Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
maraton_franja.jpg

Pripravljeni na nove kolesarske preizkušnje 38. Maratona Franja BTC City

Datum: torek, 21. maj, 2019

Drugi junijski vikend, od 7. do 9. junija 2019, bo v znamenju praznika kolesarstva, saj se bo v Ljubljani odvijal 38. Maraton Franja BTC City. Na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih ABC Huba v BTC Cityju Ljubljana, so organizatorji prireditve Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana, Krajinskega parka Barje in drugih partnerjev predstavili, kakšne kolesarske preizkušnje so za navdušence nad tem športom pripravili letos.

Maraton Franja BTC City je športno-rekreativni dogodek z najdaljšo tradicijo v Sloveniji pa tudi v svetovni seriji maratonov UCI Gran Fondo World. V letošnjem letu bo maraton kolesarjem omogočil nastop na šestih kolesarskih preizkušnjah različnih zmogljivosti: Maraton Franja BTC City (156 km), Triglav mali maraton Franja (97 km), vožnja na čas (22/44 km), družinsko-šolski maraton za vsakogar (22 km), Vzajemna otroški maraton (1,2 km) in Barjanka (83 km). Skupna dolžina tras je več kot 380 kilometrov, kot zadnja novost se je programu lansko leto pridružila proga Barjanka, ki bo letos zaradi številnih dobrih odzivov udeležencev znova izvedena. Gre za traso, katere namen je kolesarjem ponuditi turistično športno doživetje, preko katerega bodo ob druženju spoznali okolje, lokalne posebnosti in običaje Ljubljanskega barja.

Maraton bo spremljal tudi bogat spremljevalni program s sejmom kolesarstva in podelitvijo nagrad tako za najboljše kolesarje posameznih preizkušenj kot za najštevilčnejše družine, šole in organizirane skupine.

Direktor Maratona Franja BTC City Gorazd Penko je ob novinarski konferenci izpostavil: "Maraton Franja je zame vedno maraton čustev, sodelovanja, potrpežljivosti, predvsem pa vzdržljivosti in druženja. To velja tudi za organizacijski odbor, številne prostovoljce, partnerje in tudi kolesarje, ki se udeležijo maratona. Ponosen sem, da smo v 38 letih vsako leto pripravili dogodek, ki je lahko vzgled vsem podobnim dogodkom pri nas in v svetu."

Osrednji prostor kolesarskega dogajanja, ponudbe kolesarskih izdelkov in storitev ter spremljevalnih aktivnosti bo tudi letos umeščen v BTC City Ljubljana. "Maraton Franja nosi posebno mesto v družbi BTC. Leto 2003, ko smo postali podporniki maratona, predstavlja začetek naše kolesarske zgodbe. Maraton je danes prepoznan kot največji kolesarski dogodek v Sloveniji, ki pomembno prispeva k promociji kolesarstva, zdravega načina življenja in Slovenije kot zelene turistične destinacije. Še posebej nas veseli, da je postal platforma vseh generacij za druženje, zabavo in poslovno sodelovanje," izpostavlja Jože Mermal, predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City in predsednik uprave družbe BTC.

Maraton Franja BTC City je do danes v 37 izvedbah skupno gostil več kot 150.000 uradno registriranih kolesarjev iz več kot 70 držav sveta. Udeležba v zadnjih nekaj letih presega 7.000 kolesarjev in kolesark ter skoraj 2.000 članov organizacijske ekipe letno. Dogodek je namenjen tako uresničevanju tekmovalnih ciljev profesionalnih kolesarjev kot spodbujanju rekreativnega športa za predstavnike vseh starosti. V lanskem letu so na primer 50 % vseh udeležencev na preizkušnjah predstavljali udeleženci družinskega maratona, 2 % vseh udeležencev na preizkušnjah pa je bilo starejših od 65 let. Najstarejši udeleženec je bil star kar 84 let, najstarejša udeleženka pa 70 let, oba sta se podala na 97 kilometrov dolgo preizkušnjo. Franja tako, poleg številnih zavzetih navijačev, združuje družine, mlade in starejše kolesarje, vedno več pa je tudi ženskih tekmovalk. V lanskem letu je bilo na vseh tekmovalnih preizkušnjah 11,6 % predstavnic ženskega spola. K priljubljenosti ženskega kolesarstva v Sloveniji močno prispevajo tudi članice ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana, ki z vsakim premaganim kilometrom še dodatno opozarjajo o pomenu slovenskega kolesarstva v svetovnem vrhu te discipline.

Več o Maratonu Franja BTC City in programu dogodka si lahko preberete na http://www.franja.org/.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Blagovna znamka Okusi Rogle

rogla
torek, 20. avgust 2019

Na območju turistične destinacije Rogla Pohorje, ki zajema občine Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče v sklopu evropsko sofinanciranega projekta Užij okuse Rogle, nadaljujejo z razvojem blagovne znamke Okusi Rogle.

Prvič na svetu: na Ljubljanici odbojka na plavajočem igrišču

odbojka_ljubljanica
ponedeljek, 19. avgust 2019

Prihodnji teden se v središču Ljubljane obeta odbojkarski spektakel. Tekmo v okviru promocije prihajajočega EuroVolleyja 2019, ki bo od 12. do 26. septembra potekal tudi v Ljubljani, organizira Odbojkarska zveza Slovenije v sodelovanju z agencijo Extrem in partnerji.

Kamfest

kamfest
ponedeljek, 12. avgust 2019

Kamfest je festival za vse generacije, ki se na različnih slikovitih prizoriščih po vsem Kamniku lahko brezplačno udeležijo zelo raznovrstnega programa dogodkov.

Rimske igre

rimske igre ptuj
ponedeljek, 12. avgust 2019

Pred 2000 leti je bil Ptuj mogočno mesto: najprej vojaška postojanka, pozneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. Med Rimskimi igrami se Ptuj spremeni v rimski Poetovio. Mesto zasedejo gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in ostali Rimljani, ki že deseto leto pripravljajo eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope.

Izbran direktor Holdinga Kobilarna Lipica

lipica.jpg
petek, 9. avgust 2019

Nadzorni svet družbe HOLDING KOBILARNA LIPICA d.o.o. je v sredo, 31. julija, na izredni seji imenoval Mateja Oseta za direktorja družbe Holdinga Kobilarne Lipica. Novi direktor bo nastopil z delom 3. septembra letos.

Nov Slovenia Green Accommodation z zelenim vrtom sredi Maribora

hotelMB
torek, 6. avgust 2019

Hotel Maribor združuje butične nastanitve v centru mesta Maribor, umeščene v stavbe z dolgoletno zgodovino. Tako so revitalizirali propadajočo kulturno dediščino, hkrati pa se zavezali vsemu, kar je lepo in trajnostno. Pridružili so se Zeleni shemi slovenskega turizma in pridobili znak Slovenia Green Accommodation.

Izdelovanje pleten in prevoz z njimi vpisana v register nesnovne dediščine

lake_bled-1.JPG
ponedeljek, 29. julij 2019

Ministrstvo za kulturo je ta mesec v register nesnovne kulturne dediščine vpisalo izdelavo pleten in prevoz z njimi po Blejskem jezeru. Gre za znanje, ki se prenaša iz roda v rod, in tradicijo, ki je prepoznavna turistična znamenitost. Na novo sta v register nesnovne dediščine vpisana tudi prevozno čebelarstvo in prekmurščina.

V prvih petih mesecih 925 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 26. julij 2019

Po podatkih Banke Slovenije vrednost izvoza potovanj v petih mesecih leta 2019 znaša 925 milijonov evrov, kar je za 4 % več kot v enakem obdobju 2018.

Ljubljanski grad v polletju z več kot pol milijona obiskovalcev

Ljubljanski-grad-z-zraka-foto-Primoz-Hieng.JPG
petek, 26. julij 2019

Števci prehodov so na Ljubljanskem gradu v prvem letošnjem polletju zabeležili več kot pol milijona obiskovalcev. Število prepeljanih potnikov s tirno vzpenjačo v prvih šestih mesecih se je povečalo za skoraj 11 odstotkov glede na enako obdobje lani, število prodanih vstopnic za turistične in kulturne vsebine pa za 10 odstotkov.

Med turistično sezono bodo hrvaškim kolegom pri postopkih s slovenskimi turisti tudi letos pomagali slovenski policisti

Na morje z vlakom
torek, 16. julij 2019

Slovenska policija bo tudi letos na Hrvaško poslala tri slovenske policiste, ki bodo na vrhuncu turistične sezone, od 17. julija do 18. avgusta 2019, hrvaškim policistom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani. Srečate jih lahko v Pulju ter na otokih Krk in Pag.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije