Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
brinjeva gora

SURS: slovenski turizem in covid-19

Datum: ponedeljek, 12. oktober, 2020

Statistični urad Republike Slovenije je objavil bogat infografični pregled letošnje turistične sezone, ki jo je zaznamovala epidemija COVID-19. Leto 2019 je bilo za slovenski turizem rekordno, saj je bilo v turističnih nastanitvenih obratih zabeleženih največ prihodov in največ prenočitev turistov doslej.

V letošnjem januarju in februarju  je bilo število prihodov in prenočitev turistov v Sloveniji primerljivo s preteklim letom, v marcu in aprilu pa je epidemija covida-19 slovenski turizem povsem ohromila. Prihodov turistov od sredine marca od sredine maja ni bilo, prenočitev je bilo zanemarljivo malo, pa še te so ustvarile osebe, ki ostajajo v Sloveniji dalj časa zaradi študija v okviru mednarodnih študijskih izmenjav. Po preklicu epidemije so se turisti začeli počasi vračati; število prihodov turistov in število njihovih prenočitev sta v juniju dosegli približno 35 % vrednosti iz junija 2019. 

V juliju in avgustu se je število turističnih prenočitev v nastanitvenih obratih glede na prejšnje mesece tega leta skokovito povečalo. Uvedba turističnih bonov je spodbudila domače goste, da so dopustovali v Sloveniji. Domači turisti so tako v juliju 2020 ustvarili skoraj 1,4 milijona prenočitev ali 68 % vseh in 155 % več kot v juliju 2019. V avgustu 2020 pa so ustvarili malo manj kot 1,7 milijona turističnih prenočitev ali 67,4 % vseh in 164 % več kot v avgustu 2019. 

S sprostitvijo nekaterih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 so se počasi začeli vračati v Slovenijo tudi tuji turisti. V maju 2020 je bilo v turističnih nastanitvenih obratih zabeleženih približno 3.800 prihodov tujih turistov in nekaj več kot 14.000 njihovih prenočitev. Število prihodov tujih turistov je v maju 2020 doseglo približno 1 %, število njihovih prenočitev pa 2 % vrednosti iz maja 2019. V juniju 2020 je bilo v nastanitvenih obratih zabeleženih nekaj več kot 201.000 prenočitev turistov (ali 84 % manj kot v juniju 2019), v juliju 2020 nekaj več kot 670.000 (ali 66 % manj kot v juliju 2019), v avgustu 2020 pa malo manj kot 820.000 (ali 64 % manj kot v avgustu 2019). Od sprostitve omenjenih ukrepov dalje so skoraj tretjino prenočitev tujih turistov ustvarili turisti iz Nemčije. 

Na ravni vrst turističnih občin je bilo v obdobju od začetka maja do konca avgusta 2020 zabeleženih največ turističnih prenočitev v nastanitvenih obratih v gorskih občinah (35 % vseh), sledile so obmorske občine (28 % vseh). Domači turisti so v omenjenem obdobju ustvarili največ prenočitev v obmorskih občinah (30 % vseh), tuji turisti pa v gorskih občinah (47 % vseh). Od vrst turističnih občin je v obdobju od začetka maja do konca avgusta 2020 v primerjavi istim obdobjem v letu 2019 izgubila največji delež turistov občina Ljubljana: 82 %. Pri tem moramo upoštevati, da so kar 98 % prenočitev v Ljubljani v omenjenem obdobju leta 2019 ustvarili tuji turisti. 

Z vidika vrste nastanitvenih obratov je bilo v obdobju od začetka maja do konca avgusta 2020 zabeleženih največ prenočitev v hotelih (31 % vseh turističnih prenočitev), sledile so zasebne sobe, apartmaji in hiše (27 % vseh prenočitev) ter kampi (22 % vseh prenočitev), pri čemer pa je bilo v vseh nastanitvenih obratih ustvarjenih manj prenočitev kot v istem obdobju preteklega leta, razen na turističnih kmetijah z nastanitvijo; te so od začetka maja do konca avgusta 2020 zabeležile za 3 % več prenočitev kot v istem obdobju leta 2019. Tri četrtine prenočitev na turističnih kmetijah so ustvarili domači turisti. 

Od začetka januarja do konca avgusta 2020 je bilo v Sloveniji zabeleženih približno 2,4 milijona prihodov turistov (ali 47 % manj kot v istem obdobju 2019) in približno 7 milijonov njihovih prenočitev (ali 40 % manj kot v istem obdobju 2019). Turistični nastanitveni obrati v Sloveniji so od začetka januarja do konca avgusta 2020 zabeležili za 26 % več prihodov domačih turistov kot v istem obdobju leta 2019, njihovih prenočitev pa za 34 % več. Prihodov tujih turistov je bilo v tem obdobju za 70 % manj kot v istem obdobju prejšnjega leta, njihovih prenočitev pa za 67 % manj. 

Več informacij je na spletni strani SURS.

Vir: SURS

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Nov predstavitveni video destinacije Cerkno

cerkno (19).JPG
torek, 20. oktober 2020

Cerkno, ena izmed vodilnih destinacij slovenskega turizma, je v okviru uspešne prijave na javni razpis »Za sofinanciranje aktivnosti promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij Slovenije v letu 2020«, v mesecu septembru gostila prav posebnega gosta, Klemena Slakonjo.

Znani so zmagovalci jubilejne akcije "Naj kopališče 2020"

aqualuna3.jpg
ponedeljek, 19. oktober 2020

Letošnje poletje je postreglo s posebnimi izzivi, a kljub temu ni skoparilo z lepimi sončnimi dnevi, ki so skupaj s turističnimi boni poskrbeli za dober obisk slovenskih kopališč. Kopalke in kopalci so s pomočjo oddaje »Dobro jutro, Slovenija«, ki poteka na šestih slovenskih radijskih postajah tudi tokrat množično izbrali »Naj kopališče 2020«.

Ustanovljeno združenje ponudnikov rent a car storitev

audi_a1_sportback-1.jpg
ponedeljek, 19. oktober 2020

V okviru Turistično gostinske zbornice Slovenije so novo združenje ustanovila največja slovenska podjetja, ki izvajajo storitve rent a car najema vozil in so člani zbornice.

Mednarodni film fest Kranjska Gora 2020

film
ponedeljek, 19. oktober 2020

Mednarodni filmski festival Kranjska Gora venomer postreže z dobrimi filmi svetovnih produkcij. Novost letošnjega leta "drive in kino" v Planici.

Evropska turistična konvencija o najbolj aktualnih tematikah turizma

lj_green.jpg
četrtek, 15. oktober 2020

V ponedeljek, 12. oktobra, je v organizaciji Evropske komisije potekala Evropska turistična konvencija (European Tourism Convention), katere namen je bil vzpostaviti dialog med različnimi deležniki na temo strateških usmeritev evropskega turizma v obdobju po epidemiji Covid-19 in tudi dolgoročno, v okviru Agende turizma 2050.

Maribor v znamenju svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu

Mountainbiking on Pohorje-Hotel Bellevue-Terme Maribor.jpg
sreda, 14. oktober 2020

Mariborski Bike Park na Pohorju bo med 15. in 18. oktobrom na dveh tekmah svetovnega pokala gostil najboljše gorske kolesarje sveta. Športni dogodek je odlična priložnost za utrjevanje prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot destinacije za aktivni oddih in organizacijo velikih in medijsko odmevnih športnih prireditev.

Ljubljana uvrščena med najbolj varne božične destinacije v Evropi

ljubljana_december_d_wedam.jpeg
torek, 13. oktober 2020

Organizacija European Best Destinations je Ljubljano uvrstila na seznam 15 evropskih destinacij z najprivlačnejšim in najvarnejšim prazničnim sejmom letošnje zime. Dejstvo, da so prepoznali Ljubljano kot varno destinacijo za obisk, je spodbudno, saj gradi podobo odgovorne in varne destinacije, obenem pa je dobra promocija tudi za obdobje po krizi, ko bodo visoki varnostni in higienski standardi še pomembnejši.

Novo vodstvo Združenja kampov Slovenije

kamp.jpg
ponedeljek, 12. oktober 2020

Za novo predsednico Združenje kampov Slovenije je bila na nedavni seji izvoljena Lidija Koren, ki bo združenje vodila naslednja štiri leta. V prvih osmih mesecih tega leta so v slovenskih kampih zabeležili 68,1% prenočitev glede na lansko leto, z učinkom turističnih bonov je večina upravljalcev kampov zadovoljna.

SURS: slovenski turizem in covid-19

brinjeva gora
ponedeljek, 12. oktober 2020

Statistični urad Republike Slovenije je objavil bogat infografični pregled letošnje turistične sezone, ki jo je zaznamovala epidemija COVID-19. Leto 2019 je bilo za slovenski turizem rekordno, saj je bilo v turističnih nastanitvenih obratih zabeleženih največ prihodov in največ prenočitev turistov doslej.

Lonely Planet je Bled uvrstil med 10 top destinacij, vrednih obiska

bled_otok.jpg
petek, 9. oktober 2020

Lonely Planet je v drugi izdaji priljubljenega seznama priporočenih destinacij (Ultimate Travel List) Bled umestil med 10 destinacij, ki nudijo edinstvena in nepozabna doživetja. Še posebej jih je navdušila slikovitost destinacije, za katero navajajo, da ima najbolj fotogenično jezero na planetu.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije