Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
kino_otok.jpg

Začenja se 10. Kino Otok

Datum: sreda, 4. junij, 2014

Platna za jubilejni 10. mednarodni filmski festival Kino Otok - Isola Cinema so razpeta, filmski projektorji se ogrevajo in cenjeni gostje iz filmskega sveta so že v Izoli. Festival se s slavnostno otvoritvijo začenja danes, 4. junija.

Prvi se bo občinstvu predstavil priznani režiser Mahamat-Saleh Haroun, ki bo zbrane nagovoril po slovesni otvoritveni projekciji filma Grigris danes, 4. junija. Haroun, v Čadu rojeni ustvarjalec, živi in dela v Franciji, kamor se je preselil med državljansko vojno v osemdesetih letih. V njegovih filmih, pogosto mirnih na površju, pod tem mirom vrejo zadrževani izbruhi jeze in melanholije. Njegovi filmi nedvomno sodijo v tradicijo afriškega filma, ki sega od Ousmaneja Sembeneja do Abderrahmaneja Sissakoja in ki se ukvarja z mestom filma v postkolonialni Afriki in posledično v postkolonialnem svetu. V filmu Grigris se na prefinjeno stiliziran, a realističen način poklanja vsem, ki z nasmeškom na ustnicah in neomajno voljo kljubujejo okrutnim okoliščinam vsakdana.

Od britanskih zvezdnikov do tihih zvezd avantgardnega filma

Poleg Harouna so z letošnjega bogatega seznama gostujočih avtorjev že napovedali velikana indijskega filma Shajija N. Karuna, skupino avtorjev, ki predstavljajo novi galicijski film, in skupino vzhajajočih predstavnikov nove generacije iz regije. Pridružila pa se jim bodo še druga visokozveneča imena iz filmskega sveta. Med njimi bo priljubljena in z bafto nagrajena britanska igralka Vicky McClure, ki jo je na pota slave izstrelilo sodelovanje z režiserjem Shanom Meadowsom, med drugim v filmu To je Anglija. V Izoli se predstavlja s filmom Svengali, očarljivo satiro garažnega vzdušja in retro videza, ki jo avtor Trainspottinga Irvine Welsh hvali kot »enega izmed najbolj kul in smešnih britanskih filmov po dolgem času«. Z Vicky v Izolo prihaja tudi glavni igralec filma Jonny Owen, ki ga sicer poznamo po seriji Shameless, je pa tudi avtor kultne spletne serije Svengali, po kateri je bil pozneje ustvarjen film.

Gabe Klinger bo predstavil dokumentarec Dvojna igra: James Benning in Richard Linklater, v katerem sooči v naslovu omenjena filmska zvezdnika, sorodni duši z nasprotnih koncev spektra neodvisnega filma. Benning od 70-ih let velja za enega najvidnejših ustvarjalcev ameriške avantgarde, Linklaterja poznamo kot avtorja zelo priljubljene trilogije Pred zoro, Pred mrakom in Pred polnočjo, njegov eksperiment Boyhood pa je doživel svetovno premiero na zadnjem Sundanceu. Klinger je za film na beneškem filmskem festivalu 2013 prejel nagrado za najboljši dokumentarec. V Izoli bo tudi Siegfried A. Fruhauf, eden najizvirnejših mladih avstrijskih eksperimentalnih filmarjev, ki bo pripravil retrospektivo svojih kinetičnih mojstrovin kratkega formata.

Slovenijo bosta zastopala dva izjemna ustvarjalca, ki sta vsak na svojem področju med najvidnejšimi domačimi avtorji in se uspešno predstavljata tudi v tujini. Branko Završan se je za potrebe italijansko-hrvaške koprodukcije TIR, velikega zmagovalca zadnje izdaje filmskega festivala v Rimu, priučil kamionarskega posla in ustvaril igralski presežek. V filmu spremljamo življenje kamionarjev na evropskih avtocestah, ki počasi, a zanesljivo izgubljajo povezavo z realnostjo zunaj kabine kamiona. Kolja Saksida presežke ustvarja v polju animiranega filma, ki se mu posveča v okviru svoje produkcijske hiše ZVVIKS. V njegovih kratkih filmih nastopa možic Koyaa, ki je pobegnil iz urbanega sveta v samoto alpske krajine, kjer mu dela družbo skrivnostni črni krokar. Saksida za najmlajše občinstvo Kino Otoka pripravlja tudi delavnico animacije v Sezamovem kotičku. Med letošnjimi gosti pa je tudi domači ustvarjalni trojček v sestavi subtilnega kitarista Elvisa Šahbaza, drznega slikarja in glasbenika Parideja Di Stefana in tihe zvezde slovenske filmske avantgarde Davorina Marca, ki se bo na Manziolijevem trgu predstavil z avdiovizualnim performansom (cre)AZIONE.

Že danes se bo s kratkometražnimi filmi predstavila tudi prva skupina mladih avtorjev sekcije Video na plaži: Otok za mularijo (Vesna Klančar), Za vsakega palica raste (Urban Saletinger), Morje (Nina Berdon), Sredozemski vranjek (Gregor Šubic), Variacije na lov na rakovice (Uroš Marolt),

Pizdarije v Kopru (Diego Menendes), Poletje09 (Leja Hočevar), Vzhodno od Sonca, zahodno od Lune – zgodbe migracij (Marianna Vas), Albatrosi (Michael Kren), Razpotja kulture (Relja Pekić).

Vse do nedelje se bomo na Kino Otoku srečevali in družili z avtorji, ki s svojim delom usmerjajo naš pogled globoko v ves zapleteni kontekst, katerega del smo. Četudi se film kdaj zazdi kot utopija oddaljenega sveta, je filmsko platno lahko ves svet – naš svet, mimo katerega nočemo in ne smemo živeti.

 

www.isolacinema.org

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Nov promocijski film Za zeleno Velenje

velenje
četrtek, 2. april 2020

Velenje kot ponosni član družine Slovenia Green izpolnjuje obljubo in deluje po trajnostnih načelih. Z novim promocijskim filmom Za zeleno Velenje želijo občanke in občane ter obiskovalce mesta spodbuditi k okolju in naravi prijaznemu obnašanju.

Z enim klikom si prisluži paket funkcionalnih čajev 1001 CVET

3838700292596 1001CVET_funkcionalni_cajevi_Odpornost_40g front.png
sreda, 1. april 2020

Odgovori na preprosto nagradno vprašanje in se poteguj za praktične nagrade. Konec aprila bomo 10 srečnim izžrebancem podelili paket vseh štirih okusov funkcionalnih čajev 1001 CVET.

V ZOO Ljubljana so na svet pokukali prvi letošnji mladiči

črna čopičarka
sreda, 1. april 2020

Ob koncu precej tople zime se je v živalskem vrtu povečalo število družinskih članov pri črnih čopičarkah, divjih svinjah in dvogrbih kamelah.

UNWTO poziva inovatorje in podjetnike naj pospešijo obnovo turizma

zemlja.jpg
torek, 31. marec 2020

Svetovna turistična organizacija (UNWTO) ob podpori Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) poziva inovatorje in podjetnike, naj predlagajo nove rešitve za pomoč turističnemu sektorju, da si opomore od izbruha novega koronavirusa. Rok za prijavo je 10. april.

V Triglavskem narodnem parku napovedali vojno plastiki

triglav1.jpg
petek, 27. marec 2020

V javnem zavodu Triglavski narodni park letos začenjajo organiziran boj proti plastiki tako v samem parku kot na širšem biosfernem območju Julijskih Alp. Pri tem bo potrebno sodelovanje vseh deležnikov, od lokalnih skupnosti in šol do turizma in občanov. Najprej pa se bodo osredotočili na izkoreninjanje plastike za enkratno uporabo.

V januarju 165 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
sreda, 25. marec 2020

Banka Slovenije je v preteklih dneh objavila vrednost izvoza potovanj za januar 2020, ki znaša 165 milijonov evrov, kar je za 0,6 odstotka več kot v januarju 2019.

Kamniška kulturna karantena

Sutna_street_Photo_associaton_Kamnik__Fotoklub_Kamnik_.JPG
sreda, 25. marec 2020

Kamnik je kulturno mesto. Lokalna ponudba, sestavljena iz lokalnih in gostujočih ustvarjalcev, dostikrat presega število obiskovalcev. Nenadna situacija preprečuje kakršnokoli zbiranje na javnih dogodkih, prav tako večji umetniški kolektivi, društva, kulturni zavodi in festivali ne morejo producirati nove ponudbe.

Naj pralina in Naj čokoladna tablica 2020 ter odpoved Festivala čokolade

festival_cokolade_6.jpg
torek, 24. marec 2020

Zaradi nastale situacije je letošnji Festival čokolade, ki bi v Radovljici potekal med 17. in 19. aprilom, odpovedan. Že v začetku meseca marca pa je bil narejen izbor za Naj pralino in Naj čokoladno tablico Festivala čokolade 2020. Preverite zmagovalce.

Poziv državljanom k odgovornemu izbiranju ciljev gibanja na svežem zraku

na_lepse_gore.jpg
torek, 24. marec 2020

Gorska reševalna zveza Slovenija v času epidemije odsvetuje aktivnosti v hribih, posebej v visokogorju, kjer je večja možnost poškodb, saj so razmere v gorah še vedno zelo zahtevne in nevarne.

Kupujmo slovensko hrano

sparglji.jpg
ponedeljek, 23. marec 2020

Viharne čase, v katerih smo se znašli, bomo kot družba in posamezniki lažje prebrodili, če bomo delovali solidarno. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva: Kupujmo slovensko hrano, in s tem podprimo slovenske proizvajalce, saj se v teh časih trudijo in tvegajo več, da nam omogočajo preskrbo s polnovredno in kakovostno lokalno hrano.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije