Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
kurenti.jpg

S tradicionalnim kurentovim skokom na Ptuju in okolici v začetek pustnega časa

Datum: sreda, 5. februar, 2014

Tradicionalni kurentov skok je 3. februarja ob polnoči otvoril že 54. Kurentovanje, ki bo letos potekalo med 22. februarjem in 4. marcem. Na domačiji drugega princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju si je več kot sto kurentov nadelo svojo opravo in tako s plesom ob ognju oznanili pojavljanje kurentov v tem času.

Zvok kurentovih zvoncev, se je v ohranjanju starodavnega običaja s katerim se vsako leto na svečnico ohranja sporočilo iz preteklosti, razlegel po celotnem Dravskem polju še pozno v noč. Kurenti si na ta dan prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju in s tem pričnejo s svojim poslanstvom odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro voljo. Točno ob polnoči prvi kurent s skokom in prepoznavnim zvonjenjem oznani pustno rajanje in tako zaznamuje začetek kurentovanja na Ptuju in v okolici. Vse do pepelnične srede bodo ptujske ulice obarvane v pustne like in organizatorji 54. Kurentovanja na Ptuju obljubljajo, da bo letošnje kurentovanje z novostmi dodal svojevrsten pečat k tako prepoznavnem in tradicionalnem festivalu kot je kurentovanje.

Na dan otvoritve 54. Kurentovanja bodo ulice najstarejšega slovenskega mesta postregle z najštevilčnejšim prikazom avtohtonih pustnih mask v Srednji Evropi. Na mednarodnem EtnoFestu se bodo na enem mestu zbrali pustni liki s ptujskega območja, celotne Slovenije in Evrope, še večji poudarek pa letošnje Kurentovanje daje na dogajanje v središču mestnega jedra. Na pustno soboto, 1. marca bodo organizatorji še razširili in nadgradili lansko leto obujen Mestni pustni korzo na ulicah starega mestnega jedra, na katerem se bodo predstavili gostje z Reškega karnevala in princi karnevala iz Arlona v Belgiji. Ena izmed pomembnejših programskih novosti je Mestna pustna tržnica, ki bo obsegala vsakodnevni prikaz tradicionalnih pustnih likov in mask ter široko gostinsko ponudbo v »pustnih hramčkih.«  

Vodja projekta Kurentovanje 2014 in podpredsednik FECC Branko Brumen je ob tem dodal: »Vsako leto se organizatorji za mesto in okolico tako pomembne prireditve kot je Kurentovanje trudimo, da z novostmi, razvejanim programom, obujanjem tradicije in povabljenimi gosti iz tujine še približamo Kurentovanje na piedestal osrednjega etnološkega festivala oz. karnevala. Vsako leto nam uspe preseči zastavljene okvirje in dodati nov kamenček v mozaik tako uspešni zgodbi kot je Kurentovanje in verjamem, da nam bo to uspelo tudi letos.«

Na več kot 100 prireditvah javnega pomena organizatorji pričakujejo več kot 10.000 udeležencev iz približno 15 držav in vsaj 120.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Tudi letos so ptujske ulice med pustnim časom kraj, vreden obiska.

Več informacij: www.kurentovanje.net

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Jubilejni 50. Narava-zdravje

Košara jabolk
torek, 15. oktober 2019

Sejem za zdrav življenjski slog bo predstavljal svojo ponudbo prek vsebinskih sklopov Prehrana – Zdravje – Gibanje – Naravna kozmetika in wellness – Zeleno sobivanje od 23. do 26. oktobra.

Evropa nagradila Ljubljano za pametne rešitve v turizmu

ljubljana_april.jpeg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Ljubljana je v okviru druge izvedbe projekta Evropska prestolnica pametnega turizma v Helsinkih, 9. oktobra, prejela prestižno priznanje za najboljše evropsko mesto na področju digitalnih rešitev, s katero je Ljubljana predstavila svoje najpomembnejše ukrepe in načrte s področja trajnostnega razvoja, dostopnosti, digitalizacije ter kulturne dediščine in ustvarjalnosti.

Praznovanje izolske legende

izola_panorama.jpg
petek, 11. oktober 2019

Letošnji Praznik izolskega čudeža, s katerim domačini obujajo tradicionalni krajevni praznik, bo vključeval veslaška tekmovanja, obujanje starodavne legende in kulturni program. Na stojnicah pa ne bo manjkalo domačih dobrot.

Vrtnice in umetnost

vrtnica_ljubljana.jpeg
četrtek, 10. oktober 2019

Strokovnjakom in ljubiteljem vrtnic in umetnosti pripravljajo 10.10.2019 (od 15. do 19. ure) na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje prijetno popoldne s kratkimi strokovnimi predavanji in demonstracijami ter druženjem v prijetnem okolju. Vstop je prost, vabljeni!

Velenje v oktobru vabi na posebno gastronomsko doživetje pod zemljo

velenje underground
ponedeljek, 7. oktober 2019

Doživite edinstveno 5-zvezdično gastronomsko pustolovščino 160 m pod zemljo. Doživetje Velenje Underground je nosilec znaka kakovosti Slovenia Unique Experiences, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija.

Mesto žensk

mesto žensk
petek, 4. oktober 2019

Za Mesto žensk, ki kulturno ponudbo Ljubljane bogati že več kot dve desetletji, sta značilni naravnanost k eksperimentom in prestopanju žanrskih meja, pa tudi družbena kritičnost.

Turizem Ljubljana s prenovljeno komunikacijsko platformo

Ljubljana
četrtek, 3. oktober 2019

Turizem Ljubljana je v sodelovanju z oglaševalsko agencijo Luna/TBWA razvil novo komunikacijsko platformo, ki povezuje vse elemente blagovne znamke Visit Ljubljana: kulturo, kulinariko, butičnost, trajnost, kongresni in športni turizem.

2. Novomeški 1/2 maraton

Tek
ponedeljek, 30. september 2019

Spoznajte Novo mesto in reko Krko s tekaške perspektive. 5. in 6. oktobra se udeležite jesenskega novomeškega 1/2 maratona ali rekreativnega teka na 6 kilometrov in pol. Če vam tek ne leži se lahko udeležite Nordijske hoje ob reki Krki, pohoda po novomeških gričih ali tečete s psi na Canicrossu.

Dobrodelni dan za družine otrok s posebnimi potrebami

bled_otok.jpg
ponedeljek, 23. september 2019
Jezerska promenada ne Bledu, 28. 9. 2019, 8:00 – 17:00

Čiliada v Izoli

čili festival
četrtek, 19. september 2019

V soboto, 21. septembra, Izola postane mesto ljubiteljev pikantnih okusov. Takrat nas čaka festival čilija in pekoče kuhinje – Čiliada.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije