Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
voda3

V slovenskih naravnih zdraviliščih to sezono podirajo rekorde

Datum: ponedeljek, 8. avgust, 2016

V prvem poletnem mesecu so tuji gostje v slovenskih naravnih zdraviliščih presegli 14-odstotno rast v hotelskih prenočitvah in se že skoraj izenačili v deležu z domačimi. V juliju tako beležimo nekaj več kot 100.000 prenočitev domačih gostov in 92.500 tujih prenočitev.

Izjemna rast pa je bila zabeležena med domačimi gosti v apartmajih,  med tujimi gosti je bil obisk gostov v apartmajih sicer tudi boljši za 7,6 odstotka, vendar je bilo prenočitev tujih gostov v apartmajih za 4,6 odstotka manj. Tudi v kampih je bilo zabeleženih, ob siceršnji rasti gostov, precej manj tujih prenočitev. Vse kaže, da je tujce nekoliko padavin in osvežitev hitreje pregnalo drugam kot domače goste.

Največ so k skupnim dobrim rezultatom v zdraviliščih, poleg domačih gostov, prispevali gostje iz Avstrije - ti so med tujimi gosti najštevilčnejši in beležijo konstantno rast, še pogumnejši pa so ponovno gostje iz Italije, kjer je rast res zelo močna, saj je bilo prenočitev kar za 8 odstotkov več kot lani. Gostje iz teh dveh držav so resnično prevladovali, saj predstavljajo 43,3 % vseh tujih prenočitev oziroma celo 21,3 % vseh prenočitev skupaj.

Na tretjem mestu po številu gostov so se še okrepili gostje iz Hrvaške, ki tudi dosegajo zelo lepe rasti (+ 8 odstotkov pri prihodih in + 6 odstotkov pri prenočitvah). Med tujimi trgi, ki sledijo, je presenetljivo opazno nekoliko bolj optimistično vzdušje pri gostih iz Ruske Federacije, saj se je močan upad prenočitev  teh gostov iz preteklega (za katastrofalnih 42 %) in začetka tega leta začel precej popravljati, tako da smo v juliju zabeležili celo bistveno več ruskih gostov kot v preteklem letu, in to za kar 23 %. Absolutno lahko to pripišemo vztrajnemu delu na tem zahtevnem trgu tudi v kriznih časih in pa vsekakor odmevnemu obisku ruskega predsednika v Sloveniji.

Ob dejstvu, da ruski gostje dosegajo še vedno najdaljšo povprečno dobo bivanja pri nas, je tak trend zelo razveseljujoč in le upamo lahko, da napoveduje sicer simbolično kratek Putinov obisk ponovno boljše čase.  Da pa v turizmu ni nič prepuščenega naključju, zgovorno kažejo podatki z izraelskega trga, saj se je predvsem zaradi dolgoročnega obdelovanja trga in premišljenih dogovorov s turističnimi agencijami pred več kot letom dni rezultat pokazal letos, ko je trg poskočil za neverjetnih 126 odstotkov in so izraelski gostje z doseženimi 37.000 prenočitvami že na 6. mestu, takoj za nočitvami gostov iz Nemčije. Intenzivno delovanje in sodelovanje z nemškimi organizatorji potovanj pa bo prave rezultate nedvomno pokazalo v prihodnjem letu. Poudariti pa moramo tudi odlično sodelovanje s Slovensko turistično organizacijo, ki je z letošnjo nosilno temo »ZDRAVE VODE« namenila vodilnemu turističnemu proizvodu tudi ustrezno mesto. Povečana sredstva za promocijo, okrepljeno oglaševanje na ključnih in perspektivnih trgih ter usmerjenost v digitalno trženje na nacionalnem nivoju pa ima najboljše prodajne učinke, ko se k tem akcijam s konkretnimi ponudbami priključijo tudi posamezni ponudniki. 

Prav vlaganja v kakovost ponudbe, priprava ustreznih programov različnim ciljnim skupinam, ustrezna cenovna politika z dnevnim spremljanjem zasedenosti in prilagajanje zahtevam trgov, odlično poznavanje gostov, segmentacija različnim ciljnim skupinam ter dvig prepoznavnosti vodilnega turističnega proizvoda – slovenskih term in zdravilišč so glavni razlogi za dosežene dobre rezultate. Končni cilj pa je, poleg boljšega polnjenja kapacitet, tudi doseganje boljših prodajnih cen in finančnih rezultatov. Le-ti so osnova za nova vlaganja, brez katerih v prihodnosti ne bo mogoče računati na čedalje zahtevnejše in bolj ozaveščene goste.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Potovalni trendi v 2020, pisani na kožo Sloveniji

kulinarika.JPG
petek, 24. januar 2020

Člani mednarodnega združenja AIRTH - Alianse inovatorjev in raziskovalcev v turizmu in hotelirstvu, ki sodeluje tudi pri izvedbi pozivov Sejalec in Snovalec, so sestavili izbor petih najbolj pomembnih potovalnih trendov v letu 2020.

Dobrodelno 24-urno kolesarjenje z Markom Balohom

baloh.jpg
četrtek, 23. januar 2020

V Športnem centru Millenium v BTC Cityju Ljubljana se bo ponovno kolesarilo za dober namen. Marko Baloh, slovenski ultra-maratonski kolesar, bo že petnajstič sedel na kolo za polnih 24 ur.

Fraport leto 2019 zaključil z 1,72 milijoni potnikov in posodobljeno infrastrukturo

Letalo
sreda, 22. januar 2020

Leto 2019 so na ljubljanskem letališču zaznamovale velike spremembe v strukturi prometa in zajetne naložbe v letališko infrastrukturo, med katerimi izstopa začetek gradnje novega terminala. Leto 2019 so zaključili z 1.721.355 potniki, kar je pet odstotkov manj kot v letu 2018.

Škucove packarije

skuc.jpg
torek, 21. januar 2020

Škucove packarije so brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke, vsako soboto, med 18. januarjem in 2. marcem 2020, ob 10. uri dopoldne v ŠKUC-u, na Starem trgu 21 v Ljubljani.

12. Conventa prihaja s presežki in novostmi

conventa2020
ponedeljek, 20. januar 2020

Ta teden, 22. in 23. januarja, bo Slovenija ponovno gostila Convento - najpomembnejšo poslovno prireditev na področju poslovnega turizma v regiji Nove Evrope, namenjeno poslovnim srečanjem, kongresom in motivacijskim potovanjem. Slovenska turistična organizacija pri Conventi kot soorganizator sodeluje že od začetka.

V The Daily Beast Slovenijo označili za eno najbolj obetajočih vinskih destinacij v Evropi

Vino
sreda, 15. januar 2020

V ameriškem časniku The Daily Beast, ki ga na mesečni ravni bere več kot 20 milijonov obiskovalcev, so konec decembra 2019 za vse večje in manjše svetovne vinske privržence objavili »Vodnik po Sloveniji za ljubitelje vina«. Avtor članka je Benjamin Kemper, ki ga je STO gostila na študijskem potovanju v novembru 2019, organizacijo in izvedbo slednjega pa lahko označimo za eno najboljših v preteklem letu.

Nagrajenci akcije Naj wellness

Logo_naj_wellness
sreda, 15. januar 2020

Za tiste, ki glasujejo v akciji Naj wellness smo pripravili lepe nagrade. Žrebamo vsak teden!

V Europark Maribor prihaja največji Lego festival

Lego
torek, 14. januar 2020

V Europark Maribor v četrtek, 16. januarja, prihaja doslej največji Lego festival v Sloveniji. Vse do nedelje, 26. januarja, bodo na nakupovalnih ulicah mariborskega nakupovalnega središča razstavljene velike skulpture, ki so jih ustvarili Lego strokovnjaki. Ljubitelji legendarnih kock si bodo lahko ogledali kar 15 različnih 3D-skulptur v naravni velikosti.

Brda bodo bogatejša za »Spa Resort Terme Brda«

Spa Brda
ponedeljek, 13. januar 2020

Pretekli petek je v Vili Vipolže v Brdih potekal slavnostni dogodek predstavitve projekta in podpisa pisma o nameri investicije v projekt »Spa Resort Terme Brda«. Dogodka se udeležujeta tudi državna sekretarka na MGRT Eva Štravs Podlogar in mag. Maja Pak, direktorica STO. Projekt je tako na regionalnem kot nacionalnem in čezmejnem nivoju izrednega gospodarskega, turističnega in promocijskega pomena.

Slovenska naravna zdravilišča leto 2019 zaključila uspešno

stb_373_catez_thermal_spa_spas_and_health_resorts_photo_dean_dubokovic_1920px_2.jpg
ponedeljek, 13. januar 2020

Slovenska naravna zdravilišča so leto 2019 zaključila uspešno, saj so gostila več gostov in ustvarila več prenočitev kot leto poprej. Obisk v zadnjih treh mesecih nakazuje pozitiven trend tudi za leto 2020.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije