Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
CLIMBOO-park-Terme-Catez-jul2014--0191-s.jpg

V Termah Čatež odprl svojo mrežo najvarnejši adrenalinski park v Sloveniji

Datum: sreda, 9. julij, 2014

Pretekli konec tedna so v Termah Čatež predstavili novost letošnje sezone – adrenalinski park v poletni Termalni rivieri.

Zaradi najnaprednejšega sistema varovanja na višini, kjer se obiskovalci ne prepenjajo za lastno varovanje, lahko CLIMBOO adrenalinski park samostojno uporabljajo tudi otroci. Že prvi dan je park obiskalo več kot 80 otrok in odraslih, ki so zadovoljni prehajali od bazenov do parka.

Obiskovalci se podajo po mreži na prvo platformo na višini skoraj 4 metre, kjer jih čakajo različne vaje na višini, od enostavnega burmanskega mostu, pajkove mreže, visečih vrvi do plezalne stene, nato pa se spustijo po lestvah iz parka. Posamezni udeleženec potrebuje 7 do 12 minut za krog po parku, odvisno od njegove starosti in gibalnih spretnosti.

V današnjem času, ko imajo otroci bolj razvito fino motoriko in je stopnja gibalne kompetence vse nižja, je tovrstna igra več kot potrebna za zdrav razvoj otrok. Največji problem je, da otroci nimajo možnosti za takšno igro, saj se staršem in ostalim deležnikom vzgojnega procesa otrok zdi plezanje prenevarna aktivnost.

CLIMBOO-park-Terme-Catez-jul2014--0203-s.jpg»Ključna značilnost zasnove CLIMBOO parka je varnost,« je poudaril Marko Stijepič, direktor podjetja CLIMBOO, razvoj športne opreme d.o.o. »Od otroka, ki se prvič srečuje s premagovanjem vaj na višini, ne moreš pričakovati, da bo pozoren na prepenjanje po varnostni jeklenici, zato smo se na CLIMBOO parkih odločili implementirati sistem varovanja brez prepenjanja.«

Obiskovalec dobi poleg varovalne opreme (pas, čelada, popkovina in karabini) poseben voziček, ki se ga ob vstopu na park vstavi v varovalno jeklenico in na koncu parka sname iz varnostne jeklenice. Vmes je obiskovalec parka neprekinjeno vpet in na ta način v vsakem trenutku varovan.

Gre za prvo postavitev adrenalinskega parka v Sloveniji z varovalnim sistemom brez prepenjanja na parku. Tako je odpravljena možnost človeške napake pri prepenjanju obiskovalca z dvema karabinoma pri prehodu med posameznimi vajami na višini, kar je ena največjih nevarnosti na adrenalinskih parkih, še posebej pri otrocih.

»Bolj kot otrok odrašča, višjo stopnjo tveganja želi pri svoji igri,« ugotavlja Stijepič. »Vendar tveganja ne smemo enačiti z nevarnostjo. Nevarnost nastane takrat, ko tveganja ne moremo več obvladovati. Zato je igra na CLIMBOO parku tako zanimiva – ta povečuje tveganje za uporabnika, vendar na varen način.«

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Blagovna znamka Okusi Rogle

rogla
torek, 20. avgust 2019

Na območju turistične destinacije Rogla Pohorje, ki zajema občine Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče v sklopu evropsko sofinanciranega projekta Užij okuse Rogle, nadaljujejo z razvojem blagovne znamke Okusi Rogle.

Prvič na svetu: na Ljubljanici odbojka na plavajočem igrišču

odbojka_ljubljanica
ponedeljek, 19. avgust 2019

Prihodnji teden se v središču Ljubljane obeta odbojkarski spektakel. Tekmo v okviru promocije prihajajočega EuroVolleyja 2019, ki bo od 12. do 26. septembra potekal tudi v Ljubljani, organizira Odbojkarska zveza Slovenije v sodelovanju z agencijo Extrem in partnerji.

Kamfest

kamfest
ponedeljek, 12. avgust 2019

Kamfest je festival za vse generacije, ki se na različnih slikovitih prizoriščih po vsem Kamniku lahko brezplačno udeležijo zelo raznovrstnega programa dogodkov.

Rimske igre

rimske igre ptuj
ponedeljek, 12. avgust 2019

Pred 2000 leti je bil Ptuj mogočno mesto: najprej vojaška postojanka, pozneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. Med Rimskimi igrami se Ptuj spremeni v rimski Poetovio. Mesto zasedejo gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in ostali Rimljani, ki že deseto leto pripravljajo eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope.

Izbran direktor Holdinga Kobilarna Lipica

lipica.jpg
petek, 9. avgust 2019

Nadzorni svet družbe HOLDING KOBILARNA LIPICA d.o.o. je v sredo, 31. julija, na izredni seji imenoval Mateja Oseta za direktorja družbe Holdinga Kobilarne Lipica. Novi direktor bo nastopil z delom 3. septembra letos.

Nov Slovenia Green Accommodation z zelenim vrtom sredi Maribora

hotelMB
torek, 6. avgust 2019

Hotel Maribor združuje butične nastanitve v centru mesta Maribor, umeščene v stavbe z dolgoletno zgodovino. Tako so revitalizirali propadajočo kulturno dediščino, hkrati pa se zavezali vsemu, kar je lepo in trajnostno. Pridružili so se Zeleni shemi slovenskega turizma in pridobili znak Slovenia Green Accommodation.

Izdelovanje pleten in prevoz z njimi vpisana v register nesnovne dediščine

lake_bled-1.JPG
ponedeljek, 29. julij 2019

Ministrstvo za kulturo je ta mesec v register nesnovne kulturne dediščine vpisalo izdelavo pleten in prevoz z njimi po Blejskem jezeru. Gre za znanje, ki se prenaša iz roda v rod, in tradicijo, ki je prepoznavna turistična znamenitost. Na novo sta v register nesnovne dediščine vpisana tudi prevozno čebelarstvo in prekmurščina.

V prvih petih mesecih 925 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 26. julij 2019

Po podatkih Banke Slovenije vrednost izvoza potovanj v petih mesecih leta 2019 znaša 925 milijonov evrov, kar je za 4 % več kot v enakem obdobju 2018.

Ljubljanski grad v polletju z več kot pol milijona obiskovalcev

Ljubljanski-grad-z-zraka-foto-Primoz-Hieng.JPG
petek, 26. julij 2019

Števci prehodov so na Ljubljanskem gradu v prvem letošnjem polletju zabeležili več kot pol milijona obiskovalcev. Število prepeljanih potnikov s tirno vzpenjačo v prvih šestih mesecih se je povečalo za skoraj 11 odstotkov glede na enako obdobje lani, število prodanih vstopnic za turistične in kulturne vsebine pa za 10 odstotkov.

Med turistično sezono bodo hrvaškim kolegom pri postopkih s slovenskimi turisti tudi letos pomagali slovenski policisti

Na morje z vlakom
torek, 16. julij 2019

Slovenska policija bo tudi letos na Hrvaško poslala tri slovenske policiste, ki bodo na vrhuncu turistične sezone, od 17. julija do 18. avgusta 2019, hrvaškim policistom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani. Srečate jih lahko v Pulju ter na otokih Krk in Pag.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije