Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
gorski_maraton.jpg

Si upate na pravi gorski maraton?

Datum: torek, 27. maj, 2014

PREIZKUSITE SE NA TRINAJSTEM GORSKEM MARATONU 4 OBČIN

Podbrdo, 21. junij 2014

Podbrdo, majhna gorska vasica v Baški grapi, že desetletje na tretji vikend v juniju organizira spektakularni Gorski maraton štirih občin (GM4O). Maraton poteka po planinskih poteh, ki nas iz Podbrda  povedejo na Črno prst čez Bačarsko sedlo in Koblo, se spustijo globoko v dno Baške grape, na drugi strani pa ponovno dvignejo na vrh Porezna in zaključijo krog nazaj v izhodišču. Ideja ekstremno zahtevnega tekmovanja se je spočetka marsikomu zdela privlečena za lase. Vendar je izjemno naravno okolje, še bolj pa požrtvovalnost in gostoljubnost množice v organizacijo vključenih domačinov, že prvo tekmo proslavilo kot enega najpomembnejših dogodkov območja.

Prvi pravi gorski maraton – 42,195 km

V lanskem letu so prvič predstavili novo traso s štartom v centru Podbrda, tako da je bil start in cilj na istem kraju – v Podbrdu. Proga se je podaljša iz 38,5 km na 42,195 km. Spremenila se je tudi višinska razlika, ki sedaj znaša 2.800 metrov vzponov in prav tako 2.800 spustov. Po letu 2011, ko se je na tej progi pomirila svetovna elita v gorskih maratonih in je Podbrdo gostilo 8. Svetovno prvenstvo v gorskem maratonu ( 8th WMRA Long Distance Mountain Running Challenge), pričakujejo rekordno število tekmovalcev.

Prireditev v petek, soboto in nedeljo

Tudi letos bodo tekaško prireditev popestrili s petkovim večernim programom z otvoritvijo maratona, testeninko in lokalno glasbeno skupino Brandy Brothers Band. Sobota je rezervirana za maraton in 3.Mini GM4O za osnovnošolce in  srednješolce, ki poteka v Podbrdu, po bregovih in grapah v okolici ciljnega prostora.  Sobotni zaključek maratona s podelitvijo in žrebanj nagrad sponzorjev bo zaključila sprostitev s starimi znanci Kraškimi ovčarji. Nedelja bo obarvana dobrodelno, saj bodo z VDC (Varstveno delovni center) Tolmin organizirali koncert Klape Cambi. Izkupiček od vstopnine bo namenjen za nakup nujno potrebnega dvigala v VDC.

Na dogodku boste lahko preizkusili tudi nove Salomon tekaške copate!

Podatki o PROGI:

START in CILJ: Podbrdo, 520 m, ob 8.00 uri

NAJVIŠJA TOČKA: Čez Suho (Črna prst), 1.760 m

NAJNIŠJA TOČKA: Hudajužna, 361 m

SKUPNA DOLŽINA: 42,195 km

SKUPNA VIšINA VZPONOV: 2.800 m in SPUSTOV: 2.800 m

OKREPČEVALNICE: 18 okrepčevalnic s pijačo in prigrizki

ČASOVNA OMEJITEV: 9 ur

PRIJAVE: prijave se zaključijo 7 dni pred dnevom tekme; podrobnosti najdete na www.gm4o.si

INFORMACIJE:  www.gm4o.si, info@gm4o.si

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Okusi Radol'ce

okusi_radolce.png
torek, 22. oktober 2019

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija.Okusi Radol'ce v svojih lokalih ponujajo lokalno pridelane surovine in iz njih ustvarjajo jedi, značilne za radolško okolje.

Jubilejni 50. Narava-zdravje

Košara jabolk
ponedeljek, 21. oktober 2019

Sejem za zdrav življenjski slog bo predstavljal svojo ponudbo prek vsebinskih sklopov Prehrana – Zdravje – Gibanje – Naravna kozmetika in wellness – Zeleno sobivanje od 23. do 26. oktobra.

Hotel Cerkno bo dobil novo podobo

cerkno-3.jpg
petek, 18. oktober 2019

V Hotelu in smučišču Cerkno, družbi, ki jo je pred dvema letoma prevzel Marjan Batagelj, se že v prihodnjem letu obetajo korenite spremembe. Obnova naj bi trajala tri leta, za investicijo pa bodo odšteli sedem milijonov evrov.

Terme Snovik zabeležile pol milijona nočitev

snovik_poletje1.jpg
četrtek, 17. oktober 2019

V Termah Snovik so včeraj praznovali pomembno prelomnico, saj so zabeležili pol milijona nočitev. Spodbudna novica in hkrati tudi obveza, da bodo tudi v prihodnje skrbeli za kakovost svojih storitev in zadovoljstvo gostov. Nad pozornostjo presenečeni gostji iz okolice Maribora, ki je v Termah Snovik bivala prvič, so podarili prav posebno darilo.

Praznovanje izolske legende

izola_panorama.jpg
četrtek, 17. oktober 2019

Letošnji Praznik izolskega čudeža, s katerim domačini obujajo tradicionalni krajevni praznik, bo vključeval veslaška tekmovanja, obujanje starodavne legende in kulturni program. Na stojnicah pa ne bo manjkalo domačih dobrot.

Podelili smo priznanja zmagovalcem akcije »Naj kopališče 2019«

Naj kopališče 2019
sreda, 16. oktober 2019

Že 29. let zapored kopalke in kopalci slovenskih kopališč čez vse poletje izbirajo najboljša in jih tako nagradijo za izboljšanje ponudbe in skrbnost. Na gradu Rače so danes na slavnostni prireditvi podelili priznanja najboljšim v šestih kategorijah, te nazive so pridobili Aqualuna Term Olimia, Terme Vivat in Terme Paradiso, Velenjska plaža, Letno kopališče Celje in Vodno mesto Atlantis. Akcija »Naj kopališče 2019« poteka v organizaciji RTV Slovenija v sodelovanju s spletnim portalom »Dobro jutro, Slovenija« na več radijskih postajah po vsej Sloveniji.

Evropa nagradila Ljubljano za pametne rešitve v turizmu

ljubljana_april.jpeg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Ljubljana je v okviru druge izvedbe projekta Evropska prestolnica pametnega turizma v Helsinkih, 9. oktobra, prejela prestižno priznanje za najboljše evropsko mesto na področju digitalnih rešitev, s katero je Ljubljana predstavila svoje najpomembnejše ukrepe in načrte s področja trajnostnega razvoja, dostopnosti, digitalizacije ter kulturne dediščine in ustvarjalnosti.

Vrtnice in umetnost

vrtnica_ljubljana.jpeg
četrtek, 10. oktober 2019

Strokovnjakom in ljubiteljem vrtnic in umetnosti pripravljajo 10.10.2019 (od 15. do 19. ure) na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje prijetno popoldne s kratkimi strokovnimi predavanji in demonstracijami ter druženjem v prijetnem okolju. Vstop je prost, vabljeni!

Velenje v oktobru vabi na posebno gastronomsko doživetje pod zemljo

velenje underground
ponedeljek, 7. oktober 2019

Doživite edinstveno 5-zvezdično gastronomsko pustolovščino 160 m pod zemljo. Doživetje Velenje Underground je nosilec znaka kakovosti Slovenia Unique Experiences, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija.

Mesto žensk

mesto žensk
petek, 4. oktober 2019

Za Mesto žensk, ki kulturno ponudbo Ljubljane bogati že več kot dve desetletji, sta značilni naravnanost k eksperimentom in prestopanju žanrskih meja, pa tudi družbena kritičnost.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije