Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
gorski_maraton.jpg

Si upate na pravi gorski maraton?

Datum: torek, 27. maj, 2014

PREIZKUSITE SE NA TRINAJSTEM GORSKEM MARATONU 4 OBČIN

Podbrdo, 21. junij 2014

Podbrdo, majhna gorska vasica v Baški grapi, že desetletje na tretji vikend v juniju organizira spektakularni Gorski maraton štirih občin (GM4O). Maraton poteka po planinskih poteh, ki nas iz Podbrda  povedejo na Črno prst čez Bačarsko sedlo in Koblo, se spustijo globoko v dno Baške grape, na drugi strani pa ponovno dvignejo na vrh Porezna in zaključijo krog nazaj v izhodišču. Ideja ekstremno zahtevnega tekmovanja se je spočetka marsikomu zdela privlečena za lase. Vendar je izjemno naravno okolje, še bolj pa požrtvovalnost in gostoljubnost množice v organizacijo vključenih domačinov, že prvo tekmo proslavilo kot enega najpomembnejših dogodkov območja.

Prvi pravi gorski maraton – 42,195 km

V lanskem letu so prvič predstavili novo traso s štartom v centru Podbrda, tako da je bil start in cilj na istem kraju – v Podbrdu. Proga se je podaljša iz 38,5 km na 42,195 km. Spremenila se je tudi višinska razlika, ki sedaj znaša 2.800 metrov vzponov in prav tako 2.800 spustov. Po letu 2011, ko se je na tej progi pomirila svetovna elita v gorskih maratonih in je Podbrdo gostilo 8. Svetovno prvenstvo v gorskem maratonu ( 8th WMRA Long Distance Mountain Running Challenge), pričakujejo rekordno število tekmovalcev.

Prireditev v petek, soboto in nedeljo

Tudi letos bodo tekaško prireditev popestrili s petkovim večernim programom z otvoritvijo maratona, testeninko in lokalno glasbeno skupino Brandy Brothers Band. Sobota je rezervirana za maraton in 3.Mini GM4O za osnovnošolce in  srednješolce, ki poteka v Podbrdu, po bregovih in grapah v okolici ciljnega prostora.  Sobotni zaključek maratona s podelitvijo in žrebanj nagrad sponzorjev bo zaključila sprostitev s starimi znanci Kraškimi ovčarji. Nedelja bo obarvana dobrodelno, saj bodo z VDC (Varstveno delovni center) Tolmin organizirali koncert Klape Cambi. Izkupiček od vstopnine bo namenjen za nakup nujno potrebnega dvigala v VDC.

Na dogodku boste lahko preizkusili tudi nove Salomon tekaške copate!

Podatki o PROGI:

START in CILJ: Podbrdo, 520 m, ob 8.00 uri

NAJVIŠJA TOČKA: Čez Suho (Črna prst), 1.760 m

NAJNIŠJA TOČKA: Hudajužna, 361 m

SKUPNA DOLŽINA: 42,195 km

SKUPNA VIšINA VZPONOV: 2.800 m in SPUSTOV: 2.800 m

OKREPČEVALNICE: 18 okrepčevalnic s pijačo in prigrizki

ČASOVNA OMEJITEV: 9 ur

PRIJAVE: prijave se zaključijo 7 dni pred dnevom tekme; podrobnosti najdete na www.gm4o.si

INFORMACIJE:  www.gm4o.si, info@gm4o.si

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

V letu 2019 2,75 milijard evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 21. februar 2020

Banka Slovenije je objavila vrednost izvoza potovanj za leto 2019, ta znaša 2,75 milijard evrov, kar je za 1,8 odstotka več kot v letu 2018.

Nagrajenci akcije Naj wellness

Logo_naj_wellness
petek, 21. februar 2020

Za tiste, ki glasujejo v akciji Naj wellness smo pripravili lepe nagrade. Žrebamo vsak teden!

Časnik Forbes znova izpostavil Ano Roš

ana_roš
četrtek, 20. februar 2020

V ugledni ameriški reviji Forbes so ponovno izpostavili odličnost Hiše Franko in Ane Roš ter jo opisali kot eno najboljših kuharskih mojstric na svetu, katere edinstvene jedi združujejo ljudi z vsega sveta. V članku je izpostavljena tudi lokalna pridelava sestavin, ki jih Roševa uporablja za pripravo gastronomskih mojstrovin.

Najboljši pustni krofi

Pustni krofi
torek, 18. februar 2020

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

Škucove packarije

skuc.jpg
petek, 14. februar 2020

Škucove packarije so brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke, vsako soboto, med 18. januarjem in 2. marcem 2020, ob 10. uri dopoldne v ŠKUC-u, na Starem trgu 21 v Ljubljani.

Kmalu 16 novih nočitev na gradu Podsreda

podsreda.jpg
četrtek, 13. februar 2020

Poti kozjanskih gričev vodijo do skritih kotičkov, kjer se čas ustavi in je zgodovina še vedno živa. Tam se nad dolino dviga srednjeveški Grad Podsreda – najbolj grajski med gradovi na Slovenskem.

Hood Heroes bodo prižgali luč za ulično košarko

kosarka.jpg
četrtek, 13. februar 2020

V Hood Burgerju bodo letos svojo tradicionalno dobrodelno akcijo Hood Heroes, ki bo potekala od danes pa vse do 11. marca, namenili zbiranju sredstev za razsvetljavo izbranih igrišč za ulično košarko. Vsak teden bodo svoji redni ponudbi dodali po enega od Hood Heroes posebnih burgerjev in od prodaje vsakega 1 evro namenili v sklad akcije.

Pogumno zapisane pesmi 12. literarnega natečaja Term Snovik

snovik_poletje1.jpg
ponedeljek, 10. februar 2020

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika se je v Termah Snovik odvijal že 12. tradicionalni literarni večer. Kot je povedal prokurist družbe Ivan Hribar so že pred 25. leti ob gradnji prvega bazena sprejeli odločitev, da bodo gradili terme, ki bodo eko terme in ki bodo skrbele za ravnovesje telesa in duha. To je tudi razlog za vsakoletni literarni natečaj, s katerim vzpodbujajo k literarnemu ustvarjanju tako mlade kot odrasle. Letošnja tema pesnjenja je bila »pogum«. Tematika je bila skrbna izbrana ravno v času 18. obletnice delovanja Term Snovik, ki so jo praznovali pred kratkim. In zagotovo je bil potreben tudi pogum za dosego polnoletnosti.

Kobarid med 10 najbolj gostoljubnimi kraji po oceni Booking.com

kobarid
torek, 4. februar 2020

Booking.com, priljubljena platforma za rezervacije, je objavila seznam najbolj gostoljubnih krajev na svetu - nanj so uvrstili destinacije z najvišjim deležem turističnih nastanitev, ki imajo na njihovi platformi najboljše ocene gostov. Na seznamu je tudi Kobarid.

Kulturni praznik v vili Ruska dača – poučno in zelo drugače

preseren_celje.jpg
torek, 4. februar 2020

V Ruski dači v Zg. Gameljnah bodo 8. februar, kulturni praznik, praznovali z dnevom odprtih vrat in brezplačnimi ogledi. Pripravili so posebno zgodbo iz knjižnice Ruske dače, ki obiskovalce okrog nekaj zelo zanimivih, poučnih ovinkov pripelje prav do našega velikega pesnika Franceta Prešerna.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije