Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Novinarska

Slovenski turizem beleži odlične rezultate

Datum: sreda, 1. februar, 2017

Podatki uspešnosti slovenskega turizma za leto 2016 ponovno dokazujejo, da slovenski turizem beleži rezultate, ki presegajo povprečje v turizmu na ravni regije in v Evropi.

Po začasnih podatkih Statističnega urada RS (SURS) je slovenski turizem v letu 2016 zabeležil za 9 odstotkov več prihodov turistov in 8 odstotkov več prenočitev kot v letu 2015 in se približal meji 11 milijonov prenočitev. Z 11 odstotki več števila prihodov tujih turistov in z 10 odstotki več tujih prenočitev v letu 2016 se slovenski turizem ponovno uvršča nad evropsko in globalno povprečje. Po ocenah bo tudi priliv iz naslova izvoza potovanj zabeležil nove rekordne številke, saj znaša rast izvoza potovanj za prvih enajst mesecev 4 odstotke. 

 

ODLIČNI REZULTATI TURISTIČNEGA LETA 2016

Odlični podatki turističnega leta 2016 dokazujejo, da je turizem vse pomembnejša gospodarska panoga naše dežele, ki hkrati izkazuje še velik potencial za nadaljnjo rast. V Sloveniji turizem v bruto družbeni produkt prispeva blizu 13 odstotkov, predstavlja 8 odstotkov celotnega izvoza in 37 odstotkov izvoza storitev.

Turizem je panoga, ki ključno prispeva k prepoznavnosti Slovenije in jo umešča kot trajnostno usmerjeno zeleno, aktivno in zdravo deželo. Slovenija in slovenski turizem sta bila v letu 2016 deležna številnih priznanj, uvrstitev v sam vrh lestvic najbolj priljubljenih in zaželenih turističnih destinacij ter objav številnih uglednih globalnih medijev. Slovenija je bila razglašena za prvo zeleno državo na svetu, Ljubljana je nosila naziv Zelena prestolnica Evrope, po kazalniku »Environmental Performance Index EPS« je Slovenija peta najbolj zelena država na svetu, na borzi MITT Moskva 2016 pa je naša država prejela posebno priznanje za razvoj in promocijo kot trajnostne destinacije. Evropsko združenje turističnih agencij je Slovenijo izpostavilo kot t.i. »Preferred Destination of the Year 2016«, gostili smo letno skupščino članov združenja ECTAA ter SITE Executive Summit 2016 na področju kongresne dejavnosti, organizacija PATWA je naši deželi podelila priznanje najhitreje razvijajoče se turistične destinacije. Na lestvicah najbolj varnih držav smo bili v samem vrhu, globalni mediji so nas izpostavili kot državo z neznatnim tveganjem na področju varnosti. Slovenija je bila država partnerica turistične borze TTG Incontri 2016, za leto 2017 pa smo pridobili partnerstvo na globalni turistični borzi ITB Berlin kot »Convention & Culture Partner ITB 2017«. 

 

LETO 2016 – LETO ZNATNEGA POVEČANJA SREDSTEV ZA PROMOCIJO TURIZMA in LETO ŠTEVILNIH UČINKOVITO IZVEDENIH AKTIVNOSTI 

Leto 2016 se bo v zgodovino slovenskega turizma ob ponovno rekordnih statističnih podatkih zapisalo tudi zaradi številnih uspešnih in odmevnih promocijskih in razvojnih aktivnosti STO. Izvedena je bila obsežna digitalna kampanja »Slovenia - Make New Memories«, lansiran je bil nov nacionalni turistični portal slovenia.info, nadgrajeno je bilo komuniciranju prek družbenih medijev.

Pomembni koraki so bili narejeni na področju razvoja in implementacije Zelene sheme slovenskega turizma, saj je certificiranih že 17 destinacij in 10 ponudnikov, 10 destinacij pa je v postopku certificiranja.

 

LETO 2017 – LETO NOVIH IZZIVOV

STO bo tudi v letu 2017 izvajala številne razvojne in promocijske aktivnosti z namenom pozicioniranja naše dežele kot odlične butične zelene, aktivne in zdrave destinacije za petzvezdična doživetja. Aktivnosti so v polnem teku, izvedene so predstavitve na več sejmih in borzah v tujini. Slovenija se bo v letošnjem letu strokovni in široki ciljni javnosti predstavila na več kot 45 sejmih in borzah ter izvedla več kot 100 predstavitev tujim organizatorjem turističnih potovanj. Intenzivirane bodo aktivnosti na trgu Združenih držav Amerike ter zalivskih državah. V Sloveniji bo maja potekala že 20. Slovenska turistična borza, na Panelu Turizem v okviru Blejskega strateškega foruma in v okviru Dnevov slovenskega turizma bodo tematike posvečene prevetritvi aktualnih tematik in pridobivanju novih znanj strokovne turistične javnosti. V okviru usposabljanj v organizaciji STO bodo predstavnikom slovenskega turizma posredovana ključna znanja o vse bolj nepogrešljivi tematiki na področju promocije in trženja v turizmu – digitalnem vsebinskem marketingu.

 

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Znane so finalistke izbora Naj planinska koča 2020

koča
torek, 4. avgust 2020

Zaključil se je prvi krog letošnjega, že šestega glasovanja za naj planinsko kočo. Izmed 156 sodelujočih koč, od tega 28 visokogorskih planinskih postojank in 128 planinskih koč, so bralci Siol.net izglasovali 10 finalistk.

Popotniki zmedeni zaradi nekonsistentnih pravil potovanj

Potovanje Corona
četrtek, 30. julij 2020

Svetovni potovalni in turistični svet (WTTC) poziva k doslednosti pravil in navodil vezano na COVID-19. Med potovanjem po evropskih državah se turisti soočajo z vrsto različnih pravil in nasvetov za potovanje, saj države iz pandemije COVID-19 izhajajo v različnih fazah.

Odbojka na mivki sredi Ljubljane

odbojka ljubljana
četrtek, 30. julij 2020

V Ljubljani bodo tudi letos gostili turnir svetovne serije v odbojki na mivki, ki bo potekal od četrtka do nedelje, od 30. julija do 2. avgusta.

7. Poletni festival Portorož

note2
ponedeljek, 27. julij 2020

Vabljeni na vrhunske baletne predstave v okviru 7. Poletnega festivala Portorož.

Rogličeva ekipa Jumbo Visma odkriva Slovenijo kot odlično destinacijo za športne priprave

jumbo visma
četrtek, 23. julij 2020

"Slovenija je popolna za kolesarstvo in kakovosten trening," poudarja vodja razvojne ekipe Jumbo Visma Robbert de Groot, ki te dni svojo ekipo pripravlja na ponovni zagon kolesarske sezone v Sloveniji. Slovenska turistična organizacija nadaljuje partnerstvo pri promociji Slovenije kot turistične destinacije s Primožem Rogličem in ekipo Jumbo Visna, pričetek skupnih promocijskih aktivnosti pa označuje prav pripravljalni tabor razvojne ekipe Jumbo Visma.

ARTish

ARTish
sreda, 22. julij 2020

Festival ARTish, na katerem slovenski ustvarjalci na stojnicah razstavljajo in prodajajo svoja dela, poteka ob sobotah na Gornjem trgu, pri Herkulovem vodnjaku.

Hop-On Hop-Off Kobarid

kobarid hop on
torek, 21. julij 2020

Od 18. julija ponovno na voljo javni prevoz Hop-On Hop-Off Kobarid, ki bo povezoval podeželje, oddaljene turistične točke, kopališča na Nadiži in izhodišča za pohodniške izlete s centrom Kobarida.

V petih mesecih 405 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

denar
torek, 21. julij 2020

Banka Slovenije je objavila vrednost izvoza potovanj za obdobje od januarja do maja letos, ki znaša 405 milijonov evrov, kar je za 56 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2019.

Večerja v Grajskem vinogradu

igor jagodic
četrtek, 16. julij 2020

Restavracija Strelec in Ljubljanski grad predstavljata nov gastronomski produkt - večerjo v Grajskem vinogradu s chefom Igorjem Jagodicem. Gre za inovativno doživetje, kjer se obiskovalci prepustijo vrhunskemu kulinaričnemu razvajanju, ki temelji na sezonskih vrtninah in lokalnih sestavinah ob vinski spremljavi.

Skok čez pastirsko bajto - nov podvig skupine Dunking Devils na Veliki planini

Velika planina_Dunkin devils
sreda, 15. julij 2020

Akrobati Dunking Devils so si že drugič v karieri za svoj podvig izbrali Veliko planino. Leta 2018 so izvedli ekstremen skok z nihalke, letos pa so preskočili pastirsko bajto na Veliki planini - Preskarjev muzej.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije