Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
dobrna_kulinarika.jpg

Znani so nagrajenci po izboru gastronomskega vodnika Gault&Millau za 2021

Datum: sreda, 27. januar, 2021

V tem tednu je Gault&Millau Slovenija razglasil nagrajence po izboru najnovejše izdaje mednarodnega gastronomskega vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021.

Kljub za gostince izredno turbulentnem letu omejenega obratovanja so inšpektorji Gault&Millau Slovenija uspeli opraviti obiske restavracij in popularnih zbirališč ter s tem zagotoviti izdajo vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021. V njem je predstavljeno 153 restavracij, prek 80 POP zbirališč, 67 vinskih kleti z 198 ocenjenimi vzorci vina, 13 pivovarn ter več kot 30 karakterističnih slovenskih živilskih produktov. Vodnik bo kmalu naprodaj na običajnih prodajnih mestih (takrat bodo razkriti vsi, ki so se uvrstili v vodnik). V ponedeljek, 18. januarja, je bilo v  posebnem, to je video formatu predstavljeno, kdo so najboljši za leto 2021. Slovenska turistična organizacija (STO), ki gastronomiji kot enemu ključnih turističnih produktov naše dežele posveča posebno pozornost, pri projektu tega uglednega vodnika sodeluje od vsega začetka.

»Zdaj je postalo že skoraj tradicionalno, da vodnik vsako leto malce osvežimo. Lani smo dodali nove sklope, med drugim tudi karakteristične slovenske živilske produkte, katerih nabor letos še povečujemo. Prav tako letos ne boste zasledili več najboljše restavracije, temveč izbor najboljših restavracij, ki so prejele po 4 kape. S tem usklajujemo prakso Gault&Millau po svetu ter na piedestal postavljamo vse gostince, ki so si uspeli izboriti zavidljive 4 kape,« pravi Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija. »Posebej želim poudariti, da so štiri kape veliko priznanje in njihovo ohranjanje iz leta v leto potrjuje izredno kakovost in vrhunskost restavracije oziroma gostinca,« še dodaja.

Razglasitev na spletu

Letošnja podelitev nagrad najboljših je skladno z epidemiološkimi razmerami potekala v drugačnem formatu. Nagrajenci so bili najavljeni v video oddaji, ki nas je s svojo dinamiko in prepletanjem srečanj s prejemniki nagrad preteklih let popeljala od najboljših restavracij do prejemnikov vseh posebnih nagrad. Prejemnike so v Gault&Millau predstavili skozi kratke video razglednice, nagrado oziroma diplomo pa bodo prejemniki tokrat prejeli naknadno, individualno oziroma po pošti. Oddaja je na voljo za ogled na spletni strani Gault&Millau Slovenija.

V video razglasitvi je gostince nagovorila tudi mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, ki je glavni partner projekta. »Vodnik Gault&Millau pomeni veliko priznanje za slovensko gastronomijo. Letošnja razglasitev prihaja v času, ko se slovenski turizem, sploh pa gostinstvo soočata z največjo krizo. A danes smo veseli in optimistični, saj nagrajujemo najboljše. Slovenija se je v zadnjih letih uvrstila med najbolj zaželene gastronomske destinacije. V letošnjem letu, ko je Slovenija ponosna nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021 in ko Zeleno shemo slovenskega turizma nadgrajujemo z znakom Slovenia Green Cuisine, pa bomo še utrdili pozicijo Slovenije kot destinacije za odlična kulinarična doživetja,« je dejala.


Kdo so torej najboljši po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021?

Najboljše restavracije:
1. Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20, 4 kape
2. Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 17,5/20, 4 kape
3. Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17/20, 4 kape
4. Ošterija Debeluh, Brežice, 17/20, 4 kape
5. Restavracija Mak, Maribor, 17/20, 4 kape
6. Restavracija Strelec, Ljubljana, 17/20, 4 kape

Chef leta: Gregor Vračko, Hiša Denk, Zgornja Kungota
Chefinja tradicije: Mojca Trnovec, Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče
Chef prihodnosti: Luka Košir, Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom
Mladi talent: Leon Pintarič, Gostilna Rajh, Murska Sobota
Najboljši sommelier: Grega Repovž, Gostilna Repovž, Šentjanž
Najboljši POP: Wine Bar Šuklje, Ljubljana
Najboljša slaščičarna: Fetiche patisserie, Ljubljana

Več informacij:
Https://si.gaultmillau.com

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

10 let uspešnega sodelovanja, razvoja in promocije skupnih turističnih produktov treh dežel

kulinarika-2.jpg
torek, 9. marec 2021

Slovenija, Furlanija–Julijska krajina in Avstrijska Koroška že 10 let uspešno sodelujejo na področju promocije turizma treh dežel in jih povezujejo v celoto. V sklopu novinarske konference so bili predstavljeni tako pretekli kot trenutni projekti in tudi usmerjenost za sodelovanje v prihodnje. Uveljavljena partnerstva ter uspešne povezave predstavljajo pomembno vlogo za obdobje okrevanja turistične panoge. 

Izbran je nov direktor Turističnega združenja Portorož

portoroz.jpg
ponedeljek, 8. marec 2021

Nadzorni svet Turističnega združenja Portorož je med 17 kandidati najbolj prepričal mag. Aleksander Valentin. V njegovi predstavitvi so izstopale bogate delovne izkušnje tako doma kot v tujini, velik poudarek pa namenja dialogu z lokalno skupnostjo in vsemi turističnimi deležniki na destinaciji. Petletni mandat bo nastopil 10. maja.

Nov promocijski katalog Ptuja

kurent_ptuj.JPG
četrtek, 4. marec 2021

Z namenom celovite predstavitve turistične destinacije je Zavod za turizem Ptuj izdal nov turistično promocijski katalog Ptuja.

V januarju zabeleženih nekaj več kot 60.000 prenočitev

Grand Hotel Toplice
torek, 2. marec 2021

V januarju leta 2021 je bilo evidentiranih 95,7 % manj turističnih prihodov in 91,8 % manj turističnih prenočitev kot januarja lani. Turistične prenočitve v Sloveniji v januarju 2021 so bile ustvarjene le kot izjeme, opredeljene v podrobnejših pojasnilih k vladnemu Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

Novi virtualni poslovni dogodki Feel Sloveni@ Business Date v aprilu in maju Novinarsko središče

feel_309835.jpg
petek, 26. februar 2021

Slovenska turistična organizacija bo aprila in maja izvedla nove virtualne dogodke sejemskega formata za komunikacijo s poslovno turistično javnostjo, s katerimi je pričela septembra lani. Dogodki predstavjlajo pomembno komunikacijsko orodje, s katerimi v slovenskem turizmu s poslovnimi javnostmi ostajamo v stiku tudi v časih, ko dogodki v živo niso možni. 

I feel Slovenia virtualna kolesarska dirka po Sloveniji v 5ih etapah vabi k odkrivanju Slovenije

Kolesar
četrtek, 25. februar 2021

Kolesarski klub Adria Mobil v sodelovanju z agencijo Sport Media Focus ter Slovensko turistično organizacijo pripravlja prvo virtualno kolesarsko dirko Po Sloveniji, namenjeno rekreativnim kolesarjem, katerim bodo družbo delali nekateri najboljši slovenski profesionalni kolesarji. I feel Slovenia virtualna kolesarska dirka Po Sloveniji bo potekala na kolesarski platformi Rouvy, katere izjemna prednost je v tem, da kolesar ves čas vožnje opazuje okolico trase s pomočjo realnega videoposnetka.

UNILAD Slovenijo uvršča med 5 destinacij, ki jih je vredno obiskati v 2021

bled_otok.jpg
sreda, 24. februar 2021

UNILAD, ena vodilnih spletnih platform, je objavila serijo videov o petih svetovnih destinacijah, ki jih je vredno obiskati v 2021. Med njimi se Slovenija uvršča na drugo mesto.

Teta Frida in Chocolate village zvezdi oddaje na angleški televiziji

teta frida
torek, 23. februar 2021

Na priljubljenem televizijskem kanalu Channel 5 se je odvila nova oddaja serije Čudoviti svet čokolade, ki se je tokrat v celoti dogajala v manufakturi Tete Fride in glampingu Chocolate village by the river.

Dolina Soče izbrana med 10 najboljših destinacij v Evropi

Soča
torek, 16. februar 2021

Dolina Soče se je na izboru organizacije European Best Destinations med 20 izbranimi destinacijami po glasovanju ljudstva uvrstila na 9. mesto med najboljšimi evropskimi destinacijami, priporočenimi za obisk v letu 2021.  

Ne pozabimo na lokalne kmetijske pridelke in živila

zelenjava
četrtek, 11. februar 2021

V času epidemije lokalno in sezonsko pridelana hrana še posebej pridobiva na pomenu, med drugim tudi v luči varovanja okolja in samega načina pridelave. Hrana, pridelana v bližini, ima vrsto prednosti, zato je nakup lokalnih kmetijskih prildelkov in živil dobra odločitev.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije