Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
trnic2.jpg

Trnič – skoraj pozabljena kulinarična posebnost Kamnika

Datum: sreda, 26. marec, 2014

Trnič, trdi sir značilne hruškaste oblike z Velike planine, so v zadnjih stoletjih poleti med pašo iz skute, smetane in soli izdelovali pastirji. Do nedavnega je Trnič kot kulinarična sestavina skoraj povsem izginil iz domačih in gostinskih kuhinj, pojavljal se je le kot turistični spominek izpod rok 87 letne pastirice Rezke Mali, ki je ohranjala tradicijo.

Trnič se vedno podarja v paru, saj s svojo obliko ponazarjajo ženske prsi. Po izročilu so jih podarjali izvoljenkam kot dokaz ljubezni in zvestobe, celo obljube zakona. Skrbno so jih okrasili s posebnimi ornamenti, ki so jih vtisnili z reliefno izrezljanimi lesenimi paličicami - "pisavami".

Na pobudo Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, v okviru projekta Okusi Kamnika,  s sodelovanjem kmetije Pr'Gabršk ter s podporo strokovnjakov in lokalnih gostincev, v Kamniku obujajo to  kulinarično posebnost. Projekt Trnič na vsako mizo se bo tako letos pričel s prvim dvotedenskim Praznikom Trniča, ki se bo pričel v soboto 29. 3. 2014 na tržnici Okusi Kamnika – Podeželje.

Dogajanje bo popestreno s kuhanjem v živo: na Glavnem trgu bodo namreč v mobilni kuhinji trije priznani kamniški chefi, Janez Bratovž (JB restavracija), Janez Uršič (Gostilna pri planinskem orlu) in Primož Repnik (Gostilna in penzion Repnik), pripravljali jedi s trničem. Program slavnostnega odprtja Praznika trniča se bo pričel ob 10. uri. Na tržnici bo možno Trnič tudi kupiti, priporocena maloprodajna cena (za 50-60g)  je 8 EUR.

Trnič je trdi sir, ki se ga najpogosteje uporablja za ribanje, namočen v vrelo mleko, da se zmehča, pa je okusen tudi kot prigrizek.



trnic1.jpg

Janez Bratovž (JB restavracija), Urška Kolar (direktorica TIC Kamnik), Janez Uršič (Gostilna pri planinskem orlu) in Primož Repnik (Gostilna in penzion Repnik)

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

WTTC – kako bo izgledala nova realnost potovanj?

letalski_potniki.jpg
sreda, 5. avgust 2020

Po napovedih WTTC bodo med prvimi, ki bodo začeli potovati, mlajši popotniki med 18 in 35 let. Novi standardi in protokoli pa bodo del nove realnosti potovanj vse dokler ne bo dostopno cepivo.

Znane so finalistke izbora Naj planinska koča 2020

koča
torek, 4. avgust 2020

Zaključil se je prvi krog letošnjega, že šestega glasovanja za naj planinsko kočo. Izmed 156 sodelujočih koč, od tega 28 visokogorskih planinskih postojank in 128 planinskih koč, so bralci Siol.net izglasovali 10 finalistk.

Popotniki zmedeni zaradi nekonsistentnih pravil potovanj

Potovanje Corona
četrtek, 30. julij 2020

Svetovni potovalni in turistični svet (WTTC) poziva k doslednosti pravil in navodil vezano na COVID-19. Med potovanjem po evropskih državah se turisti soočajo z vrsto različnih pravil in nasvetov za potovanje, saj države iz pandemije COVID-19 izhajajo v različnih fazah.

Odbojka na mivki sredi Ljubljane

odbojka ljubljana
četrtek, 30. julij 2020

V Ljubljani bodo tudi letos gostili turnir svetovne serije v odbojki na mivki, ki bo potekal od četrtka do nedelje, od 30. julija do 2. avgusta.

7. Poletni festival Portorož

note2
ponedeljek, 27. julij 2020

Vabljeni na vrhunske baletne predstave v okviru 7. Poletnega festivala Portorož.

Rogličeva ekipa Jumbo Visma odkriva Slovenijo kot odlično destinacijo za športne priprave

jumbo visma
četrtek, 23. julij 2020

"Slovenija je popolna za kolesarstvo in kakovosten trening," poudarja vodja razvojne ekipe Jumbo Visma Robbert de Groot, ki te dni svojo ekipo pripravlja na ponovni zagon kolesarske sezone v Sloveniji. Slovenska turistična organizacija nadaljuje partnerstvo pri promociji Slovenije kot turistične destinacije s Primožem Rogličem in ekipo Jumbo Visna, pričetek skupnih promocijskih aktivnosti pa označuje prav pripravljalni tabor razvojne ekipe Jumbo Visma.

ARTish

ARTish
sreda, 22. julij 2020

Festival ARTish, na katerem slovenski ustvarjalci na stojnicah razstavljajo in prodajajo svoja dela, poteka ob sobotah na Gornjem trgu, pri Herkulovem vodnjaku.

Hop-On Hop-Off Kobarid

kobarid hop on
torek, 21. julij 2020

Od 18. julija ponovno na voljo javni prevoz Hop-On Hop-Off Kobarid, ki bo povezoval podeželje, oddaljene turistične točke, kopališča na Nadiži in izhodišča za pohodniške izlete s centrom Kobarida.

V petih mesecih 405 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

denar
torek, 21. julij 2020

Banka Slovenije je objavila vrednost izvoza potovanj za obdobje od januarja do maja letos, ki znaša 405 milijonov evrov, kar je za 56 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2019.

Večerja v Grajskem vinogradu

igor jagodic
četrtek, 16. julij 2020

Restavracija Strelec in Ljubljanski grad predstavljata nov gastronomski produkt - večerjo v Grajskem vinogradu s chefom Igorjem Jagodicem. Gre za inovativno doživetje, kjer se obiskovalci prepustijo vrhunskemu kulinaričnemu razvajanju, ki temelji na sezonskih vrtninah in lokalnih sestavinah ob vinski spremljavi.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije