Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
ana_roš

V Slovenijo prihajajo največja svetovna kuharska imena

Datum: ponedeljek, 4. marec, 2019

V okviru European Food Summit, ki bo potekal od 16. do 19. marca, se bodo zvrstili številni dogodki, med njimi 18. marca tudi strokovni simpozij, ki bo prvič v Sloveniji na enem mestu gostil največja svetovna kuharska imena in velike ume s področja kulinarike, umetnosti ter medijskega sveta.

V partnerstvu s Slovensko turistično organizacijo (STO) in Turizmom Ljubljana se bodo v okviru European Food Summit v štirih dneh zvrstili številni dogodki, med njimi strokovni simpozij, ki bo potekal v ponedeljek, 18. marca na Ljubljanskem gradu.

Glavna tema simpozija je »Hrana – most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov« v sodelovanju z najboljšo kuharsko mojstrico na svetu Ano Roš in kuratorjem simpozija Andreo Petrinijem. Slednji velja za enega ključnih akterjev številnih svetovnih kulinaričnih projektov in spada med najvplivnejše osebe v gastronomiji. "Veseli me, da v Slovenijo prihajajo zvezdniška imena svetovne gastronomije, saj to pomeni, da je že prepoznana kot resen igralec na tem prizorišču. European Food Summit ob uglednih mednarodnih gastronomskih strokovnjakih in kuharskih mojstrih gosti tudi vrhunske slovenske šefe z Ano Roš na čelu ter pomembno pripomore k uveljavljanju naše dežele kot destinacije za petzvezdična kulinarična doživetja," je povedala Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

V kratkih inspiracijskih govorih nas bodo skozi svoje zgodbe navdihnili in spodbudili k naprednemu razmišljanju ter delovanju v prid boljše in trajnostne prihodnosti: chef Andoni Luis Aduriz, Mugaritz, dve Michelinovi zvezdici, 9. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Španija; chef Andreas Caminada, Schloss Schauenstein, tri Michelinove zvezdice, 47. na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Švica; chef Christopher Pelé, Le Clarence, dve Michelinovi zvezdici, Francija; chef Esben Holmboe Bang, Maaemo, tri Michelinove zvezdice, 35. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Norveška; Georges Desrues, novinar, pisatelj in urednik, Italija; Ivan Brincat, pisatelj in avtor, Food and Wine Gazette, Belgija; Joe Warwick, kritik in avtor knjižne uspešnice Where Chefs Eat in soustanovitelj The World Restaurant Awards, Anglija; chef Jordan Khan, Destroyer in Vespertine, in prejemnik naslova Best New Chef 2017, ZDA; chefinja Leonor Espinosa, Leo Restaurant, prejemnica naslova Best Female Chef Latinske Amerike leta 2017 in Latin America’s 50 Best Restaurants, Kolumbija; chef Ricardo Camanini, Lido 84, prejemnik naslova Chef leta 2017 po izboru Identità Golose, Italija; Lior Kochavy, idejni vodja kulinarične tržnice Odprta kuhna, s svojo strokovno ekipo organizira tudi druge kulinarične dogodke in festivale, Slovenija; Mateja Gravner, ki vodi marketing in komercialni del posla v družinskem podjetju Gravner, Italija; Anka Lipušček, direktorica Mlekarne Planika, Slovenija; Valter Kramar, solastnik Hiše Franko in Hiše Polonka, partner v lokalni butični pivovarni FEO in somelje s posebno naklonjenostjo do naravnih vin, Slovenija. Med govorci najdemo tudi Afton Halloran iz Nordic Food Policy Lab in Roberta Floreja iz DTU Skylab – Technical University of Denmark, Danska, ki bosta spregovorila o trajnostnih sistemih prehranjevanja.

Več o simpoziju nadete tukaj.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Prihajao Kul petki v Kamniku

Sutna_street_Photo_associaton_Kamnik__Fotoklub_Kamnik_.JPG
sreda, 26. junij 2019

Tudi letos bo ob petkih zvečer dišalo iz parka Evrope in Kul petek bo že tretje leto zapored razvajal brbončice številnih obiskovalcev. Prijetno vzdušje poletnega večera v mestnem parku z živo glasbo ter prvovrstno hrano, ki jo gostinci pripravljajo pred obiskovalci, je kombinacija, ki poskrbi za pravo kulinarično razvajanje. Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki organizira to priljubljeno poletno prireditev, pa za letos napovedujejo nekaj novosti.

Sveže italijanske dobrote na Pogačarjevem trgu

idea italia
sreda, 19. junij 2019

Idea Italia, italijanska tržnica z izbranimi kulinaričnimi dobrotami naše zahodne sosede, bo od sobote do vključno ponedeljka med 8. in 20. uro že sedmič gostovala v Ljubljani, na Pogačarjevem trgu. Obiskovalcem bodo na voljo sveži izdelki s Sicilije, Sardinije, iz Furlanije - Julijske krajine, Toskane, Umbrije, Apulje in Emilije - Romanje. Za tekočo ohladitev bo poskrbela milanska pivovarna Lambrate.

Kolesarska dirka Po Sloveniji 2019

Kolesar
sreda, 12. junij 2019

Kolesarska dirka Po Sloveniji je največji kolesarski dogodek pri nas, ki ga iz leta v leto spremlja več ljudi, tako ob progi kot tudi preko medijev. Ogledate si jo lahko od 19. do 23. junija.

Povezava Dravske in Murske kolesarske poti

avstrijska_stajerska_kolesarska_tura.jpg
torek, 11. junij 2019

V sklopu projekta Kolesarjenje ob železni zavesi, katerega cilj je izoblikovanje skupne kolesarske turistične destinacije in integracija z železno zaveso razdeljenega obmejnega območja, so povezali Dravsko in Mursko kolesarko pot.

Petra Stušek izvoljena za predsednico združenja European Cities Marketing

petra_stusek.jpg
ponedeljek, 10. junij 2019

Združenje evropskih mestnih turističnih in kongresnih uradov ter marketinških organizacij European Cities Marketing (ECM) je na letni generalni skupščini v Ljubljani za svojo predsednico izvolilo mag. Petro Stušek, direktorico Turizma Ljubljana.

Nova gorenjska planinsko-muzejska pot

kranjska_gora3.jpg
ponedeljek, 10. junij 2019

V maju je zaživel nov skupen projekt muzejev na Gorenjskem, Neverjetne gore, vzpostavljena je bila Gorenjska muzejsko-planinska transverzala, ki obiskovalce vodo od muzeja do muzeja čez vmesne hribe in vrhove.

Turistični novinarji odkrivali kulinarične in gastronomske bisere BTC Cityja v Ljubljani

TNS - FoodBluz - skupinska
sreda, 5. junij 2019

Turistični novinarji Slovenije smo se tokrat podali na odkrivanje kulinaričnih in gastronomskih biserov BTC Cityja v Ljubljani pod blagovno znamko Food Bluz.

39-milijonti obiskovalec Postojnske jame

Postojnska jama
ponedeljek, 3. junij 2019

Postojnsko jamo si je 29. maja ogledal že 39-milijonti obiskovalec. Ob dogodku je predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj prvič v zgodovini predstavil 200 let staro prvo vpisno knjigo Postojnske jame, ki obeležuje začetek neprekinjenega beleženja števila obiskovalcev v največji turistični jami v Evropi.

Drugi I FEEL SLOVENIA IRONMAN

ironman
ponedeljek, 27. maj 2019

Slovenija letos jeseni, 22. septembra, ponovno gosti ekstremni športni dogodek I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria, preizkušnjo za najbolj ambiciozne in zmogljive triatlonce. Slovenska turistična organizacija k temu globalno prepoznavnemu in uglednemu dogodku tudi v letošnjem letu pristopa kot glavni partner.

Svečana otvoritev razpršenega hotela Vinarium

vinarium otvoritev
ponedeljek, 27. maj 2019

V petek, 24. maja, je v Lendavi, na Stolpu Vinarium, potekala slovesna otvoritev Hotela Vinarium. Ob otvoritvi razpršenega hotela sta prisotne nagovorila Janez Magyar, župan Občine Lendava in Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na MGRT.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije