Zimski utrip

Nazaj na rubriko Zimski utrip
Demo team

Slovenci znamo smučati, vendar...

Datum: petek, 31. december, 2010
Alpsko smučanje uvrščamo med monostrukturne kompleksne športne panoge. Širok spekter zahtevanih gibalnih struktur v različnih pogojih (konfiguracija terena, kvaliteta snega, hitrost drsenja…) zahteva primerno visoko raven stopnje motoričnih dimenzij, ki je odvisna tako od individualnih sposobnosti in interesov, kot tudi od okolja v katerem posameznik živi in se razvija. Vse našteto in še kaj, torej v znatni meri pripomore k boljšemu obvladovanju smučarske motorike. Prav to v zadnjem obdobju praviloma olajšujejo tudi novosti s področja razvoja smučarske opreme.

Smučanje je slovenska tradicija

V Sloveniji je alpsko smučanje že dalj časa sestavina kvalitete življenja mnogih ljudi različnih starostnih kategorij. Trdili bi lahko celo, da je del splošne ljudske kulture, ki je, če ne drugače, velikokrat tudi preko sredstev javnega obveščanja, prodrlo tako rekoč v vsak dom. Priljubljenost alpskega smučanja pri nas pa ni naraščala samo na osnovi tradicionalnega odnosa, ki so ga generacije pred nami kovale skozi preteklost in v kateri so ves čas živele v sožitju z gorami, pokritimi s snežno odejo. V novejšem času so namreč uspehi slovenskih vrhunskih smučarjev različnih generacij ponudili tudi možnost za izpolnitev neizmerne težnje, da se kot majhen narod, tudi preko smučanja, poskušamo uveljaviti na svetovnem športnem prizorišču. To nam je do danes kljub zelo omejenim možnostim dodobra tudi uspelo.

Čas, v katerem živimo, je tudi v smučarskem pogledu izjemno pomemben. Še največji dvomljivci so namreč spoznali, da so se tudi med rekreativnimi smučarji »dokončno« uveljavile smuči s poudarjenim stranskim lokom.

Slednje je in bo v prihodnosti prav gotovo omogočilo pomik starostne meje udeležencev v alpskem smučanju znatno navzgor. In to najmanj iz dveh razlogov:

  • prvič: potrebni energetski vložek za zavijanje smuči preko vpadnice je znatno manjši, saj je sodobne smuči z nagibom kolen možno v zavoj usmeriti že pri manjših hitrostih. Nepotrebno je torej postalo poudarjeno gibanje gor-dol, ki je za mnoge, zlasti sta-rejše smučarje, še posebej pri dolgotrajnem smučanju, predstavljalo (pre)velik napor. Sodobne smuči torej pri manjšem fizičnem potencialu omogočajo enak učinek in večje zadovoljstvo,
  •  drugič: učni postopki so se radikalno skrajšali, saj na poti do paralelnega vijuganja pora-bimo znatno manj časa in dodatnih vaj.

Oboje alpskemu smučanju na široko odpira vrata, skozi katera lahko vstopijo prav vsi, ki bi se želeli ukvarjati s tem športom. Seveda pa to ne pomeni, da se za smučarsko sezono ni potrebno ustrezno kondicijsko pripraviti, saj je to morda najpomembnejši pogoj za uživanje na snegu in hkrati prvi za varno smučanje.

Pomembni sta fizična pripravljenost in znanje

Opozorilo

Za telesno nepripravljenega smučarja je zlasti nevarna prelestna in izzivajoča pomladna smuka. Ta je lahko nevarna past. V primerih slabe telesne pripravljenosti ima za posledico nevarno utrujenost oz. preobremenitev organizma, ki je bodisi v obliki poškodb ali funkcionalnih motenj lahko v skrajnih primerih zdravju prej škodljiva kot koristna.

Ne glede na raven udejstvovanja (velja tako za vrhunsko kot tudi za rekreativno raven) je pri smučanju pomembna kvalitetna pripravljenost organizma na napore in obremenitve, ki jim je posameznik izpostavljen med celodnevnim smučanjem. O ustrezno visoki ravni pripravljenosti pred začetkom smučarske sezone govorimo le, če imamo v mislih kontinuirano vadbo, ki je vezana tudi na vse ostale letne čase in ne le na pozno jesen in zimo, ko je že čas smučanja. Seveda pa smo v tem pogledu lahko do določene mere "popustljivi" in rečemo, da je obdobje ob koncu septembra, začetku oktobra primeren čas za smučarsko telesno pripravo tistih, ki niso zahtevni smučarji in ki bodo znali pravilno odmeriti čas in napore, zlasti prvih smučarskih dni.

Zgornje pa za zadovoljno in varno smučanje seveda še zdaleč ni dovolj. Praviloma si ustrezno znanje posameznik lahko pridobi le v smučarski šoli, ki jo danes najdemo domala v vseh domačih smučarskih centrih. Če že ne z namenom osvajanja novih smučarskih znanj, se v šolo smučanja lahko vključujemo tudi s ciljem, da obnovimo že znano. Tudi motorična znanja namreč pozabljamo. Ob tem se moramo zavedati dejstva, da užitka na smučeh ne predstavlja le dobro obvladanje tehnike. Če imamo v vidu izsledke nekaterih raziskav, ki motive po druženju, spoznavanju okolja ter ostale interese, uvrščajo pred željo po osvajanju tehnike, je zadovoljstvo na smučanju mogoče doseči na mnogo lažje načine. Radostno doživljanje lepot zimske narave je torej pogojeno z interesi posameznika, dobro znanje in sposobnosti pa samo še dodatno pripomoreta k lahkotnosti gibanja in uživanja na svežem zraku.

Mnogi smučarji, praviloma ne glede na starost, seveda pa vsak po svojih zmožnostih in sposobnostih, težijo k čim hitrejšemu smučanju brez oddrsavanja. Načini vodenja smučarskih zavojev so imeli že skozi preteklost izhodišča v, za določen čas, aktualnih tekmovalnih tehnikah. In tudi razvoj smučarske opreme je vplival na način smučanja rekreativnih smučarjev. Tem se je najenostavnejša možnost posnemanja tekmovalne tehnike ponudila ravno v zadnjih letih s popularizacijo t. i. zarezne tehnike smučanja. Smuči z izrazitim stranskim lokom so krajše, dejstvo pa je, da je spreminjanje smeri drsenja (vsaj) v lažjih pogojih - urejeno smučišče z manjšo naklonino - z njimi enostavnejše. Sliši se sicer lepo, vendar moramo  poudariti, da je kvaliteta izvedbe bolj ali manj zaprtih zavojev po robnikih brez oddrsavanja pogojena predvsem z znanjem in sposobnostmi smučarja. Od obojega je odvisno obvladovanje hitrosti drsenja, ki posamezniku v določenih pogojih še omogoča varno smučanje. Prav varnost pa je tista, ki ji pri smučanju pogosto posvečamo premalo pozornosti.

Smucar2Alpsko smučanje je dolgo časa veljalo za šport, ki nudi predvsem zabavo, užitek in rekreacijo. Kot takšno torej naj ne bi terjalo posebne discipline, odgovornosti ali pravne ureditve!? Upoštevajoč dejstvo, da se na slovenskih smučiščih v eni sezoni huje poškoduje skoraj tisoč smučarjev, pa je bil skrajni čas za korak naprej tudi na področju “smučarske zakonodaje”. Razvoj sodobnih načinov vodenja zavojev (na različnih smučeh, snežnih deskah…itd.) ter večja zmo-gljivost modernih smučarskih naprav, ki omogočajo prenos velikega števila smučarjev na vrh smučišča, ima za posledico večje število smučarjev na smučarskih progah. Prav slednje je danes najpogostejši vzrok nesreč, zaradi katerih je potreba po osveščanju o redu in varnosti na smučiščih vse večja!
 
Nov zakon o varnosti in redu na smučiščih, ki je v veljavi od leta 2003, obravnava smučišča kot prometne površine. Na smučiščih se torej z dovoljenjem upravljavca odvija »promet«, v katerega bi se morali vsi udeleženci vključevati z največjo mero odgovornosti!

 

Slovenci smo dobri smučarji

Pogled preko meja smučarsko najbolj razvitih in naprednih držav potrjuje dejstvo, da je povprečni nivo znanja smučanja Slovencev zelo visok in da se imamo popolnoma upravičeno za smučarski narod. Pri nas, kljub nekoliko slabšemu standardu, še vedno smuča veliko ljudi. Množično spremljanje napredka se je nazadnje potrdilo tudi ob t.i. "carving" revoluciji, ko kvalitetnejših smuči z izrazitejšim stranskim lokom pri nas ni bilo mogoče kupiti niti v najbolje založenih športnih trgovinah. S pestrejšo, predvsem pa kvalitetnejšo, ponudbo v izposojevalnicah smučarske opreme, bi lahko precej pripomogli, da bi smučanje postalo dostopnejše tudi tistim, ki jih tovrstno navdušenje ne prežema do tolikšne mere, da bi bili za kvalitetnejše smuči, vezi ter ostalo smučarsko opremo pripravljeni odšteti celo premoženje. To je razumljivo zlasti, če pomislimo, da bodo letos "nove" kupljene smuči - že drugo leto "stare".

 

Kako izbrati pravo opremo?

cms_object_id_3609Odločitev za ustrezne smuči je danes še bolj pomembna in zahtevnejša naloga, kot je bila včasih. Pri tem niso ovira le gmotne zmožnosti, temveč gre pri tem tudi za izjemno široko ponudbo kvalitetnih smuči izmed katerih je za posameznika težko izbrati najboljše. Ker vemo, da vse smuči niso primerne za vse vrste smučarjev, so minili tudi časi, ko so smučarji ne glede na znanje in sposobnosti izbirali le smuči iz najkakovostnejšega, po možnosti celo tekmovalnega razreda. Tako kot posameznik na "slabših" smučeh ne more pokazati svojega znanja, velja tudi narobe, da slabši smučar ne more izkoristiti drsnih lastnosti "dobre" smučke. Kaj je torej tisto, zaradi česar se posameznik odloči za določen par smuči? Morda je to cena, ki je še vedno dober pokazatelj kakovosti smuči? Mogoče koga za nakup prepričajo barve in razni modni dodatki? Nekomu drugemu pa je najpomembnejša skladnost smuči z ostalimi deli smučarske opreme!?

Predvsem priporočamo posvet s strokovnjakom! Ta namreč dobro ve, da je temeljno izhodišče pri izbiri smuči stopnja znanja smučanja, motorične sposobnosti, pa tudi nekatere druge zahteve kupca s katerim bosta gotovo našla dobro rešitev. Da bi ta bila najustreznejša, mora biti torej skladna z zgornjimi možnostmi, pa tudi interesi in željami posameznika. Na tak način šport in alpsko smučanje postane tudi igra - igrivost pa je osnova človekove ustvarjalnosti. Kadar slednje lahko izrazimo v naravi in skupaj z njo, potem je smučanje resnično lahko, kot smo zapisali na začetku, pomembna sestavina kvalitete našega življenja.


Pripravila: Milan ŽVAN in dr. Blaž LEŠNIK


Nazaj na rubriko Zimski utrip

Najnovejše v tej rubriki

Ski bus Bohinj

ski bus
torek, 14. januar 2020

Na območju Bohinja do Vogla, Soriška planine in Pokljuke vozi ski bus. Brezplačen je za imetnike Zimske BASIC in PREMIUM kartice Julijske Alpe: Bohinj in za občane Bohinja.

Velikonočno smučanje na Krvavcu letos v znamenju sonca

Krvavec_kabinska žičnica
sreda, 17. april 2019

Vsi smučarski navdušenci boste lahko se zadnjič v tej sezoni #furali Krvavec. Med velikonočnimi prazniki, od 20. - 22. aprila, bo smuka na voljo na pobočju Zvoha, od tam pa se boste po Spomladanski spuščali do Tihe doline. Prav tako bo odprta proga 18.

Plaža Splash Challenge

luza.jpg
sreda, 3. april 2019

Najbolj mokra zabava ob koncu smučarske in začetku nove kolesarske sezone se bo letos odvila na Krvavcu! Ko zima na Krvavcu sreča poletje se zgodi eden zadnjih dogodkov v zimski sezoni na Krvavcu, najbolj moker Plaža SPLASH Challenge!

29. Pokljuški maraton AS

pokljuka.jpg
sreda, 27. februar 2019

Športni center Triglav Pokljuka, Rudno polje, 2. 3. 2019, 10:00

Olimpijski festival 2019

foksi
torek, 5. februar 2019

Olimpijski festival bo v soboto, 9. februarja, v Kranjski Gori na velikem travniku za Hotelom Kompas potekal med 9. in 15. uro.

Gradovi Kralja Matjaža

gradovi_kralja_matjaza.jpg
četrtek, 24. januar 2019

Že sedemindvajsetič zapovrstjo, bodo ponovno zadnji vikend v januarju (25. -27.1 2019) na novi lokaciji, Matevžavi travniki pod stadionom v centru Črni na Koroškem pripravili že 27. zimsko pravljico imenovano Gradovi kralja Matjaža, kjer smo od leta 1993 zgradili že 1331 snežnih gradov in skulptur.

Svetovni dan snega

otroci_na_snegu.jpg
torek, 15. januar 2019

Če bo tako veselo, kot je bilo pretekla leta, potem ne smeš manjkati! 19. in 20. januarja 2019, ko bodo v Nordijskem centru v Planici gostili kar tri dogodke hkrati. FIS celinski pokal v smučarskih skokih za ženske, FIS pokal v smučarskih skokih za moške in seveda Svetovni dan snega!

Zimski mednarodni festival uličnega gledališča Ana Mraz

ana_mraz.jpg
sreda, 19. december 2018

Ana Mraz, mlajša sestra Ane Desetnice, vsako leto med božičem in novim letom popestri praznično vzdušje v Ljubljani z atraktivnim in barvitim umetniškim programom svetovnega uličnega gledališča.

Luža 2018

luza.jpg
petek, 30. marec 2018

Letošnji velikonočni vikend obljublja bogat program in pestro dogajanje na Krvavcu. 31. marca se bo na Plaži odvila že 13. izvedba Luže. Ponovno pričakujejo spektakularne skoke, domiselne kostume in odgovor na večno vprašanje – komu bo letos uspelo pofurat’ Lužo?

Nova sezona, nove Atomic smuči!

atomic 2017
četrtek, 22. februar 2018

Dandanes je na tržišču nešteto različnih modelov smuči med katerimi je zelo težko izbirati. Razvoj smuči pa vsako leto napreduje hitreje in hitreje. Pri Atomicu so se zato odločili, da kupcem omogočijo prvovrsten stik z opremo, še preden jo kupijo.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije