Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
triglav1.jpg

V Triglavskem narodnem parku napovedali vojno plastiki

Datum: torek, 5. maj, 2020

V javnem zavodu Triglavski narodni park letos začenjajo organiziran boj proti plastiki tako v samem parku kot na širšem biosfernem območju Julijskih Alp. Pri tem bo potrebno sodelovanje vseh deležnikov, od lokalnih skupnosti in šol do turizma in občanov. Najprej pa se bodo osredotočili na izkoreninjanje plastike za enkratno uporabo.

Kot je za STA izpostavil direktor javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) Janez Rakar, je njihova želja, da bi postali vzorčni primer, ki bi ga lahko nato razširili na celotno državo. Tako bi morda lahko Slovenija postala prva država, ki bi izkoreninila plastiko, je ocenil Rakar. Zajeti želijo vse deležnike na območju biosfernega območja Julijskih Alp, tako turizem kot gospodinjstvo, pa lokalne skupnosti in šole. Rakar verjame, da bo velika večina pripravljena na sodelovanje, kar se je že pokazalo tudi na prvem informativnem sestanku. Koraki, ki jih bodo izvajali, bodo odvisni od sredstev, ki bodo na voljo.

Rakar računa, da bo sredstva zagotavljala država, denimo iz podnebnega sklada, nekaj pa jih bo zagotovil tudi zavod iz svoje redne dejavnosti. Poleg tega za projekt, ki bi trajal vsaj štiri ali pet let, pričakuje tudi evropska sredstva. Kot je pojasnil Rakar, projekt ne bo zasnovan na sankcioniranju oziroma kaznovanju temveč na pozitivnih zgledih in primerih dobrih praks. Takšen primer denimo že obstaja na blejski osnovni šoli, kjer so se odločili, da plastiko za enkratno uporabo povsem izločijo. Učenci pa so postali gonilna sila te ideje in jo uspešno izvajajo.

Osredotočili se bodo predvsem na osveščanje in informiranje, hkrati pa na posamezne aktivnosti za nadomestitev plastike v konkretnih primerih. Rakar pri tem računa tudi na pomoč in podporo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenske turistične organizacije. Prav turizem je na tem področju namreč ključen za dosego ciljev.

Rakar je prepričan, da gre za pobudo, ki bi prispevala tudi k cilju trajnostnega razvoja turizma in petzvezdičnih destinacij. Pomemben akter pa bodo tudi trgovci in Rakar verjame, da bodo tudi oni pripravljeni nadomestiti plastično embalažo z drugimi rešitvami. S konkretnimi aktivnostmi so že začeli v okviru skupnosti šol biosfernega območja Julijske Alpe. Ravnatelji šol so na srečanju v začetku marca namreč razpravljali o ukinitvi plastike za enkratno uporabo v osnovnih šolah. Ob tem so spoznali primer dobre prakse na Osnovni šoli Josipa Plemlja Bled, kjer so v preteklem letu zmanjšali porabo plastike za več kot pol tone. To jim je uspelo z ukrepi, kot so na primer naročanje jogurtov v večjih 10-litrskih pakiranjih, uporaba steklenic namesto plastenk in uporaba papirne embalaže namesto plastične folije za malico.

Ideja o šolski prehrani in o naravoslovnih dnevih brez plastike ter nereciklabilne embalaže za enkratno uporabo in posledično zmanjšanje količine izbrane odpadne embalaže je bila med ravnatelji dobro sprejeta, izpostavili pa tudi nekaj izzivov. Bili so enotni, da bodo poskušali najprej z manjšimi ukrepi in nato skupaj z pomočjo javnega zavoda TNP poiskati ustrezno rešitev za vsako posamezno šolo ter v novo šolsko leto 2020/2021 stopiti "brez plastike do učenca", kot so to idejo poimenovali.

Vir: STA krog

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Bled Rose hotel se je z znakom Zeleni ključ pridružil Zeleni shemi slovenskega turizma

bled_otok.jpg
sreda, 5. maj 2021

Dizajnerski Bled Rose hotel, ki se nahaja ob Blejskem jezeru, je pridobil okoljski znak Zeleni ključ oz. Green key in se z znakom Green Accomodation pridružil Zeleni shemi slovenskega turizma.

Slovenija se je udeležila virtualne spletne delavnice Travel Open Day Virtual

feel_309835.jpg
ponedeljek, 3. maj 2021

Predstavništvo STO v Italiji se je udeležilo virtualnega dogodka za poslovno javnost v organizaciji italijanskega medija Travel Quotidiano. Ob srečanjih s predstavniki turističnih agencij in organizatorjev potovanj je bilo moč zaznati veliko zanimanje za Slovenijo.

Postopno odpiranje term Snovik

snovik_kolaz.jpg
petek, 30. april 2021

Iz Term Snovik prihajajo vesele novice. Po zelo dolgem obdobju zaprtja ta petek, 30. 4. 2021 glede na trenutno sproščanje vladnih omejitev za preprečevanje širjenje virusa Covid-19 postopoma odpirajo nastanitveni in termalni kompleks za apartmajske goste, prav tako pa tudi zunanjo teraso restavracije Potočka za vse obiskovalce. Prihajajoči prvi otvoritveni vikend v termah bo praznično obarvan s prvomajsko budnico godbenikov Turističnega društva Tuhinjska dolina, pa niti prvomajski golaž ne bo manjkal.

V Zeleni shemi slovenskega turizma tudi hotel Pok

Hotel POK
četrtek, 29. april 2021

Hotel Pok, ki se nahaja na Brezovici v bližini Ljubljane, je postal nosilec znaka Slovenia Green Accommodation, njihova restavracija Kevder pa je pridobila znak Slovenia Green Cuisine.

Zeleni dan slovenskega turizma letos 20. maja

gozdni_selfness.jpg
sreda, 28. april 2021

Pod okriljem Slovenske turistične organizacije in Konzorcija Slovenia Green bo letos ob svetovnem dnevu čebel, 20. maja, že petič zapored potekal osrednji dogodek trajnostnega turizma v Sloveniji, Zeleni dan, tokrat prek spleta.

Nova čezmejna turistična destinacija Mitski park

mitski park
petek, 23. april 2021

Odpira se čezmejni park, ki bo obiskovalce vabil tako v Hrpelje – Kozino v Sloveniji kot tudi v Mošćeničko Drago na Hrvaškem.

Travel & Leisure Slovenijo uvrstil na lestvico najbolj priljubljenih destinacij za tretje življenjsko obdobje

ljubljana_grudnovo_nabrezje.jpeg
četrtek, 22. april 2021

Spletni članek medija Travel & Leisure je Slovenijo in mesto Ljubljana uvrstili na lestvico destinacij, ki jih priporočajo za bivanje po upokojitvi.

Tuji potniki jeseni 2020 večinoma iz evropskih držav

srce-slovenije-postajalisce-za-avtodome-pri-rozi-liberga-smartno-pri-litiji-1.jpg
sreda, 21. april 2021

  Med tujimi potniki, ki so jeseni 2020 pripotovali v Slovenijo, je bilo več kot 80 % tranzi…

Projekt KUHAM DOMAče za razvoj gastronomije Zgornje Gorenjske

cerkno_kulinarika.jpg
torek, 20. april 2021

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR) v zadnjih letih veliko pozornosti posveča domači kulinariki.

Novi člani Zelene sheme: destinacija Renče-Vogrsko in Hotel Park s Kavarno Park

Grad_bled
ponedeljek, 19. april 2021

Destinacija Renče-Vogrsko se je kot 58. destinacija pridružila Zeleni shemi in osvojila bronasti znak Slovenia Green. Med novimi člani Zelene sheme tudi blejski Hotel Park s Kavarno Park.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije