Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
ana_roš

V Slovenijo prihajajo največja svetovna kuharska imena

Datum: ponedeljek, 4. marec, 2019

V okviru European Food Summit, ki bo potekal od 16. do 19. marca, se bodo zvrstili številni dogodki, med njimi 18. marca tudi strokovni simpozij, ki bo prvič v Sloveniji na enem mestu gostil največja svetovna kuharska imena in velike ume s področja kulinarike, umetnosti ter medijskega sveta.

V partnerstvu s Slovensko turistično organizacijo (STO) in Turizmom Ljubljana se bodo v okviru European Food Summit v štirih dneh zvrstili številni dogodki, med njimi strokovni simpozij, ki bo potekal v ponedeljek, 18. marca na Ljubljanskem gradu.

Glavna tema simpozija je »Hrana – most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov« v sodelovanju z najboljšo kuharsko mojstrico na svetu Ano Roš in kuratorjem simpozija Andreo Petrinijem. Slednji velja za enega ključnih akterjev številnih svetovnih kulinaričnih projektov in spada med najvplivnejše osebe v gastronomiji. "Veseli me, da v Slovenijo prihajajo zvezdniška imena svetovne gastronomije, saj to pomeni, da je že prepoznana kot resen igralec na tem prizorišču. European Food Summit ob uglednih mednarodnih gastronomskih strokovnjakih in kuharskih mojstrih gosti tudi vrhunske slovenske šefe z Ano Roš na čelu ter pomembno pripomore k uveljavljanju naše dežele kot destinacije za petzvezdična kulinarična doživetja," je povedala Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

V kratkih inspiracijskih govorih nas bodo skozi svoje zgodbe navdihnili in spodbudili k naprednemu razmišljanju ter delovanju v prid boljše in trajnostne prihodnosti: chef Andoni Luis Aduriz, Mugaritz, dve Michelinovi zvezdici, 9. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Španija; chef Andreas Caminada, Schloss Schauenstein, tri Michelinove zvezdice, 47. na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Švica; chef Christopher Pelé, Le Clarence, dve Michelinovi zvezdici, Francija; chef Esben Holmboe Bang, Maaemo, tri Michelinove zvezdice, 35. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Norveška; Georges Desrues, novinar, pisatelj in urednik, Italija; Ivan Brincat, pisatelj in avtor, Food and Wine Gazette, Belgija; Joe Warwick, kritik in avtor knjižne uspešnice Where Chefs Eat in soustanovitelj The World Restaurant Awards, Anglija; chef Jordan Khan, Destroyer in Vespertine, in prejemnik naslova Best New Chef 2017, ZDA; chefinja Leonor Espinosa, Leo Restaurant, prejemnica naslova Best Female Chef Latinske Amerike leta 2017 in Latin America’s 50 Best Restaurants, Kolumbija; chef Ricardo Camanini, Lido 84, prejemnik naslova Chef leta 2017 po izboru Identità Golose, Italija; Lior Kochavy, idejni vodja kulinarične tržnice Odprta kuhna, s svojo strokovno ekipo organizira tudi druge kulinarične dogodke in festivale, Slovenija; Mateja Gravner, ki vodi marketing in komercialni del posla v družinskem podjetju Gravner, Italija; Anka Lipušček, direktorica Mlekarne Planika, Slovenija; Valter Kramar, solastnik Hiše Franko in Hiše Polonka, partner v lokalni butični pivovarni FEO in somelje s posebno naklonjenostjo do naravnih vin, Slovenija. Med govorci najdemo tudi Afton Halloran iz Nordic Food Policy Lab in Roberta Floreja iz DTU Skylab – Technical University of Denmark, Danska, ki bosta spregovorila o trajnostnih sistemih prehranjevanja.

Več o simpoziju nadete tukaj.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Posebna instalacija Planet ali plastika? v Ljubljani

planet ali plastika
četrtek, 18. april 2019

Pred nakupovalnim centrom Supernova na Rudniku je National Geographic Slovenija pred kratkim postavil posebno instalacijo, s katero opozarja na veliko rabo plastike na svetovni ravni. Instalacija je del iniciative Planet ali plastika? National Geographica, ki si prizadeva, da bi ozaveščal o tem izzivu in zmanjšal količino plastike za enkratno uporabo. To ne bo koristilo le tisočim ali celo milijonom morskih živali, ki se vsako leto zapletejo, zadušijo ali zaužijejo plastiko, ampak bo prispevalo tudi k splošnemu zdravju morskih ekosistemov planeta in vsem, ki se nanje zanašajo.

Ljubljanska TIC in STIC prvi plačilni mesti z aplikacijo Alipay v Sloveniji

Ljubljana dragon
torek, 16. april 2019

Odslej bodo kitajski obiskovalci lahko plačevali doživetja in izdelke na ljubljanskih TIC in STIC z uporabo priljubljene mobilne aplikacije Alipay. Turizem Ljubljana je postal prva lokalna turistična organizacija v Sloveniji, ki je uvedla tovrstno plačevanje - z namenom povečanja prodaje in zadovoljstva kitajskih obiskovalcev z dodano vrednostjo.

Srečanje Evropskih destinacij odličnosti v Romuniji

Eden
ponedeljek, 15. april 2019

Predstavniki Evropskih destinacij odličnosti (EDEN) iz cele Evrope so se 11. in 12. aprila zbrali na letnem srečanju mreže v mestu Piatra Neamt v Romuniji, ki trenutno predseduje Svetu Evropske unije.

Družba BTC: 65 let ustvarjanja priložnosti polnega sveta

btc_city-640x480.jpg
ponedeljek, 15. april 2019

Družba BTC v letošnjem letu obeležuje 65 let delovanja. Z usmerjenim in strateškim načinom vodenja so se iz nekdaj specializiranega logistično-skladiščnega podjetja razvili v moderno, odprto družbo, kjer poleg družbeno odgovornega in trajnostnega razvoja domujejo vizionarstvo, inovativnost in drznost. V počastitev visokega jubileja so v sredo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani s poslovnimi partnerji predstavili svoje dosežke in razkrili prve usmeritve razvoja do leta 2030.

28. izbor najboljših slovenskih smučišč brez presenečenj

naj smucisce
petek, 12. april 2019

Topla zima je postregla z bolj malo smučarskimi užitki, a kljub temu so danes v Hiši stare trte v Mariboru že 28. leto zapored podelili nazive »Naj smučišče« najboljšim smučiščem v sezoni 2018/2019. Za »Naj smučišča« so bili letos ocenjena smučišča Smučarski center Cerkno, Golte, RTC Jakec Trije kralji, Snežni park Rogla ter italijansko smučišče Kronplatz.

Luka Koper 6. Istrski maraton

istrski_maraton.jpg
sreda, 10. april 2019

Istrski maraton bo 13. in 14. aprila povezal štiri istrska mesta: Ankaran, Izolo, Koper in Piran. Promovira zdrav način življenja in preživljanja prostega časa v čistem in zdravem okolju, kar Istra nedvomno je.

Hotel Central kot prvi »future hotel« v Ljubljani

central1
sreda, 10. april 2019

Central hotel po celoviti prenovi odpira vrata kot popolnoma novo turistično doživetje Ljubljane. Zasnovan je kot prvi hotel za novo generacijo turistov, ki želijo sproščeno, avtentično, urbano in družabno namestitev brez formalnosti klasičnih hotelov.

Nova nastanitev z znakom Slovenia Green Accommodation ob reki Savinji

menina
torek, 9. april 2019

V zelenem raju sredi Zgornje Savinjske doline je Kamp Menina postal nov nosilec znaka Slovenia Green Accommodation; vsi zaposleni so se zavezali trajnostni uporabi naravnih virov energije, njihove hiške so grajene iz savinjskega ali ponovno uporabljenega lesa, hrano kupujejo od lokalnih proizvajalcev, o pomenu trajnostne naravnanosti pa bodo izobraževali tudi svoje goste.

Pivo & Burger Fest

pivo_burger_fest.jpg
torek, 2. april 2019

V soboto in nedeljo, 6. in 7. aprila, bo v Ljubljani ponovno potekal Pivo & Burger Fest. Eden najbolj priljubljenih kulinaričnih dogodkov v širši regiji bo na Pogačarjev trg prinesel več kot 200 različnih, večinoma domačih vrst piva ter enega najbolj svežih in vznemirljivih gurmanskih trendov, spajanje piva s hrano.

Red Bull Goni Pony: Bodi med 1200 udeleženci pete izvedbe

goni poni
četrtek, 28. marec 2019


Peta izvedba vzpona z 20-palčnimi kolesi brez prestav na najvišji slovenski cestni prelaz bo 1. junija 2019 s štartom ob 15. uri.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije