Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
turizem-mora-biti-sp-_1.png

Turizem mora biti spodbujevalec trajnostnega razvoja

Datum: petek, 24. september, 2010

Turizem in biotska raznovrstnost je tema letošnjega Svetovnega dneva turizma, ki ga 27. septembra svet obeležuje od leta 1980 dalje. »Biotska raznovrstnost je globalno tveganje. Potovanje in turizem morata biti del globalnega truda za zaščito biotske raznovrstnosti«, je v svoji poslanici ob svetovnem dnevu turizma povedal generalni sekretar Svetovne turistične organizacije ZN Taleb Rifai.

 

Vloga turizma pa sega dlje od zaščite biodiverzitete, zato je ključno vprašanje, kako lahko turizem zmanjša svoje negativne socialne, okoljske in ekonomske vplive. Turizem je ena največjih svetovnih storitvenih industrij - od leta 1950 do 2008 se je število mednarodnih turistov (merjeno po številu mednarodnih prihodov) povečalo iz 25 milijonov na 900 milijonov.

Zaradi svoje razsežnosti močno posega v naravno, kulturno in družbeno okolje ljudi in krajev po celem svetu. To ima nemalokrat negativne posledice in zato je turizem, namesto ena izmed glavnih gonil družbeno ekonomskega razvoja, pogosto vzrok kopičenju bogastva v rokah turističnih operaterjev, izkoriščanju lokalnih skupnosti in neenaki razdelitvi svetovnega bogastva. Društvo za človekove pravice in človeku prijazne dejavnosti Humanitas, ki v Burkina Fasu z lokalno organizacijo Kafuli in slovensko organizacijo Umanotero, Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj izvaja projekt pravične trgovine in odgovornega turizma, opozarja, da je danes ključno vprašanje, kako lahko turizem zmanjša svoje negativne vplive ter prispeva k ohranjanju naravnega in družbenega okolja,  pripomore k zmanjšanju svetovne revščine in ekonomskem opolnomočenju lokalnih skupnosti po svetu.

»Vsi, tako turistične agencije kot turistični operaterji, turistični delavci in turisti, moramo prevzeti odgovornost, da turizem postane spodbujevalec in ne zaviralec trajnostnega razvoja ter prispeva k zmanjšanju družbeno ekonomskih neenakosti,« meni Barbara Vodopivec, vodja projekta odgovornega turizma pri Društvu Humanitas.  Leta 2002 so predstavniki svetovne turistične industrije v Cape Town deklaraciji opredelili odgovorni turizem, ki poudarja potrebo po zmanjšanju negativnih ekonomskih, okoljskih in družbenih posledic turizma, vključevanje lokalnih skupnosti v odločitve turističnega razvoja, k vlogi turizma pri ohranjanju naravne in kulturne dediščine, bolj poglobljen stik med turisti in lokalnim prebivalstvom, spodbujanju medkulturnega dialoga itd.

Medtem ko elementi odgovornega turizma, predvsem ekoturizem, znotraj Slovenije dobivajo vedno večjo veljavo, je ideja mednarodnih odgovornih potovanj še vedno zelo nepoznana, tako med turističnimi agencijami kot med turisti. »Zato je pomembno, da tudi v slovenskem prostoru spregovorimo o tej tematiki, stremimo k ozaveščanju turistov o načinu potovanj ter spodbudimo slovenske turistične agencije in društva k oblikovanju turističnih programov, ki prispevajo k varovanju naravnega, ekonomskega, družbenega in kulturnega okolja,« dodaja Vodopivčeva.

Več informacij: www.humanitas.si

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Danes se odpira Avto kino Domžale

film
četrtek, 28. maj 2020

Mestni kino Domžale bo danes ob 21. uri zagnal projekt Avto kino Domžale. Filme bodo predvajali na dvorišču nekdanje Metalke med občinsko stavbo in kulturnim domom.

Ameriški organizatorji potovanj pričakujejo vrnitev potovanj v Evropo v jesenskih mesecih

odgovorni_turizem-1.jpg
sreda, 27. maj 2020

Združenje ameriških organizatorjev potovanj (USTOA) je med aktivnimi člani izvedlo raziskavo  o načrtih za okrevanje in nadaljevanje poslovanja po COVID-19. 

Sejem na zraku

Knjige
ponedeljek, 25. maj 2020

Pridi, kupi knjigo, podpri slovenske založnike – V ŽIVO! Knjižni sejem s kavča se seli na prosto.

WTTC – kako bo izgledala nova realnost potovanj?

letalski_potniki.jpg
četrtek, 21. maj 2020

Po napovedih WTTC bodo med prvimi, ki bodo začeli potovati, mlajši popotniki med 18 in 35 let. Novi standardi in protokoli pa bodo del nove realnosti potovanj vse dokler ne bo dostopno cepivo.

Fotografski natečaj 2020 v Kozjanskem parku

Gozd
torek, 19. maj 2020

V kozjanskem parku tudi letos vabijo vse fotografske navdušence k sodelovanju na fotografskem natečaju, ki so ga letos poimenovali »Biodiverziteta – umetnost življenja« 2020.

Začetek kampanje ZDAJ JE ČAS. Moja Slovenija

piran_punta_alpe_2832_orig_330529.jpg
petek, 15. maj 2020

Slovenska turistična organizacija (STO) je začela z vseslovensko motivacijsko kampanjo ZDAJ JE ČAS. Moja Slovenija, v sklopu katere prebivalce naše dežele vabi h krajšemu ali daljšemu oddihu v Sloveniji, odkrivanju doživetij in delitev le-teh s ključnikom #mojaslovenija.

Destinacija Brda bogatejša še za dva ponudnika z znakom Zeleni ključ

Brda3
četrtek, 14. maj 2020

Ponudnika Kmečki turizem Breg in Vila Vita Vipolže sta pridobila okoljski znak Zeleni ključ, s čimer soustvarjata zeleno zgodbo trajnostnega turizma v občini Brda.

Začenja se prenova hotela Maestoso v Lipici

lipicanci.jpg
sreda, 13. maj 2020

V dneh, ko Kobilarna Lipica v objem zelene narave, med več kot 300 lipicancev, znova vabi obiskovalce, se začenja prenova hotela Maestoso. Hotel s štirimi zvezdicami superior, 139 sobami, petimi kongresnimi dvoranami, notranjim in zunanjim bazenom ter kreativno zasnovanim wellness centrom bo prve goste sprejel v začetku leta 2021.

UNWTO objavil oceno vpliva novega koronavirusa na turizem

UNWTO
torek, 12. maj 2020

Po ocenah UNWTO (z dne 7.5.) bi se zaradi vpliva novega koronavirusa mednarodni turizem v letu 2020 lahko zmanjšal za 60 do 80 %. V prvem četrtletju 2020 se je mednarodni turizem zmanjšal za 22 %.

Zavod za turizem Šaleške doline je izdal nov e-katalog turističnih doživetij

velenje saleski grad
ponedeljek, 11. maj 2020

Zavod za turizem Šaleške doline želi tudi v tem obdobju, ko zaradi pandemije s koronavirusno boleznijo veljajo številne omejitve, doživetja Šaleške doline približali čim več potencialnim obiskovalcem, zato so objavili digitalni turistično prodajni katalog doživetij v Šaleški dolini, ki je sicer v tiskani obliki izšel v začetku leta.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije