Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
vodnik_po_zdravinih_energijah_slovenije.jpg

Vodnik po zdravilnih energijah Slovenije

Datum: petek, 29. avgust, 2014

Na slovenski knjižni trg prihaja nova in nadvse zanimiva knjiga – Vodnik po zdravilnih energijah Slovenije, obsežno delo o zdravilnih romarskih poteh, zdravilnih vodnih virih, energijskih točkah, parkih in gajih, o solinah in tamkajšnjih zdravilnih učinkih ter o vseh zdraviliščih, termah in toplicah.

Slovenija ima izjemno veliko mest, kjer se pojavljajo zdravilne ali blagodejne energije Zemlje. Prav tako imamo nešteto vodnih virov, vrelcev, slatin in studencev z izredno kakovostno oziroma celo zdravilno vodo. Imamo več kot dvajset zdravilišč in term oziroma toplic, številni zdravilni vodni viri pa zaenkrat ostajajo še neizkoriščeni. Tudi ob morju, kjer so pred mnogimi stoletji nastale soline, najdemo zdravilna mesta, ki so po svoje zapostavljena.

Ljudje so se že v preteklosti, ko so zboleli, zatekali tudi k veri in tako je skozi stoletja spontano nastala vrsta romarskih poti, kjer so z zaobljubami iskali zdravje ali se samo zatekali na pomoč pri reševanju svojih tegob.

Vse to je vodilo novinarja in fotografa Primoža Hienga, ki se je lotil zahtevnega raziskovalnega dela, saj je temeljito prečesal Slovenijo. Namreč, odkrival je naravne zdravilne kraje, ki jih je popisal in fotografiral ter zbral v knjigi z naslovom Vodnik po zdravilnih energijah Slovenije. Izšel bo v začetku septembra pri Zavodu za založniško dejavnost Harlekin No. 1 z Brezovice pri Ljubljani. Gre za nadvse zanimivo, morda kar malo nenavadno knjigo, kakršne pri nas doslej še ni bilo.

Vodnik po zdravilnih energijah Slovenije bo sestavljen iz več delov. V prvem delu avtor predstavlja tiste cerkve in romarske poti, kamor so se ljudje zatekali po pomoč za zdravje in priprošnjo pri svojih zavetnikih. V drugem delu avtor vodnika opisuje številne zdravilne vodne vire, izvire, studence in slatine, ki jih ljudje še danes na vseh koncih Slovenije pijejo za zdravje ali se s temi vodami umivajo. V tretjem delu so prvič na enem mestu zbrani podatki o več kot 60 zdravilnih energijskih točkah, parkih in gajih ter drugih območjih, kjer so odkrili zdravilna oziroma blagodejna sevanja. V četrtem delu predstavlja Sečoveljske soline kot morski zdravilni gaj in raj, v petem delu pa vse slovenske terme, toplice in zdravilišča. Vsa opisana mesta bodo opremljena s fotografijami, razdaljami, opisom dostopa in osnovnimi informacijami. V vodniku bo objavljenih 180 zgodb z vseh koncev Slovenije.

Vodnik po zdravilnih energijah Slovenije bo imel format 21 x 14 cm, obsegal bo 368 strani. Imel bo več kot 500 barvnih fotografij, knjiga pa bo trdo vezana.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Razmerje med tujimi in domačimi gosti se je v juliju skoraj izenačilo

Na morje z vlakom
ponedeljek, 30. avgust 2021

V mesecu juliju je bilo v turističnih nastanitvenih obratih v primerjavi z julijem 2020 zabeleženih 17,5 % več turističnih prihodov in 9,7 % več turističnih prenočitev. V prvih sedmih mesecih leta je bilo evidentiranih 14,8 % manj turističnih prihodov in 13,5 % manj turističnih prenočitev kot v istem obdobju lani.

Radovljica, Bled, Tržič in Jesenice z novim skupnim turističnim produktom

Radovljica
četrtek, 26. avgust 2021

Destinacije Radovljica, Bled, Tržič in Jesenice so se tudi letos povezale v skupnem produktu Obišči in razišči.

Poletni lutkovni pristan v Mariboru

Lutke
torek, 10. avgust 2021

Lutkovne predstave popestrijo poletno dogajanje v mestu

Drugi teden avgustovskega dogajanja v znamenju Praznika terana in pršuta

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
ponedeljek, 9. avgust 2021

Drugi teden avgustovskega dogajanja na Krasu, povezanega s Praznikom terana in pršuta, prinaša prireditvi, posvečeni pršutarjem (v soboto) in vinarjem (v nedeljo). Nadaljevalo se bo tudi prepletanje kulture in glasbe, vina in degustacijskih doživetij KrasPass Gourmet, ki je v štirih poletnih večerih minulega tedna obiskovalce že vabilo na kraške domačije. V nedeljo so se v Pliskovici srečale in predstavile kraljice terana.

Avanturistični park Ris prva zelena atrakcija na Kočevskem

jezero Kočevje
ponedeljek, 2. avgust 2021

Avanturistični park Ris je prejel mednarodni trajnostni certifikat Zeleni ključ/Green Key, s čimer tudi formalno dokazuje svojo zavezanost k odgovornemu obratovanju ter spoštljivemu odnosu do okolja in družbe.

Otvoritev Digitalne grajske sobane veličastnih sedem gradov Posavja

Gradovi posavja
sreda, 21. julij 2021

Regionalna razvojna agencija Posavje je z digitalnim inoviranjem kulturne dediščine sedmih gradov Posavja uspešno zaključila prvi sklop aktivnosti operacije e-Gradovi Posavja. Petega julija so namreč v Termah Čatež otvorili digitalne grajske sobane sedmih veličastnih gradov Posavja.

Plavajoči grad 2021

sneznik.jpg
torek, 13. julij 2021

Že deveti tradicionalni mednarodni festival Floating Castle - Plavajoči grad bo v štirih dneh, od 22. do 25. julija, združil okoli 100 glasbenih skupin in drugih ustvarjalcev s celega sveta na čarobnih lokacijah ob gradu Snežnik. Ustvarjalci festivala bodo pripravili okolje magičnih prizorišč, na katerih bodo obiskovalci lahko izkusili etno, jazz, fusion, elektronsko, avtorsko in eksperimentalno glasbo, tretjino programa pa predstavlja performens, lutkovne predstave, sodobni in tribal fusion ples, cirkus, intermedialne predstave, ter ulično in dramsko gledališče.

Novo: pastirska akademija za ozaveščanje otrok o pomenu sobivanja z naravo

eco_resort_vp.jpg
ponedeljek, 12. julij 2021

Društvo turistov Slovenije bo po notificiranem programu Zavoda za razvoj turizma na lokaciji Slovenia Eco Resorta pričela z novim programom za otroke, pastirsko akademijo.

Izročitev priznanj najbolj inovativnim produktom slovenskega turizma 2020

expano.jpg
petek, 9. julij 2021

V četrtek. 8. julija, so bile po decembrski razglasitvi na Dnevih slovenskega turizma, plakete prejemnikom še osebno izročene za naziv Sejalec 2020 Regijskemu centru Expano, Finalistoma Sejalec 2020 Istrskemu zajtrku in Jasna Chalet Resortu ter Snovalcem 2020, ki so Robidišče Trail Center, Fish & Fly Trio ter Potovanje z električnimi motorji.

Na Roglo in v Terme Zreče se vračajo vrhunski športniki iz Slovenije in tujine

rogla.jpg
sreda, 7. julij 2021

Med številnimi vrhunskimi športniki, ki se bodo to poletje pripravljali v Uniturjevih centrih, sta tudi hrvaški nogometni prvoligaš Hajduk in Jumbo Visma, kolesarski klub Primoža Rogliča. 

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije