Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
turizem-mora-biti-sp-_1.png

Turizem mora biti spodbujevalec trajnostnega razvoja

Datum: petek, 24. september, 2010

Turizem in biotska raznovrstnost je tema letošnjega Svetovnega dneva turizma, ki ga 27. septembra svet obeležuje od leta 1980 dalje. »Biotska raznovrstnost je globalno tveganje. Potovanje in turizem morata biti del globalnega truda za zaščito biotske raznovrstnosti«, je v svoji poslanici ob svetovnem dnevu turizma povedal generalni sekretar Svetovne turistične organizacije ZN Taleb Rifai.

 

Vloga turizma pa sega dlje od zaščite biodiverzitete, zato je ključno vprašanje, kako lahko turizem zmanjša svoje negativne socialne, okoljske in ekonomske vplive. Turizem je ena največjih svetovnih storitvenih industrij - od leta 1950 do 2008 se je število mednarodnih turistov (merjeno po številu mednarodnih prihodov) povečalo iz 25 milijonov na 900 milijonov.

Zaradi svoje razsežnosti močno posega v naravno, kulturno in družbeno okolje ljudi in krajev po celem svetu. To ima nemalokrat negativne posledice in zato je turizem, namesto ena izmed glavnih gonil družbeno ekonomskega razvoja, pogosto vzrok kopičenju bogastva v rokah turističnih operaterjev, izkoriščanju lokalnih skupnosti in neenaki razdelitvi svetovnega bogastva. Društvo za človekove pravice in človeku prijazne dejavnosti Humanitas, ki v Burkina Fasu z lokalno organizacijo Kafuli in slovensko organizacijo Umanotero, Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj izvaja projekt pravične trgovine in odgovornega turizma, opozarja, da je danes ključno vprašanje, kako lahko turizem zmanjša svoje negativne vplive ter prispeva k ohranjanju naravnega in družbenega okolja,  pripomore k zmanjšanju svetovne revščine in ekonomskem opolnomočenju lokalnih skupnosti po svetu.

»Vsi, tako turistične agencije kot turistični operaterji, turistični delavci in turisti, moramo prevzeti odgovornost, da turizem postane spodbujevalec in ne zaviralec trajnostnega razvoja ter prispeva k zmanjšanju družbeno ekonomskih neenakosti,« meni Barbara Vodopivec, vodja projekta odgovornega turizma pri Društvu Humanitas.  Leta 2002 so predstavniki svetovne turistične industrije v Cape Town deklaraciji opredelili odgovorni turizem, ki poudarja potrebo po zmanjšanju negativnih ekonomskih, okoljskih in družbenih posledic turizma, vključevanje lokalnih skupnosti v odločitve turističnega razvoja, k vlogi turizma pri ohranjanju naravne in kulturne dediščine, bolj poglobljen stik med turisti in lokalnim prebivalstvom, spodbujanju medkulturnega dialoga itd.

Medtem ko elementi odgovornega turizma, predvsem ekoturizem, znotraj Slovenije dobivajo vedno večjo veljavo, je ideja mednarodnih odgovornih potovanj še vedno zelo nepoznana, tako med turističnimi agencijami kot med turisti. »Zato je pomembno, da tudi v slovenskem prostoru spregovorimo o tej tematiki, stremimo k ozaveščanju turistov o načinu potovanj ter spodbudimo slovenske turistične agencije in društva k oblikovanju turističnih programov, ki prispevajo k varovanju naravnega, ekonomskega, družbenega in kulturnega okolja,« dodaja Vodopivčeva.

Več informacij: www.humanitas.si

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Odgovori na nagradno vprašanje in se poteguj za smuči Atomic!

atomic 2016
ponedeljek, 18. februar 2019

Odgovori na preprosto nagradno vprašanje in se poteguj za smuči Atomic! Žrebanje bo v sredini marca, v vmesnih žrebanjih pa bomo podelili kape in buffe Salomon.

Nova butična pridobitev slovenskega turizma

Vila planinka
ponedeljek, 18. februar 2019

Pretekli teden je vrata novinarjem odprl prenovljeni Hotel Planinka sredi Jezerskega. Vila Planinka s svojo unikatno zgodbo trajnosti sredi narave uresničuje vizijo zelene butične Slovenije za 5* doživetja, izpostavlja Marjan Batagelj, in tako že pred odprtjem vzbuja zanimanje svetovnih medijev.

Vrednost izvoza potovanj od januarja do novembra 2018

kovček
petek, 15. februar 2019

Banka Slovenije je objavila rezultate izvoza potovanj, ki se je novembra 2018, v primerjavi z novembrom leta 2017, povečal za 10,68 %, v obdobju od januarja do novembra 2018 pa za 11,82 % v primerjavi z enakim obdobjem leta prej.

Guardian je uvrstil pohodniško pot Julijske Alpe med naj destinacije 2019

kranjska_gora__spikova.jpg
petek, 15. februar 2019

Ugledni britanski časopis The Guardian je vključil Slovenijo na seznam destinacij, ki jih priporoča za ogled v letošnjem letu. Izpostavljena je nova 300 kilometrov dolga krožna pohodniška pot po Julijskih Alp.

Sense Mobilne masaže za enostavnejšo in udobnejšo skrb za vaše zdravje

mobilni wellness sense
četrtek, 14. februar 2019

Prihaja čas uresničevanja novoletnih zaobljub, zato vam tokrat predstavljamo inovativno novost, ki bo marsikomu olajšala skrb za nego telesa in duha ter omilila stresne situacije. Konec leta je namreč zaživel Virtualni Wellness za spletno naročanje masaž, ki je prava rešitev za vse, ki si zaradi pomanjkanja časa težko privoščijo masažo v salonu.

Na koncert Zdravka Čolića gre...

zdravko colic
torek, 12. februar 2019

Ste odgovorili na nagradno vprašanje? Morda ste nagrajenec prav vi!

Znani so novi nagrajenci akcije Naj wellness

Logo_naj_wellness
ponedeljek, 11. februar 2019

Ste že glasovali za svoj priljubljeni ceter dobrega počutja? Preverite, če ste med nagrajenci tudi vi!

Znani so novi nagrajenci akcije Naj wellness

Logo_naj_wellness
ponedeljek, 4. februar 2019

Ste že glasovali za svoj priljubljeni ceter dobrega počutja? Preverite, če ste med nagrajenci tudi vi!

17. obletnica Term Snovik v znamenju 5. Kneippovega stebra

snovik_poletje1.jpg
četrtek, 31. januar 2019

Terme Snovik so pretekli teden praznovale 17. obletnico delovanja, ki so jo obeležile s prireditvijo,  posvečeno 5. stebru Kneippove življenjske filozofije, to je zdrav življenjski slog. Praznovanje je potekalo v družbi Zorana Vodopije, ki je na zanimivem predavanju razkril skrivnosti življenja v harmoniji.

Kulinarični razcvet Ljubljane opažen tudi na BBC

LJUBLJANA_POLETI.jpeg
torek, 29. januar 2019

Na spletni strani je britanski BBC objavil lestvico desetih top svetovnih destinacij za gurmanske navdušence, ki jih je potrebno obiskati v letu 2019. Na tretje mesto se je uvrstila prestolnica Slovenije, Ljubljana.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije