Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
CLIMBOO-park-Terme-Catez-jul2014--0191-s.jpg

V Termah Čatež odprl svojo mrežo najvarnejši adrenalinski park v Sloveniji

Datum: sreda, 9. julij, 2014

Pretekli konec tedna so v Termah Čatež predstavili novost letošnje sezone – adrenalinski park v poletni Termalni rivieri.

Zaradi najnaprednejšega sistema varovanja na višini, kjer se obiskovalci ne prepenjajo za lastno varovanje, lahko CLIMBOO adrenalinski park samostojno uporabljajo tudi otroci. Že prvi dan je park obiskalo več kot 80 otrok in odraslih, ki so zadovoljni prehajali od bazenov do parka.

Obiskovalci se podajo po mreži na prvo platformo na višini skoraj 4 metre, kjer jih čakajo različne vaje na višini, od enostavnega burmanskega mostu, pajkove mreže, visečih vrvi do plezalne stene, nato pa se spustijo po lestvah iz parka. Posamezni udeleženec potrebuje 7 do 12 minut za krog po parku, odvisno od njegove starosti in gibalnih spretnosti.

V današnjem času, ko imajo otroci bolj razvito fino motoriko in je stopnja gibalne kompetence vse nižja, je tovrstna igra več kot potrebna za zdrav razvoj otrok. Največji problem je, da otroci nimajo možnosti za takšno igro, saj se staršem in ostalim deležnikom vzgojnega procesa otrok zdi plezanje prenevarna aktivnost.

CLIMBOO-park-Terme-Catez-jul2014--0203-s.jpg»Ključna značilnost zasnove CLIMBOO parka je varnost,« je poudaril Marko Stijepič, direktor podjetja CLIMBOO, razvoj športne opreme d.o.o. »Od otroka, ki se prvič srečuje s premagovanjem vaj na višini, ne moreš pričakovati, da bo pozoren na prepenjanje po varnostni jeklenici, zato smo se na CLIMBOO parkih odločili implementirati sistem varovanja brez prepenjanja.«

Obiskovalec dobi poleg varovalne opreme (pas, čelada, popkovina in karabini) poseben voziček, ki se ga ob vstopu na park vstavi v varovalno jeklenico in na koncu parka sname iz varnostne jeklenice. Vmes je obiskovalec parka neprekinjeno vpet in na ta način v vsakem trenutku varovan.

Gre za prvo postavitev adrenalinskega parka v Sloveniji z varovalnim sistemom brez prepenjanja na parku. Tako je odpravljena možnost človeške napake pri prepenjanju obiskovalca z dvema karabinoma pri prehodu med posameznimi vajami na višini, kar je ena največjih nevarnosti na adrenalinskih parkih, še posebej pri otrocih.

»Bolj kot otrok odrašča, višjo stopnjo tveganja želi pri svoji igri,« ugotavlja Stijepič. »Vendar tveganja ne smemo enačiti z nevarnostjo. Nevarnost nastane takrat, ko tveganja ne moremo več obvladovati. Zato je igra na CLIMBOO parku tako zanimiva – ta povečuje tveganje za uporabnika, vendar na varen način.«

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Poletje v Stari Ljubljani

Ljubljana
petek, 14. junij 2019

Tradicionalni festival Poletje v stari Ljubljani vsako leto popestri dogajanje v mestu s sporedom koncertov klasične glasbe v slikovitem okolju starega mestnega jedra, na katere je vstop večinoma prost.

Kolesarska dirka Po Sloveniji 2019

Kolesar
sreda, 12. junij 2019

Kolesarska dirka Po Sloveniji je največji kolesarski dogodek pri nas, ki ga iz leta v leto spremlja več ljudi, tako ob progi kot tudi preko medijev. Ogledate si jo lahko od 19. do 23. junija.

Povezava Dravske in Murske kolesarske poti

avstrijska_stajerska_kolesarska_tura.jpg
torek, 11. junij 2019

V sklopu projekta Kolesarjenje ob železni zavesi, katerega cilj je izoblikovanje skupne kolesarske turistične destinacije in integracija z železno zaveso razdeljenega obmejnega območja, so povezali Dravsko in Mursko kolesarko pot.

Petra Stušek izvoljena za predsednico združenja European Cities Marketing

petra_stusek.jpg
ponedeljek, 10. junij 2019

Združenje evropskih mestnih turističnih in kongresnih uradov ter marketinških organizacij European Cities Marketing (ECM) je na letni generalni skupščini v Ljubljani za svojo predsednico izvolilo mag. Petro Stušek, direktorico Turizma Ljubljana.

Nova gorenjska planinsko-muzejska pot

kranjska_gora3.jpg
ponedeljek, 10. junij 2019

V maju je zaživel nov skupen projekt muzejev na Gorenjskem, Neverjetne gore, vzpostavljena je bila Gorenjska muzejsko-planinska transverzala, ki obiskovalce vodo od muzeja do muzeja čez vmesne hribe in vrhove.

Turistični novinarji odkrivali kulinarične in gastronomske bisere BTC Cityja v Ljubljani

TNS - FoodBluz - skupinska
sreda, 5. junij 2019

Turistični novinarji Slovenije smo se tokrat podali na odkrivanje kulinaričnih in gastronomskih biserov BTC Cityja v Ljubljani pod blagovno znamko Food Bluz.

39-milijonti obiskovalec Postojnske jame

Postojnska jama
ponedeljek, 3. junij 2019

Postojnsko jamo si je 29. maja ogledal že 39-milijonti obiskovalec. Ob dogodku je predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj prvič v zgodovini predstavil 200 let staro prvo vpisno knjigo Postojnske jame, ki obeležuje začetek neprekinjenega beleženja števila obiskovalcev v največji turistični jami v Evropi.

Drugi I FEEL SLOVENIA IRONMAN

ironman
ponedeljek, 27. maj 2019

Slovenija letos jeseni, 22. septembra, ponovno gosti ekstremni športni dogodek I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria, preizkušnjo za najbolj ambiciozne in zmogljive triatlonce. Slovenska turistična organizacija k temu globalno prepoznavnemu in uglednemu dogodku tudi v letošnjem letu pristopa kot glavni partner.

Svečana otvoritev razpršenega hotela Vinarium

vinarium otvoritev
ponedeljek, 27. maj 2019

V petek, 24. maja, je v Lendavi, na Stolpu Vinarium, potekala slovesna otvoritev Hotela Vinarium. Ob otvoritvi razpršenega hotela sta prisotne nagovorila Janez Magyar, župan Občine Lendava in Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na MGRT.

Operna noč v Mestnem parku v Mariboru

operna noč
sreda, 22. maj 2019

Operni spektakel pod zvezdami v enem izmed najlepših mestnih parkov v Slovenij.i Pridružite se nam v naravnem ambientu mariborskega mestnega parka in doživite nepozabno romantično noč ob veličastnem zaključku operne sezone, ki jo v petek, 24.5.2019, zaokrožujemo s koncertom najlepših opernih arij.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije