Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
sz (1).jpg

Z vlakom do šole in ostalih ugodnosti

Datum: sreda, 29. avgust, 2012

Tudi če visoke temperature vztrajno grejejo naše ozračje, bo prav kmalu treba znova sesti v šolske klopi, se lotiti dela in se podati novim izzivom naproti. Začetek novega šolskega leta je odlična priložnost tudi za začetek novih potovanj ter raziskovanj in to z vlakom. Ker je 1. september že pred vrati, so predstavniki Slovenskih železnic ekipi radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« zaupali veselo novico. Med drugim vam jo razkrivamo v nadaljevanju.

Uvedba subvencioniranih mesečnih vozovnic

V skladu z novo zakonodajo je od 27. avgusta že mogoče kupiti nove, subvencionirane mesečne vozovnice. Cene slednjih so zelo ugodne in odvisne od razdalje med krajem bivanja in krajem izobraževanja. »Na voljo so tri različne vozovnice. Za vozovnico za prevoze od 5 do 60 kilometrov med domom in krajem izobraževanja je treba odšteti 20 evrov, za prevoze od 60 do 90 kilometrov 30 in za prevoze nad 90 kilometri 50 evrov na mesec,« je povedal Robert Žnidaršič iz Slovenskih železnic. Za vse, ki se na šolanje ne vozijo vsak dan, pa je uvedena še ena, in sicer kuponska vozovnica. Ta omogoča 10 voženj na mesec. Je neodvisna od razdalje in stane 15 evrov. Subvencionirane vozovnice ne izdajajo le na Slovenskih železnicah, ampak tudi drugi prevozniki. Tako vozovnica za vlak velja tudi za prevoze z lokalnim potniških prevozom v Ljubljani in Mariboru.

Kupci mesečnih vozovnic sodelujejo tudi v nagradni igri. Glavna nagrada je InterRail Global Pass vozovnica v vrednosti 638 evrov, s katero je mogoče v enem mesecu odkriti praktično vse evropske prestolnice.

Kako do subvencionirane vozovnice?

Vloga za pridobitev subvencionirane mesečne vozovnice se nahaja na spletni strani pristojnega ministrstva ter na spletni strani Slovenskih železnic www.slo-zeleznice.si. Vlogo je treba izpolniti in potrditi v šoli oziroma v študijski ustanovi ter jo oddati na blagajni Slovenskih železnic. Na podlagi tega je nato mogoč nakup subvencionirane mesečne vozovnice za relacijo od kraja bivanja do kraja šolanja. V kolikor gre za uporabo različnih prevoznih sredstev je to treba navesti, saj vsak prevoznik nato izda svojo mesečno vozovnico. Slednje so v zadnjem času zelo moderne. Gre za čip kartice, za katero je treba odšteti 10 evrov, uporabljati pa jo je mogoče ves čas šolanja (na več ravneh torej). Po končanem šolanju jo je mogoče vrniti in pridobiti 3 evre povrnjene kupnine.

Z mesečno vozovnico do dodatnih popustov

Mesečna vozovnica prinaša tudi dodatne popuste. ABOš 25&50 ponudba omogoča 50-odstotno cenejše potovanje z vlakom ob koncih tedna, med prazniki in počitnicami v Sloveniji, po tujini pa se je mogoče z mesečno vozovnico voziti s 25-odstotnim popustom. Kupci mesečnih vozovnic sodelujejo tudi v nagradni igri. Glavna nagrada je InterRail Global Pass vozovnica v vrednosti 638 evrov, s katero je mogoče v enem mesecu odkriti praktično vse evropske prestolnice. Vse ostale popuste, ki jih prinaša mesečna vozovnica najdete na spletni strani Slovenskih železnic ali kar na vašem plametnem mobilnem telefonu. Tako so vam vselej na voljo tudi informacije o voznem redu, o zamudah vlakov, podatkih o prestopanju, ipd....

 

Pripravila: Tina HUREMOVIČ

 

Foto:Grega HOČEVAR

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

WTTC – kako bo izgledala nova realnost potovanj?

letalski_potniki.jpg
četrtek, 21. maj 2020

Po napovedih WTTC bodo med prvimi, ki bodo začeli potovati, mlajši popotniki med 18 in 35 let. Novi standardi in protokoli pa bodo del nove realnosti potovanj vse dokler ne bo dostopno cepivo.

Fotografski natečaj 2020 v Kozjanskem parku

Gozd
torek, 19. maj 2020

V kozjanskem parku tudi letos vabijo vse fotografske navdušence k sodelovanju na fotografskem natečaju, ki so ga letos poimenovali »Biodiverziteta – umetnost življenja« 2020.

Začetek kampanje ZDAJ JE ČAS. Moja Slovenija

piran_punta_alpe_2832_orig_330529.jpg
petek, 15. maj 2020

Slovenska turistična organizacija (STO) je začela z vseslovensko motivacijsko kampanjo ZDAJ JE ČAS. Moja Slovenija, v sklopu katere prebivalce naše dežele vabi h krajšemu ali daljšemu oddihu v Sloveniji, odkrivanju doživetij in delitev le-teh s ključnikom #mojaslovenija.

Destinacija Brda bogatejša še za dva ponudnika z znakom Zeleni ključ

Brda3
četrtek, 14. maj 2020

Ponudnika Kmečki turizem Breg in Vila Vita Vipolže sta pridobila okoljski znak Zeleni ključ, s čimer soustvarjata zeleno zgodbo trajnostnega turizma v občini Brda.

Začenja se prenova hotela Maestoso v Lipici

lipicanci.jpg
sreda, 13. maj 2020

V dneh, ko Kobilarna Lipica v objem zelene narave, med več kot 300 lipicancev, znova vabi obiskovalce, se začenja prenova hotela Maestoso. Hotel s štirimi zvezdicami superior, 139 sobami, petimi kongresnimi dvoranami, notranjim in zunanjim bazenom ter kreativno zasnovanim wellness centrom bo prve goste sprejel v začetku leta 2021.

UNWTO objavil oceno vpliva novega koronavirusa na turizem

UNWTO
torek, 12. maj 2020

Po ocenah UNWTO (z dne 7.5.) bi se zaradi vpliva novega koronavirusa mednarodni turizem v letu 2020 lahko zmanjšal za 60 do 80 %. V prvem četrtletju 2020 se je mednarodni turizem zmanjšal za 22 %.

Zavod za turizem Šaleške doline je izdal nov e-katalog turističnih doživetij

velenje saleski grad
ponedeljek, 11. maj 2020

Zavod za turizem Šaleške doline želi tudi v tem obdobju, ko zaradi pandemije s koronavirusno boleznijo veljajo številne omejitve, doživetja Šaleške doline približali čim več potencialnim obiskovalcem, zato so objavili digitalni turistično prodajni katalog doživetij v Šaleški dolini, ki je sicer v tiskani obliki izšel v začetku leta.

V Triglavskem narodnem parku napovedali vojno plastiki

triglav1.jpg
torek, 5. maj 2020

V javnem zavodu Triglavski narodni park letos začenjajo organiziran boj proti plastiki tako v samem parku kot na širšem biosfernem območju Julijskih Alp. Pri tem bo potrebno sodelovanje vseh deležnikov, od lokalnih skupnosti in šol do turizma in občanov. Najprej pa se bodo osredotočili na izkoreninjanje plastike za enkratno uporabo.

13 let Hiše Stare trte v Mariboru

Hiša Stare trte
četrtek, 30. april 2020

Od odprtja Hiše Stare trte na mariborskem Lentu je minilo 13 let. Hram vinske tradicije in kulture Maribora, Štajerske in Slovenije, ki je v teh letih gostil številne obiskovalce z vseh koncev sveta in mnoge visoke goste, letos praznuje brez obiskovalcev.

Znani so finalisti poziva Snovalec 2020

Snovalec
sreda, 29. april 2020

Slovenska turistična organizacija tudi letos spodbuja inovativnost in razvoj turistične ponudbe ter nudi podporo perspektivnim invencijam. Finalisti poziva Snovalec 2020 so Fish&Fly Trio, Potovanja z električnimi motorji in Robidišče Trail Center.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije