Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
trnic2.jpg

Trnič – skoraj pozabljena kulinarična posebnost Kamnika

Datum: sreda, 26. marec, 2014

Trnič, trdi sir značilne hruškaste oblike z Velike planine, so v zadnjih stoletjih poleti med pašo iz skute, smetane in soli izdelovali pastirji. Do nedavnega je Trnič kot kulinarična sestavina skoraj povsem izginil iz domačih in gostinskih kuhinj, pojavljal se je le kot turistični spominek izpod rok 87 letne pastirice Rezke Mali, ki je ohranjala tradicijo.

Trnič se vedno podarja v paru, saj s svojo obliko ponazarjajo ženske prsi. Po izročilu so jih podarjali izvoljenkam kot dokaz ljubezni in zvestobe, celo obljube zakona. Skrbno so jih okrasili s posebnimi ornamenti, ki so jih vtisnili z reliefno izrezljanimi lesenimi paličicami - "pisavami".

Na pobudo Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, v okviru projekta Okusi Kamnika,  s sodelovanjem kmetije Pr'Gabršk ter s podporo strokovnjakov in lokalnih gostincev, v Kamniku obujajo to  kulinarično posebnost. Projekt Trnič na vsako mizo se bo tako letos pričel s prvim dvotedenskim Praznikom Trniča, ki se bo pričel v soboto 29. 3. 2014 na tržnici Okusi Kamnika – Podeželje.

Dogajanje bo popestreno s kuhanjem v živo: na Glavnem trgu bodo namreč v mobilni kuhinji trije priznani kamniški chefi, Janez Bratovž (JB restavracija), Janez Uršič (Gostilna pri planinskem orlu) in Primož Repnik (Gostilna in penzion Repnik), pripravljali jedi s trničem. Program slavnostnega odprtja Praznika trniča se bo pričel ob 10. uri. Na tržnici bo možno Trnič tudi kupiti, priporocena maloprodajna cena (za 50-60g)  je 8 EUR.

Trnič je trdi sir, ki se ga najpogosteje uporablja za ribanje, namočen v vrelo mleko, da se zmehča, pa je okusen tudi kot prigrizek.



trnic1.jpg

Janez Bratovž (JB restavracija), Urška Kolar (direktorica TIC Kamnik), Janez Uršič (Gostilna pri planinskem orlu) in Primož Repnik (Gostilna in penzion Repnik)

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Jubilejni 50. Narava-zdravje

Košara jabolk
ponedeljek, 21. oktober 2019

Sejem za zdrav življenjski slog bo predstavljal svojo ponudbo prek vsebinskih sklopov Prehrana – Zdravje – Gibanje – Naravna kozmetika in wellness – Zeleno sobivanje od 23. do 26. oktobra.

Hotel Cerkno bo dobil novo podobo

cerkno-3.jpg
petek, 18. oktober 2019

V Hotelu in smučišču Cerkno, družbi, ki jo je pred dvema letoma prevzel Marjan Batagelj, se že v prihodnjem letu obetajo korenite spremembe. Obnova naj bi trajala tri leta, za investicijo pa bodo odšteli sedem milijonov evrov.

Terme Snovik zabeležile pol milijona nočitev

snovik_poletje1.jpg
četrtek, 17. oktober 2019

V Termah Snovik so včeraj praznovali pomembno prelomnico, saj so zabeležili pol milijona nočitev. Spodbudna novica in hkrati tudi obveza, da bodo tudi v prihodnje skrbeli za kakovost svojih storitev in zadovoljstvo gostov. Nad pozornostjo presenečeni gostji iz okolice Maribora, ki je v Termah Snovik bivala prvič, so podarili prav posebno darilo.

Praznovanje izolske legende

izola_panorama.jpg
četrtek, 17. oktober 2019

Letošnji Praznik izolskega čudeža, s katerim domačini obujajo tradicionalni krajevni praznik, bo vključeval veslaška tekmovanja, obujanje starodavne legende in kulturni program. Na stojnicah pa ne bo manjkalo domačih dobrot.

Podelili smo priznanja zmagovalcem akcije »Naj kopališče 2019«

Naj kopališče 2019
sreda, 16. oktober 2019

Že 29. let zapored kopalke in kopalci slovenskih kopališč čez vse poletje izbirajo najboljša in jih tako nagradijo za izboljšanje ponudbe in skrbnost. Na gradu Rače so danes na slavnostni prireditvi podelili priznanja najboljšim v šestih kategorijah, te nazive so pridobili Aqualuna Term Olimia, Terme Vivat in Terme Paradiso, Velenjska plaža, Letno kopališče Celje in Vodno mesto Atlantis. Akcija »Naj kopališče 2019« poteka v organizaciji RTV Slovenija v sodelovanju s spletnim portalom »Dobro jutro, Slovenija« na več radijskih postajah po vsej Sloveniji.

Evropa nagradila Ljubljano za pametne rešitve v turizmu

ljubljana_april.jpeg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Ljubljana je v okviru druge izvedbe projekta Evropska prestolnica pametnega turizma v Helsinkih, 9. oktobra, prejela prestižno priznanje za najboljše evropsko mesto na področju digitalnih rešitev, s katero je Ljubljana predstavila svoje najpomembnejše ukrepe in načrte s področja trajnostnega razvoja, dostopnosti, digitalizacije ter kulturne dediščine in ustvarjalnosti.

Vrtnice in umetnost

vrtnica_ljubljana.jpeg
četrtek, 10. oktober 2019

Strokovnjakom in ljubiteljem vrtnic in umetnosti pripravljajo 10.10.2019 (od 15. do 19. ure) na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje prijetno popoldne s kratkimi strokovnimi predavanji in demonstracijami ter druženjem v prijetnem okolju. Vstop je prost, vabljeni!

Velenje v oktobru vabi na posebno gastronomsko doživetje pod zemljo

velenje underground
ponedeljek, 7. oktober 2019

Doživite edinstveno 5-zvezdično gastronomsko pustolovščino 160 m pod zemljo. Doživetje Velenje Underground je nosilec znaka kakovosti Slovenia Unique Experiences, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija.

Mesto žensk

mesto žensk
petek, 4. oktober 2019

Za Mesto žensk, ki kulturno ponudbo Ljubljane bogati že več kot dve desetletji, sta značilni naravnanost k eksperimentom in prestopanju žanrskih meja, pa tudi družbena kritičnost.

Turizem Ljubljana s prenovljeno komunikacijsko platformo

Ljubljana
četrtek, 3. oktober 2019

Turizem Ljubljana je v sodelovanju z oglaševalsko agencijo Luna/TBWA razvil novo komunikacijsko platformo, ki povezuje vse elemente blagovne znamke Visit Ljubljana: kulturo, kulinariko, butičnost, trajnost, kongresni in športni turizem.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije