Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Krofi Snovik

Pustni krofi po Kneippovo iz Term Snovik

Datum: četrtek, 11. februar, 2021

Terme Snovik so se odzvale slovenski akciji »Ustvari svoj krof« v organizaciji Turistične gostinske zbornice Slovenije, ki je prvič pozvala slovenske gostince k peki krofov in tako obeležila pustni čas ter dodala doprinos k projektu Slovenija evropska gastronomska regija 2021. Gostinsko-kuharska naveza termalne restavracije Potočka, ki v svojih menijih prepleta lokalne dobrote, sveže sestavine in Kneippove nasvete zdravega načina življenja, se je izziva lotila ustvarjalno z upoštevanjem svojega osnovnega poslanstva restavracije. Tako so na tekmovanje poslali zdrav, drugačen, ustvarjalen, okusen krof. Pod spretnimi rokami kuharske mojstrice Advije Halilović je nastal Kneippov krof, polnjen s karameliziranim nadevom z nežno aromo žajblja. 

Kneippov krof je nastal kot popolna izpeljanka iz življenjske filozofije zdravega načina življenja Sebastiana Kneippa, ki jo živijo in nudijo v Termah Snovik. Prehrana in zelišča sta dva izmed petih Kneippovih stebrov, ki ju prelivajo v čudovite okuse na krožnike. 

Kneippov krof je skrbno umešan s pirino polnozrnato moko. V sedanjost vedno umešajo pridih tradicije in lokalne produkte kot pred časom, ko je bilo v Tuhinjski dolini mlinarstvo predvsem od 19. stoletja naprej najbolj vidna dejavnost. 

Krof, polnjen s karameliziranim nadevom, vas  bo presenetil z dodano nežno aromo žajblja iz lastnega zeliščnega vrta, kjer njihova vrtnarka Manja Žebaljec goji več kot 30 vrst zelišč.  Ni naključje, da je latinsko ime za žajbelj Salvia, ki izhaja iz besede salvus, ki pomeni »zdrav«, v Tuhinjski dolini pa zagotovo živijo zdravo z naravo s Kneippom. Ekipa je dokazala, da je kreativnost v kuhinji za pričakovati. 

Kneippov krof bo mogoče poskusiti v restavraciji Potočka v Termah Snovik, ko bo dejavnost ponovno odprta. Zaupali so nam tudi recept, zato si vzemite si čas za skupno ustvarjanje in preizkušanje novih receptov.  

RECEPT - KNEIPPOV KROF, POLNJEN S KARAMELIZIRANIM NADEVOM Z NEŽNO AROMO ŽAJBLJA

(avtorica Advija Halilović, Terme Snovik)

Sestavine:

TESTO: 600 g  polnozrnate pirine moke, 100 g gladke pirine moke, 60 g kvasa, 5 rumenjakov, 250 ml mleka, 0,5 dl radenske, 60 g sladkorja, 0,5 dl olja, 100 g kisle smetane, 12 g vaniljevega sladkorja, 2 jušni žlici ruma, 1 kavna žlica vaniljeve arome, nastrgana lupinica 1 bio limone, 4 g soli

KARAMELIZIRAN NADEV Z AROMO ŽAJBLJA: 360 g sladkorja, 400 ml sladke smetane, 30 g masla, 10 gramov svežega ali posušenega žajblja

POSTOPEK ZA PRIPRAVO TESTA

Preden začnemo s pripravo, si naredimo kvasni nastavek, tako da si segrejemo 1 dl mleka. V skodelici z mlekom nadrobimo kvas, dodamo 1 čajno žlico sladkorja ter 1 žlico pirine moke. Premešamo, da dobimo kvasni zmes. V posodo presejemo moko, dodamo sol in naribano lupinico limone. Rumenjake, sladkor  ter vaniljev sladkor stepemo, dodamo radensko, toplo mleko, olje, kislo smetano, vaniljevo aromo in rum. Vse sestavine primešamo pirini moki, umešamo gladko testo in pustimo  vzhajati 40 minut. Testo vzamemo iz posode ter oblikujemo kroglice premera 70 g in jih polagamo na pomokano površino ter pustimo počivat 30 minut, pokrite s prtom. Pri kvašenemu  testa je pomembno, da je prostor topel in da ni prepiha.

Olje segrejemo na 170 C, pomagamo si s termometrom, tisti, ki nimate termometra, pa si pomagate z lesno žlico, tako da žlico položite v segreto olje in ko se okrog žlico delajo mehurčki, je olje pripravljeno za cvrenje. Krofe polagamo v olje in jih pečemo 3 do 4 minute pokrite, potem jih obrnemo in še 3 do 4 minute pečemo odkrite. Krofe polagamo na  papirnate brisače, da vpijejo olje. Vroče krof polnimo s priljubljenim nadevom.

POSTOPEK ZA NADEV

Sladkor segrejemo v primerni posodi, tako da dobi nežno rjavo barvo. Pri karameliziranju sladkorja si pomagamo z leseno žlico. Ko  je sladkor karameliziran, dodamo smetano ter mešamo, vse dokler se zmes ne združi, dodamo žajbelj ter Maslo. Pustimo počivati 10 minut. Zmes precedimo in pustimo,  da se ohladi.  Karameliziran nadev pripravite en dan preden se lotite peke krofov, saj karamel polnilo dobi svojo pravo aromo. 

Turistično gostinska zbornica Slovenije je letos prvič izvedla izbor Ustvari svoj krof, v okviru katerega je slovenske gostince pozvala k peki krofov; te so preko Hitre pošte poslali na sedež Zbornice, kjer jih je strokovna komisija v sestavi izkušenih kuharjev in slaščičarjev Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in mednarodnega ocenjevalca WACS, Cecilije Per, dolgoletne strokovne učiteljice na Srednji slaščičarski šoli – BIC Ljubljana in Alme Rekić, priznane kuharske mojstrice in mednarodne ocenjevalke WACS. Komisija je izbrala zmagovalca, ki je postal Cafe Central, Lifeclass, Istrabenz Turizem d.d. iz Portoroža. Ta najbolje ocenjeni ponudnik bo za svoje krofe eno leto lahko uporabljal naziv ‘Naj krof Slovenije 2021 po izboru Turistično gostinske zbornice Slovenije’. Drugo mesto je komisija podelila Termam Banovci, tretje mesto pa sta si razdelila Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Živilska šola, delavnica pekarstvo in Kavarna in slaščičarna Maxi, Mercator d.d. Organizatorji srečanja so prejeli krofe s strani 33 udeležencev in cele Slovenije, od Primorske do Prekmurja, od Dolenjske do Gorenjske ter Ljubljane. Ponudniki so uporabili veliko domišljije in ustvarili različne krofe, za polnilo so uporabili klasično marelično marmelado, pa tudi oljčno marmelado, žajbljev karamel, suho sadje s skuto, skuto s smetano …

 

Besedilo: Terme Snovik 


Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Razmerje med tujimi in domačimi gosti se je v juliju skoraj izenačilo

Na morje z vlakom
ponedeljek, 30. avgust 2021

V mesecu juliju je bilo v turističnih nastanitvenih obratih v primerjavi z julijem 2020 zabeleženih 17,5 % več turističnih prihodov in 9,7 % več turističnih prenočitev. V prvih sedmih mesecih leta je bilo evidentiranih 14,8 % manj turističnih prihodov in 13,5 % manj turističnih prenočitev kot v istem obdobju lani.

Radovljica, Bled, Tržič in Jesenice z novim skupnim turističnim produktom

Radovljica
četrtek, 26. avgust 2021

Destinacije Radovljica, Bled, Tržič in Jesenice so se tudi letos povezale v skupnem produktu Obišči in razišči.

Poletni lutkovni pristan v Mariboru

Lutke
torek, 10. avgust 2021

Lutkovne predstave popestrijo poletno dogajanje v mestu

Drugi teden avgustovskega dogajanja v znamenju Praznika terana in pršuta

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
ponedeljek, 9. avgust 2021

Drugi teden avgustovskega dogajanja na Krasu, povezanega s Praznikom terana in pršuta, prinaša prireditvi, posvečeni pršutarjem (v soboto) in vinarjem (v nedeljo). Nadaljevalo se bo tudi prepletanje kulture in glasbe, vina in degustacijskih doživetij KrasPass Gourmet, ki je v štirih poletnih večerih minulega tedna obiskovalce že vabilo na kraške domačije. V nedeljo so se v Pliskovici srečale in predstavile kraljice terana.

Avanturistični park Ris prva zelena atrakcija na Kočevskem

jezero Kočevje
ponedeljek, 2. avgust 2021

Avanturistični park Ris je prejel mednarodni trajnostni certifikat Zeleni ključ/Green Key, s čimer tudi formalno dokazuje svojo zavezanost k odgovornemu obratovanju ter spoštljivemu odnosu do okolja in družbe.

Otvoritev Digitalne grajske sobane veličastnih sedem gradov Posavja

Gradovi posavja
sreda, 21. julij 2021

Regionalna razvojna agencija Posavje je z digitalnim inoviranjem kulturne dediščine sedmih gradov Posavja uspešno zaključila prvi sklop aktivnosti operacije e-Gradovi Posavja. Petega julija so namreč v Termah Čatež otvorili digitalne grajske sobane sedmih veličastnih gradov Posavja.

Plavajoči grad 2021

sneznik.jpg
torek, 13. julij 2021

Že deveti tradicionalni mednarodni festival Floating Castle - Plavajoči grad bo v štirih dneh, od 22. do 25. julija, združil okoli 100 glasbenih skupin in drugih ustvarjalcev s celega sveta na čarobnih lokacijah ob gradu Snežnik. Ustvarjalci festivala bodo pripravili okolje magičnih prizorišč, na katerih bodo obiskovalci lahko izkusili etno, jazz, fusion, elektronsko, avtorsko in eksperimentalno glasbo, tretjino programa pa predstavlja performens, lutkovne predstave, sodobni in tribal fusion ples, cirkus, intermedialne predstave, ter ulično in dramsko gledališče.

Novo: pastirska akademija za ozaveščanje otrok o pomenu sobivanja z naravo

eco_resort_vp.jpg
ponedeljek, 12. julij 2021

Društvo turistov Slovenije bo po notificiranem programu Zavoda za razvoj turizma na lokaciji Slovenia Eco Resorta pričela z novim programom za otroke, pastirsko akademijo.

Izročitev priznanj najbolj inovativnim produktom slovenskega turizma 2020

expano.jpg
petek, 9. julij 2021

V četrtek. 8. julija, so bile po decembrski razglasitvi na Dnevih slovenskega turizma, plakete prejemnikom še osebno izročene za naziv Sejalec 2020 Regijskemu centru Expano, Finalistoma Sejalec 2020 Istrskemu zajtrku in Jasna Chalet Resortu ter Snovalcem 2020, ki so Robidišče Trail Center, Fish & Fly Trio ter Potovanje z električnimi motorji.

Na Roglo in v Terme Zreče se vračajo vrhunski športniki iz Slovenije in tujine

rogla.jpg
sreda, 7. julij 2021

Med številnimi vrhunskimi športniki, ki se bodo to poletje pripravljali v Uniturjevih centrih, sta tudi hrvaški nogometni prvoligaš Hajduk in Jumbo Visma, kolesarski klub Primoža Rogliča. 

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije