Zimski utrip

Nazaj na rubriko Zimski utrip
Kanin

5 nasvetov za varnejšo hojo v gore pozimi

Datum: sreda, 9. januar, 2019

Zima ni čas, da se zleknete na kavč in čakate pomlad. Tudi pozimi pridejo številni lepi dnevi, ki vabijo h gibanju na prostem. Ne izogibajte se niti goram, saj so mnogi vrhovi primerni za obisk v snegu in omogočajo čudovite razglede na zimsko pokrajino. Res pa je, da je v tem obdobju pri hoji v gore potrebna dodatna previdnost in ustrezna oprema. Zavarovalnica Triglav je pripravila 5 ključnih nasvetov kako ravnati v zimskih razmerah.

1. Samo z ustrezno opremo.

Potrebujete vso opremo za gore kot v letnih, kopnih razmerah. Poleg tega pa še dobre zimske pohodniške čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostno osebno zaščitno obleko pred vetrom, mrazom in mokroto, dobro termo izolativno obleko, zaščito pred močnim soncem in dovolj rezervne obleke.

Ker je večina koč pozimi zaprtih, potrebujete tudi dovolj tople tekočine in visoko kalorične hrane. Ne smete pozabiti na prvo pomoč in čelno svetilko.

Poleg osnovne planinske opreme so v zimskem času obvezni del opreme plazovni trojček (plazovna žolna, aluminijasta lopata in sonda), cepin, dereze in smučarske palice, dobro je imeti tudi krplje ali turne smuči in krajšo vrv. Vso opremo morate znati uporabljati.

2. Upoštevajte drugačne razmere.

V zimskih dneh so temperature nizke, dnevi krajši in planinske koče zaprte. V gorah je manj ljudi. Marsikje na vas preži nevarnost proženja plazov, na katero morate biti nenehno pozorni, in nevarnost zdrsa. Zdrs je najpogostejši vzrok nesreč v gorah. Preberite si, kako ga preprečite.

Nikoli se ne podajajte na poti in vrhove, če jih niste dodobra spoznali že v kopnih razmerah. Pozimi je pokrajina spremenjena, prekrita s snežno odejo, prav tako so prekrite poti in markacije.

3. Le toliko, kolikor zmorete.

Izberite poti, ki so primerne vašim psihofizičnim sposobnostim, na pot se odpravite zgodaj in hodite previdno. Če se odpravljate v skupini, kar je priporočljivo, se prilagodite najšibkejšemu udeležencu. Vsekakor domačim povejte, kam se odpravljate, in se vpisujte v vpisne knjige v bivakih, planinskih kočah in na vrhovih.

4. Informacije, brez katerih ne gre:

Več dni pred turo spremljajte vremensko napoved za gore, kamor se odpravljate. Upoštevajte podatke o višini snežne odeje, snežnih razmerah v gorah in stopnjo nevarnosti proženja snežnih plazov.

V gore ne odhajajte ob obilnejšem sneženju in vsaj tri dni po njem ter ob napovedanih otoplitvah.

Zapomnite si, da se razmere v gorah hitro spreminjajo in so lahko povsem drugačne od pričakovanih ali napovedanih. Če pa do nesreče vseeno pride, ne zavlačujte s klicem na številko 112. Gorski reševalci bodo organizirali reševalno akcijo.

Podrobnejše informacije o varnejši hoji v gore v zimskem času lahko dobite na spletni strani Planinske zveze Slovenije; www.pzs.si.

5. Previdno pri hoji.

Hoja po snegu je predvsem naporna in običajno zahteva več časa. Ne zaupajte slepo gazi, ki je pred vami, temveč sami spremljajte, ali se gibljete po varnem področju. Hoja po zaledenelih površinah pa zahteva predvsem previdnost.

Upoštevajte tudi, da lahko na grebenih veter ustvarja snežne opasti, ki se lahko pod našo težo podrejo, zato hodite nekaj metrov pod grebenom na privetrni strani.

 

Pomembno: Vsako turo je potrebno skrbno načrtovati in pridobiti čim več informacij. Bodite previdni pri zbiranju informacij preko posameznih spletnih strani, saj so lahko netočne. Planinska zveza Slovenije in Gorska reševalna zveza Slovenije skrbita za objavljanje preverjenih vsebin, ki so v skladu s smernicami varnejšega obiskovanja gora.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov boste poskrbeli, da bo zimski izlet v gore varen in zabaven. Zaključujemo pa z nekaj predlogi za prihajajoče zimske vikende:

  • Za manj izkušene: Kompotela, Velika planina, Planina Konjščica, Pohorje, Uršlja gora, Smrekovec, Pokljuka, Blegoš S klopce na klopco in seveda veliko dobre volje z nasmehom na ustih.  
  • Za izkušene: Brana, Planjava, Raduha, Peca, Debela peč, Viševnik.
 

Pripravila Zavarovalnica Triglav s pomočjo Matjaža Šerkezija in Mateja Planka.

Nazaj na rubriko Zimski utrip

Najnovejše v tej rubriki

Ski bus Bohinj

ski bus
torek, 14. januar 2020

Na območju Bohinja do Vogla, Soriška planine in Pokljuke vozi ski bus. Brezplačen je za imetnike Zimske BASIC in PREMIUM kartice Julijske Alpe: Bohinj in za občane Bohinja.

Velikonočno smučanje na Krvavcu letos v znamenju sonca

Krvavec_kabinska žičnica
sreda, 17. april 2019

Vsi smučarski navdušenci boste lahko se zadnjič v tej sezoni #furali Krvavec. Med velikonočnimi prazniki, od 20. - 22. aprila, bo smuka na voljo na pobočju Zvoha, od tam pa se boste po Spomladanski spuščali do Tihe doline. Prav tako bo odprta proga 18.

Plaža Splash Challenge

luza.jpg
sreda, 3. april 2019

Najbolj mokra zabava ob koncu smučarske in začetku nove kolesarske sezone se bo letos odvila na Krvavcu! Ko zima na Krvavcu sreča poletje se zgodi eden zadnjih dogodkov v zimski sezoni na Krvavcu, najbolj moker Plaža SPLASH Challenge!

29. Pokljuški maraton AS

pokljuka.jpg
sreda, 27. februar 2019

Športni center Triglav Pokljuka, Rudno polje, 2. 3. 2019, 10:00

Olimpijski festival 2019

foksi
torek, 5. februar 2019

Olimpijski festival bo v soboto, 9. februarja, v Kranjski Gori na velikem travniku za Hotelom Kompas potekal med 9. in 15. uro.

Gradovi Kralja Matjaža

gradovi_kralja_matjaza.jpg
četrtek, 24. januar 2019

Že sedemindvajsetič zapovrstjo, bodo ponovno zadnji vikend v januarju (25. -27.1 2019) na novi lokaciji, Matevžavi travniki pod stadionom v centru Črni na Koroškem pripravili že 27. zimsko pravljico imenovano Gradovi kralja Matjaža, kjer smo od leta 1993 zgradili že 1331 snežnih gradov in skulptur.

Svetovni dan snega

otroci_na_snegu.jpg
torek, 15. januar 2019

Če bo tako veselo, kot je bilo pretekla leta, potem ne smeš manjkati! 19. in 20. januarja 2019, ko bodo v Nordijskem centru v Planici gostili kar tri dogodke hkrati. FIS celinski pokal v smučarskih skokih za ženske, FIS pokal v smučarskih skokih za moške in seveda Svetovni dan snega!

Zimski mednarodni festival uličnega gledališča Ana Mraz

ana_mraz.jpg
sreda, 19. december 2018

Ana Mraz, mlajša sestra Ane Desetnice, vsako leto med božičem in novim letom popestri praznično vzdušje v Ljubljani z atraktivnim in barvitim umetniškim programom svetovnega uličnega gledališča.

Luža 2018

luza.jpg
petek, 30. marec 2018

Letošnji velikonočni vikend obljublja bogat program in pestro dogajanje na Krvavcu. 31. marca se bo na Plaži odvila že 13. izvedba Luže. Ponovno pričakujejo spektakularne skoke, domiselne kostume in odgovor na večno vprašanje – komu bo letos uspelo pofurat’ Lužo?

Nova sezona, nove Atomic smuči!

atomic 2017
četrtek, 22. februar 2018

Dandanes je na tržišču nešteto različnih modelov smuči med katerimi je zelo težko izbirati. Razvoj smuči pa vsako leto napreduje hitreje in hitreje. Pri Atomicu so se zato odločili, da kupcem omogočijo prvovrsten stik z opremo, še preden jo kupijo.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije