Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
dobrna_kulinarika.jpg

Sloveniji slavnostna podelitev naziva Evropska gastronomska regija 2021

Datum: ponedeljek, 8. oktober, 2018

Danes bo Sloveniji na slovestnosti v Bruslju podeljen uradni naziv Evropska gastronomska regija 2021 (European region of gastronomy - ERG). To je priznanje vsem vključenim pri projektu in dodatna priložnost v prizadevanjih, da postane Slovenija globalno prepoznavna kot trajnostno usmerjena in vrhunska gastronomska destinacija za butična 5-zvezdična doživetja.

Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 kot enega od desetih vodilnih turističnih produktov, ki lahko veliko pripomorejo k promociji, prepoznavnosti in ugledu države in turizma, opredeljuje gastronomijo. Gastronomija daje možnost razvoja odličnih doživetij z dodano vrednostjo in tako prispeva k razpršitvi turističnih tokov in desezonalizaciji turizma, kar je med osrednjimi cilji prihodnjega razvoja slovenskega turizma. V ponedeljek, 8. oktobra bo Sloveniji podeljen uradni naziv Evropska gastronomska regija 2021 (ERG 2021) in sicer na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest na stalnem predstavništvu Republike Slovenije v Bruslju.

Strokovna komisija ERG je Slovenijo obiskala med 17. in 20. julijem 2018 in bila navdušena nad gastronomsko ponudbo naše dežele. Člani komisije so se srečali s predstavniki 16 deležnikov, ki so pristopili k projektu, in se podrobno seznani s knjigo kandidature Okusiti Slovenijo, ki jo je uredil prof. dr. Janez Bogataj. Med obiskom je komisija v sestavi dr. Diane Dodd, Blance Cros, Alfreda van Mamerena in Jacinte Dalton presojala pestrost slovenske gastronomske ponudbe na področju kulture, trajnostnega turizma, kmetijstva in izobraževanja in se odločila, da Slovenijo priporoči upravnemu odboru IGCAT za nosilko naziva ERG 2021.

Strokovna komisija je izpostavila, da program, ki ga je Slovenija predstavila ob svoji kandidaturi, zelo dobro vključuje različna področja, ki jih pokriva Evropska gastronomska regija, da predstavlja dolgoročno strategijo Slovenije s ciljem povečanja kakovosti življenja, izobraževanja na področju zdravega in sonaravnega bivanja in trajnostnega razvoja gastronomije. Komisijo so prepričali tudi gastronomski presežki Slovenije ter njena zaveza regionalnih partnerjev k trajnostnemu razvoju in izvedba različnih aktivnosti v zvezi z njim. Naziv ERG 2012 je izjemnega pomena za slovenski turizem. To je priznanje vsem, ki so vključeni v omogočanje in izvedbo ponudbe ter promocije gastronomije, da postanemo vedno bolj globalno prepoznavni kot edinstvena, vrhunska gastronomska destinacija za butična 5-zvezdična doživetja.

Preko projekta ERG 2021 Se bodo nadaljevala prizadevanja za doseganje boljše kakovosti življenja v naši regiji in izboljšanje zdrave ponudbe v gostinstvu. Projekt namreč poudarja edinstvene kulinarične kulture, izobraževanja za bolj zdravo in sonaravno življenje, spodbujanje inovativnosti v gastronomiji ter tesnejša medsektorska povezovanja na področju prehranske politike, gastronomije, gostinstva, turizma, kmetijstva, zdravja, izobraževanja in trajnostnih načel v ekonomskem, kulturnem, socialnem in okoljskem smislu.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Božični ARTish

artish_siska_018 mala - foto Matej Povse.jpg
torek, 11. december 2018

ARTish je prireditev, na kateri ustvarjalci ne predstavijo le svojih del, temveč tudi svoje postopke in ideje. 15. 12. 2018 ob 10:00 - 16. 12. 2018 ob 19:00, Ljubljana, Kulturni center Tobačna 001

December v Ljubljani

december_v_ljubljani-1.jpeg
ponedeljek, 10. december 2018

Praznični sejem, ki ga spremlja ponudba v gostinskih hišicah, postane središče družabnega dogajanja, na bližnjih trgih pa se vrstijo brezplačni koncerti in druge prireditve za odrasle in otroke. Dogajanje doseže vrhunec na silvestrovo z zabavami na osrednjih trgih v mestu.

Klekljanje čipk v Sloveniji na Unescovem seznamu

cipke_zelezniki.jpg
sreda, 5. december 2018

Ta teden so na zasedanju v Port Louisu na Mavriciju na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisali klekljanje čipk v Sloveniji in veščino suhozidne gradnje. Slovenija je nominacijo v formalni postopek pri Unescu vložila marca 2017. Vpis pomeni posebno priznanje vsem umetnicam klekljanja, ki veščino že stoletja prenašajo iz roda v rod.

Slovenski kuharji z bronom s svetovnega prvenstva

slovenska kuharska reprezentanca
torek, 4. december 2018

V Luksemburgu se je 28. novembra zaključilo svetovno kulinarično prvenstvo Villeroy et Boch Culinary World Cup, eno največjih tovrstnih tekmovanj na svetu. Slovenska kuharska reprezentanca, med katerimi sta tudi Hitova kuharja iz novogoriške Perle, je v kategoriji hladnih razstav osvojila bronasto priznanje.

Na finalnem dogodku November Gourmet izbran Nov okus Ljubljane

november gourmet
ponedeljek, 3. december 2018

Prejšnji petek se je z zaključno prireditvijo končal festival November Gourmet Ljubljana. Vrhunec gastronomskih doživetij, ki jo sooblikujejo priznana imena slovenske kulinarike, je izbor Novega okusa Ljubljane. Tokratni zmagovalec je Bruno Šulman, dijak Gimnazije Bežigrad.

Body Worlds Vital

body worlds
petek, 30. november 2018

Razstava Body Worlds Vital predstavlja človeško telo prek plastinantov oziroma ohranjenih pravih teles, od njegove zgradbe do celičnega sistema. Z razstavljenimi avtentičnimi človeškimi telesi in multimedijskimi prikazi razstava prikazuje, kakšno je telo, kadar je zdravo, v stanju ogroženosti ali obolelo. Zdrava telesa primerja z obolelimi oziroma s telesi v različnih zdravstvenih stanjih. Telesa na razstavi so razstavljena v gibanju.

STO dobila novo vodjo predstavništva v Nemčiji

rebeka kumer
sreda, 28. november 2018

Na mesto vodje predstavništva Slovenske turistične organizacije (STO) v Nemčiji je bila imenovana Rebeka Kumer Bizjak, ki s 1. januarjem 2019 začenja svoj štiriletni mandat v Münchnu.

Jaslice iz slame v Ljubljani

jaslice iz slame
sreda, 28. november 2018

Jaslice iz slame, ki stojijo pred Zoisovo palačo so unikatno ročno delo amaterskega umetnika Antona Kravanja. Posebnost postavljenih jaslic je, da so vse figure v naravni velikosti.

Novo na Črnem Kalu: otvoritev Hiše Robida

hisa robida
ponedeljek, 26. november 2018

Prejšnji petek, 16. novembra, je na podeželju slovenske Istre, v vasi Črni Kal s svetovno znanimi plezališči, potekal dan odprtih vrat Hiše Robida. Obiskovalci so si pobliže ogledali vse notranje prostore hiše ter poizkusili tople in hladne jedi tradicionalne Istrske kulinarike Gostilne Kraški rob.

Prižig prazničnih lučk v Mariboru

Maribor december
četrtek, 22. november 2018

Prijazno vabljeni, da se skupaj odpravimo osvetliti in začarati mariborske ulice in trge. Petek, 23. 11. 2018, s pričetkom ob 17. uri.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije