Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
CLIMBOO-park-Terme-Catez-jul2014--0191-s.jpg

V Termah Čatež odprl svojo mrežo najvarnejši adrenalinski park v Sloveniji

Datum: sreda, 9. julij, 2014

Pretekli konec tedna so v Termah Čatež predstavili novost letošnje sezone – adrenalinski park v poletni Termalni rivieri.

Zaradi najnaprednejšega sistema varovanja na višini, kjer se obiskovalci ne prepenjajo za lastno varovanje, lahko CLIMBOO adrenalinski park samostojno uporabljajo tudi otroci. Že prvi dan je park obiskalo več kot 80 otrok in odraslih, ki so zadovoljni prehajali od bazenov do parka.

Obiskovalci se podajo po mreži na prvo platformo na višini skoraj 4 metre, kjer jih čakajo različne vaje na višini, od enostavnega burmanskega mostu, pajkove mreže, visečih vrvi do plezalne stene, nato pa se spustijo po lestvah iz parka. Posamezni udeleženec potrebuje 7 do 12 minut za krog po parku, odvisno od njegove starosti in gibalnih spretnosti.

V današnjem času, ko imajo otroci bolj razvito fino motoriko in je stopnja gibalne kompetence vse nižja, je tovrstna igra več kot potrebna za zdrav razvoj otrok. Največji problem je, da otroci nimajo možnosti za takšno igro, saj se staršem in ostalim deležnikom vzgojnega procesa otrok zdi plezanje prenevarna aktivnost.

CLIMBOO-park-Terme-Catez-jul2014--0203-s.jpg»Ključna značilnost zasnove CLIMBOO parka je varnost,« je poudaril Marko Stijepič, direktor podjetja CLIMBOO, razvoj športne opreme d.o.o. »Od otroka, ki se prvič srečuje s premagovanjem vaj na višini, ne moreš pričakovati, da bo pozoren na prepenjanje po varnostni jeklenici, zato smo se na CLIMBOO parkih odločili implementirati sistem varovanja brez prepenjanja.«

Obiskovalec dobi poleg varovalne opreme (pas, čelada, popkovina in karabini) poseben voziček, ki se ga ob vstopu na park vstavi v varovalno jeklenico in na koncu parka sname iz varnostne jeklenice. Vmes je obiskovalec parka neprekinjeno vpet in na ta način v vsakem trenutku varovan.

Gre za prvo postavitev adrenalinskega parka v Sloveniji z varovalnim sistemom brez prepenjanja na parku. Tako je odpravljena možnost človeške napake pri prepenjanju obiskovalca z dvema karabinoma pri prehodu med posameznimi vajami na višini, kar je ena največjih nevarnosti na adrenalinskih parkih, še posebej pri otrocih.

»Bolj kot otrok odrašča, višjo stopnjo tveganja želi pri svoji igri,« ugotavlja Stijepič. »Vendar tveganja ne smemo enačiti z nevarnostjo. Nevarnost nastane takrat, ko tveganja ne moremo več obvladovati. Zato je igra na CLIMBOO parku tako zanimiva – ta povečuje tveganje za uporabnika, vendar na varen način.«

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

9 polfinalistov za nagrado Snovalec 2020

Snovalec
torek, 7. april 2020

Za naziv Snovalec 2020 Slovenske turistične organizacije se je letos potegovalo 44 prijavljenih idej. Strokovna komisija je izbrala 9 polfinalistov, ki so svoje ideje 1. in 3. aprila podrobneje predstavili na spletnih zagovorih.

Z enim klikom si prisluži paket funkcionalnih čajev 1001 CVET

3838700292596 1001CVET_funkcionalni_cajevi_Odpornost_40g front.png
ponedeljek, 6. april 2020

Odgovori na preprosto nagradno vprašanje in se poteguj za praktične nagrade. Konec aprila bomo 10 srečnim izžrebancem podelili paket vseh štirih okusov funkcionalnih čajev 1001 CVET.

Nov promocijski film Za zeleno Velenje

velenje
četrtek, 2. april 2020

Velenje kot ponosni član družine Slovenia Green izpolnjuje obljubo in deluje po trajnostnih načelih. Z novim promocijskim filmom Za zeleno Velenje želijo občanke in občane ter obiskovalce mesta spodbuditi k okolju in naravi prijaznemu obnašanju.

V ZOO Ljubljana so na svet pokukali prvi letošnji mladiči

črna čopičarka
sreda, 1. april 2020

Ob koncu precej tople zime se je v živalskem vrtu povečalo število družinskih članov pri črnih čopičarkah, divjih svinjah in dvogrbih kamelah.

UNWTO poziva inovatorje in podjetnike naj pospešijo obnovo turizma

zemlja.jpg
torek, 31. marec 2020

Svetovna turistična organizacija (UNWTO) ob podpori Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) poziva inovatorje in podjetnike, naj predlagajo nove rešitve za pomoč turističnemu sektorju, da si opomore od izbruha novega koronavirusa. Rok za prijavo je 10. april.

V Triglavskem narodnem parku napovedali vojno plastiki

triglav1.jpg
petek, 27. marec 2020

V javnem zavodu Triglavski narodni park letos začenjajo organiziran boj proti plastiki tako v samem parku kot na širšem biosfernem območju Julijskih Alp. Pri tem bo potrebno sodelovanje vseh deležnikov, od lokalnih skupnosti in šol do turizma in občanov. Najprej pa se bodo osredotočili na izkoreninjanje plastike za enkratno uporabo.

V januarju 165 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
sreda, 25. marec 2020

Banka Slovenije je v preteklih dneh objavila vrednost izvoza potovanj za januar 2020, ki znaša 165 milijonov evrov, kar je za 0,6 odstotka več kot v januarju 2019.

Kamniška kulturna karantena

Sutna_street_Photo_associaton_Kamnik__Fotoklub_Kamnik_.JPG
sreda, 25. marec 2020

Kamnik je kulturno mesto. Lokalna ponudba, sestavljena iz lokalnih in gostujočih ustvarjalcev, dostikrat presega število obiskovalcev. Nenadna situacija preprečuje kakršnokoli zbiranje na javnih dogodkih, prav tako večji umetniški kolektivi, društva, kulturni zavodi in festivali ne morejo producirati nove ponudbe.

Naj pralina in Naj čokoladna tablica 2020 ter odpoved Festivala čokolade

festival_cokolade_6.jpg
torek, 24. marec 2020

Zaradi nastale situacije je letošnji Festival čokolade, ki bi v Radovljici potekal med 17. in 19. aprilom, odpovedan. Že v začetku meseca marca pa je bil narejen izbor za Naj pralino in Naj čokoladno tablico Festivala čokolade 2020. Preverite zmagovalce.

Poziv državljanom k odgovornemu izbiranju ciljev gibanja na svežem zraku

na_lepse_gore.jpg
torek, 24. marec 2020

Gorska reševalna zveza Slovenija v času epidemije odsvetuje aktivnosti v hribih, posebej v visokogorju, kjer je večja možnost poškodb, saj so razmere v gorah še vedno zelo zahtevne in nevarne.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije