Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
maraton_franja.jpg

Pripravljeni na nove kolesarske preizkušnje 38. Maratona Franja BTC City

Datum: torek, 21. maj, 2019

Drugi junijski vikend, od 7. do 9. junija 2019, bo v znamenju praznika kolesarstva, saj se bo v Ljubljani odvijal 38. Maraton Franja BTC City. Na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih ABC Huba v BTC Cityju Ljubljana, so organizatorji prireditve Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana, Krajinskega parka Barje in drugih partnerjev predstavili, kakšne kolesarske preizkušnje so za navdušence nad tem športom pripravili letos.

Maraton Franja BTC City je športno-rekreativni dogodek z najdaljšo tradicijo v Sloveniji pa tudi v svetovni seriji maratonov UCI Gran Fondo World. V letošnjem letu bo maraton kolesarjem omogočil nastop na šestih kolesarskih preizkušnjah različnih zmogljivosti: Maraton Franja BTC City (156 km), Triglav mali maraton Franja (97 km), vožnja na čas (22/44 km), družinsko-šolski maraton za vsakogar (22 km), Vzajemna otroški maraton (1,2 km) in Barjanka (83 km). Skupna dolžina tras je več kot 380 kilometrov, kot zadnja novost se je programu lansko leto pridružila proga Barjanka, ki bo letos zaradi številnih dobrih odzivov udeležencev znova izvedena. Gre za traso, katere namen je kolesarjem ponuditi turistično športno doživetje, preko katerega bodo ob druženju spoznali okolje, lokalne posebnosti in običaje Ljubljanskega barja.

Maraton bo spremljal tudi bogat spremljevalni program s sejmom kolesarstva in podelitvijo nagrad tako za najboljše kolesarje posameznih preizkušenj kot za najštevilčnejše družine, šole in organizirane skupine.

Direktor Maratona Franja BTC City Gorazd Penko je ob novinarski konferenci izpostavil: "Maraton Franja je zame vedno maraton čustev, sodelovanja, potrpežljivosti, predvsem pa vzdržljivosti in druženja. To velja tudi za organizacijski odbor, številne prostovoljce, partnerje in tudi kolesarje, ki se udeležijo maratona. Ponosen sem, da smo v 38 letih vsako leto pripravili dogodek, ki je lahko vzgled vsem podobnim dogodkom pri nas in v svetu."

Osrednji prostor kolesarskega dogajanja, ponudbe kolesarskih izdelkov in storitev ter spremljevalnih aktivnosti bo tudi letos umeščen v BTC City Ljubljana. "Maraton Franja nosi posebno mesto v družbi BTC. Leto 2003, ko smo postali podporniki maratona, predstavlja začetek naše kolesarske zgodbe. Maraton je danes prepoznan kot največji kolesarski dogodek v Sloveniji, ki pomembno prispeva k promociji kolesarstva, zdravega načina življenja in Slovenije kot zelene turistične destinacije. Še posebej nas veseli, da je postal platforma vseh generacij za druženje, zabavo in poslovno sodelovanje," izpostavlja Jože Mermal, predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City in predsednik uprave družbe BTC.

Maraton Franja BTC City je do danes v 37 izvedbah skupno gostil več kot 150.000 uradno registriranih kolesarjev iz več kot 70 držav sveta. Udeležba v zadnjih nekaj letih presega 7.000 kolesarjev in kolesark ter skoraj 2.000 članov organizacijske ekipe letno. Dogodek je namenjen tako uresničevanju tekmovalnih ciljev profesionalnih kolesarjev kot spodbujanju rekreativnega športa za predstavnike vseh starosti. V lanskem letu so na primer 50 % vseh udeležencev na preizkušnjah predstavljali udeleženci družinskega maratona, 2 % vseh udeležencev na preizkušnjah pa je bilo starejših od 65 let. Najstarejši udeleženec je bil star kar 84 let, najstarejša udeleženka pa 70 let, oba sta se podala na 97 kilometrov dolgo preizkušnjo. Franja tako, poleg številnih zavzetih navijačev, združuje družine, mlade in starejše kolesarje, vedno več pa je tudi ženskih tekmovalk. V lanskem letu je bilo na vseh tekmovalnih preizkušnjah 11,6 % predstavnic ženskega spola. K priljubljenosti ženskega kolesarstva v Sloveniji močno prispevajo tudi članice ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana, ki z vsakim premaganim kilometrom še dodatno opozarjajo o pomenu slovenskega kolesarstva v svetovnem vrhu te discipline.

Več o Maratonu Franja BTC City in programu dogodka si lahko preberete na http://www.franja.org/.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Sveže italijanske dobrote na Pogačarjevem trgu

idea italia
sreda, 19. junij 2019

Idea Italia, italijanska tržnica z izbranimi kulinaričnimi dobrotami naše zahodne sosede, bo od sobote do vključno ponedeljka med 8. in 20. uro že sedmič gostovala v Ljubljani, na Pogačarjevem trgu. Obiskovalcem bodo na voljo sveži izdelki s Sicilije, Sardinije, iz Furlanije - Julijske krajine, Toskane, Umbrije, Apulje in Emilije - Romanje. Za tekočo ohladitev bo poskrbela milanska pivovarna Lambrate.

Poletje v Stari Ljubljani

Ljubljana
petek, 14. junij 2019

Tradicionalni festival Poletje v stari Ljubljani vsako leto popestri dogajanje v mestu s sporedom koncertov klasične glasbe v slikovitem okolju starega mestnega jedra, na katere je vstop večinoma prost.

Kolesarska dirka Po Sloveniji 2019

Kolesar
sreda, 12. junij 2019

Kolesarska dirka Po Sloveniji je največji kolesarski dogodek pri nas, ki ga iz leta v leto spremlja več ljudi, tako ob progi kot tudi preko medijev. Ogledate si jo lahko od 19. do 23. junija.

Povezava Dravske in Murske kolesarske poti

avstrijska_stajerska_kolesarska_tura.jpg
torek, 11. junij 2019

V sklopu projekta Kolesarjenje ob železni zavesi, katerega cilj je izoblikovanje skupne kolesarske turistične destinacije in integracija z železno zaveso razdeljenega obmejnega območja, so povezali Dravsko in Mursko kolesarko pot.

Petra Stušek izvoljena za predsednico združenja European Cities Marketing

petra_stusek.jpg
ponedeljek, 10. junij 2019

Združenje evropskih mestnih turističnih in kongresnih uradov ter marketinških organizacij European Cities Marketing (ECM) je na letni generalni skupščini v Ljubljani za svojo predsednico izvolilo mag. Petro Stušek, direktorico Turizma Ljubljana.

Nova gorenjska planinsko-muzejska pot

kranjska_gora3.jpg
ponedeljek, 10. junij 2019

V maju je zaživel nov skupen projekt muzejev na Gorenjskem, Neverjetne gore, vzpostavljena je bila Gorenjska muzejsko-planinska transverzala, ki obiskovalce vodo od muzeja do muzeja čez vmesne hribe in vrhove.

Turistični novinarji odkrivali kulinarične in gastronomske bisere BTC Cityja v Ljubljani

TNS - FoodBluz - skupinska
sreda, 5. junij 2019

Turistični novinarji Slovenije smo se tokrat podali na odkrivanje kulinaričnih in gastronomskih biserov BTC Cityja v Ljubljani pod blagovno znamko Food Bluz.

39-milijonti obiskovalec Postojnske jame

Postojnska jama
ponedeljek, 3. junij 2019

Postojnsko jamo si je 29. maja ogledal že 39-milijonti obiskovalec. Ob dogodku je predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj prvič v zgodovini predstavil 200 let staro prvo vpisno knjigo Postojnske jame, ki obeležuje začetek neprekinjenega beleženja števila obiskovalcev v največji turistični jami v Evropi.

Drugi I FEEL SLOVENIA IRONMAN

ironman
ponedeljek, 27. maj 2019

Slovenija letos jeseni, 22. septembra, ponovno gosti ekstremni športni dogodek I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria, preizkušnjo za najbolj ambiciozne in zmogljive triatlonce. Slovenska turistična organizacija k temu globalno prepoznavnemu in uglednemu dogodku tudi v letošnjem letu pristopa kot glavni partner.

Svečana otvoritev razpršenega hotela Vinarium

vinarium otvoritev
ponedeljek, 27. maj 2019

V petek, 24. maja, je v Lendavi, na Stolpu Vinarium, potekala slovesna otvoritev Hotela Vinarium. Ob otvoritvi razpršenega hotela sta prisotne nagovorila Janez Magyar, župan Občine Lendava in Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na MGRT.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije