Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Novinarska

Slovenski turizem beleži odlične rezultate

Datum: sreda, 1. februar, 2017

Podatki uspešnosti slovenskega turizma za leto 2016 ponovno dokazujejo, da slovenski turizem beleži rezultate, ki presegajo povprečje v turizmu na ravni regije in v Evropi.

Po začasnih podatkih Statističnega urada RS (SURS) je slovenski turizem v letu 2016 zabeležil za 9 odstotkov več prihodov turistov in 8 odstotkov več prenočitev kot v letu 2015 in se približal meji 11 milijonov prenočitev. Z 11 odstotki več števila prihodov tujih turistov in z 10 odstotki več tujih prenočitev v letu 2016 se slovenski turizem ponovno uvršča nad evropsko in globalno povprečje. Po ocenah bo tudi priliv iz naslova izvoza potovanj zabeležil nove rekordne številke, saj znaša rast izvoza potovanj za prvih enajst mesecev 4 odstotke. 

 

ODLIČNI REZULTATI TURISTIČNEGA LETA 2016

Odlični podatki turističnega leta 2016 dokazujejo, da je turizem vse pomembnejša gospodarska panoga naše dežele, ki hkrati izkazuje še velik potencial za nadaljnjo rast. V Sloveniji turizem v bruto družbeni produkt prispeva blizu 13 odstotkov, predstavlja 8 odstotkov celotnega izvoza in 37 odstotkov izvoza storitev.

Turizem je panoga, ki ključno prispeva k prepoznavnosti Slovenije in jo umešča kot trajnostno usmerjeno zeleno, aktivno in zdravo deželo. Slovenija in slovenski turizem sta bila v letu 2016 deležna številnih priznanj, uvrstitev v sam vrh lestvic najbolj priljubljenih in zaželenih turističnih destinacij ter objav številnih uglednih globalnih medijev. Slovenija je bila razglašena za prvo zeleno državo na svetu, Ljubljana je nosila naziv Zelena prestolnica Evrope, po kazalniku »Environmental Performance Index EPS« je Slovenija peta najbolj zelena država na svetu, na borzi MITT Moskva 2016 pa je naša država prejela posebno priznanje za razvoj in promocijo kot trajnostne destinacije. Evropsko združenje turističnih agencij je Slovenijo izpostavilo kot t.i. »Preferred Destination of the Year 2016«, gostili smo letno skupščino članov združenja ECTAA ter SITE Executive Summit 2016 na področju kongresne dejavnosti, organizacija PATWA je naši deželi podelila priznanje najhitreje razvijajoče se turistične destinacije. Na lestvicah najbolj varnih držav smo bili v samem vrhu, globalni mediji so nas izpostavili kot državo z neznatnim tveganjem na področju varnosti. Slovenija je bila država partnerica turistične borze TTG Incontri 2016, za leto 2017 pa smo pridobili partnerstvo na globalni turistični borzi ITB Berlin kot »Convention & Culture Partner ITB 2017«. 

 

LETO 2016 – LETO ZNATNEGA POVEČANJA SREDSTEV ZA PROMOCIJO TURIZMA in LETO ŠTEVILNIH UČINKOVITO IZVEDENIH AKTIVNOSTI 

Leto 2016 se bo v zgodovino slovenskega turizma ob ponovno rekordnih statističnih podatkih zapisalo tudi zaradi številnih uspešnih in odmevnih promocijskih in razvojnih aktivnosti STO. Izvedena je bila obsežna digitalna kampanja »Slovenia - Make New Memories«, lansiran je bil nov nacionalni turistični portal slovenia.info, nadgrajeno je bilo komuniciranju prek družbenih medijev.

Pomembni koraki so bili narejeni na področju razvoja in implementacije Zelene sheme slovenskega turizma, saj je certificiranih že 17 destinacij in 10 ponudnikov, 10 destinacij pa je v postopku certificiranja.

 

LETO 2017 – LETO NOVIH IZZIVOV

STO bo tudi v letu 2017 izvajala številne razvojne in promocijske aktivnosti z namenom pozicioniranja naše dežele kot odlične butične zelene, aktivne in zdrave destinacije za petzvezdična doživetja. Aktivnosti so v polnem teku, izvedene so predstavitve na več sejmih in borzah v tujini. Slovenija se bo v letošnjem letu strokovni in široki ciljni javnosti predstavila na več kot 45 sejmih in borzah ter izvedla več kot 100 predstavitev tujim organizatorjem turističnih potovanj. Intenzivirane bodo aktivnosti na trgu Združenih držav Amerike ter zalivskih državah. V Sloveniji bo maja potekala že 20. Slovenska turistična borza, na Panelu Turizem v okviru Blejskega strateškega foruma in v okviru Dnevov slovenskega turizma bodo tematike posvečene prevetritvi aktualnih tematik in pridobivanju novih znanj strokovne turistične javnosti. V okviru usposabljanj v organizaciji STO bodo predstavnikom slovenskega turizma posredovana ključna znanja o vse bolj nepogrešljivi tematiki na področju promocije in trženja v turizmu – digitalnem vsebinskem marketingu.

 

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

V prvem polletju 1,16 milijard evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 23. avgust 2019

Po podatkih Banke Slovenije vrednost izvoza potovanj v šestih mesecih leta 2019 znaša 1,16 milijard evrov, kar je za 4,8 % več kot v enakem obdobju 2018.

Pisana Loka

sk_loka.jpg
četrtek, 22. avgust 2019

Tudi to poletje se bo zgodil največji škofjeloški festival »Pisana Loka«, kar pomeni 10 pisanih dni v starem mestnem jedru. Letos bo potekal od 23. avgusta do 1. septembra.

Blagovna znamka Okusi Rogle

rogla
torek, 20. avgust 2019

Na območju turistične destinacije Rogla Pohorje, ki zajema občine Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče v sklopu evropsko sofinanciranega projekta Užij okuse Rogle, nadaljujejo z razvojem blagovne znamke Okusi Rogle.

Prvič na svetu: na Ljubljanici odbojka na plavajočem igrišču

odbojka_ljubljanica
ponedeljek, 19. avgust 2019

Prihodnji teden se v središču Ljubljane obeta odbojkarski spektakel. Tekmo v okviru promocije prihajajočega EuroVolleyja 2019, ki bo od 12. do 26. septembra potekal tudi v Ljubljani, organizira Odbojkarska zveza Slovenije v sodelovanju z agencijo Extrem in partnerji.

Kamfest

kamfest
ponedeljek, 12. avgust 2019

Kamfest je festival za vse generacije, ki se na različnih slikovitih prizoriščih po vsem Kamniku lahko brezplačno udeležijo zelo raznovrstnega programa dogodkov.

Rimske igre

rimske igre ptuj
ponedeljek, 12. avgust 2019

Pred 2000 leti je bil Ptuj mogočno mesto: najprej vojaška postojanka, pozneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. Med Rimskimi igrami se Ptuj spremeni v rimski Poetovio. Mesto zasedejo gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in ostali Rimljani, ki že deseto leto pripravljajo eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope.

Izbran direktor Holdinga Kobilarna Lipica

lipica.jpg
petek, 9. avgust 2019

Nadzorni svet družbe HOLDING KOBILARNA LIPICA d.o.o. je v sredo, 31. julija, na izredni seji imenoval Mateja Oseta za direktorja družbe Holdinga Kobilarne Lipica. Novi direktor bo nastopil z delom 3. septembra letos.

Nov Slovenia Green Accommodation z zelenim vrtom sredi Maribora

hotelMB
torek, 6. avgust 2019

Hotel Maribor združuje butične nastanitve v centru mesta Maribor, umeščene v stavbe z dolgoletno zgodovino. Tako so revitalizirali propadajočo kulturno dediščino, hkrati pa se zavezali vsemu, kar je lepo in trajnostno. Pridružili so se Zeleni shemi slovenskega turizma in pridobili znak Slovenia Green Accommodation.

Izdelovanje pleten in prevoz z njimi vpisana v register nesnovne dediščine

lake_bled-1.JPG
ponedeljek, 29. julij 2019

Ministrstvo za kulturo je ta mesec v register nesnovne kulturne dediščine vpisalo izdelavo pleten in prevoz z njimi po Blejskem jezeru. Gre za znanje, ki se prenaša iz roda v rod, in tradicijo, ki je prepoznavna turistična znamenitost. Na novo sta v register nesnovne dediščine vpisana tudi prevozno čebelarstvo in prekmurščina.

V prvih petih mesecih 925 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 26. julij 2019

Po podatkih Banke Slovenije vrednost izvoza potovanj v petih mesecih leta 2019 znaša 925 milijonov evrov, kar je za 4 % več kot v enakem obdobju 2018.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije