Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
kurenti.jpg

S tradicionalnim kurentovim skokom na Ptuju in okolici v začetek pustnega časa

Datum: sreda, 5. februar, 2014

Tradicionalni kurentov skok je 3. februarja ob polnoči otvoril že 54. Kurentovanje, ki bo letos potekalo med 22. februarjem in 4. marcem. Na domačiji drugega princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju si je več kot sto kurentov nadelo svojo opravo in tako s plesom ob ognju oznanili pojavljanje kurentov v tem času.

Zvok kurentovih zvoncev, se je v ohranjanju starodavnega običaja s katerim se vsako leto na svečnico ohranja sporočilo iz preteklosti, razlegel po celotnem Dravskem polju še pozno v noč. Kurenti si na ta dan prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju in s tem pričnejo s svojim poslanstvom odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro voljo. Točno ob polnoči prvi kurent s skokom in prepoznavnim zvonjenjem oznani pustno rajanje in tako zaznamuje začetek kurentovanja na Ptuju in v okolici. Vse do pepelnične srede bodo ptujske ulice obarvane v pustne like in organizatorji 54. Kurentovanja na Ptuju obljubljajo, da bo letošnje kurentovanje z novostmi dodal svojevrsten pečat k tako prepoznavnem in tradicionalnem festivalu kot je kurentovanje.

Na dan otvoritve 54. Kurentovanja bodo ulice najstarejšega slovenskega mesta postregle z najštevilčnejšim prikazom avtohtonih pustnih mask v Srednji Evropi. Na mednarodnem EtnoFestu se bodo na enem mestu zbrali pustni liki s ptujskega območja, celotne Slovenije in Evrope, še večji poudarek pa letošnje Kurentovanje daje na dogajanje v središču mestnega jedra. Na pustno soboto, 1. marca bodo organizatorji še razširili in nadgradili lansko leto obujen Mestni pustni korzo na ulicah starega mestnega jedra, na katerem se bodo predstavili gostje z Reškega karnevala in princi karnevala iz Arlona v Belgiji. Ena izmed pomembnejših programskih novosti je Mestna pustna tržnica, ki bo obsegala vsakodnevni prikaz tradicionalnih pustnih likov in mask ter široko gostinsko ponudbo v »pustnih hramčkih.«  

Vodja projekta Kurentovanje 2014 in podpredsednik FECC Branko Brumen je ob tem dodal: »Vsako leto se organizatorji za mesto in okolico tako pomembne prireditve kot je Kurentovanje trudimo, da z novostmi, razvejanim programom, obujanjem tradicije in povabljenimi gosti iz tujine še približamo Kurentovanje na piedestal osrednjega etnološkega festivala oz. karnevala. Vsako leto nam uspe preseči zastavljene okvirje in dodati nov kamenček v mozaik tako uspešni zgodbi kot je Kurentovanje in verjamem, da nam bo to uspelo tudi letos.«

Na več kot 100 prireditvah javnega pomena organizatorji pričakujejo več kot 10.000 udeležencev iz približno 15 držav in vsaj 120.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Tudi letos so ptujske ulice med pustnim časom kraj, vreden obiska.

Več informacij: www.kurentovanje.net

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Blagovna znamka Okusi Rogle

rogla
torek, 20. avgust 2019

Na območju turistične destinacije Rogla Pohorje, ki zajema občine Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče v sklopu evropsko sofinanciranega projekta Užij okuse Rogle, nadaljujejo z razvojem blagovne znamke Okusi Rogle.

Prvič na svetu: na Ljubljanici odbojka na plavajočem igrišču

odbojka_ljubljanica
ponedeljek, 19. avgust 2019

Prihodnji teden se v središču Ljubljane obeta odbojkarski spektakel. Tekmo v okviru promocije prihajajočega EuroVolleyja 2019, ki bo od 12. do 26. septembra potekal tudi v Ljubljani, organizira Odbojkarska zveza Slovenije v sodelovanju z agencijo Extrem in partnerji.

Kamfest

kamfest
ponedeljek, 12. avgust 2019

Kamfest je festival za vse generacije, ki se na različnih slikovitih prizoriščih po vsem Kamniku lahko brezplačno udeležijo zelo raznovrstnega programa dogodkov.

Rimske igre

rimske igre ptuj
ponedeljek, 12. avgust 2019

Pred 2000 leti je bil Ptuj mogočno mesto: najprej vojaška postojanka, pozneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. Med Rimskimi igrami se Ptuj spremeni v rimski Poetovio. Mesto zasedejo gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in ostali Rimljani, ki že deseto leto pripravljajo eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope.

Izbran direktor Holdinga Kobilarna Lipica

lipica.jpg
petek, 9. avgust 2019

Nadzorni svet družbe HOLDING KOBILARNA LIPICA d.o.o. je v sredo, 31. julija, na izredni seji imenoval Mateja Oseta za direktorja družbe Holdinga Kobilarne Lipica. Novi direktor bo nastopil z delom 3. septembra letos.

Nov Slovenia Green Accommodation z zelenim vrtom sredi Maribora

hotelMB
torek, 6. avgust 2019

Hotel Maribor združuje butične nastanitve v centru mesta Maribor, umeščene v stavbe z dolgoletno zgodovino. Tako so revitalizirali propadajočo kulturno dediščino, hkrati pa se zavezali vsemu, kar je lepo in trajnostno. Pridružili so se Zeleni shemi slovenskega turizma in pridobili znak Slovenia Green Accommodation.

Izdelovanje pleten in prevoz z njimi vpisana v register nesnovne dediščine

lake_bled-1.JPG
ponedeljek, 29. julij 2019

Ministrstvo za kulturo je ta mesec v register nesnovne kulturne dediščine vpisalo izdelavo pleten in prevoz z njimi po Blejskem jezeru. Gre za znanje, ki se prenaša iz roda v rod, in tradicijo, ki je prepoznavna turistična znamenitost. Na novo sta v register nesnovne dediščine vpisana tudi prevozno čebelarstvo in prekmurščina.

V prvih petih mesecih 925 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 26. julij 2019

Po podatkih Banke Slovenije vrednost izvoza potovanj v petih mesecih leta 2019 znaša 925 milijonov evrov, kar je za 4 % več kot v enakem obdobju 2018.

Ljubljanski grad v polletju z več kot pol milijona obiskovalcev

Ljubljanski-grad-z-zraka-foto-Primoz-Hieng.JPG
petek, 26. julij 2019

Števci prehodov so na Ljubljanskem gradu v prvem letošnjem polletju zabeležili več kot pol milijona obiskovalcev. Število prepeljanih potnikov s tirno vzpenjačo v prvih šestih mesecih se je povečalo za skoraj 11 odstotkov glede na enako obdobje lani, število prodanih vstopnic za turistične in kulturne vsebine pa za 10 odstotkov.

Med turistično sezono bodo hrvaškim kolegom pri postopkih s slovenskimi turisti tudi letos pomagali slovenski policisti

Na morje z vlakom
torek, 16. julij 2019

Slovenska policija bo tudi letos na Hrvaško poslala tri slovenske policiste, ki bodo na vrhuncu turistične sezone, od 17. julija do 18. avgusta 2019, hrvaškim policistom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani. Srečate jih lahko v Pulju ter na otokih Krk in Pag.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije