Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
pivo

Prvi festival lokalnih piv v Termah Snovik nad pričakovanji

Datum: ponedeljek, 28. junij, 2021

V soboto, 26. 6. 2021 se je v  prireditvenem šotoru pri Termah Snovik odvijal prvi Festival lokalnih piv na Kamniškem, na katerem so se predstavili štirje lokalni pivovarji.  

Neposredno iz Tuhinjske doline je prišel Menin'c iz Domače pivovarne pod Menino ter iz Kamnika Pivovarna Mali grad in Barut Brewing and Blending, iz sosednje občine Lukovice pa lokalni pivovar Rokovnjač. Kamniška destinacija velja za pivovrstno destinacijo s precejšnjim številom lokalnih pivovarjev in je v zadnjem času zagotovo postala slovenska mikropivovarska prestolnica, ki pa nima le dobrega piva, temveč odlično osnovo zanj, tj. izvrstno vodo. Terme Snovik kot največji nastanitveni ponudnik v destinaciji so zato organizirale družabno turistično dogodek, ki je presegal pričakovanja in dober odziv tako ponudnikov kot gostov. 

Festival, ki se je pričel ob 19. uri, je ponudil program za vse generacije. Večer se je pričel v mirnejših ritmih glasbe v živo z Rokom Šoštarjem ob družabnem programu vodje animacije, Katarine Ilić, družine in posamezniki so se nasmejali in naigrali na igralnih avtomatih pikada, ročnega nogometa, air hokeja, svoje zgodbe in ponudbo so predstavili gostujoči pivovarji. 

Zgodba vseh kraft pivovarjev se je pričela kar precej podobno, v domačih delavnicah in garažah s številnimi urami učenja in preizkušanja. »Namen festivala je tako predstaviti zgodbe lokalnih kraft piv, njihov trud in ponudbo, posledično povečati ponudbo in programe za apartmajske goste, povezati ponudnike na destinaciji in pripraviti interesanten program za domačine iz bližnje in daljne okolice. Želja zagotovo je, da vsako leto v tem terminu pred glavno poletno sezono ohranimo festival lokalnih piv, idej za nadaljnji razvoj festival pa že sedaj nikakor ne manjka«, strne Predrag Canjko, direktor Term Snovik. 

Domača pivovarna pod Menino iz Tuhinjske doline pivo Menin'c vari iz hmelja Aurora in Celeia, ki sta pridelana doma na njihovi družinski kmetiji, hmelj celo obirajo povsem ročno. Meninca najdete v trgovinicah, planinskih kočah in restavracijah v okolici, tudi v restavraciji Potočka v termah. Tako skrbijo za povečevanje stopnje samooskrbe in zmožnosti oskrbe s kakovostnimi lokalnimi izdelki. Povečati željo zavedanje o pomenu lokalno pridelanih izdelkov in kmetijstva za zdravje ljudi, saj je pivovarna pod Menino pravzaprav njihova dopolnilna dejavnost na kmetiji. Eden izmed štirih ponujenih piv na festivalu je bil  poleg svetlega, rdečega in temnega Menin'ca tudi znani Gozdni mož - PALE ALE, ki zadovolji predvsem ljubitelje solidne hmeljne grenkobe in arome, ki prijetno poboža in osveži vaše brbončice.

Na festivalu je bila tudi prva kamniška pivovarna Mali grad, ki je nastala iz želje po kreativnosti in strasti do piva. Vsa piva so plod dolgoletnega eksperimentiranja, nenehnih izboljšav in poglobljenega razumevanja narave fermentacije in zorenja te prastare pijače. Vsi, ki delajo v pivovarni Mali grad, smo globoko predani svojemu delu, njihov cilj je pivoljubom ponuditi kakovostno, okusno, aromatično, raznoliko, slovensko kraft pivo. Na festivalu smo imeli možnost okušati dve vrsti piva iz njihove ponudbe Pale Ale in Easy Blonde.

Barut Brewing and Blending iz Kamnika je pivovarna, ki vari piva mešanih fermentacij v hrastovih sodih. Na festivalu so izpostavili dva piva, Kletak – nemški stil piva Keller in  Per.  

Iz sosednje občine Lukovice je domače pivo Rokovnjač. Narejeno je po domačem receptu iz več vrst sladu in slovenskega hmelja. Pivo ni filtrirano in pasterizirano in je brez dodanih konzervansov, umetnih sladil in arom, kar pomeni da je pivo 100 % naravno. Izbirate lahko med svetlim in temnim pivom. V svoji ponudbi pa imajo tudi pivo ČISTA DESETKA.

Kamnik ni vinska destinacija, je pa zagotovo pivska destinacija z odličnimi kraft pivovarji. V Termah Snovik tako tudi v svojo dnevno ponudbo vključujejo in priporočajo lokalno pivo ob odlični hrani kuharske mojstrice Advije Halilović. V poletnem času bodo vsako soboto potekali tudi Slovenski večeri z okusi Tuhinjske doline ob zvokih harmonike in seveda ob okusih tuhinjskega pivovarja Menin'ca. 

 

Besedilo: Terme Snovik  


Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Razmerje med tujimi in domačimi gosti se je v juliju skoraj izenačilo

Na morje z vlakom
ponedeljek, 30. avgust 2021

V mesecu juliju je bilo v turističnih nastanitvenih obratih v primerjavi z julijem 2020 zabeleženih 17,5 % več turističnih prihodov in 9,7 % več turističnih prenočitev. V prvih sedmih mesecih leta je bilo evidentiranih 14,8 % manj turističnih prihodov in 13,5 % manj turističnih prenočitev kot v istem obdobju lani.

Radovljica, Bled, Tržič in Jesenice z novim skupnim turističnim produktom

Radovljica
četrtek, 26. avgust 2021

Destinacije Radovljica, Bled, Tržič in Jesenice so se tudi letos povezale v skupnem produktu Obišči in razišči.

Poletni lutkovni pristan v Mariboru

Lutke
torek, 10. avgust 2021

Lutkovne predstave popestrijo poletno dogajanje v mestu

Drugi teden avgustovskega dogajanja v znamenju Praznika terana in pršuta

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
ponedeljek, 9. avgust 2021

Drugi teden avgustovskega dogajanja na Krasu, povezanega s Praznikom terana in pršuta, prinaša prireditvi, posvečeni pršutarjem (v soboto) in vinarjem (v nedeljo). Nadaljevalo se bo tudi prepletanje kulture in glasbe, vina in degustacijskih doživetij KrasPass Gourmet, ki je v štirih poletnih večerih minulega tedna obiskovalce že vabilo na kraške domačije. V nedeljo so se v Pliskovici srečale in predstavile kraljice terana.

Avanturistični park Ris prva zelena atrakcija na Kočevskem

jezero Kočevje
ponedeljek, 2. avgust 2021

Avanturistični park Ris je prejel mednarodni trajnostni certifikat Zeleni ključ/Green Key, s čimer tudi formalno dokazuje svojo zavezanost k odgovornemu obratovanju ter spoštljivemu odnosu do okolja in družbe.

Otvoritev Digitalne grajske sobane veličastnih sedem gradov Posavja

Gradovi posavja
sreda, 21. julij 2021

Regionalna razvojna agencija Posavje je z digitalnim inoviranjem kulturne dediščine sedmih gradov Posavja uspešno zaključila prvi sklop aktivnosti operacije e-Gradovi Posavja. Petega julija so namreč v Termah Čatež otvorili digitalne grajske sobane sedmih veličastnih gradov Posavja.

Plavajoči grad 2021

sneznik.jpg
torek, 13. julij 2021

Že deveti tradicionalni mednarodni festival Floating Castle - Plavajoči grad bo v štirih dneh, od 22. do 25. julija, združil okoli 100 glasbenih skupin in drugih ustvarjalcev s celega sveta na čarobnih lokacijah ob gradu Snežnik. Ustvarjalci festivala bodo pripravili okolje magičnih prizorišč, na katerih bodo obiskovalci lahko izkusili etno, jazz, fusion, elektronsko, avtorsko in eksperimentalno glasbo, tretjino programa pa predstavlja performens, lutkovne predstave, sodobni in tribal fusion ples, cirkus, intermedialne predstave, ter ulično in dramsko gledališče.

Novo: pastirska akademija za ozaveščanje otrok o pomenu sobivanja z naravo

eco_resort_vp.jpg
ponedeljek, 12. julij 2021

Društvo turistov Slovenije bo po notificiranem programu Zavoda za razvoj turizma na lokaciji Slovenia Eco Resorta pričela z novim programom za otroke, pastirsko akademijo.

Izročitev priznanj najbolj inovativnim produktom slovenskega turizma 2020

expano.jpg
petek, 9. julij 2021

V četrtek. 8. julija, so bile po decembrski razglasitvi na Dnevih slovenskega turizma, plakete prejemnikom še osebno izročene za naziv Sejalec 2020 Regijskemu centru Expano, Finalistoma Sejalec 2020 Istrskemu zajtrku in Jasna Chalet Resortu ter Snovalcem 2020, ki so Robidišče Trail Center, Fish & Fly Trio ter Potovanje z električnimi motorji.

Na Roglo in v Terme Zreče se vračajo vrhunski športniki iz Slovenije in tujine

rogla.jpg
sreda, 7. julij 2021

Med številnimi vrhunskimi športniki, ki se bodo to poletje pripravljali v Uniturjevih centrih, sta tudi hrvaški nogometni prvoligaš Hajduk in Jumbo Visma, kolesarski klub Primoža Rogliča. 

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije