Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Novinarska

Slovenski turizem beleži odlične rezultate

Datum: sreda, 1. februar, 2017

Podatki uspešnosti slovenskega turizma za leto 2016 ponovno dokazujejo, da slovenski turizem beleži rezultate, ki presegajo povprečje v turizmu na ravni regije in v Evropi.

Po začasnih podatkih Statističnega urada RS (SURS) je slovenski turizem v letu 2016 zabeležil za 9 odstotkov več prihodov turistov in 8 odstotkov več prenočitev kot v letu 2015 in se približal meji 11 milijonov prenočitev. Z 11 odstotki več števila prihodov tujih turistov in z 10 odstotki več tujih prenočitev v letu 2016 se slovenski turizem ponovno uvršča nad evropsko in globalno povprečje. Po ocenah bo tudi priliv iz naslova izvoza potovanj zabeležil nove rekordne številke, saj znaša rast izvoza potovanj za prvih enajst mesecev 4 odstotke. 

 

ODLIČNI REZULTATI TURISTIČNEGA LETA 2016

Odlični podatki turističnega leta 2016 dokazujejo, da je turizem vse pomembnejša gospodarska panoga naše dežele, ki hkrati izkazuje še velik potencial za nadaljnjo rast. V Sloveniji turizem v bruto družbeni produkt prispeva blizu 13 odstotkov, predstavlja 8 odstotkov celotnega izvoza in 37 odstotkov izvoza storitev.

Turizem je panoga, ki ključno prispeva k prepoznavnosti Slovenije in jo umešča kot trajnostno usmerjeno zeleno, aktivno in zdravo deželo. Slovenija in slovenski turizem sta bila v letu 2016 deležna številnih priznanj, uvrstitev v sam vrh lestvic najbolj priljubljenih in zaželenih turističnih destinacij ter objav številnih uglednih globalnih medijev. Slovenija je bila razglašena za prvo zeleno državo na svetu, Ljubljana je nosila naziv Zelena prestolnica Evrope, po kazalniku »Environmental Performance Index EPS« je Slovenija peta najbolj zelena država na svetu, na borzi MITT Moskva 2016 pa je naša država prejela posebno priznanje za razvoj in promocijo kot trajnostne destinacije. Evropsko združenje turističnih agencij je Slovenijo izpostavilo kot t.i. »Preferred Destination of the Year 2016«, gostili smo letno skupščino članov združenja ECTAA ter SITE Executive Summit 2016 na področju kongresne dejavnosti, organizacija PATWA je naši deželi podelila priznanje najhitreje razvijajoče se turistične destinacije. Na lestvicah najbolj varnih držav smo bili v samem vrhu, globalni mediji so nas izpostavili kot državo z neznatnim tveganjem na področju varnosti. Slovenija je bila država partnerica turistične borze TTG Incontri 2016, za leto 2017 pa smo pridobili partnerstvo na globalni turistični borzi ITB Berlin kot »Convention & Culture Partner ITB 2017«. 

 

LETO 2016 – LETO ZNATNEGA POVEČANJA SREDSTEV ZA PROMOCIJO TURIZMA in LETO ŠTEVILNIH UČINKOVITO IZVEDENIH AKTIVNOSTI 

Leto 2016 se bo v zgodovino slovenskega turizma ob ponovno rekordnih statističnih podatkih zapisalo tudi zaradi številnih uspešnih in odmevnih promocijskih in razvojnih aktivnosti STO. Izvedena je bila obsežna digitalna kampanja »Slovenia - Make New Memories«, lansiran je bil nov nacionalni turistični portal slovenia.info, nadgrajeno je bilo komuniciranju prek družbenih medijev.

Pomembni koraki so bili narejeni na področju razvoja in implementacije Zelene sheme slovenskega turizma, saj je certificiranih že 17 destinacij in 10 ponudnikov, 10 destinacij pa je v postopku certificiranja.

 

LETO 2017 – LETO NOVIH IZZIVOV

STO bo tudi v letu 2017 izvajala številne razvojne in promocijske aktivnosti z namenom pozicioniranja naše dežele kot odlične butične zelene, aktivne in zdrave destinacije za petzvezdična doživetja. Aktivnosti so v polnem teku, izvedene so predstavitve na več sejmih in borzah v tujini. Slovenija se bo v letošnjem letu strokovni in široki ciljni javnosti predstavila na več kot 45 sejmih in borzah ter izvedla več kot 100 predstavitev tujim organizatorjem turističnih potovanj. Intenzivirane bodo aktivnosti na trgu Združenih držav Amerike ter zalivskih državah. V Sloveniji bo maja potekala že 20. Slovenska turistična borza, na Panelu Turizem v okviru Blejskega strateškega foruma in v okviru Dnevov slovenskega turizma bodo tematike posvečene prevetritvi aktualnih tematik in pridobivanju novih znanj strokovne turistične javnosti. V okviru usposabljanj v organizaciji STO bodo predstavnikom slovenskega turizma posredovana ključna znanja o vse bolj nepogrešljivi tematiki na področju promocije in trženja v turizmu – digitalnem vsebinskem marketingu.

 

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

V The Daily Beast Slovenijo označili za eno najbolj obetajočih vinskih destinacij v Evropi

Vino
sreda, 15. januar 2020

V ameriškem časniku The Daily Beast, ki ga na mesečni ravni bere več kot 20 milijonov obiskovalcev, so konec decembra 2019 za vse večje in manjše svetovne vinske privržence objavili »Vodnik po Sloveniji za ljubitelje vina«. Avtor članka je Benjamin Kemper, ki ga je STO gostila na študijskem potovanju v novembru 2019, organizacijo in izvedbo slednjega pa lahko označimo za eno najboljših v preteklem letu.

Nagrajenci akcije Naj wellness

Logo_naj_wellness
sreda, 15. januar 2020

Za tiste, ki glasujejo v akciji Naj wellness smo pripravili lepe nagrade. Žrebamo vsak teden!

V Europark Maribor prihaja največji Lego festival

Lego
torek, 14. januar 2020

V Europark Maribor v četrtek, 16. januarja, prihaja doslej največji Lego festival v Sloveniji. Vse do nedelje, 26. januarja, bodo na nakupovalnih ulicah mariborskega nakupovalnega središča razstavljene velike skulpture, ki so jih ustvarili Lego strokovnjaki. Ljubitelji legendarnih kock si bodo lahko ogledali kar 15 različnih 3D-skulptur v naravni velikosti.

Brda bodo bogatejša za »Spa Resort Terme Brda«

Spa Brda
ponedeljek, 13. januar 2020

Pretekli petek je v Vili Vipolže v Brdih potekal slavnostni dogodek predstavitve projekta in podpisa pisma o nameri investicije v projekt »Spa Resort Terme Brda«. Dogodka se udeležujeta tudi državna sekretarka na MGRT Eva Štravs Podlogar in mag. Maja Pak, direktorica STO. Projekt je tako na regionalnem kot nacionalnem in čezmejnem nivoju izrednega gospodarskega, turističnega in promocijskega pomena.

Slovenska naravna zdravilišča leto 2019 zaključila uspešno

stb_373_catez_thermal_spa_spas_and_health_resorts_photo_dean_dubokovic_1920px_2.jpg
ponedeljek, 13. januar 2020

Slovenska naravna zdravilišča so leto 2019 zaključila uspešno, saj so gostila več gostov in ustvarila več prenočitev kot leto poprej. Obisk v zadnjih treh mesecih nakazuje pozitiven trend tudi za leto 2020.

V nedeljo tradicionalni dobrodelni koncert Ustanove Mali vitez in Dinamitk

Dinamitke
petek, 10. januar 2020

Prazniki, ko smo se vsi veselili daril, so za nami. Toda ne za vse. Male viteze prav posebno darilo še čaka. V nedeljo, 12. januarja 2020 ob 18. uri jim ga bodo v SiTi Teatru BTC, ki je pomemben podpornik projekta, v obliki tradicionalnega dobrodelnega koncerta Ustanove Mali vitez izročile vsem dobro znane srčne dame in sijajne pevke Simona Vodopivec, Alenka Godec in Damjana Golavšek, znane tudi pod imenom Dinamitke. Za osebe, ki so se že v ranem otroštvu spopadle s težko diagnozo raka, ob tej priložnosti pripravljajo prav poseben spektakel, premierno predstavitev čisto novega projekta, ki ga bo na samosvoj način povezoval Marjan Bunič.

Škucove packarije

skuc.jpg
četrtek, 9. januar 2020

Škucove packarije so brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke, vsako soboto, med 18. januarjem in 2. marcem 2020, ob 10. uri dopoldne v ŠKUC-u, na Starem trgu 21 v Ljubljani.

Slovenija na 13. mestu lestvice trajnostne konkurenčnosti

zemlja.jpg
sreda, 8. januar 2020

Slovenija se je uvrstila na 13. mesto letošnje lestvice globalne trajnostne konkurenčnosti, ki jo sestavlja švicarsko-korejski think-tank Solability. Vseh držav na lestvici je 180; na vrhu so severnoevropske države, na dnu pa Jemen, Haiti in Bahami, so sporočili iz Solability.

31. Sejem turizma Alpe-Adria

aktivnosti-pohodnistvo.jpg
ponedeljek, 6. januar 2020

Od 29. januarja do 1. februarja se bo na GR odvila osrednja turistična sejemska prireditev v Sloveniji Natour Alpe-Adria, v ospredju katere je zeleni, aktivni turizem.

Projekt Gradovi Posavja prejemnik nagrade Jakob 2020

mokrice.jpg
sreda, 18. december 2019

Nagrada Jakob 2020 in naziv ambasador inovativnosti v turizmu za področje inovativne turistične vsebine ter programi v gradovih in dvorcih 2020, ki jo podeljuje Gospodarsko razstavišče za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu, je letos pripadla projektu Gradovi Posavja.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije