Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
kino_otok.jpg

Začenja se 10. Kino Otok

Datum: sreda, 4. junij, 2014

Platna za jubilejni 10. mednarodni filmski festival Kino Otok - Isola Cinema so razpeta, filmski projektorji se ogrevajo in cenjeni gostje iz filmskega sveta so že v Izoli. Festival se s slavnostno otvoritvijo začenja danes, 4. junija.

Prvi se bo občinstvu predstavil priznani režiser Mahamat-Saleh Haroun, ki bo zbrane nagovoril po slovesni otvoritveni projekciji filma Grigris danes, 4. junija. Haroun, v Čadu rojeni ustvarjalec, živi in dela v Franciji, kamor se je preselil med državljansko vojno v osemdesetih letih. V njegovih filmih, pogosto mirnih na površju, pod tem mirom vrejo zadrževani izbruhi jeze in melanholije. Njegovi filmi nedvomno sodijo v tradicijo afriškega filma, ki sega od Ousmaneja Sembeneja do Abderrahmaneja Sissakoja in ki se ukvarja z mestom filma v postkolonialni Afriki in posledično v postkolonialnem svetu. V filmu Grigris se na prefinjeno stiliziran, a realističen način poklanja vsem, ki z nasmeškom na ustnicah in neomajno voljo kljubujejo okrutnim okoliščinam vsakdana.

Od britanskih zvezdnikov do tihih zvezd avantgardnega filma

Poleg Harouna so z letošnjega bogatega seznama gostujočih avtorjev že napovedali velikana indijskega filma Shajija N. Karuna, skupino avtorjev, ki predstavljajo novi galicijski film, in skupino vzhajajočih predstavnikov nove generacije iz regije. Pridružila pa se jim bodo še druga visokozveneča imena iz filmskega sveta. Med njimi bo priljubljena in z bafto nagrajena britanska igralka Vicky McClure, ki jo je na pota slave izstrelilo sodelovanje z režiserjem Shanom Meadowsom, med drugim v filmu To je Anglija. V Izoli se predstavlja s filmom Svengali, očarljivo satiro garažnega vzdušja in retro videza, ki jo avtor Trainspottinga Irvine Welsh hvali kot »enega izmed najbolj kul in smešnih britanskih filmov po dolgem času«. Z Vicky v Izolo prihaja tudi glavni igralec filma Jonny Owen, ki ga sicer poznamo po seriji Shameless, je pa tudi avtor kultne spletne serije Svengali, po kateri je bil pozneje ustvarjen film.

Gabe Klinger bo predstavil dokumentarec Dvojna igra: James Benning in Richard Linklater, v katerem sooči v naslovu omenjena filmska zvezdnika, sorodni duši z nasprotnih koncev spektra neodvisnega filma. Benning od 70-ih let velja za enega najvidnejših ustvarjalcev ameriške avantgarde, Linklaterja poznamo kot avtorja zelo priljubljene trilogije Pred zoro, Pred mrakom in Pred polnočjo, njegov eksperiment Boyhood pa je doživel svetovno premiero na zadnjem Sundanceu. Klinger je za film na beneškem filmskem festivalu 2013 prejel nagrado za najboljši dokumentarec. V Izoli bo tudi Siegfried A. Fruhauf, eden najizvirnejših mladih avstrijskih eksperimentalnih filmarjev, ki bo pripravil retrospektivo svojih kinetičnih mojstrovin kratkega formata.

Slovenijo bosta zastopala dva izjemna ustvarjalca, ki sta vsak na svojem področju med najvidnejšimi domačimi avtorji in se uspešno predstavljata tudi v tujini. Branko Završan se je za potrebe italijansko-hrvaške koprodukcije TIR, velikega zmagovalca zadnje izdaje filmskega festivala v Rimu, priučil kamionarskega posla in ustvaril igralski presežek. V filmu spremljamo življenje kamionarjev na evropskih avtocestah, ki počasi, a zanesljivo izgubljajo povezavo z realnostjo zunaj kabine kamiona. Kolja Saksida presežke ustvarja v polju animiranega filma, ki se mu posveča v okviru svoje produkcijske hiše ZVVIKS. V njegovih kratkih filmih nastopa možic Koyaa, ki je pobegnil iz urbanega sveta v samoto alpske krajine, kjer mu dela družbo skrivnostni črni krokar. Saksida za najmlajše občinstvo Kino Otoka pripravlja tudi delavnico animacije v Sezamovem kotičku. Med letošnjimi gosti pa je tudi domači ustvarjalni trojček v sestavi subtilnega kitarista Elvisa Šahbaza, drznega slikarja in glasbenika Parideja Di Stefana in tihe zvezde slovenske filmske avantgarde Davorina Marca, ki se bo na Manziolijevem trgu predstavil z avdiovizualnim performansom (cre)AZIONE.

Že danes se bo s kratkometražnimi filmi predstavila tudi prva skupina mladih avtorjev sekcije Video na plaži: Otok za mularijo (Vesna Klančar), Za vsakega palica raste (Urban Saletinger), Morje (Nina Berdon), Sredozemski vranjek (Gregor Šubic), Variacije na lov na rakovice (Uroš Marolt),

Pizdarije v Kopru (Diego Menendes), Poletje09 (Leja Hočevar), Vzhodno od Sonca, zahodno od Lune – zgodbe migracij (Marianna Vas), Albatrosi (Michael Kren), Razpotja kulture (Relja Pekić).

Vse do nedelje se bomo na Kino Otoku srečevali in družili z avtorji, ki s svojim delom usmerjajo naš pogled globoko v ves zapleteni kontekst, katerega del smo. Četudi se film kdaj zazdi kot utopija oddaljenega sveta, je filmsko platno lahko ves svet – naš svet, mimo katerega nočemo in ne smemo živeti.

 

www.isolacinema.org

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Hotel Cerkno bo dobil novo podobo

cerkno-3.jpg
petek, 18. oktober 2019

V Hotelu in smučišču Cerkno, družbi, ki jo je pred dvema letoma prevzel Marjan Batagelj, se že v prihodnjem letu obetajo korenite spremembe. Obnova naj bi trajala tri leta, za investicijo pa bodo odšteli sedem milijonov evrov.

Terme Snovik zabeležile pol milijona nočitev

snovik_poletje1.jpg
četrtek, 17. oktober 2019

V Termah Snovik so včeraj praznovali pomembno prelomnico, saj so zabeležili pol milijona nočitev. Spodbudna novica in hkrati tudi obveza, da bodo tudi v prihodnje skrbeli za kakovost svojih storitev in zadovoljstvo gostov. Nad pozornostjo presenečeni gostji iz okolice Maribora, ki je v Termah Snovik bivala prvič, so podarili prav posebno darilo.

Praznovanje izolske legende

izola_panorama.jpg
četrtek, 17. oktober 2019

Letošnji Praznik izolskega čudeža, s katerim domačini obujajo tradicionalni krajevni praznik, bo vključeval veslaška tekmovanja, obujanje starodavne legende in kulturni program. Na stojnicah pa ne bo manjkalo domačih dobrot.

Podelili smo priznanja zmagovalcem akcije »Naj kopališče 2019«

Naj kopališče 2019
sreda, 16. oktober 2019

Že 29. let zapored kopalke in kopalci slovenskih kopališč čez vse poletje izbirajo najboljša in jih tako nagradijo za izboljšanje ponudbe in skrbnost. Na gradu Rače so danes na slavnostni prireditvi podelili priznanja najboljšim v šestih kategorijah, te nazive so pridobili Aqualuna Term Olimia, Terme Vivat in Terme Paradiso, Velenjska plaža, Letno kopališče Celje in Vodno mesto Atlantis. Akcija »Naj kopališče 2019« poteka v organizaciji RTV Slovenija v sodelovanju s spletnim portalom »Dobro jutro, Slovenija« na več radijskih postajah po vsej Sloveniji.

Evropa nagradila Ljubljano za pametne rešitve v turizmu

ljubljana_april.jpeg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Ljubljana je v okviru druge izvedbe projekta Evropska prestolnica pametnega turizma v Helsinkih, 9. oktobra, prejela prestižno priznanje za najboljše evropsko mesto na področju digitalnih rešitev, s katero je Ljubljana predstavila svoje najpomembnejše ukrepe in načrte s področja trajnostnega razvoja, dostopnosti, digitalizacije ter kulturne dediščine in ustvarjalnosti.

Vrtnice in umetnost

vrtnica_ljubljana.jpeg
četrtek, 10. oktober 2019

Strokovnjakom in ljubiteljem vrtnic in umetnosti pripravljajo 10.10.2019 (od 15. do 19. ure) na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje prijetno popoldne s kratkimi strokovnimi predavanji in demonstracijami ter druženjem v prijetnem okolju. Vstop je prost, vabljeni!

Velenje v oktobru vabi na posebno gastronomsko doživetje pod zemljo

velenje underground
ponedeljek, 7. oktober 2019

Doživite edinstveno 5-zvezdično gastronomsko pustolovščino 160 m pod zemljo. Doživetje Velenje Underground je nosilec znaka kakovosti Slovenia Unique Experiences, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija.

Mesto žensk

mesto žensk
petek, 4. oktober 2019

Za Mesto žensk, ki kulturno ponudbo Ljubljane bogati že več kot dve desetletji, sta značilni naravnanost k eksperimentom in prestopanju žanrskih meja, pa tudi družbena kritičnost.

Turizem Ljubljana s prenovljeno komunikacijsko platformo

Ljubljana
četrtek, 3. oktober 2019

Turizem Ljubljana je v sodelovanju z oglaševalsko agencijo Luna/TBWA razvil novo komunikacijsko platformo, ki povezuje vse elemente blagovne znamke Visit Ljubljana: kulturo, kulinariko, butičnost, trajnost, kongresni in športni turizem.

2. Novomeški 1/2 maraton

Tek
ponedeljek, 30. september 2019

Spoznajte Novo mesto in reko Krko s tekaške perspektive. 5. in 6. oktobra se udeležite jesenskega novomeškega 1/2 maratona ali rekreativnega teka na 6 kilometrov in pol. Če vam tek ne leži se lahko udeležite Nordijske hoje ob reki Krki, pohoda po novomeških gričih ali tečete s psi na Canicrossu.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije