Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
trziski_muzej.gif

Tržič bogatejši za Slovenski smučarski muzej

Datum: petek, 11. april, 2014

Leta 2014, ko je Tina Maze osvojila prvo zlato olimpijsko kolajno, 325 let po objavi prvega pričevanja o smučanju v srednji in južni Evropi Janeza Vajkarda Valvasorja v knjigi Slavi vojvodine Kranjske (1689), v kateri je popisal smučanje na Blokah in natanko 20 let po odprtju prve zbirke o zgodovini smučanja na Slovenskem v hotelu Špik v Gozdu Martuljku, bo v Tržiču svoja vrata odprl Slovenski smučarski muzej.

Odprtje Slovenskega smučarskega muzeja bo v sredo, 23. aprila 2014, ob 18. uri v Tržiškem muzeju.

Muzej je začel nastajati že pred nekaj desetletji. Raziskovalci zgodovine smučanja Svetozar Guček in Aleš Guček ter Vlasta Guček so nabirali predmete, slikovno in tiskano gradivo povezano z zgodovino smučanja. Tako je nastala največja in po vsebinah najbolj obsežna zbirka o zgodovini smučanja na Slovenskem, ki je bila prvič razstavljena v hotelu Špik v Gozdu Martuljku. Zbirka se je od svojega odprtja naprej ves čas dopolnjevala, se selila na Bloke, od tam pa v Tržiški muzej, kjer je bila na začasni razstavi v letih 2008 in 2009. Zdaj odpirajo muzej, ki ima dva večja razstavna prostora, urejena po sodobnih muzejskih standardih z zanimivim oblikovanjem, v katerih je razstavljen del gradiva bogatih zbirk Slovenskega smučarskega muzeja. Vizija muzeja je, da se na novo ustanovljeni muzej s prijavami na domače in evropske javne razpise vsebinsko in v nekaj letih tudi prostorsko širi in dopolnjuje. Slovenski smučarski muzej je organizacijska enota Tržiškega muzeja.

Ni naključje, da je Slovenski smučarski muzej svoje prostore dobil prav v Tržiču. Mesto je eno naših zgodnejših športno smučarskih središč, lahko mu rečemo tudi »mesto olimpijcev«, saj je Tržič mesto, ki je Sloveniji dalo izjemno veliko olimpijcev zimskih olimpijskih iger. Posluh za razvoj in odprtje prenovljenega muzeja, postavljenega po sodobnih muzealskih standardih je pokazala Občina Tržič in njen župan mag. Borut Sajovic, ki je projekt tudi financirala.

Več informacij: www.trziski-muzej.si

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

V prvem polletju 1,16 milijard evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 23. avgust 2019

Po podatkih Banke Slovenije vrednost izvoza potovanj v šestih mesecih leta 2019 znaša 1,16 milijard evrov, kar je za 4,8 % več kot v enakem obdobju 2018.

Pisana Loka

sk_loka.jpg
četrtek, 22. avgust 2019

Tudi to poletje se bo zgodil največji škofjeloški festival »Pisana Loka«, kar pomeni 10 pisanih dni v starem mestnem jedru. Letos bo potekal od 23. avgusta do 1. septembra.

Blagovna znamka Okusi Rogle

rogla
torek, 20. avgust 2019

Na območju turistične destinacije Rogla Pohorje, ki zajema občine Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče v sklopu evropsko sofinanciranega projekta Užij okuse Rogle, nadaljujejo z razvojem blagovne znamke Okusi Rogle.

Prvič na svetu: na Ljubljanici odbojka na plavajočem igrišču

odbojka_ljubljanica
ponedeljek, 19. avgust 2019

Prihodnji teden se v središču Ljubljane obeta odbojkarski spektakel. Tekmo v okviru promocije prihajajočega EuroVolleyja 2019, ki bo od 12. do 26. septembra potekal tudi v Ljubljani, organizira Odbojkarska zveza Slovenije v sodelovanju z agencijo Extrem in partnerji.

Kamfest

kamfest
ponedeljek, 12. avgust 2019

Kamfest je festival za vse generacije, ki se na različnih slikovitih prizoriščih po vsem Kamniku lahko brezplačno udeležijo zelo raznovrstnega programa dogodkov.

Rimske igre

rimske igre ptuj
ponedeljek, 12. avgust 2019

Pred 2000 leti je bil Ptuj mogočno mesto: najprej vojaška postojanka, pozneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. Med Rimskimi igrami se Ptuj spremeni v rimski Poetovio. Mesto zasedejo gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in ostali Rimljani, ki že deseto leto pripravljajo eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope.

Izbran direktor Holdinga Kobilarna Lipica

lipica.jpg
petek, 9. avgust 2019

Nadzorni svet družbe HOLDING KOBILARNA LIPICA d.o.o. je v sredo, 31. julija, na izredni seji imenoval Mateja Oseta za direktorja družbe Holdinga Kobilarne Lipica. Novi direktor bo nastopil z delom 3. septembra letos.

Nov Slovenia Green Accommodation z zelenim vrtom sredi Maribora

hotelMB
torek, 6. avgust 2019

Hotel Maribor združuje butične nastanitve v centru mesta Maribor, umeščene v stavbe z dolgoletno zgodovino. Tako so revitalizirali propadajočo kulturno dediščino, hkrati pa se zavezali vsemu, kar je lepo in trajnostno. Pridružili so se Zeleni shemi slovenskega turizma in pridobili znak Slovenia Green Accommodation.

Izdelovanje pleten in prevoz z njimi vpisana v register nesnovne dediščine

lake_bled-1.JPG
ponedeljek, 29. julij 2019

Ministrstvo za kulturo je ta mesec v register nesnovne kulturne dediščine vpisalo izdelavo pleten in prevoz z njimi po Blejskem jezeru. Gre za znanje, ki se prenaša iz roda v rod, in tradicijo, ki je prepoznavna turistična znamenitost. Na novo sta v register nesnovne dediščine vpisana tudi prevozno čebelarstvo in prekmurščina.

V prvih petih mesecih 925 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 26. julij 2019

Po podatkih Banke Slovenije vrednost izvoza potovanj v petih mesecih leta 2019 znaša 925 milijonov evrov, kar je za 4 % več kot v enakem obdobju 2018.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije