Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Prešernov smenj

Prešernov smenj 2014

Datum: sreda, 29. januar, 2014

Prešernov smenj bo tokrat že dvanajsto leto zapored oživil spomin na 19. stoletje in našega največjega pesnika.

Iz skromnih začetkov in ob izjemnem trudu tako entuziastov kot organizatorjev se je uvrstil med najbolj prepoznane dogodke ob kulturnem prazniku in privablja v stari Kranj obiskovalce ne le iz vse Slovenije, temveč tudi tujine. Prireditev se je zaradi pravilnega koncepta uvrstila v finale za izbor Evropske destinacije odličnosti 2008, s tem pa so ji priznanje dali tudi priznani strokovnjaki. Že nekaj let lahko govorimo o presežkih tako po številu nastopajočih kot obiskovalcev, ki na ta dan v Kranju doživijo čas dr. Franceta Prešerna. Da prireditev postaja eden izmed osrednjih dogodkov ob kulturnem prazniku, potrjujejo tudi obiski najvišjih predstavnikov države. Letošnji Prešernov smenj bo slovesno odprla predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek.

Nostalgijo iz »Prešernovih časov« bodo tudi letos obujali s kulturnim programom, festivalom lajnarjev, predstavitvijo oblačil iz 19. stoletja, vožnjo s kočijami za obiskovalce, ponudbo domače obrti na več kot sto stojnicah, sejmom starin ter tradicionalnimi recitacijami Prešernovih pesmi. Obiskovalci bodo natisnili cenzurirano Zdravljico, si ogledali predstavitev starih obrti in poizkusili jedi, ob katerih so uživali tudi v času dr. Franceta Prešerna. Dogodek soustvarjajo s številnimi folklornimi skupinami in  kulturnimi društvi iz vse Slovenije, z Gorenjskim muzejem, Mestno knjižnico Kranj, Prešernovim gledališčem in drugimi skrbniki etnološke dediščine.

Osrednje prizorišče pred Prešernovim gledališčem bo namenjeno pevskim zborom in  recitalom, tokrat tudi v tujih jezikih v interpretaciji v Kranju živečih tujcev, prisluhnili pa bomo tudi Andreju Rozmanu Rozi in Boštjanu Gorencu Pižami. Glavni trg bo tudi letos namenjen folklornim nastopom in ljudski glasbi s sklepnim koncertom skupine Katalena.

Letošnjo prireditev bo zaznamovala tudi  200 obletnica rojstva Kranjčana Janeza Puharja, izumitelja fotografije na steklo. Dogajanje v vseh kotičkih starega Kranja z odprtimi vrati kulturnih hramov pa bodo obogatili s srečanjem z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci v Prešernovem gledališču Kranj.

Za obiskovalce prireditve bodo poskrbeli tudi kranjski gostinci s posebnimi kulinaričnimi dobrotami, praznovanju pa se pridružijo tudi mnogi trgovci z odprtimi vrati. Obiskovalce vabijo, da stopijo skozi vrata muzejev, gledališča in knjižnice ter s strokovno vodenim ogledom doživijo kulturni utrip mesta-

Program bo tudi tokrat potekal ves dan, zato ga izkoristite. Vse to je vsekakor dober razlog, da 8. februarja obiščete Kranj.

PROGRAM >>

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Jubilejni 50. Narava-zdravje

Košara jabolk
torek, 15. oktober 2019

Sejem za zdrav življenjski slog bo predstavljal svojo ponudbo prek vsebinskih sklopov Prehrana – Zdravje – Gibanje – Naravna kozmetika in wellness – Zeleno sobivanje od 23. do 26. oktobra.

Evropa nagradila Ljubljano za pametne rešitve v turizmu

ljubljana_april.jpeg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Ljubljana je v okviru druge izvedbe projekta Evropska prestolnica pametnega turizma v Helsinkih, 9. oktobra, prejela prestižno priznanje za najboljše evropsko mesto na področju digitalnih rešitev, s katero je Ljubljana predstavila svoje najpomembnejše ukrepe in načrte s področja trajnostnega razvoja, dostopnosti, digitalizacije ter kulturne dediščine in ustvarjalnosti.

Praznovanje izolske legende

izola_panorama.jpg
petek, 11. oktober 2019

Letošnji Praznik izolskega čudeža, s katerim domačini obujajo tradicionalni krajevni praznik, bo vključeval veslaška tekmovanja, obujanje starodavne legende in kulturni program. Na stojnicah pa ne bo manjkalo domačih dobrot.

Vrtnice in umetnost

vrtnica_ljubljana.jpeg
četrtek, 10. oktober 2019

Strokovnjakom in ljubiteljem vrtnic in umetnosti pripravljajo 10.10.2019 (od 15. do 19. ure) na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje prijetno popoldne s kratkimi strokovnimi predavanji in demonstracijami ter druženjem v prijetnem okolju. Vstop je prost, vabljeni!

Velenje v oktobru vabi na posebno gastronomsko doživetje pod zemljo

velenje underground
ponedeljek, 7. oktober 2019

Doživite edinstveno 5-zvezdično gastronomsko pustolovščino 160 m pod zemljo. Doživetje Velenje Underground je nosilec znaka kakovosti Slovenia Unique Experiences, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija.

Mesto žensk

mesto žensk
petek, 4. oktober 2019

Za Mesto žensk, ki kulturno ponudbo Ljubljane bogati že več kot dve desetletji, sta značilni naravnanost k eksperimentom in prestopanju žanrskih meja, pa tudi družbena kritičnost.

Turizem Ljubljana s prenovljeno komunikacijsko platformo

Ljubljana
četrtek, 3. oktober 2019

Turizem Ljubljana je v sodelovanju z oglaševalsko agencijo Luna/TBWA razvil novo komunikacijsko platformo, ki povezuje vse elemente blagovne znamke Visit Ljubljana: kulturo, kulinariko, butičnost, trajnost, kongresni in športni turizem.

2. Novomeški 1/2 maraton

Tek
ponedeljek, 30. september 2019

Spoznajte Novo mesto in reko Krko s tekaške perspektive. 5. in 6. oktobra se udeležite jesenskega novomeškega 1/2 maratona ali rekreativnega teka na 6 kilometrov in pol. Če vam tek ne leži se lahko udeležite Nordijske hoje ob reki Krki, pohoda po novomeških gričih ali tečete s psi na Canicrossu.

Dobrodelni dan za družine otrok s posebnimi potrebami

bled_otok.jpg
ponedeljek, 23. september 2019
Jezerska promenada ne Bledu, 28. 9. 2019, 8:00 – 17:00

Čiliada v Izoli

čili festival
četrtek, 19. september 2019

V soboto, 21. septembra, Izola postane mesto ljubiteljev pikantnih okusov. Takrat nas čaka festival čilija in pekoče kuhinje – Čiliada.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije