Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
lukovica1.jpg

Srce Slovenije utripalo v Lukovici z domačim kruhom, sadjem, čebelami, starimi obrtmi in lokalnim pivom

Datum: ponedeljek, 7. september, 2015

Prvi vikend septembra se je v Lukovici začel v znamenju okušanja domačega kruha in lokalnega piva, spoznavanja sadjarstva, čebelarstva, starih obrti in ročnih spretnosti.

V okviru praznovanja 15-letnice delovanja je Razvojni center Srca Slovenije v sodelovanju s Turistično zvezo občine Lukovica pripravil nepozaben Vikend odprtih vrat. Skupaj z domačini so obiskovalci že v petek lahko praznovali občinski praznik Občine Lukovica.

»Vikendi odprtih vrat v Srcu Slovenije so se uspešno pričeli. Dva vikenda, v Šmartnem pri Litiji in Lukovici, sta za nami. Ponudniki, ki so ponujali svoje izdelke, storitve in znanja so z obiskom zadovoljni, kot tudi mi v Razvojnem centru Srca Slovenije, ki smo ustvarili možnost vsem tem enkratnim ljudem, da svoje znanje prenašajo še na ostale Slovence,« je povedala direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije Aleksandra Gradišek.

Vikend v Lukovici se je nadaljeval z odprtimi vrati v sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenije, kjer so strokovnjaki na predavanju predstavili tehnologijo pridelovanja sadnih proizvodov. Na Eko kmetiji Pr´Matožet so se na delavnici peke kruha obiskovalci lahko naučili vse skrivnosti tega dišečega opravila, gospodarica in učiteljica Marija Gales pa je bila z učenci zadovoljna: »Na mojih delavnicah jih naučim, kako speči kruh, tudi če vse naprave odpovedo. Rada bi, da dobijo ta občutek, ki je pri peki najbolj pomemben. Mislim, da jim je uspelo.« V Čebelarskem centru Slovenije je zbranim Anton Tomec, tajnik Čebelarske zveze Slovenije, ponudil vodeni ogled centra in čebelarske učne poti, kjer so izvedeli vse o zgodovini in delu čebelarjev, pot pa zaključili z degustacijo medu. V Pavletovi hiši v Krašnji so si obiskovalci lahko ogledali muzejsko zbirko. KUD Fran Maselj Podlimbarski je pripravil srečanje pevcev ljudskih pesmi slovenskih pokrajin.

Za otroke je bilo poskrbljeno v Srečni hiši v Lukovici, kjer so organizirali brezplačne ustvarjalne delavnice in igre na prostem za otroke. Izdelovali so krede in se zabavali z igrivo angleščino.

Gostilna Furman je vse, ki so si pri njih privoščili odlično kosilo, razveselila z brezplačnim vrčkom domačega piva Rokovnjač. 340 let star Dvorec Rus je odprl svoja vrata za brezplačne oglede. Na Gradiškem jezeru, okoli katerega se vije del Rokovnjaške poti, pa so se obiskovalci lahko osvežili s pijačo na jasi.

Vsem, ki so vikend preživeli v Lukovici, so dan polepšali lokalni ponudniki, ki so imeli na vratih obešen srček. Tako so jih enostavno našli. Ob obisku so izpolnili nagradni kupon, ki jih z malo sreče popelje na družinsko kopanje v Terme Snovik. Nagradno žrebanje se bo odvilo novembra letos.

»Srce Slovenije, ki se razteza na območju okrog geometričnega središča Slovenije, je veliko. Zato v jesenskih mesecih Vikende odprtih vrat načrtujemo tudi v občini Litija in Kamnik,« je še dodala Aleksandra Gradišek. Razvojni center Srca Slovenije je poskrbel, da se lahko na lov za gozdnimi pustolovščinami in tradicijami oglarjenja ter rokodelstva podate tudi v vikendu od 25. do 27. septembra v Litiji. V Kamniku, ki navdušuje z Okusi Kamnika, razgledi po bogati preteklosti in po slikoviti naravi Kamniško-Savinjskih Alp, pa se boste zabavali od 23. do 25. oktobra.

Več informacij >>


Foto: Matej Povše

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2017/18

skupinska Naj wellness 2017_18
petek, 20. april 2018

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo. Naziv najboljšega so si v posameznih kategorijah prislužili Wellness Orhidelia Term Olimia, Wellness Paradiso, Oaza miru iz Maribora, Wellness Vodnega mesta Atlantis in Wellness Lara z Jelenovega grebena.

Barjanka ali Kolesarsko doživetje na Ljubljanskem barju

barjanka
četrtek, 19. april 2018

V želji po trajnostni in celostni predstavitvi Ljubljanskega barja in predvsem njegovih danosti ter lepot so svoje moči združili Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje, Kolesarsko društvo Rog, družba BTC, Turizem Ljubljana in vseh sedem barjanskih občin: Ljubljana, Log – Dragomer, Borovnica, Brezovica, Škofljica, Vrhnika in Ig. Luč sveta je tako zagledala nova približno 83 kilometrov dolga športno rekreacijska kolesarska proga Barjanka, ki se je pridružila družini Maratona Franja. Ena izmed njenih posebnosti  je tudi ta, da kar polovica trase poteka po makadamskih poteh, kar ji daje še poseben čar.

Nova planinska koča na Planini nad Vrhniko

koca vrhnika
torek, 17. april 2018

Na Planini nad Vrhniko, priljubljeni izletniški točki nad Cankarjevim mestom, bodo 12. maja uradno odprli novo planinsko kočo. V koči, ki so jo v dobrem letu postavili na mestu nekdanjega zavetišča, je prostora za petdeset gostov, v njej pa bo tudi soba s skupnimi, do dvajsetimi ležišči.

Festival žanrskega filma Kurja polt

film
torek, 17. april 2018

Festival žanrskega filma Kurja polt praznuje in prikazuje – pogosto prvič na domačem platnu in v izvornem formatu filmskega traku – tisto čudovito bizarno, drzno in divje polje filmske ekspresije, etike in estetike, ki nosi oznake kultni, eksploatacijski, off mainstream, B film, camp.

Čistilna akcija Za lepšo Ljubljano

ciscenje_ljubljanice-1.jpg
torek, 17. april 2018

Zaključek akcije Za lepšo Ljubljano bo potekal v soboto, 21. aprila, med 9. in 14 uro. Tradicionalno čiščenje Ljubljanice od Špice do Zmajskega mostu bo letos potekala že 27. leto zapored. V njej bodo sodelovali potapljači, člani društva Vivera in drugih potapljaških društev Slovenske potapljaške zveze ter tudi člani drugih društev – okoljevarstveniki, ribiči, gasilci, čolnarji, reševalci …

V Postojnski jami slavnostno obeležili 200-letnico

dozivite-postonjsko-_1.png
ponedeljek, 16. april 2018

Ob 200-letnici odkritja najlepših delov Postojnske jame, so v Koncertni dvorani odprli prenovljen spominski peron Luke Čeča, predsednik upravnega odbora Marjan Batagelj pa je za leto 2018 naznanil številne nove projekte.

27. izbor najboljših slovenskih smučišč je zaključen

skupinska 2018 smucisca
petek, 13. april 2018

Že 27. zapovrstjo so danes v Gradu Rače podelili nazive »Naj smučišče« najboljšim smučiščem v smučarski sezoni 2017/2018. Dolga sezona je prinesla veliko glasov in zmagovalce v petih različnih kategorijah. Za »Naj smučišča« so bili letos ocenjena smučišča RTC Jakec Trije kralji, Kope, Smučarski center Cerkno, Snežni park Rogla ter italijansko smučišče Kronplatz.

V Lipici ta konec tedna prvo tekmovanje v preskakovanju ovir

Lipicanci
četrtek, 12. april 2018

Obiskovalci Kobilarne Lipica si bodo lahko v nedeljo, 15. aprila, ogledali nastope najboljših slovenskih tekmovalcev in več kot 200 konj, ki bodo nastopili na prvem letošnjem konjeniškem tekmovanju v Kobilarni Lipica, tekmovanju v preskakovanju ovir za Pokal Slovenije. Poleg tega pa bodo lahko občudovali tudi najmlajše žrebičke in si ogledali pravljično predstavo Zgodba o Lipici.

Pomagajmo čebelici: Ocvetličimo mesto

pomagajmo cebelici
četrtek, 12. april 2018

V letošnjem letu bomo na pobudo Slovenije 20. maja prvič obeležili svetovni dan čebel, v teh dneh pa že peto leto zapored poteka projekt 'Pomagajmo čebelici: Ocvetličimo mesto', ki se izvaja pod okriljem Mestne občine Ljubljana in družbe BTC. V sodelovanju s številnimi partnerji tako potekajo različne aktivnosti v podporo osveščanju o pomembnosti čebel in za spodbujanje meščanov Ljubljane k ocvetličenju oken in balkonov z medovitimi rastlinami.

Pivo & Burger Fest

pivo_burger_fest.jpg
sreda, 11. april 2018

Sezono kulinaričnih druženj na prostem bo v soboto in nedeljo, 14. in 15. aprila, popestril že deseti Pivo & Burger Fest. Poznavalci sočnega kulinaričnega para bodo za dva dni zavzeli Pogačarjev trg v Ljubljani in raziskali, kaj novega se je zvarilo v slovenskih kraft pivovarnah, v katero smer kažejo pivovarski trendi in s kakšnimi okusnimi domislicami bodo kuharski mojstri dopolnili mesnate, morske in vege esence burgerjev.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije