Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
kino_otok.jpg

Začenja se 10. Kino Otok

Datum: sreda, 4. junij, 2014

Platna za jubilejni 10. mednarodni filmski festival Kino Otok - Isola Cinema so razpeta, filmski projektorji se ogrevajo in cenjeni gostje iz filmskega sveta so že v Izoli. Festival se s slavnostno otvoritvijo začenja danes, 4. junija.

Prvi se bo občinstvu predstavil priznani režiser Mahamat-Saleh Haroun, ki bo zbrane nagovoril po slovesni otvoritveni projekciji filma Grigris danes, 4. junija. Haroun, v Čadu rojeni ustvarjalec, živi in dela v Franciji, kamor se je preselil med državljansko vojno v osemdesetih letih. V njegovih filmih, pogosto mirnih na površju, pod tem mirom vrejo zadrževani izbruhi jeze in melanholije. Njegovi filmi nedvomno sodijo v tradicijo afriškega filma, ki sega od Ousmaneja Sembeneja do Abderrahmaneja Sissakoja in ki se ukvarja z mestom filma v postkolonialni Afriki in posledično v postkolonialnem svetu. V filmu Grigris se na prefinjeno stiliziran, a realističen način poklanja vsem, ki z nasmeškom na ustnicah in neomajno voljo kljubujejo okrutnim okoliščinam vsakdana.

Od britanskih zvezdnikov do tihih zvezd avantgardnega filma

Poleg Harouna so z letošnjega bogatega seznama gostujočih avtorjev že napovedali velikana indijskega filma Shajija N. Karuna, skupino avtorjev, ki predstavljajo novi galicijski film, in skupino vzhajajočih predstavnikov nove generacije iz regije. Pridružila pa se jim bodo še druga visokozveneča imena iz filmskega sveta. Med njimi bo priljubljena in z bafto nagrajena britanska igralka Vicky McClure, ki jo je na pota slave izstrelilo sodelovanje z režiserjem Shanom Meadowsom, med drugim v filmu To je Anglija. V Izoli se predstavlja s filmom Svengali, očarljivo satiro garažnega vzdušja in retro videza, ki jo avtor Trainspottinga Irvine Welsh hvali kot »enega izmed najbolj kul in smešnih britanskih filmov po dolgem času«. Z Vicky v Izolo prihaja tudi glavni igralec filma Jonny Owen, ki ga sicer poznamo po seriji Shameless, je pa tudi avtor kultne spletne serije Svengali, po kateri je bil pozneje ustvarjen film.

Gabe Klinger bo predstavil dokumentarec Dvojna igra: James Benning in Richard Linklater, v katerem sooči v naslovu omenjena filmska zvezdnika, sorodni duši z nasprotnih koncev spektra neodvisnega filma. Benning od 70-ih let velja za enega najvidnejših ustvarjalcev ameriške avantgarde, Linklaterja poznamo kot avtorja zelo priljubljene trilogije Pred zoro, Pred mrakom in Pred polnočjo, njegov eksperiment Boyhood pa je doživel svetovno premiero na zadnjem Sundanceu. Klinger je za film na beneškem filmskem festivalu 2013 prejel nagrado za najboljši dokumentarec. V Izoli bo tudi Siegfried A. Fruhauf, eden najizvirnejših mladih avstrijskih eksperimentalnih filmarjev, ki bo pripravil retrospektivo svojih kinetičnih mojstrovin kratkega formata.

Slovenijo bosta zastopala dva izjemna ustvarjalca, ki sta vsak na svojem področju med najvidnejšimi domačimi avtorji in se uspešno predstavljata tudi v tujini. Branko Završan se je za potrebe italijansko-hrvaške koprodukcije TIR, velikega zmagovalca zadnje izdaje filmskega festivala v Rimu, priučil kamionarskega posla in ustvaril igralski presežek. V filmu spremljamo življenje kamionarjev na evropskih avtocestah, ki počasi, a zanesljivo izgubljajo povezavo z realnostjo zunaj kabine kamiona. Kolja Saksida presežke ustvarja v polju animiranega filma, ki se mu posveča v okviru svoje produkcijske hiše ZVVIKS. V njegovih kratkih filmih nastopa možic Koyaa, ki je pobegnil iz urbanega sveta v samoto alpske krajine, kjer mu dela družbo skrivnostni črni krokar. Saksida za najmlajše občinstvo Kino Otoka pripravlja tudi delavnico animacije v Sezamovem kotičku. Med letošnjimi gosti pa je tudi domači ustvarjalni trojček v sestavi subtilnega kitarista Elvisa Šahbaza, drznega slikarja in glasbenika Parideja Di Stefana in tihe zvezde slovenske filmske avantgarde Davorina Marca, ki se bo na Manziolijevem trgu predstavil z avdiovizualnim performansom (cre)AZIONE.

Že danes se bo s kratkometražnimi filmi predstavila tudi prva skupina mladih avtorjev sekcije Video na plaži: Otok za mularijo (Vesna Klančar), Za vsakega palica raste (Urban Saletinger), Morje (Nina Berdon), Sredozemski vranjek (Gregor Šubic), Variacije na lov na rakovice (Uroš Marolt),

Pizdarije v Kopru (Diego Menendes), Poletje09 (Leja Hočevar), Vzhodno od Sonca, zahodno od Lune – zgodbe migracij (Marianna Vas), Albatrosi (Michael Kren), Razpotja kulture (Relja Pekić).

Vse do nedelje se bomo na Kino Otoku srečevali in družili z avtorji, ki s svojim delom usmerjajo naš pogled globoko v ves zapleteni kontekst, katerega del smo. Četudi se film kdaj zazdi kot utopija oddaljenega sveta, je filmsko platno lahko ves svet – naš svet, mimo katerega nočemo in ne smemo živeti.

 

www.isolacinema.org

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Novo obdobje sodelovanja med Špansko dvorno jahalno šolo, Kobilarno Piber in Kobilarno Lipica

lipicanci.jpg
četrtek, 9. julij 2020

Ob 440. obletnici Kobilarne Lipica se začenja novo obdobje sodelovanja med Špansko dvorno jahalno šolo na Dunaju, avstrijsko Lipicansko kobilarno Piber in Kobilarno Lipica. Vse tri partnerke uživajo izjemen ugled na področju konjereje in konjeništva. Povezuje jih zgodba o lipicanskem konju, ki se je leta 1580 začela v Lipici in nadaljevala na Dunaju, od koder je lipicanec zaslovel po vsem svetu.

Nagradni kviz STO: Zdaj je čas, da preverite svoje poznavanje Slovenije

bled.jpg
torek, 7. julij 2020

Kampanja Zdaj je čas. Moja Slovenija od začetka beleži odlične rezultate: 125.002 objav s ključnikoma #ifeelsLOVEnia in #mojaslovenija, na pristajalnih straneh kampanje na portalu Slovenia.info je za rezervacijo na voljo preko 290 paketov, v kampanjo se dnevno vključujejo ambasadorji in slovenski mediji. STO vabi k sodelovanju v kvizu Moja Slovenija, kjer odkrivate skrite kotičke Slovenije in se potegujete za privlačne nagrade.

Drugi Evropski simpozij hrane se vrača novembra

pečena jagnjetina z domačimi njoki
ponedeljek, 6. julij 2020

Evropski simpozij hrane, eden najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov, se novembra vrača v Ljubljano. Prihajajo največja svetovna kuharska imena in izjemni posamezniki s področja kulinarike, umetnosti in medijskega sveta. Dogodek, ki ga podpira tudi STO, bo potekal med 7. in 9. novembrom.

ARTish

ARTish
petek, 3. julij 2020

Festival ARTish, na katerem slovenski ustvarjalci na stojnicah razstavljajo in prodajajo svoja dela, poteka ob sobotah na Gornjem trgu, pri Herkulovem vodnjaku.

STO se je pridružila pobudi za drugačno prihodnost turizma

feel_309835.jpg
petek, 3. julij 2020

The Future of Tourism Coalition (Koalicija za prihodnost turizma) je skupna pobuda več mednarodnih organizacij, ki delujejo na področju trajnostnega turizma, za premik k novemu, bolj odgovornemu turizmu. Zasleduje globalni cilj, da bi turistična dejavnost v prihodnosti v središče postavila skrb za potrebe destinacij in njihovih prebivalcev.

Tri destinacije uspešno opravile ponovno presojo v okviru Zelene sheme slovenskega turizma

slovenia_green.jpg
četrtek, 2. julij 2020

V zadnjih tednih je potekalo ocenjevanje več destinacij v Zeleni shemi slovenskega turizma, ki so morale po treh letih ponovno opraviti presojo. Vse tri destinacije, ki so postopek zaključile v teh dneh, so znak ohranile ali izboljšale: Podčetrtek je ostal zlat, Kočevsko in Blagajeva dežela pa sta znak izboljšala - Blagajeva dežela iz bronastega v srebrnega, Kočevsko pa celo iz bronastega v zlatega. S tem se je Kočevsko pridružilo drugim slovenskim vodilnim destinacijam, ki so že nosilke tega znaka.

V soboto zbirajo papir za živali

star papir
sreda, 1. julij 2020

Društvo za zaščito živali Ljubljana vabi na 25. akcijo zbiranja starega papirja To soboto, 4. julija, Društvo za zaščito živali Ljubljana prireja že 25. akcijo zbiranja starega papirja v pomoč živalim.

Vabljeni na nepozabno doživetje v svetu 3D iluzij

Gregor Wosik
petek, 26. junij 2020

Si predstavljate, da vstopite v nakupovalni center in se kar naenkrat znajdete na plaži, na visečem mostu sredi kanjona ali pa na surfu, kjer ste ravno ujeli najboljši val? Letošnje poletje bo kaj takega mogoče. V velenjski nakupovalni center Velenjka namreč prihaja Gregor Wosik, svetovno znani umetnik, ki ustvarja neverjetne 3D poslikave tal in sten, s katerimi vas lahko v trenutku popelje v popolnoma drug svet.

Poziv za posredovanje filmov za ART&TUR 2020 filmski festival

film
torek, 23. junij 2020

Mednarodni filmski festival ART&TUR 2020 vabi turistične destinacije in ponudnike turističnih storitev k oddaji promocijskih filmov. Nagrajenci bodo razglašeni na 13. festivalu ART & TUR oktobra na Portugalskem.

Turistični novinarji prekolesarili Barjanko

ekipa barjanka
sreda, 17. junij 2020

Namesto 39. maratona Franja BTC City in tretje izvedbe rekreativnega kolesarjenja po trasi Barjanke, ki bi morala biti prejšnji konec tedna, a je zaradi zdravstvenih razmer odpadla, je kolesarski klub Rog skupaj s partnerji Maratona Franja BTC City organiziral čistilno akcijo na vseh kolesarskih trasah siceršnjega tridnevnega dogodka. Kolesarsko etapo Barjanka, ki je dolga 83 kilometrov je prevozila tudi ekipa turističnih novinarjev.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije