Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Prešernov smenj

Prešernov smenj 2014

Datum: sreda, 29. januar, 2014

Prešernov smenj bo tokrat že dvanajsto leto zapored oživil spomin na 19. stoletje in našega največjega pesnika.

Iz skromnih začetkov in ob izjemnem trudu tako entuziastov kot organizatorjev se je uvrstil med najbolj prepoznane dogodke ob kulturnem prazniku in privablja v stari Kranj obiskovalce ne le iz vse Slovenije, temveč tudi tujine. Prireditev se je zaradi pravilnega koncepta uvrstila v finale za izbor Evropske destinacije odličnosti 2008, s tem pa so ji priznanje dali tudi priznani strokovnjaki. Že nekaj let lahko govorimo o presežkih tako po številu nastopajočih kot obiskovalcev, ki na ta dan v Kranju doživijo čas dr. Franceta Prešerna. Da prireditev postaja eden izmed osrednjih dogodkov ob kulturnem prazniku, potrjujejo tudi obiski najvišjih predstavnikov države. Letošnji Prešernov smenj bo slovesno odprla predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek.

Nostalgijo iz »Prešernovih časov« bodo tudi letos obujali s kulturnim programom, festivalom lajnarjev, predstavitvijo oblačil iz 19. stoletja, vožnjo s kočijami za obiskovalce, ponudbo domače obrti na več kot sto stojnicah, sejmom starin ter tradicionalnimi recitacijami Prešernovih pesmi. Obiskovalci bodo natisnili cenzurirano Zdravljico, si ogledali predstavitev starih obrti in poizkusili jedi, ob katerih so uživali tudi v času dr. Franceta Prešerna. Dogodek soustvarjajo s številnimi folklornimi skupinami in  kulturnimi društvi iz vse Slovenije, z Gorenjskim muzejem, Mestno knjižnico Kranj, Prešernovim gledališčem in drugimi skrbniki etnološke dediščine.

Osrednje prizorišče pred Prešernovim gledališčem bo namenjeno pevskim zborom in  recitalom, tokrat tudi v tujih jezikih v interpretaciji v Kranju živečih tujcev, prisluhnili pa bomo tudi Andreju Rozmanu Rozi in Boštjanu Gorencu Pižami. Glavni trg bo tudi letos namenjen folklornim nastopom in ljudski glasbi s sklepnim koncertom skupine Katalena.

Letošnjo prireditev bo zaznamovala tudi  200 obletnica rojstva Kranjčana Janeza Puharja, izumitelja fotografije na steklo. Dogajanje v vseh kotičkih starega Kranja z odprtimi vrati kulturnih hramov pa bodo obogatili s srečanjem z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci v Prešernovem gledališču Kranj.

Za obiskovalce prireditve bodo poskrbeli tudi kranjski gostinci s posebnimi kulinaričnimi dobrotami, praznovanju pa se pridružijo tudi mnogi trgovci z odprtimi vrati. Obiskovalce vabijo, da stopijo skozi vrata muzejev, gledališča in knjižnice ter s strokovno vodenim ogledom doživijo kulturni utrip mesta-

Program bo tudi tokrat potekal ves dan, zato ga izkoristite. Vse to je vsekakor dober razlog, da 8. februarja obiščete Kranj.

PROGRAM >>

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Blagovna znamka Okusi Rogle

rogla
torek, 20. avgust 2019

Na območju turistične destinacije Rogla Pohorje, ki zajema občine Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče v sklopu evropsko sofinanciranega projekta Užij okuse Rogle, nadaljujejo z razvojem blagovne znamke Okusi Rogle.

Prvič na svetu: na Ljubljanici odbojka na plavajočem igrišču

odbojka_ljubljanica
ponedeljek, 19. avgust 2019

Prihodnji teden se v središču Ljubljane obeta odbojkarski spektakel. Tekmo v okviru promocije prihajajočega EuroVolleyja 2019, ki bo od 12. do 26. septembra potekal tudi v Ljubljani, organizira Odbojkarska zveza Slovenije v sodelovanju z agencijo Extrem in partnerji.

Kamfest

kamfest
ponedeljek, 12. avgust 2019

Kamfest je festival za vse generacije, ki se na različnih slikovitih prizoriščih po vsem Kamniku lahko brezplačno udeležijo zelo raznovrstnega programa dogodkov.

Rimske igre

rimske igre ptuj
ponedeljek, 12. avgust 2019

Pred 2000 leti je bil Ptuj mogočno mesto: najprej vojaška postojanka, pozneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. Med Rimskimi igrami se Ptuj spremeni v rimski Poetovio. Mesto zasedejo gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in ostali Rimljani, ki že deseto leto pripravljajo eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope.

Izbran direktor Holdinga Kobilarna Lipica

lipica.jpg
petek, 9. avgust 2019

Nadzorni svet družbe HOLDING KOBILARNA LIPICA d.o.o. je v sredo, 31. julija, na izredni seji imenoval Mateja Oseta za direktorja družbe Holdinga Kobilarne Lipica. Novi direktor bo nastopil z delom 3. septembra letos.

Nov Slovenia Green Accommodation z zelenim vrtom sredi Maribora

hotelMB
torek, 6. avgust 2019

Hotel Maribor združuje butične nastanitve v centru mesta Maribor, umeščene v stavbe z dolgoletno zgodovino. Tako so revitalizirali propadajočo kulturno dediščino, hkrati pa se zavezali vsemu, kar je lepo in trajnostno. Pridružili so se Zeleni shemi slovenskega turizma in pridobili znak Slovenia Green Accommodation.

Izdelovanje pleten in prevoz z njimi vpisana v register nesnovne dediščine

lake_bled-1.JPG
ponedeljek, 29. julij 2019

Ministrstvo za kulturo je ta mesec v register nesnovne kulturne dediščine vpisalo izdelavo pleten in prevoz z njimi po Blejskem jezeru. Gre za znanje, ki se prenaša iz roda v rod, in tradicijo, ki je prepoznavna turistična znamenitost. Na novo sta v register nesnovne dediščine vpisana tudi prevozno čebelarstvo in prekmurščina.

V prvih petih mesecih 925 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 26. julij 2019

Po podatkih Banke Slovenije vrednost izvoza potovanj v petih mesecih leta 2019 znaša 925 milijonov evrov, kar je za 4 % več kot v enakem obdobju 2018.

Ljubljanski grad v polletju z več kot pol milijona obiskovalcev

Ljubljanski-grad-z-zraka-foto-Primoz-Hieng.JPG
petek, 26. julij 2019

Števci prehodov so na Ljubljanskem gradu v prvem letošnjem polletju zabeležili več kot pol milijona obiskovalcev. Število prepeljanih potnikov s tirno vzpenjačo v prvih šestih mesecih se je povečalo za skoraj 11 odstotkov glede na enako obdobje lani, število prodanih vstopnic za turistične in kulturne vsebine pa za 10 odstotkov.

Med turistično sezono bodo hrvaškim kolegom pri postopkih s slovenskimi turisti tudi letos pomagali slovenski policisti

Na morje z vlakom
torek, 16. julij 2019

Slovenska policija bo tudi letos na Hrvaško poslala tri slovenske policiste, ki bodo na vrhuncu turistične sezone, od 17. julija do 18. avgusta 2019, hrvaškim policistom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani. Srečate jih lahko v Pulju ter na otokih Krk in Pag.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije