Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
voda3

V slovenskih naravnih zdraviliščih to sezono podirajo rekorde

Datum: ponedeljek, 8. avgust, 2016

V prvem poletnem mesecu so tuji gostje v slovenskih naravnih zdraviliščih presegli 14-odstotno rast v hotelskih prenočitvah in se že skoraj izenačili v deležu z domačimi. V juliju tako beležimo nekaj več kot 100.000 prenočitev domačih gostov in 92.500 tujih prenočitev.

Izjemna rast pa je bila zabeležena med domačimi gosti v apartmajih,  med tujimi gosti je bil obisk gostov v apartmajih sicer tudi boljši za 7,6 odstotka, vendar je bilo prenočitev tujih gostov v apartmajih za 4,6 odstotka manj. Tudi v kampih je bilo zabeleženih, ob siceršnji rasti gostov, precej manj tujih prenočitev. Vse kaže, da je tujce nekoliko padavin in osvežitev hitreje pregnalo drugam kot domače goste.

Največ so k skupnim dobrim rezultatom v zdraviliščih, poleg domačih gostov, prispevali gostje iz Avstrije - ti so med tujimi gosti najštevilčnejši in beležijo konstantno rast, še pogumnejši pa so ponovno gostje iz Italije, kjer je rast res zelo močna, saj je bilo prenočitev kar za 8 odstotkov več kot lani. Gostje iz teh dveh držav so resnično prevladovali, saj predstavljajo 43,3 % vseh tujih prenočitev oziroma celo 21,3 % vseh prenočitev skupaj.

Na tretjem mestu po številu gostov so se še okrepili gostje iz Hrvaške, ki tudi dosegajo zelo lepe rasti (+ 8 odstotkov pri prihodih in + 6 odstotkov pri prenočitvah). Med tujimi trgi, ki sledijo, je presenetljivo opazno nekoliko bolj optimistično vzdušje pri gostih iz Ruske Federacije, saj se je močan upad prenočitev  teh gostov iz preteklega (za katastrofalnih 42 %) in začetka tega leta začel precej popravljati, tako da smo v juliju zabeležili celo bistveno več ruskih gostov kot v preteklem letu, in to za kar 23 %. Absolutno lahko to pripišemo vztrajnemu delu na tem zahtevnem trgu tudi v kriznih časih in pa vsekakor odmevnemu obisku ruskega predsednika v Sloveniji.

Ob dejstvu, da ruski gostje dosegajo še vedno najdaljšo povprečno dobo bivanja pri nas, je tak trend zelo razveseljujoč in le upamo lahko, da napoveduje sicer simbolično kratek Putinov obisk ponovno boljše čase.  Da pa v turizmu ni nič prepuščenega naključju, zgovorno kažejo podatki z izraelskega trga, saj se je predvsem zaradi dolgoročnega obdelovanja trga in premišljenih dogovorov s turističnimi agencijami pred več kot letom dni rezultat pokazal letos, ko je trg poskočil za neverjetnih 126 odstotkov in so izraelski gostje z doseženimi 37.000 prenočitvami že na 6. mestu, takoj za nočitvami gostov iz Nemčije. Intenzivno delovanje in sodelovanje z nemškimi organizatorji potovanj pa bo prave rezultate nedvomno pokazalo v prihodnjem letu. Poudariti pa moramo tudi odlično sodelovanje s Slovensko turistično organizacijo, ki je z letošnjo nosilno temo »ZDRAVE VODE« namenila vodilnemu turističnemu proizvodu tudi ustrezno mesto. Povečana sredstva za promocijo, okrepljeno oglaševanje na ključnih in perspektivnih trgih ter usmerjenost v digitalno trženje na nacionalnem nivoju pa ima najboljše prodajne učinke, ko se k tem akcijam s konkretnimi ponudbami priključijo tudi posamezni ponudniki. 

Prav vlaganja v kakovost ponudbe, priprava ustreznih programov različnim ciljnim skupinam, ustrezna cenovna politika z dnevnim spremljanjem zasedenosti in prilagajanje zahtevam trgov, odlično poznavanje gostov, segmentacija različnim ciljnim skupinam ter dvig prepoznavnosti vodilnega turističnega proizvoda – slovenskih term in zdravilišč so glavni razlogi za dosežene dobre rezultate. Končni cilj pa je, poleg boljšega polnjenja kapacitet, tudi doseganje boljših prodajnih cen in finančnih rezultatov. Le-ti so osnova za nova vlaganja, brez katerih v prihodnosti ne bo mogoče računati na čedalje zahtevnejše in bolj ozaveščene goste.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Jubilejni 50. Narava-zdravje

Košara jabolk
ponedeljek, 21. oktober 2019

Sejem za zdrav življenjski slog bo predstavljal svojo ponudbo prek vsebinskih sklopov Prehrana – Zdravje – Gibanje – Naravna kozmetika in wellness – Zeleno sobivanje od 23. do 26. oktobra.

Hotel Cerkno bo dobil novo podobo

cerkno-3.jpg
petek, 18. oktober 2019

V Hotelu in smučišču Cerkno, družbi, ki jo je pred dvema letoma prevzel Marjan Batagelj, se že v prihodnjem letu obetajo korenite spremembe. Obnova naj bi trajala tri leta, za investicijo pa bodo odšteli sedem milijonov evrov.

Terme Snovik zabeležile pol milijona nočitev

snovik_poletje1.jpg
četrtek, 17. oktober 2019

V Termah Snovik so včeraj praznovali pomembno prelomnico, saj so zabeležili pol milijona nočitev. Spodbudna novica in hkrati tudi obveza, da bodo tudi v prihodnje skrbeli za kakovost svojih storitev in zadovoljstvo gostov. Nad pozornostjo presenečeni gostji iz okolice Maribora, ki je v Termah Snovik bivala prvič, so podarili prav posebno darilo.

Praznovanje izolske legende

izola_panorama.jpg
četrtek, 17. oktober 2019

Letošnji Praznik izolskega čudeža, s katerim domačini obujajo tradicionalni krajevni praznik, bo vključeval veslaška tekmovanja, obujanje starodavne legende in kulturni program. Na stojnicah pa ne bo manjkalo domačih dobrot.

Podelili smo priznanja zmagovalcem akcije »Naj kopališče 2019«

Naj kopališče 2019
sreda, 16. oktober 2019

Že 29. let zapored kopalke in kopalci slovenskih kopališč čez vse poletje izbirajo najboljša in jih tako nagradijo za izboljšanje ponudbe in skrbnost. Na gradu Rače so danes na slavnostni prireditvi podelili priznanja najboljšim v šestih kategorijah, te nazive so pridobili Aqualuna Term Olimia, Terme Vivat in Terme Paradiso, Velenjska plaža, Letno kopališče Celje in Vodno mesto Atlantis. Akcija »Naj kopališče 2019« poteka v organizaciji RTV Slovenija v sodelovanju s spletnim portalom »Dobro jutro, Slovenija« na več radijskih postajah po vsej Sloveniji.

Evropa nagradila Ljubljano za pametne rešitve v turizmu

ljubljana_april.jpeg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Ljubljana je v okviru druge izvedbe projekta Evropska prestolnica pametnega turizma v Helsinkih, 9. oktobra, prejela prestižno priznanje za najboljše evropsko mesto na področju digitalnih rešitev, s katero je Ljubljana predstavila svoje najpomembnejše ukrepe in načrte s področja trajnostnega razvoja, dostopnosti, digitalizacije ter kulturne dediščine in ustvarjalnosti.

Vrtnice in umetnost

vrtnica_ljubljana.jpeg
četrtek, 10. oktober 2019

Strokovnjakom in ljubiteljem vrtnic in umetnosti pripravljajo 10.10.2019 (od 15. do 19. ure) na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje prijetno popoldne s kratkimi strokovnimi predavanji in demonstracijami ter druženjem v prijetnem okolju. Vstop je prost, vabljeni!

Velenje v oktobru vabi na posebno gastronomsko doživetje pod zemljo

velenje underground
ponedeljek, 7. oktober 2019

Doživite edinstveno 5-zvezdično gastronomsko pustolovščino 160 m pod zemljo. Doživetje Velenje Underground je nosilec znaka kakovosti Slovenia Unique Experiences, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija.

Mesto žensk

mesto žensk
petek, 4. oktober 2019

Za Mesto žensk, ki kulturno ponudbo Ljubljane bogati že več kot dve desetletji, sta značilni naravnanost k eksperimentom in prestopanju žanrskih meja, pa tudi družbena kritičnost.

Turizem Ljubljana s prenovljeno komunikacijsko platformo

Ljubljana
četrtek, 3. oktober 2019

Turizem Ljubljana je v sodelovanju z oglaševalsko agencijo Luna/TBWA razvil novo komunikacijsko platformo, ki povezuje vse elemente blagovne znamke Visit Ljubljana: kulturo, kulinariko, butičnost, trajnost, kongresni in športni turizem.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije