Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
feel_309835.jpg

STO se je pridružila pobudi za drugačno prihodnost turizma

Datum: petek, 3. julij, 2020

The Future of Tourism Coalition (Koalicija za prihodnost turizma) je skupna pobuda več mednarodnih organizacij, ki delujejo na področju trajnostnega turizma, za premik k novemu, bolj odgovornemu turizmu. Zasleduje globalni cilj, da bi turistična dejavnost v prihodnosti v središče postavila skrb za potrebe destinacij in njihovih prebivalcev.

Pobudo The Future of Tourism Coalition sestavlja šest nevladnih organizacij, ki prvič enotno pozivajo k spremembam: Center for Responsible Travel (CREST), Destination Stewardship Center, Green Destinations, Sustainable Travel International, Tourism Cares, in Travel Foundation, v svetovalni vlogi pa se pridružuje tudi vodilna svetovna organizacija s področja trajnostnega turizma, Global Sustainable Tourism Council (GSTC).

Desetletja nenadzorovane rasti v turizmu so ogrozila naravo, kulturo in družbo v nekaterih najlepših krajih na svetu. Kljub naporom s strani posameznih deležnikov se je stanje na splošno slabšalo, epidemija novega koronavirusa pa je še izpostavila tako pozitivne kot negativne učinke turizma na destinacije po svetu. Turizem se zdaj sooča z izbiro, na kakšen način se želi spremeniti v času po epidemiji – kriza je hkrati tudi priložnost, da glavni deležniki začrtajo bolj odgovoren razvoj panoge v prihodnosti.

Koalicija je razvila serijo 13 vodilnih načel (Guiding Principles), ki jasno nakazujejo novo vizijo za razvoj turizma v prihodnosti – turizma, ki bi zagotavljal zdrave temelje za prihodnost in hkrati skrbel za kraje, destinacije in ljudi, od katerih je odvisen.

Koalicija vabi turistične agencije, podjetja, vlade, investitorje, nevladne organizacije in destinacijske organizacije, da tudi sami podpišejo 13 vodilnih načel in se s tem zavežejo k prilagoditvi lastnih strategij in aktivnosti ciljem koalicije v snovanju turizma po epidemiji novega koronavirusa.

Med ustanovnimi podpisniki je vrsta napredno mislečih deležnikov, ki so bili k sodelovanju povabljeni zaradi dolgoletnih prizadevanj na področju trajnostnega turizma. Poleg STO so med njimi Adventure Travel Trade Association (ATTA), Ecotourism Australia, G Adventures, Global Ecotourism Network, Government of the Azores, Government of Colombia, Hilton, Innovation Norway, Intrepid Travel, Jordan Tourism Board, Lindblad Expeditions, MT Sobek, Palau Bureau of Tourism, Riverwind Foundation (Jackson Hole, WY), Seychelles Ministry of Tourism, Tahoe Regional Planning Agency, The Travel Corporation, Thompson Okanagan Tourism Association, Tourism Council Bhutan in World Wildlife Fund.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Maribor objavil nov promocijski video in izdal knjižico doživetij

Maribor_logo
sreda, 12. avgust 2020

Zavod za turizem Maribor - Pohorje je izdal knjižico najboljših doživetij v Mariboru in objavil nov promocijski video Visit Maribor – outdoor doživetja.

Za naziv Sejalec 2020 se poteguje 7 polfinalistov

Sejalec
torek, 11. avgust 2020

Znanih je 7 polfinalistov, ki se potegujejo za naziv Sejalec 2020 za najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu.

Hotel Grad Otočec postal član mreže za butični in luksuzni turizem Virtuoso

Grad Otočec
ponedeljek, 10. avgust 2020

Petzvezdični hotel Grad Otočec je bil julija sprejet v ugledno združenje Virtuoso Travel, vodilno mednarodno mrežo, specializirano za področje butične in luksuzne potovalne in turistične ponudbe.

WTTC – kako bo izgledala nova realnost potovanj?

letalski_potniki.jpg
sreda, 5. avgust 2020

Po napovedih WTTC bodo med prvimi, ki bodo začeli potovati, mlajši popotniki med 18 in 35 let. Novi standardi in protokoli pa bodo del nove realnosti potovanj vse dokler ne bo dostopno cepivo.

Znane so finalistke izbora Naj planinska koča 2020

koča
torek, 4. avgust 2020

Zaključil se je prvi krog letošnjega, že šestega glasovanja za naj planinsko kočo. Izmed 156 sodelujočih koč, od tega 28 visokogorskih planinskih postojank in 128 planinskih koč, so bralci Siol.net izglasovali 10 finalistk.

Popotniki zmedeni zaradi nekonsistentnih pravil potovanj

Potovanje Corona
četrtek, 30. julij 2020

Svetovni potovalni in turistični svet (WTTC) poziva k doslednosti pravil in navodil vezano na COVID-19. Med potovanjem po evropskih državah se turisti soočajo z vrsto različnih pravil in nasvetov za potovanje, saj države iz pandemije COVID-19 izhajajo v različnih fazah.

Odbojka na mivki sredi Ljubljane

odbojka ljubljana
četrtek, 30. julij 2020

V Ljubljani bodo tudi letos gostili turnir svetovne serije v odbojki na mivki, ki bo potekal od četrtka do nedelje, od 30. julija do 2. avgusta.

7. Poletni festival Portorož

note2
ponedeljek, 27. julij 2020

Vabljeni na vrhunske baletne predstave v okviru 7. Poletnega festivala Portorož.

Rogličeva ekipa Jumbo Visma odkriva Slovenijo kot odlično destinacijo za športne priprave

jumbo visma
četrtek, 23. julij 2020

"Slovenija je popolna za kolesarstvo in kakovosten trening," poudarja vodja razvojne ekipe Jumbo Visma Robbert de Groot, ki te dni svojo ekipo pripravlja na ponovni zagon kolesarske sezone v Sloveniji. Slovenska turistična organizacija nadaljuje partnerstvo pri promociji Slovenije kot turistične destinacije s Primožem Rogličem in ekipo Jumbo Visna, pričetek skupnih promocijskih aktivnosti pa označuje prav pripravljalni tabor razvojne ekipe Jumbo Visma.

ARTish

ARTish
sreda, 22. julij 2020

Festival ARTish, na katerem slovenski ustvarjalci na stojnicah razstavljajo in prodajajo svoja dela, poteka ob sobotah na Gornjem trgu, pri Herkulovem vodnjaku.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije