Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
ljubljana_december_14.jpeg

Slovenski kraji v praznični podobi

Datum: ponedeljek, 30. november, 2020

Slovenski kraji in mesta bodo v prihodnjih dneh zaživeli v praznični preobleki, vse ostale tradicionalne decembrske aktivnosti pa bodo organizatorji prilagajali razmeram, ukrepom vlade in priporočilom NIJZ.

V Ljubljani bo letošnja okrasitev mesta povezana z aktualno osrednjo temo »ranljivost in trdoživost življenja«, ki jo v prvi vrsti namenjajo meščankam in meščanom. Nekateri elementi in sklopi bodo novi, velik del skulptur pa bo originalnih, pokojnega avtorja Zmaga Modica. Avtor projekta aktualne okrasitve in novosti je Urban Modic. Množične prireditve ob prižigu lučk, 27. novembra, kot smo je bili vajeni preteklih let, letos ne bo. Tudi koncertov letos v prestolnici ne bo. Skupno bo na ljubljanskih trgih in ulicah postavljenih devet smrek, in sicer na naslednjih lokacijah: Prešernov trg, pred in v Mestni hiši, Stari trg, Levstikov trg, Mala ulica, Figovec, Trdinova cesta in Ljubljanski grad. Čez mesto bo napeljanih blizu 50 km luči (Ljubljana in smreke skupno), od tega bo smreko na Prešernovem trgu razsvetljevalo približno 10 km luči. V Ljubljani želijo izvesti praznični sejem, v kolikor bo to dovoljeval NIJZ, pri čemer bodo upoštevali vsa njihova navodila in priporočila, najemnikom prazničnih hišk pa omogočili kar 75% popust. S tem želijo vsem kljub epidemiji pričarati lepe, prijazne in praznično obarvane dneve ob koncu leta. V Turizmu Ljubljana meščane in obiskovalce vabijo, da si pridejo praznično okrašeno mesto ogledati do 11. januarja 2021.

Bled bo kljub težkim časom v adventnem in prazničnem času razsvetlilo več tisoč luči, ki bodo zasvetile ta konec tedna. Zaradi epidemije vseh dogodkov in prireditev, ki smo jih bili vajeni iz preteklih let, seveda ne bo. Bo pa Bled okrašen, obiskovalce bodo v Zdraviliškem parku pozdravile jaslice v naravni velikosti, ki so jih izdelali v slikarskem društvu Atelje Bled, še vedno pa bo na Jezerski promenadi tudi največja naravna okrašena jelka v Sloveniji. "Letošnje lučke na Bledu žal ne bodo vabile k druženju in objemom, ki jih imamo v teh dneh vsekakor premalo, bodo pa v svet pošiljale starodavno sporočilo sončevega obrata in božiča – novo upanje in nova svetloba sta pred vrati!" sporoča Turizem Bled.  

Laško bo decembra zopet pravljično okrašeno. Krovna komunikacijska nit letošnjega Prazničnega Laškega je speljana skozi prepoznavne obraze destinacije – Barbaro Penič, kot ustvarjalko, pripovedovalko pravljic in turistično vodnico, Marka Pavčnika kot chefa vrhunske restavracije Pavus, Darjo Šolar kot čebelarko iz Čebelarstva Šolar, Matjaža Gučka kot člana Društva laških pivovarjev ter Branka Kunška kot natakarja in predstavnika Thermane Laško. Omenjene persone so povezane s pravljicami ter obiskovalce nagovorijo, da si kljub temu, da obisk Laškega ni možen, preko spleta ogledajo pravljične točke Laškega, pobarvajo praznično pobarvanko, naročijo svojo Laško medenko ter kulinarične vrhunce iz restavracije Pavus, svojim najbližjim podarijo medene izdelke ali pa preprosto nazdravijo z vrčkom Laškega. Laščane pa poleg vsega naštetega še vabijo na varen in individualen ogled Prazničnega Laškega 2020.

Vir: Turizem Ljubljana, Turizem Bled, STIK Laško

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Financial Times in The Guardian Slovenijo umestila med top potovalne destinacije za leto 2021

Kranjska Gora
sreda, 13. januar 2021

Slovenija kot turistična destinacija vedno bolj pridobiva na prepoznavnosti in ugledu. V tem tednu sta jo dva vplivna medija uvrstila med države, ki jih priporočajo za obisk v letu 2021.

Ksenija Flegar nova v. d. generalne direktorice Direktorata za turizem na MGRT

ksenja flegar
ponedeljek, 11. januar 2021

Tik pred koncem prejšnjega leta je vlada na položaj vršilke dolžnosti generalne direktorice Direktorata za turizem pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo imenovala Ksenijo Flegar.

Odprtje razstave Muzej skozi zgodovino: najstarejše pridobitve Deželnega muzeja za Kranjsko

Narodni muzej
četrtek, 7. januar 2021

Z odprtjem prvega dela razstave Muzej skozi zgodovino slavnostno v Narodnem muzeju vstopajo v jubilejno leto 200-letnice delovanja muzeja.

Novi umetniški vodja baleta v SNG Opera in balet Ljubljana je Renato Zanella

note
sreda, 6. januar 2021

S 1. januarjem letošnjega leta je umetniško vodenje baleta prevzel priznani in izkušeni koreograf Renato Zanella, ki je med ostalim vodil tudi baletni ansambel Dunajske državne opere. Sebe in svoje delo opisuje kot rezultat radovednosti in odvisnosti od preizkušanja novih stvari, srečevanja novih ljudi in talentov, od katerih dobiva prepotreben ustvarjalni navdih za svoje delo.

Virtualni sprehod po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Žirovnica
torek, 5. januar 2021

V Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica so v času, ko so muzejske hiše vzdolž Poti kulturne dediščine Žirovnica za obiskovalce zaprle svoja vrata, pripravili virtualne oglede znamenitosti kraja.

Povabilo na ples s Slovensko filharmonijo

novletna jelka2
četrtek, 31. december 2020

Tradicionalni novoletni koncert Slovenske filharmonije se tokrat seli na splet. Koncert lepe in žlahtne glasbe za ljubitelje in poznavalce.

Kratkoročne potovalne namere prebivalcev Evrope

Potovanje Corona
sreda, 30. december 2020

Evropska potovalna komisija (ETC) je objavila tretje od šestih poročil, namenjenih spremljanju kratkoročnih potovalnih namer znotraj Evrope. Raziskavo izvaja na desetih največjih evropskih trgih, nanaša pa se na odnos do potovanj v naslednjih šestih mesecih.

V enajstih mesecih leta zabeleženih nekaj več kot 9 milijonov turističnih prenočitev

odgovorni_turizem-1.jpg
ponedeljek, 28. december 2020

V obdobju od januarja do novembra je bilo evidentiranih 48,4 % manj turističnih prihodov in 39,5 % manj turističnih prenočitev kot v istem obdobju lani. V prvih enajstih mesecih v primerjavi z letom 2019 beležimo 69,6 % upad prenočitev tujih gostov in 39,9 % rast turističnih prenočitev domačih gostov.

Prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja, prodaja in okuša v temi

Šampanjec
četrtek, 24. december 2020

Radgonske gorice so uradno lansirale novo penino, imenovano »Untouched by Light« kot prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja, prodaja in okuša v temi.

UNWTO: turizem z več kot 70 % upadom prihodov na raven v letu 1990

UNWTO
torek, 22. december 2020

Mednarodni prihodi so se zaradi omejitev potovanj, nizkega zaupanja potrošnikov in svetovnega boja za obvladovanje virusa COVID-19, v prvih desetih mesecih leta 2020 zmanjšali za 72 %, kar je prispevalo k najslabšemu letu v zgodovini turizma.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije