Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
maraton_franja.jpg

Pripravljeni na nove kolesarske preizkušnje 38. Maratona Franja BTC City

Datum: torek, 21. maj, 2019

Drugi junijski vikend, od 7. do 9. junija 2019, bo v znamenju praznika kolesarstva, saj se bo v Ljubljani odvijal 38. Maraton Franja BTC City. Na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih ABC Huba v BTC Cityju Ljubljana, so organizatorji prireditve Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana, Krajinskega parka Barje in drugih partnerjev predstavili, kakšne kolesarske preizkušnje so za navdušence nad tem športom pripravili letos.

Maraton Franja BTC City je športno-rekreativni dogodek z najdaljšo tradicijo v Sloveniji pa tudi v svetovni seriji maratonov UCI Gran Fondo World. V letošnjem letu bo maraton kolesarjem omogočil nastop na šestih kolesarskih preizkušnjah različnih zmogljivosti: Maraton Franja BTC City (156 km), Triglav mali maraton Franja (97 km), vožnja na čas (22/44 km), družinsko-šolski maraton za vsakogar (22 km), Vzajemna otroški maraton (1,2 km) in Barjanka (83 km). Skupna dolžina tras je več kot 380 kilometrov, kot zadnja novost se je programu lansko leto pridružila proga Barjanka, ki bo letos zaradi številnih dobrih odzivov udeležencev znova izvedena. Gre za traso, katere namen je kolesarjem ponuditi turistično športno doživetje, preko katerega bodo ob druženju spoznali okolje, lokalne posebnosti in običaje Ljubljanskega barja.

Maraton bo spremljal tudi bogat spremljevalni program s sejmom kolesarstva in podelitvijo nagrad tako za najboljše kolesarje posameznih preizkušenj kot za najštevilčnejše družine, šole in organizirane skupine.

Direktor Maratona Franja BTC City Gorazd Penko je ob novinarski konferenci izpostavil: "Maraton Franja je zame vedno maraton čustev, sodelovanja, potrpežljivosti, predvsem pa vzdržljivosti in druženja. To velja tudi za organizacijski odbor, številne prostovoljce, partnerje in tudi kolesarje, ki se udeležijo maratona. Ponosen sem, da smo v 38 letih vsako leto pripravili dogodek, ki je lahko vzgled vsem podobnim dogodkom pri nas in v svetu."

Osrednji prostor kolesarskega dogajanja, ponudbe kolesarskih izdelkov in storitev ter spremljevalnih aktivnosti bo tudi letos umeščen v BTC City Ljubljana. "Maraton Franja nosi posebno mesto v družbi BTC. Leto 2003, ko smo postali podporniki maratona, predstavlja začetek naše kolesarske zgodbe. Maraton je danes prepoznan kot največji kolesarski dogodek v Sloveniji, ki pomembno prispeva k promociji kolesarstva, zdravega načina življenja in Slovenije kot zelene turistične destinacije. Še posebej nas veseli, da je postal platforma vseh generacij za druženje, zabavo in poslovno sodelovanje," izpostavlja Jože Mermal, predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City in predsednik uprave družbe BTC.

Maraton Franja BTC City je do danes v 37 izvedbah skupno gostil več kot 150.000 uradno registriranih kolesarjev iz več kot 70 držav sveta. Udeležba v zadnjih nekaj letih presega 7.000 kolesarjev in kolesark ter skoraj 2.000 članov organizacijske ekipe letno. Dogodek je namenjen tako uresničevanju tekmovalnih ciljev profesionalnih kolesarjev kot spodbujanju rekreativnega športa za predstavnike vseh starosti. V lanskem letu so na primer 50 % vseh udeležencev na preizkušnjah predstavljali udeleženci družinskega maratona, 2 % vseh udeležencev na preizkušnjah pa je bilo starejših od 65 let. Najstarejši udeleženec je bil star kar 84 let, najstarejša udeleženka pa 70 let, oba sta se podala na 97 kilometrov dolgo preizkušnjo. Franja tako, poleg številnih zavzetih navijačev, združuje družine, mlade in starejše kolesarje, vedno več pa je tudi ženskih tekmovalk. V lanskem letu je bilo na vseh tekmovalnih preizkušnjah 11,6 % predstavnic ženskega spola. K priljubljenosti ženskega kolesarstva v Sloveniji močno prispevajo tudi članice ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana, ki z vsakim premaganim kilometrom še dodatno opozarjajo o pomenu slovenskega kolesarstva v svetovnem vrhu te discipline.

Več o Maratonu Franja BTC City in programu dogodka si lahko preberete na http://www.franja.org/.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Arboretum Volčji Potok bo krasilo na tisoče lučk

praznični arboretum
ponedeljek, 9. december 2019

V mrzlih zimskih dneh, zavitih v zgodnjo temo, drobne novoletne lučke pričarajo skrivnostno vzdušje in nas spomnijo na čarobnost decembrskega časa. Tudi obrisi Arboretuma si bodo nadeli praznično podobo. Krasilo jih bo na tisoče lučk, ki bodo pregnale zimski mrak in razžarile srce. Ob petkih in sobotah v decembru (od 6. 12. dalje), bo park odprt vse do 19. ure.

Ledena dežela

zmaj_ledeni.jpg
petek, 6. december 2019

Na 200 kvadratnih metrih, ohlajenih na -5 stopinj Celzija, si boste lahko letos na Kongresnem trgu v Ljubljani ogledali skulpture, izdelane iz kar 60 ton ledu. Tema letošnje Ledene dežele sloni na knjigi Nika Kupperja Zmaji na poti. Kakor nakazuje sam naslov, bo na ogled obilica zmajev, zelo pustolovski fantek, številne slovenske znamenitosti in pa seveda ledeni tobogan.

Praznični sejmi v Ljubljani

ljubljana_december_14.jpeg
petek, 6. december 2019

Privoščite si kuhano vino ali aromatičen čaj in poiščite darila za svoje najdražje. Po obisku sejmov se lahko udeležite katere od številnih brezplačnih prireditev za vso družino ali katerega od koncertov na bližnjih ulicah in trgih.

Prižig prazničnih luči in obisk Miklavža v Portorožu

Novoletna jelka
četrtek, 5. december 2019

Ta konec tedna bosta tudi Portorož in Piran zasijala v praznični preobleki. Otroke bo obiskal Miklavž, ob spektakularnem laser showu pa bodo nastopili violinistka Alenka Mežan in Uroš Perić Trio.

Napovedujemo Aufguss Trieste v Atlantisu

Wellness Atlantis
ponedeljek, 2. december 2019

V nedeljo, 8. decembra 2019 prihaja v Deželo savn Stefano Gec z ekipo mojstrov Aufguss Trieste.

Nova vizualna podoba destinacije Koper

koper
sreda, 27. november 2019

Turistična destinacija Koper-Capodistria ima po 15 letih prenovljeno celostno grafično podobo. Petčlanska komisija je med 24 predlogi izbrala rešitev, ki na svež in igriv način izraža vrednote, lastnosti in povezanost mesta in podeželja.

Prihod Parkeljnov treh dežel

parkelj.jpg
ponedeljek, 25. november 2019

Toliko parkljnov z vseh vetrov še niste videli. Vse bolj popularna prireditev, ki so jo organizatorji poimenovali Prihod parkeljnov treh dežel/Ognjeni spektakel v Podkorenu, je na tem, da preraste v pravi festival.

Štiri kraške občine ustanavljajo skupen zavod za turizem

kobilarna-lipica-sla-_3.png
ponedeljek, 25. november 2019

V okviru Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov bo prihodnje leto zaživela skupna turistična organizacija štirih občin. Krovna Območna razvojna agencija (ORA) Krasa in Brkinov se bo preoblikovala, občine Sežana, Komen, Divača in Hrpelje-Kozino pa bodo nanjo prenesle svoje turistične javne službe, da bi tako bolje izkoristile dane potenciale

V devetih mesecih 2,17 milijard evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
četrtek, 21. november 2019

Banka Slovenije je objavila vrednost izvoza potovanj za obdobje od januarja do septembra letos, ta znaša 2,17 milijard evrov, kar je za 2,4 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2018.

Nordijski center Planica prejemnik mednarodne nagrade za arhitekturni dosežek

Planica
ponedeljek, 18. november 2019

Mednarodni olimpijski komite in Mednarodno združenje za infrastrukturo za šport in prosti čas je ustvarjalce Nordijskega centra Planica 5. novembra nagradilo z zlatim priznanjem za arhitekturni dosežek. Gre za izjemen uspeh. V letu 2019 so med 98 prispelih projektov podelili sedem zlatih priznanj.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije