Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
triglav1.jpg

V Triglavskem narodnem parku napovedali vojno plastiki

Datum: torek, 5. maj, 2020

V javnem zavodu Triglavski narodni park letos začenjajo organiziran boj proti plastiki tako v samem parku kot na širšem biosfernem območju Julijskih Alp. Pri tem bo potrebno sodelovanje vseh deležnikov, od lokalnih skupnosti in šol do turizma in občanov. Najprej pa se bodo osredotočili na izkoreninjanje plastike za enkratno uporabo.

Kot je za STA izpostavil direktor javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) Janez Rakar, je njihova želja, da bi postali vzorčni primer, ki bi ga lahko nato razširili na celotno državo. Tako bi morda lahko Slovenija postala prva država, ki bi izkoreninila plastiko, je ocenil Rakar. Zajeti želijo vse deležnike na območju biosfernega območja Julijskih Alp, tako turizem kot gospodinjstvo, pa lokalne skupnosti in šole. Rakar verjame, da bo velika večina pripravljena na sodelovanje, kar se je že pokazalo tudi na prvem informativnem sestanku. Koraki, ki jih bodo izvajali, bodo odvisni od sredstev, ki bodo na voljo.

Rakar računa, da bo sredstva zagotavljala država, denimo iz podnebnega sklada, nekaj pa jih bo zagotovil tudi zavod iz svoje redne dejavnosti. Poleg tega za projekt, ki bi trajal vsaj štiri ali pet let, pričakuje tudi evropska sredstva. Kot je pojasnil Rakar, projekt ne bo zasnovan na sankcioniranju oziroma kaznovanju temveč na pozitivnih zgledih in primerih dobrih praks. Takšen primer denimo že obstaja na blejski osnovni šoli, kjer so se odločili, da plastiko za enkratno uporabo povsem izločijo. Učenci pa so postali gonilna sila te ideje in jo uspešno izvajajo.

Osredotočili se bodo predvsem na osveščanje in informiranje, hkrati pa na posamezne aktivnosti za nadomestitev plastike v konkretnih primerih. Rakar pri tem računa tudi na pomoč in podporo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenske turistične organizacije. Prav turizem je na tem področju namreč ključen za dosego ciljev.

Rakar je prepričan, da gre za pobudo, ki bi prispevala tudi k cilju trajnostnega razvoja turizma in petzvezdičnih destinacij. Pomemben akter pa bodo tudi trgovci in Rakar verjame, da bodo tudi oni pripravljeni nadomestiti plastično embalažo z drugimi rešitvami. S konkretnimi aktivnostmi so že začeli v okviru skupnosti šol biosfernega območja Julijske Alpe. Ravnatelji šol so na srečanju v začetku marca namreč razpravljali o ukinitvi plastike za enkratno uporabo v osnovnih šolah. Ob tem so spoznali primer dobre prakse na Osnovni šoli Josipa Plemlja Bled, kjer so v preteklem letu zmanjšali porabo plastike za več kot pol tone. To jim je uspelo z ukrepi, kot so na primer naročanje jogurtov v večjih 10-litrskih pakiranjih, uporaba steklenic namesto plastenk in uporaba papirne embalaže namesto plastične folije za malico.

Ideja o šolski prehrani in o naravoslovnih dnevih brez plastike ter nereciklabilne embalaže za enkratno uporabo in posledično zmanjšanje količine izbrane odpadne embalaže je bila med ravnatelji dobro sprejeta, izpostavili pa tudi nekaj izzivov. Bili so enotni, da bodo poskušali najprej z manjšimi ukrepi in nato skupaj z pomočjo javnega zavoda TNP poiskati ustrezno rešitev za vsako posamezno šolo ter v novo šolsko leto 2020/2021 stopiti "brez plastike do učenca", kot so to idejo poimenovali.

Vir: STA krog

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Za naziv Sejalec 2020 se poteguje 7 polfinalistov

Sejalec
torek, 11. avgust 2020

Znanih je 7 polfinalistov, ki se potegujejo za naziv Sejalec 2020 za najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu.

Hotel Grad Otočec postal član mreže za butični in luksuzni turizem Virtuoso

Grad Otočec
ponedeljek, 10. avgust 2020

Petzvezdični hotel Grad Otočec je bil julija sprejet v ugledno združenje Virtuoso Travel, vodilno mednarodno mrežo, specializirano za področje butične in luksuzne potovalne in turistične ponudbe.

WTTC – kako bo izgledala nova realnost potovanj?

letalski_potniki.jpg
sreda, 5. avgust 2020

Po napovedih WTTC bodo med prvimi, ki bodo začeli potovati, mlajši popotniki med 18 in 35 let. Novi standardi in protokoli pa bodo del nove realnosti potovanj vse dokler ne bo dostopno cepivo.

Znane so finalistke izbora Naj planinska koča 2020

koča
torek, 4. avgust 2020

Zaključil se je prvi krog letošnjega, že šestega glasovanja za naj planinsko kočo. Izmed 156 sodelujočih koč, od tega 28 visokogorskih planinskih postojank in 128 planinskih koč, so bralci Siol.net izglasovali 10 finalistk.

Popotniki zmedeni zaradi nekonsistentnih pravil potovanj

Potovanje Corona
četrtek, 30. julij 2020

Svetovni potovalni in turistični svet (WTTC) poziva k doslednosti pravil in navodil vezano na COVID-19. Med potovanjem po evropskih državah se turisti soočajo z vrsto različnih pravil in nasvetov za potovanje, saj države iz pandemije COVID-19 izhajajo v različnih fazah.

Odbojka na mivki sredi Ljubljane

odbojka ljubljana
četrtek, 30. julij 2020

V Ljubljani bodo tudi letos gostili turnir svetovne serije v odbojki na mivki, ki bo potekal od četrtka do nedelje, od 30. julija do 2. avgusta.

7. Poletni festival Portorož

note2
ponedeljek, 27. julij 2020

Vabljeni na vrhunske baletne predstave v okviru 7. Poletnega festivala Portorož.

Rogličeva ekipa Jumbo Visma odkriva Slovenijo kot odlično destinacijo za športne priprave

jumbo visma
četrtek, 23. julij 2020

"Slovenija je popolna za kolesarstvo in kakovosten trening," poudarja vodja razvojne ekipe Jumbo Visma Robbert de Groot, ki te dni svojo ekipo pripravlja na ponovni zagon kolesarske sezone v Sloveniji. Slovenska turistična organizacija nadaljuje partnerstvo pri promociji Slovenije kot turistične destinacije s Primožem Rogličem in ekipo Jumbo Visna, pričetek skupnih promocijskih aktivnosti pa označuje prav pripravljalni tabor razvojne ekipe Jumbo Visma.

ARTish

ARTish
sreda, 22. julij 2020

Festival ARTish, na katerem slovenski ustvarjalci na stojnicah razstavljajo in prodajajo svoja dela, poteka ob sobotah na Gornjem trgu, pri Herkulovem vodnjaku.

Hop-On Hop-Off Kobarid

kobarid hop on
torek, 21. julij 2020

Od 18. julija ponovno na voljo javni prevoz Hop-On Hop-Off Kobarid, ki bo povezoval podeželje, oddaljene turistične točke, kopališča na Nadiži in izhodišča za pohodniške izlete s centrom Kobarida.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije