Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
turizem-mora-biti-sp-_1.png

Turizem mora biti spodbujevalec trajnostnega razvoja

Datum: petek, 24. september, 2010

Turizem in biotska raznovrstnost je tema letošnjega Svetovnega dneva turizma, ki ga 27. septembra svet obeležuje od leta 1980 dalje. »Biotska raznovrstnost je globalno tveganje. Potovanje in turizem morata biti del globalnega truda za zaščito biotske raznovrstnosti«, je v svoji poslanici ob svetovnem dnevu turizma povedal generalni sekretar Svetovne turistične organizacije ZN Taleb Rifai.

 

Vloga turizma pa sega dlje od zaščite biodiverzitete, zato je ključno vprašanje, kako lahko turizem zmanjša svoje negativne socialne, okoljske in ekonomske vplive. Turizem je ena največjih svetovnih storitvenih industrij - od leta 1950 do 2008 se je število mednarodnih turistov (merjeno po številu mednarodnih prihodov) povečalo iz 25 milijonov na 900 milijonov.

Zaradi svoje razsežnosti močno posega v naravno, kulturno in družbeno okolje ljudi in krajev po celem svetu. To ima nemalokrat negativne posledice in zato je turizem, namesto ena izmed glavnih gonil družbeno ekonomskega razvoja, pogosto vzrok kopičenju bogastva v rokah turističnih operaterjev, izkoriščanju lokalnih skupnosti in neenaki razdelitvi svetovnega bogastva. Društvo za človekove pravice in človeku prijazne dejavnosti Humanitas, ki v Burkina Fasu z lokalno organizacijo Kafuli in slovensko organizacijo Umanotero, Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj izvaja projekt pravične trgovine in odgovornega turizma, opozarja, da je danes ključno vprašanje, kako lahko turizem zmanjša svoje negativne vplive ter prispeva k ohranjanju naravnega in družbenega okolja,  pripomore k zmanjšanju svetovne revščine in ekonomskem opolnomočenju lokalnih skupnosti po svetu.

»Vsi, tako turistične agencije kot turistični operaterji, turistični delavci in turisti, moramo prevzeti odgovornost, da turizem postane spodbujevalec in ne zaviralec trajnostnega razvoja ter prispeva k zmanjšanju družbeno ekonomskih neenakosti,« meni Barbara Vodopivec, vodja projekta odgovornega turizma pri Društvu Humanitas.  Leta 2002 so predstavniki svetovne turistične industrije v Cape Town deklaraciji opredelili odgovorni turizem, ki poudarja potrebo po zmanjšanju negativnih ekonomskih, okoljskih in družbenih posledic turizma, vključevanje lokalnih skupnosti v odločitve turističnega razvoja, k vlogi turizma pri ohranjanju naravne in kulturne dediščine, bolj poglobljen stik med turisti in lokalnim prebivalstvom, spodbujanju medkulturnega dialoga itd.

Medtem ko elementi odgovornega turizma, predvsem ekoturizem, znotraj Slovenije dobivajo vedno večjo veljavo, je ideja mednarodnih odgovornih potovanj še vedno zelo nepoznana, tako med turističnimi agencijami kot med turisti. »Zato je pomembno, da tudi v slovenskem prostoru spregovorimo o tej tematiki, stremimo k ozaveščanju turistov o načinu potovanj ter spodbudimo slovenske turistične agencije in društva k oblikovanju turističnih programov, ki prispevajo k varovanju naravnega, ekonomskega, družbenega in kulturnega okolja,« dodaja Vodopivčeva.

Več informacij: www.humanitas.si

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Številne priložnosti za sodelovanje med regijama Jukatan in Ljubljansko urbano regijo

jukatan
četrtek, 25. april 2019

V okviru evropskega projekta, ki vzpostavlja sodelovanje regij Latinske Amerike z regijami EU (program Mednarodnega urbanega sodelovanja), je Ljubljansko urbano regijo obiskala delegacija visokih predstavnikov mehiške regije Jukatan. Priložnosti za sodelovanja in prenos dobrih praks so se pokazale predvsem na področju trajnostne mobilnosti in ravnanja z odpadki. Regiji sta prepoznali tudi velik potencial za izmenjavo znanj pri vključevanju sedemnajstih ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030 v strateške dokumente in njihovi implementaciji.

Posebna instalacija Planet ali plastika? v Ljubljani

planet ali plastika
četrtek, 18. april 2019

Pred nakupovalnim centrom Supernova na Rudniku je National Geographic Slovenija pred kratkim postavil posebno instalacijo, s katero opozarja na veliko rabo plastike na svetovni ravni. Instalacija je del iniciative Planet ali plastika? National Geographica, ki si prizadeva, da bi ozaveščal o tem izzivu in zmanjšal količino plastike za enkratno uporabo. To ne bo koristilo le tisočim ali celo milijonom morskih živali, ki se vsako leto zapletejo, zadušijo ali zaužijejo plastiko, ampak bo prispevalo tudi k splošnemu zdravju morskih ekosistemov planeta in vsem, ki se nanje zanašajo.

Ljubljanska TIC in STIC prvi plačilni mesti z aplikacijo Alipay v Sloveniji

Ljubljana dragon
torek, 16. april 2019

Odslej bodo kitajski obiskovalci lahko plačevali doživetja in izdelke na ljubljanskih TIC in STIC z uporabo priljubljene mobilne aplikacije Alipay. Turizem Ljubljana je postal prva lokalna turistična organizacija v Sloveniji, ki je uvedla tovrstno plačevanje - z namenom povečanja prodaje in zadovoljstva kitajskih obiskovalcev z dodano vrednostjo.

Srečanje Evropskih destinacij odličnosti v Romuniji

Eden
ponedeljek, 15. april 2019

Predstavniki Evropskih destinacij odličnosti (EDEN) iz cele Evrope so se 11. in 12. aprila zbrali na letnem srečanju mreže v mestu Piatra Neamt v Romuniji, ki trenutno predseduje Svetu Evropske unije.

Družba BTC: 65 let ustvarjanja priložnosti polnega sveta

btc_city-640x480.jpg
ponedeljek, 15. april 2019

Družba BTC v letošnjem letu obeležuje 65 let delovanja. Z usmerjenim in strateškim načinom vodenja so se iz nekdaj specializiranega logistično-skladiščnega podjetja razvili v moderno, odprto družbo, kjer poleg družbeno odgovornega in trajnostnega razvoja domujejo vizionarstvo, inovativnost in drznost. V počastitev visokega jubileja so v sredo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani s poslovnimi partnerji predstavili svoje dosežke in razkrili prve usmeritve razvoja do leta 2030.

28. izbor najboljših slovenskih smučišč brez presenečenj

naj smucisce
petek, 12. april 2019

Topla zima je postregla z bolj malo smučarskimi užitki, a kljub temu so danes v Hiši stare trte v Mariboru že 28. leto zapored podelili nazive »Naj smučišče« najboljšim smučiščem v sezoni 2018/2019. Za »Naj smučišča« so bili letos ocenjena smučišča Smučarski center Cerkno, Golte, RTC Jakec Trije kralji, Snežni park Rogla ter italijansko smučišče Kronplatz.

Luka Koper 6. Istrski maraton

istrski_maraton.jpg
sreda, 10. april 2019

Istrski maraton bo 13. in 14. aprila povezal štiri istrska mesta: Ankaran, Izolo, Koper in Piran. Promovira zdrav način življenja in preživljanja prostega časa v čistem in zdravem okolju, kar Istra nedvomno je.

Hotel Central kot prvi »future hotel« v Ljubljani

central1
sreda, 10. april 2019

Central hotel po celoviti prenovi odpira vrata kot popolnoma novo turistično doživetje Ljubljane. Zasnovan je kot prvi hotel za novo generacijo turistov, ki želijo sproščeno, avtentično, urbano in družabno namestitev brez formalnosti klasičnih hotelov.

Nova nastanitev z znakom Slovenia Green Accommodation ob reki Savinji

menina
torek, 9. april 2019

V zelenem raju sredi Zgornje Savinjske doline je Kamp Menina postal nov nosilec znaka Slovenia Green Accommodation; vsi zaposleni so se zavezali trajnostni uporabi naravnih virov energije, njihove hiške so grajene iz savinjskega ali ponovno uporabljenega lesa, hrano kupujejo od lokalnih proizvajalcev, o pomenu trajnostne naravnanosti pa bodo izobraževali tudi svoje goste.

Pivo & Burger Fest

pivo_burger_fest.jpg
torek, 2. april 2019

V soboto in nedeljo, 6. in 7. aprila, bo v Ljubljani ponovno potekal Pivo & Burger Fest. Eden najbolj priljubljenih kulinaričnih dogodkov v širši regiji bo na Pogačarjev trg prinesel več kot 200 različnih, večinoma domačih vrst piva ter enega najbolj svežih in vznemirljivih gurmanskih trendov, spajanje piva s hrano.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije