Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
sz (1).jpg

Z vlakom do šole in ostalih ugodnosti

Datum: sreda, 29. avgust, 2012

Tudi če visoke temperature vztrajno grejejo naše ozračje, bo prav kmalu treba znova sesti v šolske klopi, se lotiti dela in se podati novim izzivom naproti. Začetek novega šolskega leta je odlična priložnost tudi za začetek novih potovanj ter raziskovanj in to z vlakom. Ker je 1. september že pred vrati, so predstavniki Slovenskih železnic ekipi radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« zaupali veselo novico. Med drugim vam jo razkrivamo v nadaljevanju.

Uvedba subvencioniranih mesečnih vozovnic

V skladu z novo zakonodajo je od 27. avgusta že mogoče kupiti nove, subvencionirane mesečne vozovnice. Cene slednjih so zelo ugodne in odvisne od razdalje med krajem bivanja in krajem izobraževanja. »Na voljo so tri različne vozovnice. Za vozovnico za prevoze od 5 do 60 kilometrov med domom in krajem izobraževanja je treba odšteti 20 evrov, za prevoze od 60 do 90 kilometrov 30 in za prevoze nad 90 kilometri 50 evrov na mesec,« je povedal Robert Žnidaršič iz Slovenskih železnic. Za vse, ki se na šolanje ne vozijo vsak dan, pa je uvedena še ena, in sicer kuponska vozovnica. Ta omogoča 10 voženj na mesec. Je neodvisna od razdalje in stane 15 evrov. Subvencionirane vozovnice ne izdajajo le na Slovenskih železnicah, ampak tudi drugi prevozniki. Tako vozovnica za vlak velja tudi za prevoze z lokalnim potniških prevozom v Ljubljani in Mariboru.

Kupci mesečnih vozovnic sodelujejo tudi v nagradni igri. Glavna nagrada je InterRail Global Pass vozovnica v vrednosti 638 evrov, s katero je mogoče v enem mesecu odkriti praktično vse evropske prestolnice.

Kako do subvencionirane vozovnice?

Vloga za pridobitev subvencionirane mesečne vozovnice se nahaja na spletni strani pristojnega ministrstva ter na spletni strani Slovenskih železnic www.slo-zeleznice.si. Vlogo je treba izpolniti in potrditi v šoli oziroma v študijski ustanovi ter jo oddati na blagajni Slovenskih železnic. Na podlagi tega je nato mogoč nakup subvencionirane mesečne vozovnice za relacijo od kraja bivanja do kraja šolanja. V kolikor gre za uporabo različnih prevoznih sredstev je to treba navesti, saj vsak prevoznik nato izda svojo mesečno vozovnico. Slednje so v zadnjem času zelo moderne. Gre za čip kartice, za katero je treba odšteti 10 evrov, uporabljati pa jo je mogoče ves čas šolanja (na več ravneh torej). Po končanem šolanju jo je mogoče vrniti in pridobiti 3 evre povrnjene kupnine.

Z mesečno vozovnico do dodatnih popustov

Mesečna vozovnica prinaša tudi dodatne popuste. ABOš 25&50 ponudba omogoča 50-odstotno cenejše potovanje z vlakom ob koncih tedna, med prazniki in počitnicami v Sloveniji, po tujini pa se je mogoče z mesečno vozovnico voziti s 25-odstotnim popustom. Kupci mesečnih vozovnic sodelujejo tudi v nagradni igri. Glavna nagrada je InterRail Global Pass vozovnica v vrednosti 638 evrov, s katero je mogoče v enem mesecu odkriti praktično vse evropske prestolnice. Vse ostale popuste, ki jih prinaša mesečna vozovnica najdete na spletni strani Slovenskih železnic ali kar na vašem plametnem mobilnem telefonu. Tako so vam vselej na voljo tudi informacije o voznem redu, o zamudah vlakov, podatkih o prestopanju, ipd....

 

Pripravila: Tina HUREMOVIČ

 

Foto:Grega HOČEVAR

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Okusi Radol'ce

okusi_radolce.png
torek, 22. oktober 2019

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija.Okusi Radol'ce v svojih lokalih ponujajo lokalno pridelane surovine in iz njih ustvarjajo jedi, značilne za radolško okolje.

Jubilejni 50. Narava-zdravje

Košara jabolk
ponedeljek, 21. oktober 2019

Sejem za zdrav življenjski slog bo predstavljal svojo ponudbo prek vsebinskih sklopov Prehrana – Zdravje – Gibanje – Naravna kozmetika in wellness – Zeleno sobivanje od 23. do 26. oktobra.

Hotel Cerkno bo dobil novo podobo

cerkno-3.jpg
petek, 18. oktober 2019

V Hotelu in smučišču Cerkno, družbi, ki jo je pred dvema letoma prevzel Marjan Batagelj, se že v prihodnjem letu obetajo korenite spremembe. Obnova naj bi trajala tri leta, za investicijo pa bodo odšteli sedem milijonov evrov.

Terme Snovik zabeležile pol milijona nočitev

snovik_poletje1.jpg
četrtek, 17. oktober 2019

V Termah Snovik so včeraj praznovali pomembno prelomnico, saj so zabeležili pol milijona nočitev. Spodbudna novica in hkrati tudi obveza, da bodo tudi v prihodnje skrbeli za kakovost svojih storitev in zadovoljstvo gostov. Nad pozornostjo presenečeni gostji iz okolice Maribora, ki je v Termah Snovik bivala prvič, so podarili prav posebno darilo.

Praznovanje izolske legende

izola_panorama.jpg
četrtek, 17. oktober 2019

Letošnji Praznik izolskega čudeža, s katerim domačini obujajo tradicionalni krajevni praznik, bo vključeval veslaška tekmovanja, obujanje starodavne legende in kulturni program. Na stojnicah pa ne bo manjkalo domačih dobrot.

Podelili smo priznanja zmagovalcem akcije »Naj kopališče 2019«

Naj kopališče 2019
sreda, 16. oktober 2019

Že 29. let zapored kopalke in kopalci slovenskih kopališč čez vse poletje izbirajo najboljša in jih tako nagradijo za izboljšanje ponudbe in skrbnost. Na gradu Rače so danes na slavnostni prireditvi podelili priznanja najboljšim v šestih kategorijah, te nazive so pridobili Aqualuna Term Olimia, Terme Vivat in Terme Paradiso, Velenjska plaža, Letno kopališče Celje in Vodno mesto Atlantis. Akcija »Naj kopališče 2019« poteka v organizaciji RTV Slovenija v sodelovanju s spletnim portalom »Dobro jutro, Slovenija« na več radijskih postajah po vsej Sloveniji.

Evropa nagradila Ljubljano za pametne rešitve v turizmu

ljubljana_april.jpeg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Ljubljana je v okviru druge izvedbe projekta Evropska prestolnica pametnega turizma v Helsinkih, 9. oktobra, prejela prestižno priznanje za najboljše evropsko mesto na področju digitalnih rešitev, s katero je Ljubljana predstavila svoje najpomembnejše ukrepe in načrte s področja trajnostnega razvoja, dostopnosti, digitalizacije ter kulturne dediščine in ustvarjalnosti.

Vrtnice in umetnost

vrtnica_ljubljana.jpeg
četrtek, 10. oktober 2019

Strokovnjakom in ljubiteljem vrtnic in umetnosti pripravljajo 10.10.2019 (od 15. do 19. ure) na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje prijetno popoldne s kratkimi strokovnimi predavanji in demonstracijami ter druženjem v prijetnem okolju. Vstop je prost, vabljeni!

Velenje v oktobru vabi na posebno gastronomsko doživetje pod zemljo

velenje underground
ponedeljek, 7. oktober 2019

Doživite edinstveno 5-zvezdično gastronomsko pustolovščino 160 m pod zemljo. Doživetje Velenje Underground je nosilec znaka kakovosti Slovenia Unique Experiences, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija.

Mesto žensk

mesto žensk
petek, 4. oktober 2019

Za Mesto žensk, ki kulturno ponudbo Ljubljane bogati že več kot dve desetletji, sta značilni naravnanost k eksperimentom in prestopanju žanrskih meja, pa tudi družbena kritičnost.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije