Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
kurenti.jpg

S tradicionalnim kurentovim skokom na Ptuju in okolici v začetek pustnega časa

Datum: sreda, 5. februar, 2014

Tradicionalni kurentov skok je 3. februarja ob polnoči otvoril že 54. Kurentovanje, ki bo letos potekalo med 22. februarjem in 4. marcem. Na domačiji drugega princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju si je več kot sto kurentov nadelo svojo opravo in tako s plesom ob ognju oznanili pojavljanje kurentov v tem času.

Zvok kurentovih zvoncev, se je v ohranjanju starodavnega običaja s katerim se vsako leto na svečnico ohranja sporočilo iz preteklosti, razlegel po celotnem Dravskem polju še pozno v noč. Kurenti si na ta dan prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju in s tem pričnejo s svojim poslanstvom odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro voljo. Točno ob polnoči prvi kurent s skokom in prepoznavnim zvonjenjem oznani pustno rajanje in tako zaznamuje začetek kurentovanja na Ptuju in v okolici. Vse do pepelnične srede bodo ptujske ulice obarvane v pustne like in organizatorji 54. Kurentovanja na Ptuju obljubljajo, da bo letošnje kurentovanje z novostmi dodal svojevrsten pečat k tako prepoznavnem in tradicionalnem festivalu kot je kurentovanje.

Na dan otvoritve 54. Kurentovanja bodo ulice najstarejšega slovenskega mesta postregle z najštevilčnejšim prikazom avtohtonih pustnih mask v Srednji Evropi. Na mednarodnem EtnoFestu se bodo na enem mestu zbrali pustni liki s ptujskega območja, celotne Slovenije in Evrope, še večji poudarek pa letošnje Kurentovanje daje na dogajanje v središču mestnega jedra. Na pustno soboto, 1. marca bodo organizatorji še razširili in nadgradili lansko leto obujen Mestni pustni korzo na ulicah starega mestnega jedra, na katerem se bodo predstavili gostje z Reškega karnevala in princi karnevala iz Arlona v Belgiji. Ena izmed pomembnejših programskih novosti je Mestna pustna tržnica, ki bo obsegala vsakodnevni prikaz tradicionalnih pustnih likov in mask ter široko gostinsko ponudbo v »pustnih hramčkih.«  

Vodja projekta Kurentovanje 2014 in podpredsednik FECC Branko Brumen je ob tem dodal: »Vsako leto se organizatorji za mesto in okolico tako pomembne prireditve kot je Kurentovanje trudimo, da z novostmi, razvejanim programom, obujanjem tradicije in povabljenimi gosti iz tujine še približamo Kurentovanje na piedestal osrednjega etnološkega festivala oz. karnevala. Vsako leto nam uspe preseči zastavljene okvirje in dodati nov kamenček v mozaik tako uspešni zgodbi kot je Kurentovanje in verjamem, da nam bo to uspelo tudi letos.«

Na več kot 100 prireditvah javnega pomena organizatorji pričakujejo več kot 10.000 udeležencev iz približno 15 držav in vsaj 120.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Tudi letos so ptujske ulice med pustnim časom kraj, vreden obiska.

Več informacij: www.kurentovanje.net

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Danes se odpira Avto kino Domžale

film
četrtek, 28. maj 2020

Mestni kino Domžale bo danes ob 21. uri zagnal projekt Avto kino Domžale. Filme bodo predvajali na dvorišču nekdanje Metalke med občinsko stavbo in kulturnim domom.

Ameriški organizatorji potovanj pričakujejo vrnitev potovanj v Evropo v jesenskih mesecih

odgovorni_turizem-1.jpg
sreda, 27. maj 2020

Združenje ameriških organizatorjev potovanj (USTOA) je med aktivnimi člani izvedlo raziskavo  o načrtih za okrevanje in nadaljevanje poslovanja po COVID-19. 

Sejem na zraku

Knjige
ponedeljek, 25. maj 2020

Pridi, kupi knjigo, podpri slovenske založnike – V ŽIVO! Knjižni sejem s kavča se seli na prosto.

WTTC – kako bo izgledala nova realnost potovanj?

letalski_potniki.jpg
četrtek, 21. maj 2020

Po napovedih WTTC bodo med prvimi, ki bodo začeli potovati, mlajši popotniki med 18 in 35 let. Novi standardi in protokoli pa bodo del nove realnosti potovanj vse dokler ne bo dostopno cepivo.

Fotografski natečaj 2020 v Kozjanskem parku

Gozd
torek, 19. maj 2020

V kozjanskem parku tudi letos vabijo vse fotografske navdušence k sodelovanju na fotografskem natečaju, ki so ga letos poimenovali »Biodiverziteta – umetnost življenja« 2020.

Začetek kampanje ZDAJ JE ČAS. Moja Slovenija

piran_punta_alpe_2832_orig_330529.jpg
petek, 15. maj 2020

Slovenska turistična organizacija (STO) je začela z vseslovensko motivacijsko kampanjo ZDAJ JE ČAS. Moja Slovenija, v sklopu katere prebivalce naše dežele vabi h krajšemu ali daljšemu oddihu v Sloveniji, odkrivanju doživetij in delitev le-teh s ključnikom #mojaslovenija.

Destinacija Brda bogatejša še za dva ponudnika z znakom Zeleni ključ

Brda3
četrtek, 14. maj 2020

Ponudnika Kmečki turizem Breg in Vila Vita Vipolže sta pridobila okoljski znak Zeleni ključ, s čimer soustvarjata zeleno zgodbo trajnostnega turizma v občini Brda.

Začenja se prenova hotela Maestoso v Lipici

lipicanci.jpg
sreda, 13. maj 2020

V dneh, ko Kobilarna Lipica v objem zelene narave, med več kot 300 lipicancev, znova vabi obiskovalce, se začenja prenova hotela Maestoso. Hotel s štirimi zvezdicami superior, 139 sobami, petimi kongresnimi dvoranami, notranjim in zunanjim bazenom ter kreativno zasnovanim wellness centrom bo prve goste sprejel v začetku leta 2021.

UNWTO objavil oceno vpliva novega koronavirusa na turizem

UNWTO
torek, 12. maj 2020

Po ocenah UNWTO (z dne 7.5.) bi se zaradi vpliva novega koronavirusa mednarodni turizem v letu 2020 lahko zmanjšal za 60 do 80 %. V prvem četrtletju 2020 se je mednarodni turizem zmanjšal za 22 %.

Zavod za turizem Šaleške doline je izdal nov e-katalog turističnih doživetij

velenje saleski grad
ponedeljek, 11. maj 2020

Zavod za turizem Šaleške doline želi tudi v tem obdobju, ko zaradi pandemije s koronavirusno boleznijo veljajo številne omejitve, doživetja Šaleške doline približali čim več potencialnim obiskovalcem, zato so objavili digitalni turistično prodajni katalog doživetij v Šaleški dolini, ki je sicer v tiskani obliki izšel v začetku leta.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije