Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
dobrna_kulinarika.jpg

Sloveniji slavnostna podelitev naziva Evropska gastronomska regija 2021

Datum: ponedeljek, 8. oktober, 2018

Danes bo Sloveniji na slovestnosti v Bruslju podeljen uradni naziv Evropska gastronomska regija 2021 (European region of gastronomy - ERG). To je priznanje vsem vključenim pri projektu in dodatna priložnost v prizadevanjih, da postane Slovenija globalno prepoznavna kot trajnostno usmerjena in vrhunska gastronomska destinacija za butična 5-zvezdična doživetja.

Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 kot enega od desetih vodilnih turističnih produktov, ki lahko veliko pripomorejo k promociji, prepoznavnosti in ugledu države in turizma, opredeljuje gastronomijo. Gastronomija daje možnost razvoja odličnih doživetij z dodano vrednostjo in tako prispeva k razpršitvi turističnih tokov in desezonalizaciji turizma, kar je med osrednjimi cilji prihodnjega razvoja slovenskega turizma. V ponedeljek, 8. oktobra bo Sloveniji podeljen uradni naziv Evropska gastronomska regija 2021 (ERG 2021) in sicer na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest na stalnem predstavništvu Republike Slovenije v Bruslju.

Strokovna komisija ERG je Slovenijo obiskala med 17. in 20. julijem 2018 in bila navdušena nad gastronomsko ponudbo naše dežele. Člani komisije so se srečali s predstavniki 16 deležnikov, ki so pristopili k projektu, in se podrobno seznani s knjigo kandidature Okusiti Slovenijo, ki jo je uredil prof. dr. Janez Bogataj. Med obiskom je komisija v sestavi dr. Diane Dodd, Blance Cros, Alfreda van Mamerena in Jacinte Dalton presojala pestrost slovenske gastronomske ponudbe na področju kulture, trajnostnega turizma, kmetijstva in izobraževanja in se odločila, da Slovenijo priporoči upravnemu odboru IGCAT za nosilko naziva ERG 2021.

Strokovna komisija je izpostavila, da program, ki ga je Slovenija predstavila ob svoji kandidaturi, zelo dobro vključuje različna področja, ki jih pokriva Evropska gastronomska regija, da predstavlja dolgoročno strategijo Slovenije s ciljem povečanja kakovosti življenja, izobraževanja na področju zdravega in sonaravnega bivanja in trajnostnega razvoja gastronomije. Komisijo so prepričali tudi gastronomski presežki Slovenije ter njena zaveza regionalnih partnerjev k trajnostnemu razvoju in izvedba različnih aktivnosti v zvezi z njim. Naziv ERG 2012 je izjemnega pomena za slovenski turizem. To je priznanje vsem, ki so vključeni v omogočanje in izvedbo ponudbe ter promocije gastronomije, da postanemo vedno bolj globalno prepoznavni kot edinstvena, vrhunska gastronomska destinacija za butična 5-zvezdična doživetja.

Preko projekta ERG 2021 Se bodo nadaljevala prizadevanja za doseganje boljše kakovosti življenja v naši regiji in izboljšanje zdrave ponudbe v gostinstvu. Projekt namreč poudarja edinstvene kulinarične kulture, izobraževanja za bolj zdravo in sonaravno življenje, spodbujanje inovativnosti v gastronomiji ter tesnejša medsektorska povezovanja na področju prehranske politike, gastronomije, gostinstva, turizma, kmetijstva, zdravja, izobraževanja in trajnostnih načel v ekonomskem, kulturnem, socialnem in okoljskem smislu.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Oglejte si osveženo predstavitev regij in vodilnih destinacij na Slovenia.info

feel_309835.jpg
ponedeljek, 15. oktober 2018

Še več uporabnih informacij in navdihujočih vsebin za raziskovanje in načrtovanje aktivnega, družabnega ali sproščujočega oddiha v Sloveniji vas zdaj čaka na osrednjem slovenskem turističnem portalu Slovenia.info. Slovenska turistična organizacija ga je v skladu s Strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 nadgradila s preglednejšo in bogatejšo predstavitvijo štirih regij in 34 vodilnih destinacij.

Čebelarska zveza Slovenije in njen predsednik Boštjan Noč ter Drago Bulc dobitniki Kristalnega Triglava

Kristalni Triglav 2013.jpg
petek, 12. oktober 2018

Na Dnevih slovenskega turizma, ki potekajo v Portorožu, so podelili najvišja priznanja v slovenskem turizmu. Društvo turističnih novinarjev Slovenije za vidne dosežke v turizmu vse od leta 2011 podeljuje priznanje Kristalni Triglav. Člani društva so se odločili, da Kristalni Triglav 2018 podelijo Čebelarski zvezi Slovenije s predsednikom Boštjanom Nočem na čelu.

4. Miklavžev tek po "CIK-CAKU"

miklavzev_sprevod-2.jpeg
petek, 12. oktober 2018

Miklavžev tek po cik-caku je športno-rekreativna prireditev Mladinskega sveta Ravne na Koroškem. Gre za adrenalinski tek po 147 stopnicah, kateri poteka v začetku decembra.

Dnevi evropske kulturne dediščine in teden kulturne dediščine

bled_otok.jpg
četrtek, 11. oktober 2018

Evropski parlament je razglasil leto 2018 za Evropsko leto kulturne dediščine. ELKD izpostavlja predvsem dejstvo, da je naša skupna kulturna dediščina tako lokalna kot evropska in to razsežnost uporabi pri soočanju s trenutnimi izzivi: po eni strani gradi nove priložnosti za ohranjanje in razvoj kulturne dediščine, po drugi pa izpostavlja, da je ohranitev nujna, saj je naša kulturna dediščina pomemben in edinstven del družbenega in gospodarskega potenciala Evrope.

Naložba v informacijsko točko v Dovžanovi soteski

soteska Vintgar
sreda, 10. oktober 2018

Bogastvo narave je večletni projekt gorenjskih partnerjev, ki v območju Karavank in Kamniško Savinjskih Alp razvijajo inovativni turistični produkt z interpretacijo naravne dediščine. Občina Tržič nastopa kot projektni partner z glavno naložbo v izgradnjo informacijske točke ob vstopu v naravni spomenik Dovžanove soteske.

Znani so zmagovalci akcije »Naj kopališče 2018«

Naj kopališče skupinska
torek, 9. oktober 2018

Sezona kopanja na letnih kopališčih je mimo in zato so danes na Stolpu Vinarium v Lendavi podelili priznanja in skulpture najboljšim v akciji »Naj kopališče 2018«, ki vsako leto poteka v organizaciji RTV Slovenija, v sodelovanju s spletnim portalom »Dobro jutro, Slovenija«, na več radijskih postajah po vsej Sloveniji. Že 28. leto zapored so kopalke in kopalci glasovali za najboljše v kategoriji malih, srednjih in velikih termalnih kopališčih, letnih in naravnih kopališčih ter pokritih bazenskih kopališčih.

Sloveniji slavnostna podelitev naziva Evropska gastronomska regija 2021

dobrna_kulinarika.jpg
ponedeljek, 8. oktober 2018

Danes bo Sloveniji na slovestnosti v Bruslju podeljen uradni naziv Evropska gastronomska regija 2021 (European region of gastronomy - ERG). To je priznanje vsem vključenim pri projektu in dodatna priložnost v prizadevanjih, da postane Slovenija globalno prepoznavna kot trajnostno usmerjena in vrhunska gastronomska destinacija za butična 5-zvezdična doživetja.

Festival Kraška gmajna: več kot 300 lipicancev vabi na doživetje najlepših barv in okusov jeseni

Lipicanci
ponedeljek, 8. oktober 2018

Na edinstvenem posestvu Kobilarne Lipica se bo v nedeljo, 14. oktobra, ob 11. uri začel prvi jesenski sprehod s kulinaričnimi doživetji Krasa "Najlepše barve in okusi jeseni v Lipici". Pritegnil bo z doživetji neokrnjene narave lipiškega posestva in najboljšega, kar Kras ponuja jeseni. Kobilarna Lipica tako že tretje leto sodeluje pri organizaciji Festivala kraška gmajna, festivala naravoslovnega in dediščinskega turizma na Krasu.

Ljubljana Coffee Festival 2018

kava
sreda, 3. oktober 2018

Domači in tuji ponudniki bodo predstavljali svoje znamke kave na pokušinah. Festival bo spremljala tudi ponudba ulične hrane, craft piva in koktejlov.

Zelena zgodba Slovenije v ospredju svetovnega dogajanja: certifikat Top 100

Top 100
ponedeljek, 1. oktober 2018

Slovenija se je tudi letos predstavila na Global Green Destinations Days in aktivno sodelovala na prvi konferenci Global Leaders, kjer je direktorica STO, mag. Maja Pak, predstavila Zeleno shemo slovenskega turizma kot globalno zgodbo o uspehu. Zelene destinacije so kot celota prejele nagrado, certifikat Top 100 za prizadevanje na področju trajnostnega razvoja. Dogodka sta potekala med 25. in 28. septembrom v mestih Arnhem in Nijmegen na Nizozemskem.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije