Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Prešernov smenj

Prešernov smenj 2014

Datum: sreda, 29. januar, 2014

Prešernov smenj bo tokrat že dvanajsto leto zapored oživil spomin na 19. stoletje in našega največjega pesnika.

Iz skromnih začetkov in ob izjemnem trudu tako entuziastov kot organizatorjev se je uvrstil med najbolj prepoznane dogodke ob kulturnem prazniku in privablja v stari Kranj obiskovalce ne le iz vse Slovenije, temveč tudi tujine. Prireditev se je zaradi pravilnega koncepta uvrstila v finale za izbor Evropske destinacije odličnosti 2008, s tem pa so ji priznanje dali tudi priznani strokovnjaki. Že nekaj let lahko govorimo o presežkih tako po številu nastopajočih kot obiskovalcev, ki na ta dan v Kranju doživijo čas dr. Franceta Prešerna. Da prireditev postaja eden izmed osrednjih dogodkov ob kulturnem prazniku, potrjujejo tudi obiski najvišjih predstavnikov države. Letošnji Prešernov smenj bo slovesno odprla predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek.

Nostalgijo iz »Prešernovih časov« bodo tudi letos obujali s kulturnim programom, festivalom lajnarjev, predstavitvijo oblačil iz 19. stoletja, vožnjo s kočijami za obiskovalce, ponudbo domače obrti na več kot sto stojnicah, sejmom starin ter tradicionalnimi recitacijami Prešernovih pesmi. Obiskovalci bodo natisnili cenzurirano Zdravljico, si ogledali predstavitev starih obrti in poizkusili jedi, ob katerih so uživali tudi v času dr. Franceta Prešerna. Dogodek soustvarjajo s številnimi folklornimi skupinami in  kulturnimi društvi iz vse Slovenije, z Gorenjskim muzejem, Mestno knjižnico Kranj, Prešernovim gledališčem in drugimi skrbniki etnološke dediščine.

Osrednje prizorišče pred Prešernovim gledališčem bo namenjeno pevskim zborom in  recitalom, tokrat tudi v tujih jezikih v interpretaciji v Kranju živečih tujcev, prisluhnili pa bomo tudi Andreju Rozmanu Rozi in Boštjanu Gorencu Pižami. Glavni trg bo tudi letos namenjen folklornim nastopom in ljudski glasbi s sklepnim koncertom skupine Katalena.

Letošnjo prireditev bo zaznamovala tudi  200 obletnica rojstva Kranjčana Janeza Puharja, izumitelja fotografije na steklo. Dogajanje v vseh kotičkih starega Kranja z odprtimi vrati kulturnih hramov pa bodo obogatili s srečanjem z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci v Prešernovem gledališču Kranj.

Za obiskovalce prireditve bodo poskrbeli tudi kranjski gostinci s posebnimi kulinaričnimi dobrotami, praznovanju pa se pridružijo tudi mnogi trgovci z odprtimi vrati. Obiskovalce vabijo, da stopijo skozi vrata muzejev, gledališča in knjižnice ter s strokovno vodenim ogledom doživijo kulturni utrip mesta-

Program bo tudi tokrat potekal ves dan, zato ga izkoristite. Vse to je vsekakor dober razlog, da 8. februarja obiščete Kranj.

PROGRAM >>

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

V letu 2019 2,75 milijard evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 21. februar 2020

Banka Slovenije je objavila vrednost izvoza potovanj za leto 2019, ta znaša 2,75 milijard evrov, kar je za 1,8 odstotka več kot v letu 2018.

Nagrajenci akcije Naj wellness

Logo_naj_wellness
petek, 21. februar 2020

Za tiste, ki glasujejo v akciji Naj wellness smo pripravili lepe nagrade. Žrebamo vsak teden!

Časnik Forbes znova izpostavil Ano Roš

ana_roš
četrtek, 20. februar 2020

V ugledni ameriški reviji Forbes so ponovno izpostavili odličnost Hiše Franko in Ane Roš ter jo opisali kot eno najboljših kuharskih mojstric na svetu, katere edinstvene jedi združujejo ljudi z vsega sveta. V članku je izpostavljena tudi lokalna pridelava sestavin, ki jih Roševa uporablja za pripravo gastronomskih mojstrovin.

Najboljši pustni krofi

Pustni krofi
torek, 18. februar 2020

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

Škucove packarije

skuc.jpg
petek, 14. februar 2020

Škucove packarije so brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke, vsako soboto, med 18. januarjem in 2. marcem 2020, ob 10. uri dopoldne v ŠKUC-u, na Starem trgu 21 v Ljubljani.

Kmalu 16 novih nočitev na gradu Podsreda

podsreda.jpg
četrtek, 13. februar 2020

Poti kozjanskih gričev vodijo do skritih kotičkov, kjer se čas ustavi in je zgodovina še vedno živa. Tam se nad dolino dviga srednjeveški Grad Podsreda – najbolj grajski med gradovi na Slovenskem.

Hood Heroes bodo prižgali luč za ulično košarko

kosarka.jpg
četrtek, 13. februar 2020

V Hood Burgerju bodo letos svojo tradicionalno dobrodelno akcijo Hood Heroes, ki bo potekala od danes pa vse do 11. marca, namenili zbiranju sredstev za razsvetljavo izbranih igrišč za ulično košarko. Vsak teden bodo svoji redni ponudbi dodali po enega od Hood Heroes posebnih burgerjev in od prodaje vsakega 1 evro namenili v sklad akcije.

Pogumno zapisane pesmi 12. literarnega natečaja Term Snovik

snovik_poletje1.jpg
ponedeljek, 10. februar 2020

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika se je v Termah Snovik odvijal že 12. tradicionalni literarni večer. Kot je povedal prokurist družbe Ivan Hribar so že pred 25. leti ob gradnji prvega bazena sprejeli odločitev, da bodo gradili terme, ki bodo eko terme in ki bodo skrbele za ravnovesje telesa in duha. To je tudi razlog za vsakoletni literarni natečaj, s katerim vzpodbujajo k literarnemu ustvarjanju tako mlade kot odrasle. Letošnja tema pesnjenja je bila »pogum«. Tematika je bila skrbna izbrana ravno v času 18. obletnice delovanja Term Snovik, ki so jo praznovali pred kratkim. In zagotovo je bil potreben tudi pogum za dosego polnoletnosti.

Kobarid med 10 najbolj gostoljubnimi kraji po oceni Booking.com

kobarid
torek, 4. februar 2020

Booking.com, priljubljena platforma za rezervacije, je objavila seznam najbolj gostoljubnih krajev na svetu - nanj so uvrstili destinacije z najvišjim deležem turističnih nastanitev, ki imajo na njihovi platformi najboljše ocene gostov. Na seznamu je tudi Kobarid.

Kulturni praznik v vili Ruska dača – poučno in zelo drugače

preseren_celje.jpg
torek, 4. februar 2020

V Ruski dači v Zg. Gameljnah bodo 8. februar, kulturni praznik, praznovali z dnevom odprtih vrat in brezplačnimi ogledi. Pripravili so posebno zgodbo iz knjižnice Ruske dače, ki obiskovalce okrog nekaj zelo zanimivih, poučnih ovinkov pripelje prav do našega velikega pesnika Franceta Prešerna.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije