Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
lipicanci.jpg

Novo obdobje sodelovanja med Špansko dvorno jahalno šolo, Kobilarno Piber in Kobilarno Lipica

Datum: četrtek, 9. julij, 2020

Ob 440. obletnici Kobilarne Lipica se začenja novo obdobje sodelovanja med Špansko dvorno jahalno šolo na Dunaju, avstrijsko Lipicansko kobilarno Piber in Kobilarno Lipica. Vse tri partnerke uživajo izjemen ugled na področju konjereje in konjeništva. Povezuje jih zgodba o lipicanskem konju, ki se je leta 1580 začela v Lipici in nadaljevala na Dunaju, od koder je lipicanec zaslovel po vsem svetu.

Rast sodelovanja in čedalje tesnejše stike je spodbudila priprava večnacionalne nominacije nesnovne dediščine "Tradicije rej lipicancev" za vpis na UNESCOv Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Januarskemu obisku predstavnikov Kobilarne Lipica v Lipicanski kobilarni Piber je pred kratkim sledil obisk direktorice Španske dvorne jahalne šole Sonje Klima in vodje reje v Lipicanski kobilarni Piber Erwina Movie v Lipici.

Gostje in gostitelji so se strinjali, da je sodelovanje na področju reje in izmenjave plemenskega materiala želja obeh kobilarn in da je dobrodošlo z vidika ohranjanja in razvoja lipicanske pasme kot tudi z vidika nadaljevanja skupnih projektov v okviru Mednarodne lipicanske zveze (Lipizzan lnternational Federation).

Španska dvorna jahalna šola, Lipicanska kobilarna Piber in Kobilarna Lipica bodo sodelovanje še nadgradile in ga zastavile dolgoročno. Povezale se bodo tudi na področju konjeništva, in sicer glede izmenjave kadra in izobraževanja mladih jahačev, se strinjajo direktorica Španske dvorne jahalne šole Sonja Klima, direktor Kobilarne Lipica Matej Oset, vodja konjereje v Lipicanski kobilarni Piber Erwin Movia, pomočnik direktorja Kobilarne Lipica mag. Janez Rus in glavni trener Kobilarne Lipica Ladislav Fabris.

Obisk na začetku julija je bil obenem priložnost za ogled letošnjih žrebet, treninga lipiške šole klasičnega jahanja in posestva Lipice, ki jo je vodstvo Španske dvorne jahalne šole zadnjič uradno obiskalo leta 1980 ob praznovanju 400. obletnice Kobilarne Lipica.

Pred tem je lipiško kobilarno in Špansko dvorno jahalno šolo stoletja povezovala tesna vez, saj je Kobilarna Lipica vzrejala lipicance za Špansko dvorno jahalno šolo vse do prve svetovne vojne. Nato je lipiško posestvo, skupaj s Primorsko pripadlo Italiji, Avstrija pa je začela z rejo lipicancev v kobilarni v Pibru, ki letos praznuje 100. obletnico.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Maribor objavil nov promocijski video in izdal knjižico doživetij

Maribor_logo
sreda, 12. avgust 2020

Zavod za turizem Maribor - Pohorje je izdal knjižico najboljših doživetij v Mariboru in objavil nov promocijski video Visit Maribor – outdoor doživetja.

Za naziv Sejalec 2020 se poteguje 7 polfinalistov

Sejalec
torek, 11. avgust 2020

Znanih je 7 polfinalistov, ki se potegujejo za naziv Sejalec 2020 za najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu.

Hotel Grad Otočec postal član mreže za butični in luksuzni turizem Virtuoso

Grad Otočec
ponedeljek, 10. avgust 2020

Petzvezdični hotel Grad Otočec je bil julija sprejet v ugledno združenje Virtuoso Travel, vodilno mednarodno mrežo, specializirano za področje butične in luksuzne potovalne in turistične ponudbe.

WTTC – kako bo izgledala nova realnost potovanj?

letalski_potniki.jpg
sreda, 5. avgust 2020

Po napovedih WTTC bodo med prvimi, ki bodo začeli potovati, mlajši popotniki med 18 in 35 let. Novi standardi in protokoli pa bodo del nove realnosti potovanj vse dokler ne bo dostopno cepivo.

Znane so finalistke izbora Naj planinska koča 2020

koča
torek, 4. avgust 2020

Zaključil se je prvi krog letošnjega, že šestega glasovanja za naj planinsko kočo. Izmed 156 sodelujočih koč, od tega 28 visokogorskih planinskih postojank in 128 planinskih koč, so bralci Siol.net izglasovali 10 finalistk.

Popotniki zmedeni zaradi nekonsistentnih pravil potovanj

Potovanje Corona
četrtek, 30. julij 2020

Svetovni potovalni in turistični svet (WTTC) poziva k doslednosti pravil in navodil vezano na COVID-19. Med potovanjem po evropskih državah se turisti soočajo z vrsto različnih pravil in nasvetov za potovanje, saj države iz pandemije COVID-19 izhajajo v različnih fazah.

Odbojka na mivki sredi Ljubljane

odbojka ljubljana
četrtek, 30. julij 2020

V Ljubljani bodo tudi letos gostili turnir svetovne serije v odbojki na mivki, ki bo potekal od četrtka do nedelje, od 30. julija do 2. avgusta.

7. Poletni festival Portorož

note2
ponedeljek, 27. julij 2020

Vabljeni na vrhunske baletne predstave v okviru 7. Poletnega festivala Portorož.

Rogličeva ekipa Jumbo Visma odkriva Slovenijo kot odlično destinacijo za športne priprave

jumbo visma
četrtek, 23. julij 2020

"Slovenija je popolna za kolesarstvo in kakovosten trening," poudarja vodja razvojne ekipe Jumbo Visma Robbert de Groot, ki te dni svojo ekipo pripravlja na ponovni zagon kolesarske sezone v Sloveniji. Slovenska turistična organizacija nadaljuje partnerstvo pri promociji Slovenije kot turistične destinacije s Primožem Rogličem in ekipo Jumbo Visna, pričetek skupnih promocijskih aktivnosti pa označuje prav pripravljalni tabor razvojne ekipe Jumbo Visma.

ARTish

ARTish
sreda, 22. julij 2020

Festival ARTish, na katerem slovenski ustvarjalci na stojnicah razstavljajo in prodajajo svoja dela, poteka ob sobotah na Gornjem trgu, pri Herkulovem vodnjaku.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije