Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
tk_urska.JPG

Šenkova domačija in Turistična kmetija Urška novi nosilki znaka Slovenia Green Cuisine

Datum: ponedeljek, 22. marec, 2021

V tem tednu sta znak Slovenia Green Cuisine prejeli še dve vrhunski turistični kmetiji: Šenkova domačija z Jezerskega in Turistična kmetija Urška na Pohorju. Obe kmetiji sta odličen primer delovanja v luči vrednot, ki jih zastopa znamka Slovenia Green Cuisine in opredeljuje tudi Zaveza za trajnostno gastronomijo Slovenije.

 

Obe kmetiji sta poznani po tesni vpetosti v lokalno okolje in po ponudbi domače in zdrave hrane.  Shemi sta se pridružili na podlagi znaka Zeleni ključ.

Turistična kmetija Urška že od vsega začetka deluje s spoštovanjem do zemlje in lokalnega okolja, njihova močna povezanost in skrb za naravo pa se odražata tudi v številnih trajnostnih certifikatih, ki so jih prejeli tekom let. Kar 90 % živil pridelajo na svoji ekološki kmetiji, njihova kulinarika pa je rahločutna zmes doma pridelanih sestavin z njive, iz zeliščnega in cvetličnega vrta ter ustvarjalnosti Urške Topolšek Planinšek in njene mame Vilme Topolšek. Vse jedi so servirane na ročno izdelanih krožnikih lokalnih ustvarjalcev.

Kmetijo so že leta 1991 preusmerili v turizem, od takrat pa se trudijo, da gostom iz leta v leto ponujajo več in nekaj novega. Leta 2011 so tako postali prva turistična kmetija v Sloveniji, ki je prejela znak EU eko marjetica, uradni znak evropske unije za okolju prijazne turistične namestitve. Tudi zadnjih nekaj mesecev, ko so turistične nastanitve po sili razmer zaprte, so izkoristili za obnove in izboljšave.

Tudi Šenkova domačija je kot ekološka kmetija že na področju kmetovanja zavezana k varovanju naravnih virov in okolja. Med obnovo stavb, v katerih gostje bivajo, so uporabili okolju prijazne gradbene materiale, predvsem les in apno ter v opremo vložili veliko starega lesa iz ostrešja in opažev stare stavbe. Les, uporabljen pri gradnji in za kritino, je certificiran s PEFC certifikatom, ki dokazuje trajnostno gospodarjenje z gozdom. V vseh kopalnicah so nameščene varčne tuš ročke in varčni ventili na pipah, prav tako povsod uporabljajo recikliran toaletni papir iz tetrapak embalaže, recikliran pisarniški papir in ekološka čistila.

Kot člani združenja Gorniških vasi in Aktivne Slovenije goste ozaveščajo o okolju prijaznih načinih gibanja in omogočajo izposojo gorskih koles in pohodniških palic ter jih spodbujajo, da se po Jezerskem premikajo brez onesnaževanja okolja. Hrano, ki jo ponudijo gostom, večinoma pridelajo doma, česar pa ne uspejo pridelati, kupijo od lokalnih ekoloških pridelovalcev in jih spodbujajo k pridelavi, namenjeni za turistične ponudnike. S tem delujejo povezovalno in spodbujevalno tudi v lokalnem okolju.

Zaposleni se redno izobražujejo o okolju prijaznih praksah delovanja in k tem spodbujajo goste in poslovne partnerje. Medsebojna izmenjava dobrih praks je ključna tako na nivoju kmetovanja kot turizma in je pomemben dejavnik v razvoju podeželja.

Vabimo vas, da si več o trajnostnem poslovanju in sonaravnem delovanju Turistične kmetije Urška in Šenkove domačije preberete na njihovih spletnih straneh.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Travel & Leisure Slovenijo uvrstil na lestvico najbolj priljubljenih destinacij za tretje življenjsko obdobje

ljubljana_grudnovo_nabrezje.jpeg
četrtek, 22. april 2021

Spletni članek medija Travel & Leisure je Slovenijo in mesto Ljubljana uvrstili na lestvico destinacij, ki jih priporočajo za bivanje po upokojitvi.

Tuji potniki jeseni 2020 večinoma iz evropskih držav

srce-slovenije-postajalisce-za-avtodome-pri-rozi-liberga-smartno-pri-litiji-1.jpg
sreda, 21. april 2021

  Med tujimi potniki, ki so jeseni 2020 pripotovali v Slovenijo, je bilo več kot 80 % tranzi…

Projekt KUHAM DOMAče za razvoj gastronomije Zgornje Gorenjske

cerkno_kulinarika.jpg
torek, 20. april 2021

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR) v zadnjih letih veliko pozornosti posveča domači kulinariki.

Novi člani Zelene sheme: destinacija Renče-Vogrsko in Hotel Park s Kavarno Park

Grad_bled
ponedeljek, 19. april 2021

Destinacija Renče-Vogrsko se je kot 58. destinacija pridružila Zeleni shemi in osvojila bronasti znak Slovenia Green. Med novimi člani Zelene sheme tudi blejski Hotel Park s Kavarno Park.

STO in Kongresni urad Slovenije organizirata prvi virtualni dogodek Feel sLOVEni@ Business Date MICE

ITB_Berlin_stojnica_464508.jpg
ponedeljek, 19. april 2021

Slovenska turistična organizacija (STO) v sodelovanju s Kongresnim uradom Slovenije v četrtek, 22. aprila, organizira virtualni dogodek Feel sLOVEni@ Business Date MICE, na katerem se bodo srečali slovenski ponudniki in tuji kupci za produkt poslovnih srečanj in dogodkov.

Novo: pastirska akademija za ozaveščanje otrok o pomenu sobivanja z naravo

eco_resort_vp.jpg
sreda, 14. april 2021

Društvo turistov Slovenije bo po notificiranem programu Zavoda za razvoj turizma na lokaciji Slovenia Eco Resorta pričela z novim programom za otroke, pastirsko akademijo.

Mag. Maja Pak in mag. Petra Stušek na seznamu vplivnih voditeljev destinacijskega marketinga

petra_stusek.jpg
torek, 13. april 2021

Spletna platforma za vizualno trženje v turizmu CrowdRiff je objavila seznam vplivnih posameznikov v turizmu na področju destinacijskega marketinga za Evropo in Veliko Britanijo, na katerega so uvrstili tudi dve Slovenki: direktorico STO, mag. Majo Pak, in direktorico Turizma Ljubljana, mag. Petro Stušek.

Izšla je zbirka Kako oživiti slovenski turizem?

slovenija.JPG
torek, 13. april 2021

Objavljena je e-zbirka, ki vsebuje več kot 70 mnenj slovenskih turističnih ponudnikov o turizmu v Sloveniji.  

Ustanovljena delovna skupina za pomoč, obnovo in razvoj gostinstva in turizma

kulinarika.jpeg
ponedeljek, 12. april 2021

Minuli teden so predstavniki Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Turistično gostinske zbornice Slovenije in Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije ustanovili delovno skupino, ki bo skrbela za izvajanje podpisanega Memoranduma o sodelovanju in vzpostavitvi medsektorske verige vrednosti živilsko predelovalnega sektorja, gostinstva in turizma in skupaj opozarjala na aktualne probleme in pomembne teme za vse sektorje.

Prvi letošnji žrebeti Kobilarne Lipica

Lipicanci
ponedeljek, 12. april 2021

V Kobilarni Lipica se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII. Do junija se jima bo v lipiški čredi pridružilo še 23 žrebet. Takoj ko bo mogoče, bodo v Lipici tudi odprli prenovljeni hotel Maestoso in z uvajanjem novih, tematsko usklajenih, predvsem konjeniških programov.

 

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije