Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
kino_otok.jpg

Začenja se 10. Kino Otok

Datum: sreda, 4. junij, 2014

Platna za jubilejni 10. mednarodni filmski festival Kino Otok - Isola Cinema so razpeta, filmski projektorji se ogrevajo in cenjeni gostje iz filmskega sveta so že v Izoli. Festival se s slavnostno otvoritvijo začenja danes, 4. junija.

Prvi se bo občinstvu predstavil priznani režiser Mahamat-Saleh Haroun, ki bo zbrane nagovoril po slovesni otvoritveni projekciji filma Grigris danes, 4. junija. Haroun, v Čadu rojeni ustvarjalec, živi in dela v Franciji, kamor se je preselil med državljansko vojno v osemdesetih letih. V njegovih filmih, pogosto mirnih na površju, pod tem mirom vrejo zadrževani izbruhi jeze in melanholije. Njegovi filmi nedvomno sodijo v tradicijo afriškega filma, ki sega od Ousmaneja Sembeneja do Abderrahmaneja Sissakoja in ki se ukvarja z mestom filma v postkolonialni Afriki in posledično v postkolonialnem svetu. V filmu Grigris se na prefinjeno stiliziran, a realističen način poklanja vsem, ki z nasmeškom na ustnicah in neomajno voljo kljubujejo okrutnim okoliščinam vsakdana.

Od britanskih zvezdnikov do tihih zvezd avantgardnega filma

Poleg Harouna so z letošnjega bogatega seznama gostujočih avtorjev že napovedali velikana indijskega filma Shajija N. Karuna, skupino avtorjev, ki predstavljajo novi galicijski film, in skupino vzhajajočih predstavnikov nove generacije iz regije. Pridružila pa se jim bodo še druga visokozveneča imena iz filmskega sveta. Med njimi bo priljubljena in z bafto nagrajena britanska igralka Vicky McClure, ki jo je na pota slave izstrelilo sodelovanje z režiserjem Shanom Meadowsom, med drugim v filmu To je Anglija. V Izoli se predstavlja s filmom Svengali, očarljivo satiro garažnega vzdušja in retro videza, ki jo avtor Trainspottinga Irvine Welsh hvali kot »enega izmed najbolj kul in smešnih britanskih filmov po dolgem času«. Z Vicky v Izolo prihaja tudi glavni igralec filma Jonny Owen, ki ga sicer poznamo po seriji Shameless, je pa tudi avtor kultne spletne serije Svengali, po kateri je bil pozneje ustvarjen film.

Gabe Klinger bo predstavil dokumentarec Dvojna igra: James Benning in Richard Linklater, v katerem sooči v naslovu omenjena filmska zvezdnika, sorodni duši z nasprotnih koncev spektra neodvisnega filma. Benning od 70-ih let velja za enega najvidnejših ustvarjalcev ameriške avantgarde, Linklaterja poznamo kot avtorja zelo priljubljene trilogije Pred zoro, Pred mrakom in Pred polnočjo, njegov eksperiment Boyhood pa je doživel svetovno premiero na zadnjem Sundanceu. Klinger je za film na beneškem filmskem festivalu 2013 prejel nagrado za najboljši dokumentarec. V Izoli bo tudi Siegfried A. Fruhauf, eden najizvirnejših mladih avstrijskih eksperimentalnih filmarjev, ki bo pripravil retrospektivo svojih kinetičnih mojstrovin kratkega formata.

Slovenijo bosta zastopala dva izjemna ustvarjalca, ki sta vsak na svojem področju med najvidnejšimi domačimi avtorji in se uspešno predstavljata tudi v tujini. Branko Završan se je za potrebe italijansko-hrvaške koprodukcije TIR, velikega zmagovalca zadnje izdaje filmskega festivala v Rimu, priučil kamionarskega posla in ustvaril igralski presežek. V filmu spremljamo življenje kamionarjev na evropskih avtocestah, ki počasi, a zanesljivo izgubljajo povezavo z realnostjo zunaj kabine kamiona. Kolja Saksida presežke ustvarja v polju animiranega filma, ki se mu posveča v okviru svoje produkcijske hiše ZVVIKS. V njegovih kratkih filmih nastopa možic Koyaa, ki je pobegnil iz urbanega sveta v samoto alpske krajine, kjer mu dela družbo skrivnostni črni krokar. Saksida za najmlajše občinstvo Kino Otoka pripravlja tudi delavnico animacije v Sezamovem kotičku. Med letošnjimi gosti pa je tudi domači ustvarjalni trojček v sestavi subtilnega kitarista Elvisa Šahbaza, drznega slikarja in glasbenika Parideja Di Stefana in tihe zvezde slovenske filmske avantgarde Davorina Marca, ki se bo na Manziolijevem trgu predstavil z avdiovizualnim performansom (cre)AZIONE.

Že danes se bo s kratkometražnimi filmi predstavila tudi prva skupina mladih avtorjev sekcije Video na plaži: Otok za mularijo (Vesna Klančar), Za vsakega palica raste (Urban Saletinger), Morje (Nina Berdon), Sredozemski vranjek (Gregor Šubic), Variacije na lov na rakovice (Uroš Marolt),

Pizdarije v Kopru (Diego Menendes), Poletje09 (Leja Hočevar), Vzhodno od Sonca, zahodno od Lune – zgodbe migracij (Marianna Vas), Albatrosi (Michael Kren), Razpotja kulture (Relja Pekić).

Vse do nedelje se bomo na Kino Otoku srečevali in družili z avtorji, ki s svojim delom usmerjajo naš pogled globoko v ves zapleteni kontekst, katerega del smo. Četudi se film kdaj zazdi kot utopija oddaljenega sveta, je filmsko platno lahko ves svet – naš svet, mimo katerega nočemo in ne smemo živeti.

 

www.isolacinema.org

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Blagovna znamka Okusi Rogle

rogla
torek, 20. avgust 2019

Na območju turistične destinacije Rogla Pohorje, ki zajema občine Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče v sklopu evropsko sofinanciranega projekta Užij okuse Rogle, nadaljujejo z razvojem blagovne znamke Okusi Rogle.

Prvič na svetu: na Ljubljanici odbojka na plavajočem igrišču

odbojka_ljubljanica
ponedeljek, 19. avgust 2019

Prihodnji teden se v središču Ljubljane obeta odbojkarski spektakel. Tekmo v okviru promocije prihajajočega EuroVolleyja 2019, ki bo od 12. do 26. septembra potekal tudi v Ljubljani, organizira Odbojkarska zveza Slovenije v sodelovanju z agencijo Extrem in partnerji.

Kamfest

kamfest
ponedeljek, 12. avgust 2019

Kamfest je festival za vse generacije, ki se na različnih slikovitih prizoriščih po vsem Kamniku lahko brezplačno udeležijo zelo raznovrstnega programa dogodkov.

Rimske igre

rimske igre ptuj
ponedeljek, 12. avgust 2019

Pred 2000 leti je bil Ptuj mogočno mesto: najprej vojaška postojanka, pozneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. Med Rimskimi igrami se Ptuj spremeni v rimski Poetovio. Mesto zasedejo gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in ostali Rimljani, ki že deseto leto pripravljajo eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope.

Izbran direktor Holdinga Kobilarna Lipica

lipica.jpg
petek, 9. avgust 2019

Nadzorni svet družbe HOLDING KOBILARNA LIPICA d.o.o. je v sredo, 31. julija, na izredni seji imenoval Mateja Oseta za direktorja družbe Holdinga Kobilarne Lipica. Novi direktor bo nastopil z delom 3. septembra letos.

Nov Slovenia Green Accommodation z zelenim vrtom sredi Maribora

hotelMB
torek, 6. avgust 2019

Hotel Maribor združuje butične nastanitve v centru mesta Maribor, umeščene v stavbe z dolgoletno zgodovino. Tako so revitalizirali propadajočo kulturno dediščino, hkrati pa se zavezali vsemu, kar je lepo in trajnostno. Pridružili so se Zeleni shemi slovenskega turizma in pridobili znak Slovenia Green Accommodation.

Izdelovanje pleten in prevoz z njimi vpisana v register nesnovne dediščine

lake_bled-1.JPG
ponedeljek, 29. julij 2019

Ministrstvo za kulturo je ta mesec v register nesnovne kulturne dediščine vpisalo izdelavo pleten in prevoz z njimi po Blejskem jezeru. Gre za znanje, ki se prenaša iz roda v rod, in tradicijo, ki je prepoznavna turistična znamenitost. Na novo sta v register nesnovne dediščine vpisana tudi prevozno čebelarstvo in prekmurščina.

V prvih petih mesecih 925 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 26. julij 2019

Po podatkih Banke Slovenije vrednost izvoza potovanj v petih mesecih leta 2019 znaša 925 milijonov evrov, kar je za 4 % več kot v enakem obdobju 2018.

Ljubljanski grad v polletju z več kot pol milijona obiskovalcev

Ljubljanski-grad-z-zraka-foto-Primoz-Hieng.JPG
petek, 26. julij 2019

Števci prehodov so na Ljubljanskem gradu v prvem letošnjem polletju zabeležili več kot pol milijona obiskovalcev. Število prepeljanih potnikov s tirno vzpenjačo v prvih šestih mesecih se je povečalo za skoraj 11 odstotkov glede na enako obdobje lani, število prodanih vstopnic za turistične in kulturne vsebine pa za 10 odstotkov.

Med turistično sezono bodo hrvaškim kolegom pri postopkih s slovenskimi turisti tudi letos pomagali slovenski policisti

Na morje z vlakom
torek, 16. julij 2019

Slovenska policija bo tudi letos na Hrvaško poslala tri slovenske policiste, ki bodo na vrhuncu turistične sezone, od 17. julija do 18. avgusta 2019, hrvaškim policistom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani. Srečate jih lahko v Pulju ter na otokih Krk in Pag.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije