Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
gorski_maraton.jpg

Si upate na pravi gorski maraton?

Datum: torek, 27. maj, 2014

PREIZKUSITE SE NA TRINAJSTEM GORSKEM MARATONU 4 OBČIN

Podbrdo, 21. junij 2014

Podbrdo, majhna gorska vasica v Baški grapi, že desetletje na tretji vikend v juniju organizira spektakularni Gorski maraton štirih občin (GM4O). Maraton poteka po planinskih poteh, ki nas iz Podbrda  povedejo na Črno prst čez Bačarsko sedlo in Koblo, se spustijo globoko v dno Baške grape, na drugi strani pa ponovno dvignejo na vrh Porezna in zaključijo krog nazaj v izhodišču. Ideja ekstremno zahtevnega tekmovanja se je spočetka marsikomu zdela privlečena za lase. Vendar je izjemno naravno okolje, še bolj pa požrtvovalnost in gostoljubnost množice v organizacijo vključenih domačinov, že prvo tekmo proslavilo kot enega najpomembnejših dogodkov območja.

Prvi pravi gorski maraton – 42,195 km

V lanskem letu so prvič predstavili novo traso s štartom v centru Podbrda, tako da je bil start in cilj na istem kraju – v Podbrdu. Proga se je podaljša iz 38,5 km na 42,195 km. Spremenila se je tudi višinska razlika, ki sedaj znaša 2.800 metrov vzponov in prav tako 2.800 spustov. Po letu 2011, ko se je na tej progi pomirila svetovna elita v gorskih maratonih in je Podbrdo gostilo 8. Svetovno prvenstvo v gorskem maratonu ( 8th WMRA Long Distance Mountain Running Challenge), pričakujejo rekordno število tekmovalcev.

Prireditev v petek, soboto in nedeljo

Tudi letos bodo tekaško prireditev popestrili s petkovim večernim programom z otvoritvijo maratona, testeninko in lokalno glasbeno skupino Brandy Brothers Band. Sobota je rezervirana za maraton in 3.Mini GM4O za osnovnošolce in  srednješolce, ki poteka v Podbrdu, po bregovih in grapah v okolici ciljnega prostora.  Sobotni zaključek maratona s podelitvijo in žrebanj nagrad sponzorjev bo zaključila sprostitev s starimi znanci Kraškimi ovčarji. Nedelja bo obarvana dobrodelno, saj bodo z VDC (Varstveno delovni center) Tolmin organizirali koncert Klape Cambi. Izkupiček od vstopnine bo namenjen za nakup nujno potrebnega dvigala v VDC.

Na dogodku boste lahko preizkusili tudi nove Salomon tekaške copate!

Podatki o PROGI:

START in CILJ: Podbrdo, 520 m, ob 8.00 uri

NAJVIŠJA TOČKA: Čez Suho (Črna prst), 1.760 m

NAJNIŠJA TOČKA: Hudajužna, 361 m

SKUPNA DOLŽINA: 42,195 km

SKUPNA VIšINA VZPONOV: 2.800 m in SPUSTOV: 2.800 m

OKREPČEVALNICE: 18 okrepčevalnic s pijačo in prigrizki

ČASOVNA OMEJITEV: 9 ur

PRIJAVE: prijave se zaključijo 7 dni pred dnevom tekme; podrobnosti najdete na www.gm4o.si

INFORMACIJE:  www.gm4o.si, info@gm4o.si

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

9 polfinalistov za nagrado Snovalec 2020

Snovalec
torek, 7. april 2020

Za naziv Snovalec 2020 Slovenske turistične organizacije se je letos potegovalo 44 prijavljenih idej. Strokovna komisija je izbrala 9 polfinalistov, ki so svoje ideje 1. in 3. aprila podrobneje predstavili na spletnih zagovorih.

Z enim klikom si prisluži paket funkcionalnih čajev 1001 CVET

3838700292596 1001CVET_funkcionalni_cajevi_Odpornost_40g front.png
ponedeljek, 6. april 2020

Odgovori na preprosto nagradno vprašanje in se poteguj za praktične nagrade. Konec aprila bomo 10 srečnim izžrebancem podelili paket vseh štirih okusov funkcionalnih čajev 1001 CVET.

Nov promocijski film Za zeleno Velenje

velenje
četrtek, 2. april 2020

Velenje kot ponosni član družine Slovenia Green izpolnjuje obljubo in deluje po trajnostnih načelih. Z novim promocijskim filmom Za zeleno Velenje želijo občanke in občane ter obiskovalce mesta spodbuditi k okolju in naravi prijaznemu obnašanju.

V ZOO Ljubljana so na svet pokukali prvi letošnji mladiči

črna čopičarka
sreda, 1. april 2020

Ob koncu precej tople zime se je v živalskem vrtu povečalo število družinskih članov pri črnih čopičarkah, divjih svinjah in dvogrbih kamelah.

UNWTO poziva inovatorje in podjetnike naj pospešijo obnovo turizma

zemlja.jpg
torek, 31. marec 2020

Svetovna turistična organizacija (UNWTO) ob podpori Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) poziva inovatorje in podjetnike, naj predlagajo nove rešitve za pomoč turističnemu sektorju, da si opomore od izbruha novega koronavirusa. Rok za prijavo je 10. april.

V Triglavskem narodnem parku napovedali vojno plastiki

triglav1.jpg
petek, 27. marec 2020

V javnem zavodu Triglavski narodni park letos začenjajo organiziran boj proti plastiki tako v samem parku kot na širšem biosfernem območju Julijskih Alp. Pri tem bo potrebno sodelovanje vseh deležnikov, od lokalnih skupnosti in šol do turizma in občanov. Najprej pa se bodo osredotočili na izkoreninjanje plastike za enkratno uporabo.

V januarju 165 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
sreda, 25. marec 2020

Banka Slovenije je v preteklih dneh objavila vrednost izvoza potovanj za januar 2020, ki znaša 165 milijonov evrov, kar je za 0,6 odstotka več kot v januarju 2019.

Kamniška kulturna karantena

Sutna_street_Photo_associaton_Kamnik__Fotoklub_Kamnik_.JPG
sreda, 25. marec 2020

Kamnik je kulturno mesto. Lokalna ponudba, sestavljena iz lokalnih in gostujočih ustvarjalcev, dostikrat presega število obiskovalcev. Nenadna situacija preprečuje kakršnokoli zbiranje na javnih dogodkih, prav tako večji umetniški kolektivi, društva, kulturni zavodi in festivali ne morejo producirati nove ponudbe.

Naj pralina in Naj čokoladna tablica 2020 ter odpoved Festivala čokolade

festival_cokolade_6.jpg
torek, 24. marec 2020

Zaradi nastale situacije je letošnji Festival čokolade, ki bi v Radovljici potekal med 17. in 19. aprilom, odpovedan. Že v začetku meseca marca pa je bil narejen izbor za Naj pralino in Naj čokoladno tablico Festivala čokolade 2020. Preverite zmagovalce.

Poziv državljanom k odgovornemu izbiranju ciljev gibanja na svežem zraku

na_lepse_gore.jpg
torek, 24. marec 2020

Gorska reševalna zveza Slovenija v času epidemije odsvetuje aktivnosti v hribih, posebej v visokogorju, kjer je večja možnost poškodb, saj so razmere v gorah še vedno zelo zahtevne in nevarne.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije