Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Krofi Snovik

Pustni krofi po Kneippovo iz Term Snovik

Datum: četrtek, 11. februar, 2021

Terme Snovik so se odzvale slovenski akciji »Ustvari svoj krof« v organizaciji Turistične gostinske zbornice Slovenije, ki je prvič pozvala slovenske gostince k peki krofov in tako obeležila pustni čas ter dodala doprinos k projektu Slovenija evropska gastronomska regija 2021. Gostinsko-kuharska naveza termalne restavracije Potočka, ki v svojih menijih prepleta lokalne dobrote, sveže sestavine in Kneippove nasvete zdravega načina življenja, se je izziva lotila ustvarjalno z upoštevanjem svojega osnovnega poslanstva restavracije. Tako so na tekmovanje poslali zdrav, drugačen, ustvarjalen, okusen krof. Pod spretnimi rokami kuharske mojstrice Advije Halilović je nastal Kneippov krof, polnjen s karameliziranim nadevom z nežno aromo žajblja. 

Kneippov krof je nastal kot popolna izpeljanka iz življenjske filozofije zdravega načina življenja Sebastiana Kneippa, ki jo živijo in nudijo v Termah Snovik. Prehrana in zelišča sta dva izmed petih Kneippovih stebrov, ki ju prelivajo v čudovite okuse na krožnike. 

Kneippov krof je skrbno umešan s pirino polnozrnato moko. V sedanjost vedno umešajo pridih tradicije in lokalne produkte kot pred časom, ko je bilo v Tuhinjski dolini mlinarstvo predvsem od 19. stoletja naprej najbolj vidna dejavnost. 

Krof, polnjen s karameliziranim nadevom, vas  bo presenetil z dodano nežno aromo žajblja iz lastnega zeliščnega vrta, kjer njihova vrtnarka Manja Žebaljec goji več kot 30 vrst zelišč.  Ni naključje, da je latinsko ime za žajbelj Salvia, ki izhaja iz besede salvus, ki pomeni »zdrav«, v Tuhinjski dolini pa zagotovo živijo zdravo z naravo s Kneippom. Ekipa je dokazala, da je kreativnost v kuhinji za pričakovati. 

Kneippov krof bo mogoče poskusiti v restavraciji Potočka v Termah Snovik, ko bo dejavnost ponovno odprta. Zaupali so nam tudi recept, zato si vzemite si čas za skupno ustvarjanje in preizkušanje novih receptov.  

RECEPT - KNEIPPOV KROF, POLNJEN S KARAMELIZIRANIM NADEVOM Z NEŽNO AROMO ŽAJBLJA

(avtorica Advija Halilović, Terme Snovik)

Sestavine:

TESTO: 600 g  polnozrnate pirine moke, 100 g gladke pirine moke, 60 g kvasa, 5 rumenjakov, 250 ml mleka, 0,5 dl radenske, 60 g sladkorja, 0,5 dl olja, 100 g kisle smetane, 12 g vaniljevega sladkorja, 2 jušni žlici ruma, 1 kavna žlica vaniljeve arome, nastrgana lupinica 1 bio limone, 4 g soli

KARAMELIZIRAN NADEV Z AROMO ŽAJBLJA: 360 g sladkorja, 400 ml sladke smetane, 30 g masla, 10 gramov svežega ali posušenega žajblja

POSTOPEK ZA PRIPRAVO TESTA

Preden začnemo s pripravo, si naredimo kvasni nastavek, tako da si segrejemo 1 dl mleka. V skodelici z mlekom nadrobimo kvas, dodamo 1 čajno žlico sladkorja ter 1 žlico pirine moke. Premešamo, da dobimo kvasni zmes. V posodo presejemo moko, dodamo sol in naribano lupinico limone. Rumenjake, sladkor  ter vaniljev sladkor stepemo, dodamo radensko, toplo mleko, olje, kislo smetano, vaniljevo aromo in rum. Vse sestavine primešamo pirini moki, umešamo gladko testo in pustimo  vzhajati 40 minut. Testo vzamemo iz posode ter oblikujemo kroglice premera 70 g in jih polagamo na pomokano površino ter pustimo počivat 30 minut, pokrite s prtom. Pri kvašenemu  testa je pomembno, da je prostor topel in da ni prepiha.

Olje segrejemo na 170 C, pomagamo si s termometrom, tisti, ki nimate termometra, pa si pomagate z lesno žlico, tako da žlico položite v segreto olje in ko se okrog žlico delajo mehurčki, je olje pripravljeno za cvrenje. Krofe polagamo v olje in jih pečemo 3 do 4 minute pokrite, potem jih obrnemo in še 3 do 4 minute pečemo odkrite. Krofe polagamo na  papirnate brisače, da vpijejo olje. Vroče krof polnimo s priljubljenim nadevom.

POSTOPEK ZA NADEV

Sladkor segrejemo v primerni posodi, tako da dobi nežno rjavo barvo. Pri karameliziranju sladkorja si pomagamo z leseno žlico. Ko  je sladkor karameliziran, dodamo smetano ter mešamo, vse dokler se zmes ne združi, dodamo žajbelj ter Maslo. Pustimo počivati 10 minut. Zmes precedimo in pustimo,  da se ohladi.  Karameliziran nadev pripravite en dan preden se lotite peke krofov, saj karamel polnilo dobi svojo pravo aromo. 

Turistično gostinska zbornica Slovenije je letos prvič izvedla izbor Ustvari svoj krof, v okviru katerega je slovenske gostince pozvala k peki krofov; te so preko Hitre pošte poslali na sedež Zbornice, kjer jih je strokovna komisija v sestavi izkušenih kuharjev in slaščičarjev Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in mednarodnega ocenjevalca WACS, Cecilije Per, dolgoletne strokovne učiteljice na Srednji slaščičarski šoli – BIC Ljubljana in Alme Rekić, priznane kuharske mojstrice in mednarodne ocenjevalke WACS. Komisija je izbrala zmagovalca, ki je postal Cafe Central, Lifeclass, Istrabenz Turizem d.d. iz Portoroža. Ta najbolje ocenjeni ponudnik bo za svoje krofe eno leto lahko uporabljal naziv ‘Naj krof Slovenije 2021 po izboru Turistično gostinske zbornice Slovenije’. Drugo mesto je komisija podelila Termam Banovci, tretje mesto pa sta si razdelila Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Živilska šola, delavnica pekarstvo in Kavarna in slaščičarna Maxi, Mercator d.d. Organizatorji srečanja so prejeli krofe s strani 33 udeležencev in cele Slovenije, od Primorske do Prekmurja, od Dolenjske do Gorenjske ter Ljubljane. Ponudniki so uporabili veliko domišljije in ustvarili različne krofe, za polnilo so uporabili klasično marelično marmelado, pa tudi oljčno marmelado, žajbljev karamel, suho sadje s skuto, skuto s smetano …

 

Besedilo: Terme Snovik 


Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Nov promocijski katalog Ptuja

kurent_ptuj.JPG
četrtek, 4. marec 2021

Z namenom celovite predstavitve turistične destinacije je Zavod za turizem Ptuj izdal nov turistično promocijski katalog Ptuja.

V januarju zabeleženih nekaj več kot 60.000 prenočitev

Grand Hotel Toplice
torek, 2. marec 2021

V januarju leta 2021 je bilo evidentiranih 95,7 % manj turističnih prihodov in 91,8 % manj turističnih prenočitev kot januarja lani. Turistične prenočitve v Sloveniji v januarju 2021 so bile ustvarjene le kot izjeme, opredeljene v podrobnejših pojasnilih k vladnemu Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

Novi virtualni poslovni dogodki Feel Sloveni@ Business Date v aprilu in maju Novinarsko središče

feel_309835.jpg
petek, 26. februar 2021

Slovenska turistična organizacija bo aprila in maja izvedla nove virtualne dogodke sejemskega formata za komunikacijo s poslovno turistično javnostjo, s katerimi je pričela septembra lani. Dogodki predstavjlajo pomembno komunikacijsko orodje, s katerimi v slovenskem turizmu s poslovnimi javnostmi ostajamo v stiku tudi v časih, ko dogodki v živo niso možni. 

I feel Slovenia virtualna kolesarska dirka po Sloveniji v 5ih etapah vabi k odkrivanju Slovenije

Kolesar
četrtek, 25. februar 2021

Kolesarski klub Adria Mobil v sodelovanju z agencijo Sport Media Focus ter Slovensko turistično organizacijo pripravlja prvo virtualno kolesarsko dirko Po Sloveniji, namenjeno rekreativnim kolesarjem, katerim bodo družbo delali nekateri najboljši slovenski profesionalni kolesarji. I feel Slovenia virtualna kolesarska dirka Po Sloveniji bo potekala na kolesarski platformi Rouvy, katere izjemna prednost je v tem, da kolesar ves čas vožnje opazuje okolico trase s pomočjo realnega videoposnetka.

UNILAD Slovenijo uvršča med 5 destinacij, ki jih je vredno obiskati v 2021

bled_otok.jpg
sreda, 24. februar 2021

UNILAD, ena vodilnih spletnih platform, je objavila serijo videov o petih svetovnih destinacijah, ki jih je vredno obiskati v 2021. Med njimi se Slovenija uvršča na drugo mesto.

Teta Frida in Chocolate village zvezdi oddaje na angleški televiziji

teta frida
torek, 23. februar 2021

Na priljubljenem televizijskem kanalu Channel 5 se je odvila nova oddaja serije Čudoviti svet čokolade, ki se je tokrat v celoti dogajala v manufakturi Tete Fride in glampingu Chocolate village by the river.

Dolina Soče izbrana med 10 najboljših destinacij v Evropi

Soča
torek, 16. februar 2021

Dolina Soče se je na izboru organizacije European Best Destinations med 20 izbranimi destinacijami po glasovanju ljudstva uvrstila na 9. mesto med najboljšimi evropskimi destinacijami, priporočenimi za obisk v letu 2021.  

Ne pozabimo na lokalne kmetijske pridelke in živila

zelenjava
četrtek, 11. februar 2021

V času epidemije lokalno in sezonsko pridelana hrana še posebej pridobiva na pomenu, med drugim tudi v luči varovanja okolja in samega načina pridelave. Hrana, pridelana v bližini, ima vrsto prednosti, zato je nakup lokalnih kmetijskih prildelkov in živil dobra odločitev.

Pustni krofi po Kneippovo iz Term Snovik

Krofi Snovik
četrtek, 11. februar 2021

Terme Snovik so se odzvale slovenski akciji »Ustvari svoj krof« v organizaciji Turistične gostinske zbornice Slovenije, ki je prvič pozvala slovenske gostince k peki krofov in tako obeležila pustni čas ter dodala doprinos k projektu Slovenija evropska gastronomska regija 2021. Gostinsko-kuharska naveza termalne restavracije Potočka, ki v svojih menijih prepleta lokalne dobrote, sveže sestavine in Kneippove nasvete zdravega načina življenja, se je izziva lotila ustvarjalno z upoštevanjem svojega osnovnega poslanstva restavracije. Tako so na tekmovanje poslali zdrav, drugačen, ustvarjalen, okusen krof. Pod spretnimi rokami kuharske mojstrice Advije Halilović je nastal Kneippov krof, polnjen s karameliziranim nadevom z nežno aromo žajblja. 

Najboljši pustni krofi

Pustni krofi
sreda, 10. februar 2021

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije