje in se poteguj za praktične nagrade. Konec aprila bomo 10 srečnim izžrebancem podelili paket vseh štirih okusov funkcionalnih čajev 1001 CVET.

Nov promocijski film Za zeleno Velenje

velenje
četrtek, 2. april 2020

Velenje kot ponosni član družine Slovenia Green izpolnjuje obljubo in deluje po trajnostnih načelih. Z novim promocijskim filmom Za zeleno Velenje želijo občanke in občane ter obiskovalce mesta spodbuditi k okolju in naravi prijaznemu obnašanju.

V ZOO Ljubljana so na svet pokukali prvi letošnji mladiči

črna čopičarka
sreda, 1. april 2020

Ob koncu precej tople zime se je v živalskem vrtu povečalo število družinskih članov pri črnih čopičarkah, divjih svinjah in dvogrbih kamelah.

UNWTO poziva inovatorje in podjetnike naj pospešijo obnovo turizma

zemlja.jpg
torek, 31. marec 2020

Svetovna turistična organizacija (UNWTO) ob podpori Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) poziva inovatorje in podjetnike, naj predlagajo nove rešitve za pomoč turističnemu sektorju, da si opomore od izbruha novega koronavirusa. Rok za prijavo je 10. april.

V Triglavskem narodnem parku napovedali vojno plastiki

triglav1.jpg
petek, 27. marec 2020

V javnem zavodu Triglavski narodni park letos začenjajo organiziran boj proti plastiki tako v samem parku kot na širšem biosfernem območju Julijskih Alp. Pri tem bo potrebno sodelovanje vseh deležnikov, od lokalnih skupnosti in šol do turizma in občanov. Najprej pa se bodo osredotočili na izkoreninjanje plastike za enkratno uporabo.

V januarju 165 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
sreda, 25. marec 2020

Banka Slovenije je v preteklih dneh objavila vrednost izvoza potovanj za januar 2020, ki znaša 165 milijonov evrov, kar je za 0,6 odstotka več kot v januarju 2019.

Kamniška kulturna karantena

Sutna_street_Photo_associaton_Kamnik__Fotoklub_Kamnik_.JPG
sreda, 25. marec 2020

Kamnik je kulturno mesto. Lokalna ponudba, sestavljena iz lokalnih in gostujočih ustvarjalcev, dostikrat presega število obiskovalcev. Nenadna situacija preprečuje kakršnokoli zbiranje na javnih dogodkih, prav tako večji umetniški kolektivi, društva, kulturni zavodi in festivali ne morejo producirati nove ponudbe.

Naj pralina in Naj čokoladna tablica 2020 ter odpoved Festivala čokolade

festival_cokolade_6.jpg
torek, 24. marec 2020

Zaradi nastale situacije je letošnji Festival čokolade, ki bi v Radovljici potekal med 17. in 19. aprilom, odpovedan. Že v začetku meseca marca pa je bil narejen izbor za Naj pralino in Naj čokoladno tablico Festivala čokolade 2020. Preverite zmagovalce.

Poziv državljanom k odgovornemu izbiranju ciljev gibanja na svežem zraku

na_lepse_gore.jpg
torek, 24. marec 2020

Gorska reševalna zveza Slovenija v času epidemije odsvetuje aktivnosti v hribih, posebej v visokogorju, kjer je večja možnost poškodb, saj so razmere v gorah še vedno zelo zahtevne in nevarne.

Kupujmo slovensko hrano

sparglji.jpg
ponedeljek, 23. marec 2020

Viharne čase, v katerih smo se znašli, bomo kot družba in posamezniki lažje prebrodili, če bomo delovali solidarno. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva: Kupujmo slovensko hrano, in s tem podprimo slovenske proizvajalce, saj se v teh časih trudijo in tvegajo več, da nam omogočajo preskrbo s polnovredno in kakovostno lokalno hrano.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije