Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
brinjeva gora

SURS: slovenski turizem in covid-19

Datum: ponedeljek, 12. oktober, 2020

Statistični urad Republike Slovenije je objavil bogat infografični pregled letošnje turistične sezone, ki jo je zaznamovala epidemija COVID-19. Leto 2019 je bilo za slovenski turizem rekordno, saj je bilo v turističnih nastanitvenih obratih zabeleženih največ prihodov in največ prenočitev turistov doslej.

V letošnjem januarju in februarju  je bilo število prihodov in prenočitev turistov v Sloveniji primerljivo s preteklim letom, v marcu in aprilu pa je epidemija covida-19 slovenski turizem povsem ohromila. Prihodov turistov od sredine marca od sredine maja ni bilo, prenočitev je bilo zanemarljivo malo, pa še te so ustvarile osebe, ki ostajajo v Sloveniji dalj časa zaradi študija v okviru mednarodnih študijskih izmenjav. Po preklicu epidemije so se turisti začeli počasi vračati; število prihodov turistov in število njihovih prenočitev sta v juniju dosegli približno 35 % vrednosti iz junija 2019. 

V juliju in avgustu se je število turističnih prenočitev v nastanitvenih obratih glede na prejšnje mesece tega leta skokovito povečalo. Uvedba turističnih bonov je spodbudila domače goste, da so dopustovali v Sloveniji. Domači turisti so tako v juliju 2020 ustvarili skoraj 1,4 milijona prenočitev ali 68 % vseh in 155 % več kot v juliju 2019. V avgustu 2020 pa so ustvarili malo manj kot 1,7 milijona turističnih prenočitev ali 67,4 % vseh in 164 % več kot v avgustu 2019. 

S sprostitvijo nekaterih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 so se počasi začeli vračati v Slovenijo tudi tuji turisti. V maju 2020 je bilo v turističnih nastanitvenih obratih zabeleženih približno 3.800 prihodov tujih turistov in nekaj več kot 14.000 njihovih prenočitev. Število prihodov tujih turistov je v maju 2020 doseglo približno 1 %, število njihovih prenočitev pa 2 % vrednosti iz maja 2019. V juniju 2020 je bilo v nastanitvenih obratih zabeleženih nekaj več kot 201.000 prenočitev turistov (ali 84 % manj kot v juniju 2019), v juliju 2020 nekaj več kot 670.000 (ali 66 % manj kot v juliju 2019), v avgustu 2020 pa malo manj kot 820.000 (ali 64 % manj kot v avgustu 2019). Od sprostitve omenjenih ukrepov dalje so skoraj tretjino prenočitev tujih turistov ustvarili turisti iz Nemčije. 

Na ravni vrst turističnih občin je bilo v obdobju od začetka maja do konca avgusta 2020 zabeleženih največ turističnih prenočitev v nastanitvenih obratih v gorskih občinah (35 % vseh), sledile so obmorske občine (28 % vseh). Domači turisti so v omenjenem obdobju ustvarili največ prenočitev v obmorskih občinah (30 % vseh), tuji turisti pa v gorskih občinah (47 % vseh). Od vrst turističnih občin je v obdobju od začetka maja do konca avgusta 2020 v primerjavi istim obdobjem v letu 2019 izgubila največji delež turistov občina Ljubljana: 82 %. Pri tem moramo upoštevati, da so kar 98 % prenočitev v Ljubljani v omenjenem obdobju leta 2019 ustvarili tuji turisti. 

Z vidika vrste nastanitvenih obratov je bilo v obdobju od začetka maja do konca avgusta 2020 zabeleženih največ prenočitev v hotelih (31 % vseh turističnih prenočitev), sledile so zasebne sobe, apartmaji in hiše (27 % vseh prenočitev) ter kampi (22 % vseh prenočitev), pri čemer pa je bilo v vseh nastanitvenih obratih ustvarjenih manj prenočitev kot v istem obdobju preteklega leta, razen na turističnih kmetijah z nastanitvijo; te so od začetka maja do konca avgusta 2020 zabeležile za 3 % več prenočitev kot v istem obdobju leta 2019. Tri četrtine prenočitev na turističnih kmetijah so ustvarili domači turisti. 

Od začetka januarja do konca avgusta 2020 je bilo v Sloveniji zabeleženih približno 2,4 milijona prihodov turistov (ali 47 % manj kot v istem obdobju 2019) in približno 7 milijonov njihovih prenočitev (ali 40 % manj kot v istem obdobju 2019). Turistični nastanitveni obrati v Sloveniji so od začetka januarja do konca avgusta 2020 zabeležili za 26 % več prihodov domačih turistov kot v istem obdobju leta 2019, njihovih prenočitev pa za 34 % več. Prihodov tujih turistov je bilo v tem obdobju za 70 % manj kot v istem obdobju prejšnjega leta, njihovih prenočitev pa za 67 % manj. 

Več informacij je na spletni strani SURS.

Vir: SURS

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Radovljica, Bled, Tržič in Jesenice z novim skupnim turističnim produktom

Radovljica
sreda, 21. julij 2021

Destinacije Radovljica, Bled, Tržič in Jesenice so se tudi letos povezale v skupnem produktu Obišči in razišči.

Otvoritev Digitalne grajske sobane veličastnih sedem gradov Posavja

Gradovi posavja
četrtek, 15. julij 2021

Regionalna razvojna agencija Posavje je z digitalnim inoviranjem kulturne dediščine sedmih gradov Posavja uspešno zaključila prvi sklop aktivnosti operacije e-Gradovi Posavja. Petega julija so namreč v Termah Čatež otvorili digitalne grajske sobane sedmih veličastnih gradov Posavja.

Avanturistični park Ris prva zelena atrakcija na Kočevskem

jezero Kočevje
sreda, 14. julij 2021

Avanturistični park Ris je prejel mednarodni trajnostni certifikat Zeleni ključ/Green Key, s čimer tudi formalno dokazuje svojo zavezanost k odgovornemu obratovanju ter spoštljivemu odnosu do okolja in družbe.

Plavajoči grad 2021

sneznik.jpg
torek, 13. julij 2021

Že deveti tradicionalni mednarodni festival Floating Castle - Plavajoči grad bo v štirih dneh, od 22. do 25. julija, združil okoli 100 glasbenih skupin in drugih ustvarjalcev s celega sveta na čarobnih lokacijah ob gradu Snežnik. Ustvarjalci festivala bodo pripravili okolje magičnih prizorišč, na katerih bodo obiskovalci lahko izkusili etno, jazz, fusion, elektronsko, avtorsko in eksperimentalno glasbo, tretjino programa pa predstavlja performens, lutkovne predstave, sodobni in tribal fusion ples, cirkus, intermedialne predstave, ter ulično in dramsko gledališče.

Novo: pastirska akademija za ozaveščanje otrok o pomenu sobivanja z naravo

eco_resort_vp.jpg
ponedeljek, 12. julij 2021

Društvo turistov Slovenije bo po notificiranem programu Zavoda za razvoj turizma na lokaciji Slovenia Eco Resorta pričela z novim programom za otroke, pastirsko akademijo.

Izročitev priznanj najbolj inovativnim produktom slovenskega turizma 2020

expano.jpg
petek, 9. julij 2021

V četrtek. 8. julija, so bile po decembrski razglasitvi na Dnevih slovenskega turizma, plakete prejemnikom še osebno izročene za naziv Sejalec 2020 Regijskemu centru Expano, Finalistoma Sejalec 2020 Istrskemu zajtrku in Jasna Chalet Resortu ter Snovalcem 2020, ki so Robidišče Trail Center, Fish & Fly Trio ter Potovanje z električnimi motorji.

Na Roglo in v Terme Zreče se vračajo vrhunski športniki iz Slovenije in tujine

rogla.jpg
sreda, 7. julij 2021

Med številnimi vrhunskimi športniki, ki se bodo to poletje pripravljali v Uniturjevih centrih, sta tudi hrvaški nogometni prvoligaš Hajduk in Jumbo Visma, kolesarski klub Primoža Rogliča. 

Dolina Soče z novim videom Gremo s tokom. Zelena Dolina Soče

Soča
ponedeljek, 5. julij 2021

Turizem Dolina Soče je objavil nov promocijski video Gremo s tokom. Zelena Dolina Soče. 

30 let Slovenije kot samostojne turistične destinacije

staregorenadpodsredo.jpg
ponedeljek, 28. junij 2021

Pred 30 leti je Slovenija kot samostojna država kljub svoji več stoletni tradiciji turizma postala novinka na svetovnem zemljevidu turističnih destinacij. Z veliko mero potrpežljivosti, vztrajnosti in sistematičnosti, uporabo najsodobnejših načinov promocije in trženja ter inovativnimi  produkti je danes zahvaljujoč trudu Slovenske turistične organizacije, slovenskega turističnega gospodarstva in številnih posameznikov zelena zvezda v osrčju Evrope. S svojo usmerjenostjo v trajnostno, varno, zdravo, aktivno, butično ponudbo, podprto s kreativnimi zgodbami, je zgled za oblikovanje evropskih nacionalnih modelov spodbujanja trajnostnega razvoja turizma. Turizem pa se je razvil v panogo s številnimi multiplikativnimi učinki in visokim potencialom razvoja in rasti.

Prvi festival lokalnih piv v Termah Snovik nad pričakovanji

pivo
ponedeljek, 28. junij 2021

V soboto, 26. 6. 2021 se je v  prireditvenem šotoru pri Termah Snovik odvijal prvi Festival lokalnih piv na Kamniškem, na katerem so se predstavili štirje lokalni pivovarji.  

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije