Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Oljčno olje

Refošk Vinakoper in belica Danijela Sabadina razglašena za Županova vino in oljčno olje 2021

Datum: sreda, 10. marec, 2021

Capo D'Istria Refošk 2013 Vinakoper in oljčno olje Sabadin belica sta letošnja nosilca naslova Županovo vino in Županovo oljčno olje Mestne občine Koper 2021.

Na natečaj za Županovo vino Mestne občine Koper je letos prispelo 40 vzorcev vin, od tega 16 vzorcev malvazije in 24 vzorcev refoška. Strokovno komisijo, ki so jo sestavljali Majda Brdnik (predsednica komisije), Valentin Bufolin, Ingrid Mahnič, Tilen Praprotnik in Tamara Rusjan, je najbolj prepričalo vino Capo D'Istria Refošk 2013 iz vinske kleti Vinakoper, ki je doseglo doslej rekordnih 92 od 100 možnih točk in si s tem poleg laskavega naziva Županovo vino Mestne občine Koper 2021 prislužilo tudi Veliko zlato medaljo. Gre za že drugo zaporedno zmago koprske vinske kleti, ki je najvišji naslov lani odnesla z vinom Capris refošk 2015.

Vinakoper je letos prejel še dve zlati medalji, in sicer za Capris Malvazijo 2019 in Capris Refošk 2016.Capo D'Istria Refošk 2013 Vinakoper in oljčno olje Sabadin belica sta letošnja nosilca naslova Županovo vino in Županovo oljčno olje Mestne občine Koper 2021.Capo D'Istria Refošk 2013 Vinakoper in oljčno olje Sabadin belica sta letošnja nosilca naslova Županovo vino in Županovo oljčno olje Mestne občine Koper 2021.

Sicer je komisija podelila še 25 zlatih, 13 srebrnih in eno bronasto medaljo. 

Predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič je v imenu komisije povedala, da je za njimi težko delo, saj so bili vzorci vin res odlični. Čeprav so merila za ocenjevanje visoka, je Zlato medaljo letos osvojilo kar 25 prijavljenih vin, prvič pa so podelili tudi Veliko zlato priznanje. Prejel ga je zmagovalni refošk letnika 2013 kleti Vinakoper, ki je komisijo prepričal s svežo in sadno aromo, polnim okusom, eleganco ter mehkobo. 

Tudi natečaj za Županovo oljčno olje je letos naletel na odličen odziv. V konkurenci je sodelovalo kar 32 vzorcev oljčnih olj, ki so bila po mnenju strokovne komisije res vrhunske kakovosti, o čemer priča tudi dejstvo, da so podelili kar 25 zlatih priznanj, 3 srebrne, 1 vzorec pa je prejel zahvalo za sodelovanje. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali dr. Vasilij Valenčič (predsednik komisije), dr. Milena Bučar-Miklavčič (podpredsednica komisije), Mirjana Knez, Teja Hladnik, Barbara Bajda, Goran Gregorič, Ernest Kante in David Hrvatin je z nazivom Županovo oljčno olje 2021 okronala oljčno olje Sabadin belica, ki ga je pridelal Danijel Sabadin, naslov 1. spremljevalca je osvojilo oljčno olje Lisjak cuvée,  naslov 2. spremljevalca pa oljčno olje Sabadin cuvée, ki ga je tako kot zmagovalno olje pridelal Danijel Sabadin.

Spomnimo, da je lani naslov Županovo oljčno olje 2020 osvojilo oljčno olje Jasa 2019, ki ga je pridelal Arsen Jurinčič iz Boršta, naslov prvega spremljevalca Janko Bočaj, naslov 2. spremljevalca pa letošnji zmagovalec Danjel Sabadin.

»Letošnja belica je bila res nekaj posebnega, uravnotežena med pikantnostjo in aromo, prijaznega okusa,« je osvojeni naziv pozdravil letošnji zmagovalec, oljkar Danjel Sabadin. Ob tem pa dodal, da se je pri tako zahtevni letini obrestovalo zgodnje obiranje, marljivo delo in dober torklar.

Predsednik komisije dr. Vasilij Valenčič je dejal, da so bila oljčna olja, ki so sodelovala na natečaju, odlične kakovosti, sploh glede na lansko letino, ki je bila zaradi prisotnosti oljčne muhe za marsikoga zelo zahtevna. Komisija je pri vzorcih ocenjevala harmoničnost, intenzivnost vonja, okusa in arome ter pikantnost, ki je značilna za naša oljčna olja. Kot je ob tem poudaril Valenčič, je zmagovalno olje bogatega okusa in vsebuje različne arome, ki spominjajo na mandelj, sveže pokošeno travo in artičoke. Je izredno harmonično, kar pomeni, da je intenzivnost sadežne arome uravnotežena z grenkobo in pikantnostjo. 

Zaradi veljavnih omejitev in ukrepov tradicionalne podelitve letos niso izvedli. Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je danes v Pretorski palači izročil le najvišja priznanja, medtem ko so drugim priznanja poslali po pošti. Tudi letos sta absolutna zmagovalca prejela posebno priznanje Steklarne Rogaška in posebne etikete, s katerimi bodo lahko opremili steklenice zmagovalnega vina oziroma oljčnega olja. Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper pa bo zmagovalcem poleg tega izdatno pomagal pri promociji z izdelavo profesionalnih fotografij in promocijskega videa.

Sicer bo občina v protokolarne in promocijske namene odkupila najmanj 500 steklenic Županovega vina, najmanj 250 steklenic ekstra deviškega zmagovalnega oljčnega olja ter najmanj 150 steklenic ekstra deviškega oljčnega olja 1. spremljevalca in najmanj 100 steklenic ekstra deviškega oljčnega olja 2. spremljevalca. Prav tako bodo vsem sodelujočim na natečaju za Županovo oljčno olje 2021, katerih vzorci ekstra deviškega oljčnega olja bodo dosegli zadostno število točk na mednarodnem tekmovanju Flos Olei 2022 za vključitev v vodnik, krila strošek prijave za en vzorec oljčnega olja. Zmagovalno vino in oljčno olje bosta širši javnosti dostopna tudi na Vinski fontani v Marezigah in v koprskem turističnoinformacijskem centru (TIC) v Pretorski palači.

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan se je vsem vinarjem in oljkarjem zahvalil za sodelovanje, zmagovalcem pa iskreno čestital za dosežene uspehe. Kot je še dodal, je zadovoljen, da se lahko v občini pohvalimo z velikim številom pridelovalcev kakovostnih vin in oljčnih olj, pa tudi, da je med njimi vse več mladih, ki bodo to tradicijo ohranjali tudi v prihodnje.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Travel & Leisure Slovenijo uvrstil na lestvico najbolj priljubljenih destinacij za tretje življenjsko obdobje

ljubljana_grudnovo_nabrezje.jpeg
četrtek, 22. april 2021

Spletni članek medija Travel & Leisure je Slovenijo in mesto Ljubljana uvrstili na lestvico destinacij, ki jih priporočajo za bivanje po upokojitvi.

Tuji potniki jeseni 2020 večinoma iz evropskih držav

srce-slovenije-postajalisce-za-avtodome-pri-rozi-liberga-smartno-pri-litiji-1.jpg
sreda, 21. april 2021

  Med tujimi potniki, ki so jeseni 2020 pripotovali v Slovenijo, je bilo več kot 80 % tranzi…

Projekt KUHAM DOMAče za razvoj gastronomije Zgornje Gorenjske

cerkno_kulinarika.jpg
torek, 20. april 2021

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR) v zadnjih letih veliko pozornosti posveča domači kulinariki.

Novi člani Zelene sheme: destinacija Renče-Vogrsko in Hotel Park s Kavarno Park

Grad_bled
ponedeljek, 19. april 2021

Destinacija Renče-Vogrsko se je kot 58. destinacija pridružila Zeleni shemi in osvojila bronasti znak Slovenia Green. Med novimi člani Zelene sheme tudi blejski Hotel Park s Kavarno Park.

STO in Kongresni urad Slovenije organizirata prvi virtualni dogodek Feel sLOVEni@ Business Date MICE

ITB_Berlin_stojnica_464508.jpg
ponedeljek, 19. april 2021

Slovenska turistična organizacija (STO) v sodelovanju s Kongresnim uradom Slovenije v četrtek, 22. aprila, organizira virtualni dogodek Feel sLOVEni@ Business Date MICE, na katerem se bodo srečali slovenski ponudniki in tuji kupci za produkt poslovnih srečanj in dogodkov.

Novo: pastirska akademija za ozaveščanje otrok o pomenu sobivanja z naravo

eco_resort_vp.jpg
sreda, 14. april 2021

Društvo turistov Slovenije bo po notificiranem programu Zavoda za razvoj turizma na lokaciji Slovenia Eco Resorta pričela z novim programom za otroke, pastirsko akademijo.

Mag. Maja Pak in mag. Petra Stušek na seznamu vplivnih voditeljev destinacijskega marketinga

petra_stusek.jpg
torek, 13. april 2021

Spletna platforma za vizualno trženje v turizmu CrowdRiff je objavila seznam vplivnih posameznikov v turizmu na področju destinacijskega marketinga za Evropo in Veliko Britanijo, na katerega so uvrstili tudi dve Slovenki: direktorico STO, mag. Majo Pak, in direktorico Turizma Ljubljana, mag. Petro Stušek.

Izšla je zbirka Kako oživiti slovenski turizem?

slovenija.JPG
torek, 13. april 2021

Objavljena je e-zbirka, ki vsebuje več kot 70 mnenj slovenskih turističnih ponudnikov o turizmu v Sloveniji.  

Ustanovljena delovna skupina za pomoč, obnovo in razvoj gostinstva in turizma

kulinarika.jpeg
ponedeljek, 12. april 2021

Minuli teden so predstavniki Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Turistično gostinske zbornice Slovenije in Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije ustanovili delovno skupino, ki bo skrbela za izvajanje podpisanega Memoranduma o sodelovanju in vzpostavitvi medsektorske verige vrednosti živilsko predelovalnega sektorja, gostinstva in turizma in skupaj opozarjala na aktualne probleme in pomembne teme za vse sektorje.

Prvi letošnji žrebeti Kobilarne Lipica

Lipicanci
ponedeljek, 12. april 2021

V Kobilarni Lipica se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII. Do junija se jima bo v lipiški čredi pridružilo še 23 žrebet. Takoj ko bo mogoče, bodo v Lipici tudi odprli prenovljeni hotel Maestoso in z uvajanjem novih, tematsko usklajenih, predvsem konjeniških programov.

 

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije